Отговори
# 5 100
Много благодаря пак за всички включили се. "Да даде тласък", то за някои автоимунни като лупуса това може да е доста трагично като резултат. Ето, че в ревматологията се застраховат - препоръка за ремисия или неактивност на заболяването. Но няма как всеки това да го изчака, защото може да отнеме години до ремисия.

# 5 101
Имам братовчедка, лекар, ендокринолог, с Хашимото е. Отдавна има две дози Пфайзер. Предпочиташе АЗ, но първо се появи Пфайзер.
Та ваксината не е проблем за тези техни автоимунни, тогава, когато са в необходимото състояние.

Последна редакция: нд, 04 апр 2021, 23:37 от stasha_s

# 5 102
Здравейте. Аз сега пък искам да попитам за хора с автоимунни заболявания, които са се ваксинирали как ви се отрази ваксинацията? Примерно ревматологични такива или ендокринологични. Не мога да разбера препоръчва ли се изобщо ваксина при автоимунни...
Всеки с автоимунно заболяване може да се ваксинира, дори е препоръчително. В най-лошият случай няма да развие имунитет, не че е яко, но мисълта ми е, че не е опасно.
Това не е вярно! За хората с автоимунни е много по-голям рискът от бурна реакция или т. нар цитокинова буря.

# 5 103
Препоръчва се да няма никакво активно заболяване при ваксинирането! Където аз се ваксинирах, имаше лекар, мереха Т и кръвно, както и се беше довлякъл един с " настинка", който лекаря го дръпна да го разпита. Аз лично се вбесих на тоя ...айде да не казвам какъв...и бая се чудех дали не ми е лепнал ковид, заради него се ометох бързо

# 5 104
Напред в темата пуснах линк към заключенията на British Thyroid Foundation за хората с проблемна щитовидна:
https://www.btf-thyroid.org/covid-19-and-vaccines
Според тях заболяванията на щитовидната не се водят придружаващо нито при коронавирус, нито при ваксинация и засега няма данни, които да показват проблем при ваксинация.

# 5 105
  • Далечният изток
Здравейте. Аз сега пък искам да попитам за хора с автоимунни заболявания, които са се ваксинирали как ви се отрази ваксинацията? Примерно ревматологични такива или ендокринологични. Не мога да разбера препоръчва ли се изобщо ваксина при автоимунни...
Всеки с автоимунно заболяване може да се ваксинира, дори е препоръчително. В най-лошият случай няма да развие имунитет, не че е яко, но мисълта ми е, че не е опасно.
Това не е вярно! За хората с автоимунни е много по-голям рискът от бурна реакция или т. нар цитокинова буря.
Това от къде? Официална информация, ако може.

Аз съм с автоимунно, какво ли не съм изчела. Преобладаващото мнение именно е, че с всяка една от ваксините можем без проблем да се ваксинираме.

# 5 106
  • София
И майка ми е с Хашимото и първа доза на АЗ - няма проблем.

# 5 107
Струва ми се, че повечето медицински организации още нямат ясна информация за автоимунните и особено за имунокомпрометираните в следствие на лечение от автоимунно. Примерно пак за лупуса ще кажа, че американското сдружение още изчаква информация по темата и на сайта си са казали всеки случай да се решава от лекаря, който следи. Затова и то какво ни остава.. да се питаме тук едни други кой как се оправя.

# 5 108
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Аз нямам никакво заболяване, мъжът ми е с автоимунно, но не пие лекарства.
Бях си избрала Файзер, още когато се появи, но не я дочакахме и се ваксинирахме с Астра Зенека с отвращение, както казват руснаците.
И на двамата не ни ни се отрази чудесно- вдигнахме температура и треска до 39 за около 24 часа.
Много беше неприятно, но какво да се прави... радвам се, че се ваксинирах. За мен беше важно

# 5 109
Две дози на модерна плюс много сериозно автоимунно заболяване в ремисия още преди месеци- досега без никакъв проблем, човека си е в ремисия все още.

# 5 110
lovely ти със лупус ли си?
Ето тук от тук можеш да си изтеглиш и да прочетеш Препоръки за прилагането на ваксините срещу COVID-19 сред рисковите групи от населението:
https://www.infoz.bg/bulgaria/8058-preporaki-za-prilaganeto-na-v … pi-ot-naselenieto

