Трудова борса и обезщетения - 4

• 28 177
  • 766
  •   1
Отговори
# 150
  • Велико Търново
А физически как би се осъществило това с подаването на документите в БТ? Те са три неработни дни, кога точно ще стане? И защо е това притеснение, че ще има прекъсване на стажа?

# 151
  • София
А физически как би се осъществило това с подаването на документите в БТ? Те са три неработни дни, кога точно ще стане? И защо е това притеснение, че ще има прекъсване на стажа?

Евентуално онлайн. Чакането по опашки за 3 неработни дни би било безумение.

Чуденката е, дали тези 3 дена и прекъсването на стажа могат да окажат някакъв негативен ефект върху работника след време (пенсия и т.н.)? Не съм много наясно със ситуацията, затова ми се иска да я огледам от всички страни, за да не се пропусне нещо важно.

# 152
  • Велико Търново
Онлайн на 30-ти вечерта или през някой от неработните дни. И в БТ кога ще обработят данните? В най-добрия случай - в следващия работен, т.е. 4-ти май. Когато пък ще трябва да се подават документи, че е започната работа. Satisfied Да не говорим, че подаденото онлайн заявление за регистрация може и да не е обработено.

Аз изобщо не мисля, че това "прекъсване" от три неработни дни (единият от които е официален празник) би имало някакво значение. Най-много преди пенсиониране да се наложи да се изработят. Joy

Последна редакция: чт, 09 апр 2020, 22:59 от DamaPika

# 153
Хората имат липсващ стаж с години, ти за някакви 3 дни се тревожиш. Няма никакъв проблем прекъсването. За здравните пък съвсем. Не си длъжна да плащаш за пълен месец, имаш си платени от работодател.

# 154
В тази връзка да попитам -
До 16.08. съм на борсата, означава ли това, че ако през август не успея да започна нова работа, здравна вноска ще дължа от септември, за август е покрита?

Последна редакция: чт, 09 апр 2020, 23:39 от SamoDiva

# 155
  • София
DamaPika, DeVa®, благодаря за отговорите!

# 156
В таза връзка да попитам -
До 16.08. съм на борсата, означава ли това, че ако през август не успея да започна нова работа, здравна вноска ще дължа от септември, за август е покрита?

Да.

# 157
  • София-Младост
В таза връзка да попитам -

Да.
Аз бих проверила края на септември, дали нямам някакво задължение за половината месец.

# 158
  • Велико Търново
Няма такова нещо като здравни осигуровки за половин месец. И един работен ден да имаш в месеца, за него ще бъде платена здравноосигурителна вноска и се счита, че е платена за месеца.
Преди години имах такъв случай, само дето работните дни бяха "цели" три. След това проверявах в сайта на НАП - беше си отразен месецът с платена вноска.

# 159
И аз така знам.
Достатъчно е да имаш платени осигуровки за няколко дни, не е нужно за пълен месец.
В случая тя е на борсата до 16, няма да плаща за останалите дни.

# 160
  • Велико Търново
Да, те не се отразяват със стойности, а като платена - неплатена.

# 161
  • София
Подтвърждавм с личен пример - имам ЗО от бившата  работа до 10.01.2020
След това не работя, и в сайта на НАП нямам липсваща ЗО за месеца.
Преди малко проверих.

# 162
Никой ли все още не е подал заявление към НОИ за изплащане на обезщетение онлайн? Какви документи се изискват?

# 163
  • Whatever our souls are made of, his and mine are the same.
Всичко се попълва онлайн , като се прикачва единствено заповедта за освобождаване.

# 164
Имат - 4 месеца х 9.00 лв на работен ден. Но само ако са внасяли осигуровки 12 месеца, в последните 18.

В случай,че човек е работил през последните 18м. ,само 10-11месеца,полага ли му се някакво обезщетение?

Общи условия

Активация на акаунт