Отговори
# 2 355
  • на пъпа на Златията
rorik:
Примерно: Който е получил АЗ сега, след 2 години ако се налага смяна, ще получи Спутник/Джонсън или друг тип ваксина, и съответно другите по обратната схема.
А след още две години може да я няма короната.
Значи  наясно съм че ваксините са така направени че да  имат  малко  вещества  така че да задействат имунната система и хората да имат малко странични реакции , ама  после пак трябва  да се изследват следващи  вектори .
Това да висиш по списъци  и опашки през година си е досадно . Ама се примиряваме и с това .Само и само да се намали   тая пущина .
А ония   разни РНК ваксини  и те ли са  с разни разнообразни  вектори  ?

# 2 356
РНК ваксините нямат нужда от вектор, частта от генетичната информация на вируса е в пептидна обвивка.

# 2 357
Искам да попитам как Модерна се възприема в Бг т.е. как хората реагират на нея физически.Живеем в щатите и нашата ЛЛ си е сложила и двете дози на Модерна и каза,че е ужасно.Първата доза разболява и тръшва на легло за  около седмица,втората доза е още по-зле.И това го чувам и от други хора,сложили си тази ваксина.Тук нямаш избор.Която ти сложат.Ти нямаш право на избор.

А у нас се счита от много хора за най-предпочитаната ваксина и хората са щастливи, че са получилиа тъкмо нея, или я чакат.
Досега не съм чула за толкова дълго тръшване не само от нея, а и от никоя от другите. Повече от ден-два ми се струва, че е голяма рядкост. От познатите ми ваксинирани с Модерна никой не е имал нищо повече от болка в ръката, но те не са много, понеже, както казах, у нас е рядка.

Да не би тази жена просто да се е разболяла?

Не,защото не е единствената.А и след втората доза се е случило същото.

# 2 358
  • Бургас
Моите родители са на по 70 г. Ваксинираха се миналата седмица с АЗ. Реакции никакви.
Аз се ваксинирах също с АЗ в петък. Обадиха ми се в 15:30 часа, ела до 18. Записах се на списъка при личната във вторник и не очаквах толкова бързо да ми звъннат. Втресе ме леко вечерта, на другия ден бях с усещането за силен махмурлук. Гореше ме на вода, кисело мляко и зелева чорба 😂😂😂 В неделя вече бях като нова. Бях се наплашила от страничните ефекти на Астрата, не беше кой знае какво.
Личната каза, че по нейни наблюдения по-възрастните пациенти по-леко я понасяли.

# 2 359
  • София
Според мен към листовката на АЗ трябва да добавят съвет хората предварително да си приготвят шкембе/зелева чорба. Понеже чета, че немалко хора се чувствали все едно имат махмурлук Smile

# 2 360
siyina, не разбирам какво искаш да кажеш с коментарите, че след ваксина има Т, треска и болка. Това си е нормална реакция при повечето ваксини (не само за грип, ковид, но и за всички други).
Вероятно нямаш деца или не са имунизирани. Повечето в темата отглеждаме децата си в България и сме минали задължителния имунизационен календар (със стари, изпитани и доказали безопасността си ваксини). Ами страничните им ефекти са същите Simple Smile Защо очакваше от тази нещо по-различно?

# 2 361
Според мен залитането по руската ваксина е породено от две причини. Едната е дълбоко вкорененанта идея от соца, че братята-руснаци ще ни помогнат. От друга страна никой в България все още не се е ваксинирал с нея и не е усетил, че вероятно и от нея има реакции като температура, втрисане, мускулни болки и т.н. А и край мои близки забелязвам, че избирайки Спутник, се прави всъщност ваксинирането да се отложи, т.е. избира се тя защото не е налична.
Мнението е лично.

# 2 362
А според мен е наивна теорията за "братушките". Имунолог обясни много точно защо е логично да се ваксинира с руската ваксина по нашите ширини. Просто близък фенотип, съответно изработване и тестване върху хора с почти еднакъв такъв. Задокеанските са си за тях, тествани са върху тях (уж). Освен това, двата различни вектора спомагат именно за по-леки реакции. Така че, лично според мен е по-умно направена, по-близка до моята генетика. Ако ме задължат и опрат пистолета, руската ще сложа.

# 2 363
Искам да попитам как Модерна се възприема в Бг т.е. как хората реагират на нея физически.Живеем в щатите и нашата ЛЛ си е сложила и двете дози на Модерна и каза,че е ужасно.Първата доза разболява и тръшва на легло за  около седмица,втората доза е още по-зле.И това го чувам и от други хора,сложили си тази ваксина.Тук нямаш избор.Която ти сложат.Ти нямаш право на избор.

А у нас се счита от много хора за най-предпочитаната ваксина и хората са щастливи, че са получилиа тъкмо нея, или я чакат.
Досега не съм чула за толкова дълго тръшване не само от нея, а и от никоя от другите. Повече от ден-два ми се струва, че е голяма рядкост. От познатите ми ваксинирани с Модерна никой не е имал нищо повече от болка в ръката, но те не са много, понеже, както казах, у нас е рядка.

Да не би тази жена просто да се е разболяла?

Не,защото не е единствената.А и след втората доза се е случило същото.
Ами така е реагирал нейният организъм. Не е чудо невиждано и не е повод за насаждане на паника. Много други хора, някои дори участващи в тази тема не са получили никакви странични реакции. Тези неща са описани в листовките на ваксините и всеки, който се е поинтересувал би трябвало да ги знае.

# 2 364
  • London
На братушките не бих се доверила .....едно време е било "Хубав ли е филма или е руски?" . Та така и с ваксините.

# 2 365
  • София
Не е така, според мен. Въпрос на стоки и пазари е. В момента имаме някакво количество излезли ваксини на пазара и спутникът е една от тях, те вече и още две направиха. Спутникът в момента се ползва в доста държави и явно работи. Защо да не се предложи и на нашия пазар?
Между другото, малко с половин ухо слушах, но руснаците май правят още една, този път не е векторна, а май от типа рнк, рапортуваха му на Путин.

# 2 366
О, аз не съм против Спутник в никакъв случай. Както е казал Мечо Пух - Колкото повече, толкова повече.

# 2 367
А според мен е наивна теорията за "братушките". Имунолог обясни много точно защо е логично да се ваксинира с руската ваксина по нашите ширини. Просто близък фенотип, съответно изработване и тестване върху хора с почти еднакъв такъв. Задокеанските са си за тях, тествани са върху тях (уж). Освен това, двата различни вектора спомагат именно за по-леки реакции. Така че, лично според мен е по-умно направена, по-близка до моята генетика. Ако ме задължат и опрат пистолета, руската ще сложа.
Няма такова правило за различни ваксини при различен генотип? Децата ни от малки се ваксинират с ваксини, произведени в страни, различни от Русия. Ако имаше такава зависимост, отдавна ваксинациите щяха да са по региони.

# 2 368
  • София
Здравейте, предстои ми ваксинация в четвъртък с АЗ, имам сенна хрема. Моя близка, медицинско лице, ми препоръча четири дни преди и три дни след ваксината да приемам по една таблетка Ериус. Някой приемал ли е антиалергично по подобна схема? Благодаря ви Simple Smile

# 2 369
  • София
А аз си помислих "представяш ли си тези странични реакции да не са един ден или два дни, а десет"! Да нямаш глас и сила и да отслабнеш за отрицателно време?

Марлийн, в другата тема в някой от последните постове Лейка написа няколко имена на противоалергични. Виж там.

Общи условия

Активация на акаунт