Препоръки на Експертния съвет по медицинската специалност „Ендокринология и болести на обмяната“ относно ваксиниране срещу COVID-19:
Скрит текст:
Хората с хронични заболявания като захарен диабет, метаболитен
синдром, изразено затлъстяване или отслабена имунна система спадат към
приоритетните групи за ваксиниране, тъй като при тях без ваксинация рискът от
по-тежко и с по-голяма смъртност протичане на инфекция с COVID-19 е много
висок.
Експертният съвет по ендокринология се придържа към последното
становище на Европейското дружество по ендокринология (ESE) от 02.02.2021 г.,
според което препоръките по отношение на ваксинирането срещу COVID-19 за
пациенти със стабилни ендокринни заболявания, като тиреоидит на
Хашимото, Базедова болест, Адисонова болест, хипофизарни аденоми, захарен
диабет тип 1 и тип 2, затлъстяване, не трябва да се различават от препоръките
към останалата част от населението.
Лицата със захарен диабет тип 1 и тип 2 са с по-висок риск от тежко
протичане, хоспитализация, прием в интензивно отделение и смъртност при
заразяване с COVID-19 в сравнение с останалата част от населението. Ето защо
протективните ефекти на ваксините са от критично значение за хората със захарен
диабет. Захарният диабет попада в категорията на хроничните заболявания,
които са с приоритет при ваксиниране срещу COVID-19.
Международната Диабетна Федерация препоръчва хората със захарен
диабет да бъдат насърчавани да се ваксинират срещу коронавирус, който
причинява COVID-19.
Според редица консенсуси, автоимунните тиреоидни заболявания влизат
в групите на за приоритетна ваксинация. При най-честото хронично автоимунно
тиреоидно заболяване Тиреоидит на Хашимото ваксинацията срещу COVID-19 не
е противопоказана, а дори е препоръчителна, тъй като съществува предиспозиция
към поствирусни подостри тиреоидити, излагаща засегнатите лица на по-висок
риск от усложнения на вирусната инфекция. Отправна точка при поставянето на ваксина срещу COVID-19 при автоимунните тиреоидни заболявания трябва да бъде
функционалното състояние на щитовидната жлеза, а не отделната нозологична
единица:
1. Еутиреоидно състояние при автоимунно тиреоидно заболяване -
ваксинация според препоръките за общото население.
2. Хипертиреоидизъм/хипотиреоидизъм - ваксинация след постигане на
еутиреоидно състояние.
Хипоталамо-хипофизни и надбъбречни заболявания, обезитет. До
момента няма данни, които да показват повишен риск от странични ефекти след
ваксинация срещу COVID-19 при пациенти с надбъбречна недостатъчност или
други хипоталамо-хипофизни и надбъбречни заболявания.
Европейската референтна мрежа за редки болести посочва като
приоритетни за ваксинация срещу COVID-19 редките ендокринни болести
първичен алдостеронизъм и Синдром на Кушинг със съпътстващи артериална
хипертония и захарен диабет, тъй като те поставят болните в повишен риск от
усложнено протичане на инфекцията от COVID-19.
При болни с Адисонова болест или вторична надбъбречна
недостатъчност и адекватно заместващо лечение с кортикостероиди, не е
необходима промяна на дозата на кортикостероидите преди ваксинацията. При
изява на странични ефекти след ваксиниране у пациенти с надбъбречна
недостатъчност (първична/вторична), следва да се спазват обичайните правила за
повишаване на дозата на субституиращата стероидна терапия под контрол на
ендокринолог.
Пациенти, които приемат имуносупресивна терапия с кортикостероиди за
системни заболявания може да имат повишен риск от усложнения при инфекция с
COVID-19, поради което отлагане на ваксинацията не е уместно. Някои пациенти,
при които е планирано лечение с кортикостероиди по неспешни индикации, биха
могли да отложат приложението на кортикостероидите с две седмици след
ваксинацията (при липса на медицински риск) с оглед постигане на по-добър имунен отговор.
Пациентите с екстремно затлъстяване са рискова група за усложнения и
повишена смъртност при инфекция с COVID-19, поради което следва да се
ваксинират приоритетно. Уместна е употреба на игли с по-голяма дължина (38 мм)
при такива пациенти, за да се осигури мускулно приложение на ваксината.
В заключение, Експертният съвет по ендокринология подкрепя становището
на научните общности по ендокринология относно необходимостта от окуражаване
на пациентите с хронични ендокринни, заболявания за ваксиниране в настоящата
ситуация. На базата на литературните данни и клиничните наблюдения трябва
непрекъснато да се изтъква положителното съотношение полза/риск от ваксините
за COVID-19 пред пациентите с ендокринни заболявания.

# 5 111
То всеки втори (или по-скоро всяка втора) сигурно е с Хашимото. То не е проблем за ваксинация, проблем би било някое тежко автоимунно заболяване, което нарушава функцията на имунната система. За това лекарите казват, че е добре първо да бъде овладяно и тогава да се ваксинираш.

# 5 112
  • Варна
Здравейте!
Да споделя при мен как мина ваксинирането.
На 11 март ми беше първата доза Пфайзер, абсолютно никакви реакции, освен обичайните болки в ръката и то само при по-резки движения. На следващия ден си бях на работа, всичко беше ок.

На 1 април ми поставиха втора доза Пфайзер малко след 13ч, до края на деня абсолютно нищо като реакции, само по-късно вечерта ръката започна малко по-силно да наболява, но нищо критично. Нощта спах много добре, а сутринта на следващия ден се събудих с усещане като махмурлия.
Понеже останах да работя хоум офис, за да следя за евентуални реакции, успявах и да поработя.
Към обяд, докато си работех, усетих как изведнъж ми пламна лицето. Измерих си температурата - около 37.8
Тъкмо дойде и времето за обедна почивка - изкарах го, почивайки си на дивана.
Някъде след 14ч усетих прилив на сили, станах и пак поработих около 2 часа. След това пак усетих, че ме понаболява главата, измерих температурата - около 37.6.
По-късно, може би около 19ч реших да изпия един Ацефеин (по принцип имам чести мигрени и пия от него), но не с цел да сваля температурата, а да не ме цепи главата, че май в повечко ми дойде - работа, главоболие, та да не се мъча.
Няколко часа след като изпих хапчето температурата беше около 37.2. Същата нощ спах много добре. На следващата сутрин вече нямах никаква температура.
С една дума, нищо страшно като реакции, изтърпяват се.

На въпроса ми издават ли сертификат за имунизация, казаха да си запазя и ламинирам картончето, а за сертификат да се обърна към личния лекар...

Последна редакция: пн, 05 апр 2021, 11:41 от Киса

# 5 113
  • софия
Има ли днес някой ваксиниран с РНК ваксина( записан през системата)?

# 5 114
  • София
Имам час за 6.4 за РНК ваксина. Сега говорих с болницата. Имат само АЗ. Пак ще чакам.

Общи условия

Активация на акаунт