Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - 64

• 28 281
  • 766
  •   1
Отговори
# 630
Всичко е въпрос на структура. Не е добре да се качват много килограми, въпреки че аз забременях 56кг. на 172см. Стигнах до 79кг., цял живот се храня с тесто и сладичко (не че е за хвалба). И не съм имала никакви проблеми по време на бременността, за изненада на всички.
Затова смятам, че всичко е строго индивидуално 😁

# 631
Прегледа ми беше вчера, а се налага да отида утре / сряда /, дано не е проблем :/
Еее еми мисля, че ще е ок. Най-много да ти се понамръщят. Отивай си утре и толкоз.
Много ти благодаря Heart

# 632
  • Германия
Смятам че е абсолютно вредно и безотговорно лекар или АГ да ти каже да отслабваш докато си бременна!!!! Нямам думи! Едно е да се храниш здравословно, съвсем друго е да премахвал цели групи храни от менюто си! Имаш нужда както от мазнини, така и от въглехидрати. Вместо бях хляб можеш да ядеш пълнозърнест, както и пълнозърнеста паста. Да си сложиш зехтин на салатата не е същото като да ометеш един пакет чипс.

Естествено, че е по-добре да качиш по-малко килограми отколкото повече, но и повече да са (все пак в някакви нормални граници) пак няма повод да правиш диети по време на бременността

# 633
Наясно съм , че не трябва да  се качват много килограми , но истината е , че аз не знам откъде качих толкова  като аз сладко не обичам , месо не съм опитвала , защото и не обичам , а сега още повече от бремеността не ми се яде та реално не знам какво да изключа от храните си , а имам задачата да отслабна 😄 много трудна задача .Според мен проблема дойде от това че нямах движение последният месец , а преди това си работех , а работата ми беше свързана с много движение и явно ще трябва да си правя повече разходки нямам си и на представа какво бих могла да изключа от моето меню . Което и без това е ограничено капризна съм си още от дете  така и не  успях да се науча да ям разнообразна храна 😄

# 634
Здравейте момичета един бърз въпрос бременна съм 21 седмица . Започнах със стартово тегло 63 килограма , а в момента съм 71 , при последното посещение при гинеколога  , той ми каза , че не е здравословно този темп с който качвам килограми и ми зададе задачата да отслабна до следващия преглед , който е другия месец на края , а истината е че аз нр съм се хранила нездравословно даже бих казала , че поемам малко количество храна предимно домати , краставици , мляко , сирена месо почти не ям , тъй като не обичам освен пилешко  другото плодове , зеленчуци единственото вредно е Кока-кола , но и тя не в промишлени количества .Забрани ми към този момент тестени неща , сладко , сол, мазно все неща които аз така или иначе не ям  . Вие как мислите много ли съм качила ?
За да качаш на плода, а не на себе си толкова, хапвай балансирано, но гледай в менюто ти ежедневно да има протеин. Има го не само в месото. Хапвай извара, яйца, кисело мляко, бобени култури. Ако харесваш немазни меса, освен пилешкото, добра алтернатива е и пуешкото. Но бих те посъветвала да включиш и червени меса в менюто си, имат много полезни за плода вещества. Също така, избягвай тия несезонни зеленчуци. Пак може да хапваш въглехидрати, но от бавните - червен картоф, пълнозърнести изделия, кафяв ориз и т.н.

# 635
Смятам че е абсолютно вредно и безотговорно лекар или АГ да ти каже да отслабваш докато си бременна!!!! Нямам думи! Едно е да се храниш здравословно, съвсем друго е да премахвал цели групи храни от менюто си! Имаш нужда както от мазнини, така и от въглехидрати. Вместо бях хляб можеш да ядеш пълнозърнест, както и пълнозърнеста паста. Да си сложиш зехтин на салатата не е същото като да ометеш един пакет чипс.

Естествено, че е по-добре да качиш по-малко килограми отколкото повече, но и повече да са (все пак в някакви нормални граници) пак няма повод да правиш диети по време на бременността
На мен и с това ми направи много лошо впечатление , до сега нямах оплаквания , но с това ме загуби дори не ме остави да кажа , че тия храни, които ми забранява не ги употребявам , а само повтаряше как имат случай с жена отслабнала 15 килограма по време на бременност.

# 636
Аз нямам апетит, а ако ям.ям малко неща, защото имам жестоки киселини и пак съм качила около 7 кг . То просто не знам как да стане да не качиш..

