Отговори
# 4 710
  • Варна
Да докладвам, извън темата за кръчмите. Писах, че бях в близък контакт с болен, доста дълго. След 2 дози Модерна съм. Е, ден 10 - никакви проблеми и отрицателен тест. Освен това, тест за антитела - 55000, при референтни над 50.

И аз влизам да споделя същото. На втория ден след поставянето на втора доза от Пфайзер, бях в продължителен (3-4 часов) контакт, без маски, в едно помещение, с колежка, която на следващия ден прояви симптоми и ден по-късно ПСР тестът й беше положителен. Изолирах се вкъщи, но така и нищо не се случи, така че ПСР не съм си правила. Така че явно ваксините предпазват, дори и след първа доза (или веднага след втора, както беше в моя случай). Тия дни мисля да си направя количествен тест за антитела, само се чудя къде във Варна е сравнително безопасно (все пак не искам да се меша с болни, които се тестват). Ако не го измисля, ще си направя пак тест от аптеката.

# 4 711
  • София
Alina, това не е отговор на въпроса ми. Кога детето щеше да почне да посещава градина ако и той имаше антитела? Сега, след като той няма, докога ще стои вкъщи? Наистина ли смяташ, че щом той няма антитела, няма никаква защита след ваксината?
Morning Sun, моят мъж също вече много пъти е контактен. А когато ние с децата си бяхме положителни, беше нон стоп с нас. Не е боледувал, няма антитела, няма такива и след ваксината. Загадка...Честно казано, наистина при нас нищо не се променя от резултата му.
Аз също съвсем скоро ще се ваксинирам, часът ми е за 12 април. Не виждам смисъл да се тествам след това. Продължавам да си живея по същия начин.

# 4 712
Не знам за антителата след ваксина, но мога да дам пример за след боледуване. Моя колежка беше болна през октомври/ноември. Преди около два месеца си направи тест за антитела и нямаше почти никакви. В лабораторията са й казали, че въобще не е защитена. Преди три седмици един след друг се заразиха 5 колеги. Тя имаше контакт с всички, бюрото й е на по-малко от метър  от бюрото на един от колегите, който боледува най-тежко.  Мислеше, че се е заразила, но не... Обяснявам си го с клетъчен имунитет.
Разбира се има случаи на повторно заразяване, но си мисля, че не само антителата са важни.

Разбира се, че не само те са важни, но колежката ви ги е изградила по време на боледуването. След няколко месеца нивата им в кръвта спадат, но имунната памет остава и при следваща среща с вируса ги изработва много бързо.

Veseto*, ами градините отварят от понеделник. При този пик и препълнени болници няма да я пусна, но да, ако и двмата имахме антитела щях да го направя. Не знам до кога ще стои вкъщи, докато се поуспокоят нещата с болниците вероятно...
Иначе не знам дали има защита или няма. Надявам се да има все някаква, разбира се, но всичко е загадка. По-скоро докато не мине втората доза все едно не е ваксиниран, надявам се след нея вече да има антитела, но това е чак края на май. Именно затова се ваксинирахме още в началото на този месец уж да имаме защита при този пик...

# 4 713
  • Далечният изток
Аз не знам какви доказателства очаквате на толкова ранен етап от ваксинацията. В световен мащаб са ваксинирани 7-8% от населението общо с една или две дози, в Европа - 16%.

# 4 714
Да докладвам, извън темата за кръчмите. Писах, че бях в близък контакт с болен, доста дълго. След 2 дози Модерна съм. Е, ден 10 - никакви проблеми и отрицателен тест. Освен това, тест за антитела - 55000, при референтни над 50.

И аз влизам да споделя същото. На втория ден след поставянето на втора доза от Пфайзер, бях в продължителен (3-4 часов) контакт, без маски, в едно помещение, с колежка, която на следващия ден прояви симптоми и ден по-късно ПСР тестът й беше положителен. Изолирах се вкъщи, но така и нищо не се случи, така че ПСР не съм си правила. Така че явно ваксините предпазват, дори и след първа доза (или веднага след втора, както беше в моя случай). Тия дни мисля да си направя количествен тест за антитела, само се чудя къде във Варна е сравнително безопасно (все пак не искам да се меша с болни, които се тестват). Ако не го измисля, ще си направя пак тест от аптеката.

Да знаете за ваша информация все пак - в аптеките продават качествен тест за IgM/IgG само.
Количествен тест се прави само в лаборатория.

# 4 715
Идвам от Биомед-Видин.  В коридора седят хора за прегледи,  а пред съседната врата се наблъскали 20 души и чакат ваксинация.  Дистанция-около 5 сантиметра. На лекари и чакащи не им пука. Тръгнах си,  като  си пропуснах часа за прегледа.
Господа,  така не се прави!! В случая освен да се изпозаразят всички не виждам нищо разумно и полезно.

Последна редакция: ср, 31 мар 2021, 13:40 от Не се сърди, човече

# 4 716
Аз от днес съм с първа игла Пфайзер (по служебна линия). Докторът ми каза да очаквам повечко странични ефекти, защото съм боледувал (преди 6 месеца, но все пак). Така цялото ми семейство вече е ваксинирано - 2хПф и 3хАЗ. Благодарен съм, че колкото и проблеми да има в държавата, все пак имаме достъп до някакви ваксини.

# 4 717
Писах в общата тема, но и тука е добре. Професор по ендокринология обяснява много добре защо всички диабетици трябва да се ваксинират, как вирусът отключва диабет и друго. Към края изказа едно предположение, че безсмъртните здрави млади мъже след време и прекаран вирус може да станат импотентни (има логика, като се замисли човек, че гадината уврежда кръвоносните съдове).
https://bnt.bg/news/prof-anna-mariya-borisova-vazhno-e-diabetici … 0-293683news.html

# 4 718
  • София
Информация за АЗ от моя приятелка - месец след поставяне на първата доза. И трите им деца са болни, две го карат безсимптомно, третото с лека кашлица. И тя и мъжа й не са заразЕни.

# 4 719
  • София
Мислите ли, че в тая суматоха е добре да си сложим втората доза на АЗ на 6-7 седмица?
Мой близък се боцна с втората доза точно на 4 седмица и сега е много доволен от решението си.

# 4 720
Не, аз бих си спазила указания срок между двете поставяния - десет седмици при мен.

# 4 721
  • София
Супер, и не са го върнали? Че тук с София някои са се пробвали на 4тата седмица и са ги върнали...

# 4 722
Аз лично бих изчакала. Всеки преценява за себе си.

# 4 723
На мен "падежът" за втората доза АЗ  десет седмици след поставянето, е последната седмица на април 24.
Смятам да се строя  във ВМА, без да се обаждам предварително, дано има дози. Не се страхувам от нищо, освен от това, че може да няма ваксина.

# 4 724
  • София
Мислите ли, че в тая суматоха е добре да си сложим втората доза на АЗ на 6-7 седмица?
Мой близък се боцна с втората доза точно на 4 седмица и сега е много доволен от решението си.
Имаше проучвания, които показват, че отложеното поставяне на втората доза е по-ефективно.

Общи условия

Активация на акаунт