Трудова борса и обезщетения - 4

• 28 917
  • 766
  •   1
Отговори
# 450
  • Пловдив
Ала -Бала от сърце БЛАГОДАРЯ за уточнението !!!:hibiscus:

# 451
Аз по същата причина не се регистрирах в НОИ, защото не са ми минали 3 години и ще имам право само на минималното обезщетение.

# 452
  • в света на неограничените измерения
МОТИВИ: Лицето няма осигуряване във фонд Безработица за 12 месеца от последните 18 месеца преди прекратяване на осигуряването[/i]

Този цитат на Dream Team ме подсети да питам.
Тези 12 месеца  осигуряване във фонд безработица могат ли да бъдат с някакво прекъсване  в рамките на 18 месеца или трябва да са непрекъснати.

# 453
МОТИВИ: Лицето няма осигуряване във фонд Безработица за 12 месеца от последните 18 месеца преди прекратяване на осигуряването[/i]

Този цитат на Dream Team ме подсети да питам.
Тези 12 месеца  осигуряване във фонд безработица могат ли да бъдат с някакво прекъсване  в рамките на 18 месеца или трябва да са непрекъснати.
Могат, при мен са с прекъсване.

# 454
  • Пловдив
Добре, но аз не съм го пожелала да напусна.
Те ме съкратиха и това беше според мен Подвеждащото.
Явно за тях всички са под един знаменател, което хич не е честно ☹️
Без вина те наказват ☹️

# 455
  • София
Без вина те наказват ☹️

Такъв е закона - голямото обезщетение се дава веднъж на 3 години.
Нито собственика на бизнеса, нито от БТ имат вина в случая.
Единия си гледа сметките, другия спазва закона.
Ти също си длъжна да си запозната със законовите възможности.
Ако не са минали 12 месеца от последната ти т.н. платена борса би могла да я продължиш.

# 456
  • София
Идвам с питанка.
На 23 април си подадох документите в БТ за възобновяване на обезщетението. Това означава ли, че ще имам решение, което да чакам да ми изпратят или утре направо ще ми преведат сумата за април? То вярно, че утре ще разбера реално, понеже на 15ти са преводите, ама ме човърка. Притиснявам се да не ми объркат примерно оставащите месеци на борсата.

# 457
Без вина те наказват ☹️

НОИ си има изисквания.
Не може всяка година да си с пълна борса.
Смяташ си 3 години от последната регистрация за обезщетение, без значение дали е било минимално, или пълно.
Сега ще имаш право на пълно чак през 2023 г.
Дотогава - само минимално, ако имаш 12 месеца осигуровки за последните 18.

# 458
Издава се решение за възобновяване изплащане на обезщетението. По–бързо става по принцип, не се изчислява наново, а е на база старото решение. Изчислява се само оставащия период, парите са същите. Да, утре би трябвало да ти преведат за работните дни за април. Ако объркат нещо, имаш право да обжалваш в срок от 14 дни от получаване на решението.
Писали сме едновременно с Дева, към поста на Тонка ми е коментара.

# 459
  • София
Дама от морето, много ти благодаря!
До момента не съм получила решението, а минаха 3 седмици. Не знам дали е удължен срокът...

# 460
  • София
Дама от морето, много ти благодаря!
До момента не съм получила решението, а минаха 3 седмици. Не знам дали е удължен срокът...

Решенията се бавят, поне в БТ Младост София.
Моя близка се регистрира на 07.04 и писмото още го няма. Не е била безработна близо 20 г, всички осигуровки и бяха на светло. Не би трябвало да има проблеми на теория.
Докато е попълвала бланката за НОИ - служителка е коментирала, че и без писмо "интересната" дата ще бъде 15.05. Ако преведат пари -екстра, ако не да ходи на място.

# 461
Тонка, нямаш ли ПИК да провериш? При мен решението излезе на 27.04., а писмото получих след 10 дни, писмата се бавят.

# 462
  • София
Дама от морето, нямам ПИК, понеже не ми се разправяше да ходя да го взимам чак от централата. В БТ в Младост се регистрирах и стана много бързо заради добрата организация, няма как да не ги похваля хората, пък и бяха много любезни. Пък и щом Aisha пише, че се бавят доста решенията, ще почакам. Утре ако няма нищо по сметката ми, ще ходя отново на място или ще пробвам да се свържа по телефона с тях.
Благодаря ви за отговорите!

# 463
  • София
Здравейте! Регистрирах се на борсата на 25.03. Съкратена съм по чл.328, ал.1, т.3 с един месец обезщетение от работодател. Т.е още не съм взимала пари от борсата, този месец вече трябва да започна. Имам решение.
Въпроса ми е утре каква сума ще ми преведат, за оставащите дни от април ли или за цял месец? Ако е за оставащите дни от април, чак юни ли ще получа вече целия размер на обезщетението?
Благодаря!

# 464
Здравейте! Регистрирах се на борсата на 25.03. Съкратена съм по чл.328, ал.1, т.3 с един месец обезщетение от работодател. Т.е още не съм взимала пари от борсата, този месец вече трябва да започна. Имам решение.
Въпроса ми е утре каква сума ще ми преведат, за оставащите дни от април ли или за цял месец? Ако е за оставащите дни от април, чак юни ли ще получа вече целия размер на обезщетението?
Благодаря!

На 15. число на текущия месец се превежда обезщетението, полагащо се за предходния месец.
Т.е. май месец се превеждат парите за април, юни - тези за май. Плаща се само за работните дни!

Общи условия

Активация на акаунт