# 637
  • Пловдив
Организма задържа много течности и от там също уж си мислим, че сме напълняли.

# 638
  • Denmark
Наясно съм , че не трябва да  се качват много килограми , но истината е , че аз не знам откъде качих толкова  като аз сладко не обичам , месо не съм опитвала , защото и не обичам , а сега още повече от бремеността не ми се яде та реално не знам какво да изключа от храните си , а имам задачата да отслабна 😄 много трудна задача .Според мен проблема дойде от това че нямах движение последният месец , а преди това си работех , а работата ми беше свързана с много движение и явно ще трябва да си правя повече разходки нямам си и на представа какво бих могла да изключа от моето меню . Което и без това е ограничено капризна съм си още от дете  така и не  успях да се науча да ям разнообразна храна 😄
Ако наистина се храниш, както казваш, то липсата на движение е причината. При мен е същото - в 26 г. с. +7,8 - от 61 кг започнах. Преди повече от месец спрях да работя и определено усещам разликата. Последната седмица започнах да се разхождам и да изкачвам стълби и виждам, че обездвижването ми е бил проблема. Simple Smile Не целя да отслабвам, но поне да не трупам повече мазнинки.
Според мен е хубаво да хапваш повече протеин и по-малко мазно и каквото реши тялото ти-това ще е.

# 639
  • Пловдив
В началото на 5 месец съм 7кг отгоре. Винаги съм си хапвала и никога не съм се  ограничавала и преди бременността и сега. Не съм имала позиви за повръщане и това да ми стане гадно от миризма/храна не знам какво е. Но нямам движение, от работа вкъщи и да мръдна някъде пеш е малко. Ниска съм, но някак не ми личат кг, никой не вярва, че съм качила толкова, дори аз самата се учудих /очаквах да са 3-4/.  От вчера започнах да ползвам пътеката, защото ходенето е много полезно и не става без грам движение.

# 640

Здравейте, бременна съм в 27 г.с. и днес пусках изследвания и нещо много ме притесни - никога не съм имала високи показатели на кръвната захар, а гликираният ми хемоглобин е над нормата (той всъщност показва как се е движила кръвната захар в последните 3 месеца). Резултатите ми излязоха преди малко, а с моя АГ обсъждаме резултати между 7 и 8 вечерта, съответно чак утре ще се чуем, но съм изключително притеснена дали не става дума за гестационен диабет.. направо ми иде още утре да отида да си направя обременяване с глюкоза на своя глава (малко преди да забременея правих такова и се установи, че съм с инсулинова резистентност). Според вас имам ли основание да си мисля, че съм с гестационен диабет?

# 641

Здравейте, бременна съм в 27 г.с. и днес пусках изследвания и нещо много ме притесни - никога не съм имала високи показатели на кръвната захар, а гликираният ми хемоглобин е над нормата (той всъщност показва как се е движила кръвната захар в последните 3 месеца). Резултатите ми излязоха преди малко, а с моя АГ обсъждаме резултати между 7 и 8 вечерта, съответно чак утре ще се чуем, но съм изключително притеснена дали не става дума за гестационен диабет.. направо ми иде още утре да отида да си направя обременяване с глюкоза на своя глава (малко преди да забременея правих такова и се установи, че съм с инсулинова резистентност). Според вас имам ли основание да си мисля, че съм с гестационен диабет?

Не ми се иска никак да те плаша, но има вероятност за това. Докторът ще ти обясни. Къде се следиш?

# 642
  • Plovdiv, Bulgaria
Аз съм с ИР. Всеки месец обсъждам резултатите си с ендокринолог, не с АГ. Той още в началото беше категоричен, че обременяване ще правя между 24-28 седмица, дори и глюкозата да е добре, защото не се знаеше другите резултати как ще са. Като цяло нямаше предпоставки за ГД, но 26 седмица правих обременяване. Проблем нямаше при мен. В някой държави обременяването при бременни е дори задължително.

# 643

Не ми се иска никак да те плаша, но има вероятност за това. Докторът ще ти обясни. Къде се следиш?

Велико Търново. Писах на ендокриноложката на мъжа ми (той е диабетик), която ме познава и знае долу горе как вървят нещата с мен и сега чакам тя да ми каже какво да правя от тук нататък.
Едит: Тя пък ми каза, че гликиран хемоглобин по време на бременност не се изследва, че не е показателен и че всичко е ок, аз обаче вътрешно въобще не мисля така ...

Последна редакция: ср, 29 апр 2020, 11:24 от kristina_a

# 644
Кристина, ГД може да се докаже само с обременяване с глюкоза. Стандартно се прави между 24-28 г.с., но при съмнения ендокринологът може да го назначи и по друго време. Жените с ИР са предразположени към ГД, т.е. в твоя случай обременяването е направо задължително.

Наистина в някои държави е задължително това изследване, защото е възможно да има ГД и с нормална кръвна захар, изследвана на гладно. Заради това много бременни могат изобщо да не разберат, че имат такъв проблем. Не е страшно, важното е да е диагностициран за да може да се назначи подходяща диета от ендикринолога и някакви други медикаменти, при нужда, и да се следи състоянието на бременната и на плода.

Общи условия

Активация на акаунт