Трудова борса и обезщетения - 4

• 28 047
  • 766
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Здравейте,
Тъй като и на мен ми се налага да се присъединя към групата на безработните бих искала да споделя какво научих и да Ви питам това, което не ми е ясно.
Вчера успях да се свържа по телефона с БТ Възраждане София, от където ми обясниха, че мога по имейла  bt101@mbox.contact.bg да им изпратя попълнена Заявление-Декларация, Приложение №1
https://www.az.government.bg/pages/priemane-na-zayavleniya-i-reg … hti-rabota-litsa/
и да чакам от тях отговор също по имейл.
Относно регистрацията в НОИ ми казаха, че е най-добре да си изпратя заявлението по куриер с обратна разписка, тъй като нямам нито електронен подпис, нито ПИК.
https://www.nssi.bg/forusers/forms/120-unemployment
Това което не ми е ясно е какви други документи трябва да изпратя до НОИ освен Заявлението?
Ще ви бъда благодарна, ако някой сподели опит по регистрация в НОИ!

# 91
  • София
Браво.

Защо имат толкова правописни грешки е заявлението БТ?

Първото изречение означава ли че могат да те бутат на каквато си искат работа? Че сега ще са под пара + бонуси да разкарат хората? Най-ненужните държавни патки/хрантутни.

За грешките - явно толкова е капацитета на експертите от Агенцията. Все с конкурс за наш, партиен човек са избирани... Това е положението.
По първото изречение - снощи в новините се показа някакъв добре охранен председател на асоциация на фермери/или нещо подобно/ - В. Върбанов, бивш министър на земеделието. Та той предлага по време на ИП от БТ да пращат хората да копат,  трябвало грижи за реколтата и животните.

# 92
Къде са тия безплатни Ел подписи?

Нещо уж с пик от НОИ, пък накрая пак Ел подпис си трябва.

# 93
  • Велико Търново
От сайта на НОИ (тук):
Цитат
След попълване и проверка за верността на данните, лицата, които притежават КЕП, подават своето заявление/декларация след натискане на бутон „Подпиши“, a тези, които притежават ПИК, издаден от НОИ - след натискане на бутон „Идентификация“.
Така не става ли?

Последна редакция: нд, 05 апр 2020, 00:02 от DamaPika

# 94
И аз се присъединявам отново към армията на безработните. Както уж нямаше да има съкращения, последните назначени си тръгнахме първи. По чл. 71 ал. 1 имам право на пълна борса, нали? В понеделник ще ходя лично да подам документи.

# 95
  • Велико Търново
Оооо, Дама от морето, съжалявам много! А с такова желание започна там (доколкото съм разбрала).
От предишната регистрация нали имаш повече от 3 години? Ако да - пълна борса, разбира се. И дано да успееш да си намериш работа - желая ти го от все сърце и стискам палци!

А за тези, които искат и могат да се възползват:
Онлайн регистрация в БТ с ПИК на НОИ

Скрит текст:
Всяко изображение е линк:

в най-долната чат на страницата:

След като сте в профила си в системата (тук вече няма линкове):

Отива се към страницата, в която се подават документите и заявлението

# 96
Благодаря, ДамаПика! Предишната ми регистрация беше преди три месеца, но тогава не получавах обезщетение, за последно обезщетение съм получавала преди седем години. Няма да взимам кой знае колко, от предната ми фирма не ме осигуряваха на реалните доходи, но поне няма да умра от глад и ще мога да си позволя да не бързам, да избирам и да си остана вкъщи, докато приключи цялата тази лудост. В такъв момент осъзнавам какъв лукс е да не плащаш наем или ипотека.

# 97
  • Велико Търново
Да, неправилно зададох въпроса. Blush
А всъщност, тогава нарочно ли не подаде заявление за обезщетение в НОИ?

# 98
Да, неправилно зададох въпроса. Blush
А всъщност, тогава нарочно ли не подаде заявление за обезщетение в НОИ?
Ако въпросът е към мен, тогава имах фирма на свое име и освен на трудов договор, бях и СОЛ. Всъщност, бизнесът беше на сина ми, сега вече той си се занимава. Надявам се да не е проблем това, че доскоро съм била СОЛ?

# 99
  • Велико Търново
А, сега си спомних, че беше разказала нещо такова, да.
Никога не съм била СОЛ и нямам опит, въз основа на който мога да отговоря. Обаче някой беше писал (само не помня дали тук или в темата за въпросите), че те не внасят осигуровки за безработица, така че може и да е проблем.

# 100
А, сега си спомних, че беше разказала нещо такова, да.
Никога не съм била СОЛ и нямам опит, въз основа на който мога да отговоря. Обаче някой беше писал (само не помня дали тук или в темата за въпросите), че те не внасят осигуровки за безработица, така че може и да е проблем.
Само че аз съм била И на трудов договор на пълно работно време. Имам предвид, че нямаш право на обезщетение ако си СОЛ, но аз вече не съм, прехвърлила съм фирмата чрез покупко-продажба. През последните 24 месеца само два месеца и половина не съм била на трудов договор.

# 101
  • Велико Търново
За СОЛ - ето тук tanch е написала по повод осигурителния стаж, въз основа на който се определя продължителността на получаване на обезщетението. Но ти пък щом си работила и на трудов договор, не би трябвало да ти повлияе. Само двата месеца и половина ще ти намалят базата за 60-те%, но дано не се отрази много.

# 102
За СОЛ - ето тук tanch е написала по повод осигурителния стаж, въз основа на който се определя продължителността на получаване на обезщетението. Но ти пък щом си работила и на трудов договор, не би трябвало да ти повлияе. Само двата месеца и половина ще ти намалят базата за 60-те%, но дано не се отрази много.
Да, всичко това ми е ясно. Поне няма да съм без никакви доходи, че около мен доста хора са без работа и без обезщетение или само с минималното. Дай Боже, да доживеем по-добри времена! И благодаря!

# 103
Здравейте, трудовият ми договор е прекратен по чл. 325, ал. 1, т. 2. Имам ли право на обезщетение за безработица и колко ще бъде в този случай?

# 104
съкратен съм по член 327, ал. 1, мои познат ми каза, че имам право на обезщетение от работодателя в размер на 1 заплата, това вярно ли е?

чл.327, ал.1 има 14 точки, по коя точно ?

чл.327, ал.1, т.10

Общи условия

Активация на акаунт