С какво ви дразнят свекървите? – 122

• 39 389
  • 781
  •   1
Отговори
# 360
Трудно. Имаха много сблъсъци, защото синчето не си отваряше устата да се разбере с родителите си, а и те са особняци. С цената на много нерви за приятелката ми към днешна дата са здраво семейство, всеки си живее в къщата, учтиво отношение и сблъсъци от време на време. Не знам дали още имат ключове възрастните, но поне това ненадейно нахлуване спря.
В кръга на шегата - ако халата беше паднал пред свекъра в присъствието на свекървата сигурно нещата щяха да се развият бързо, лесно и рязко в полза на независимия живот на младите Simple Smile Wink

# 361
Аз още не съм свекърва, но съм кандидат. Синът живее с приятелката си от няколко месеца, но и преди това живееха периодично, само през ваканциите, защото тя учеше в друг град. И кандидат–тъща съм, щерката живее с приятеля си от три години. Нямам ключ за жилището на никого от тях и не бих си и помислила да ида без покана или поне без предварително съгласуване. Живеят в друг град, не сме наблизо, но и така да беше, не бих си го позволила. Щерката са под наем, синът ми си купи апартамент, но това няма значение. Той даже повече готви и чисти вкъщи от приятелката си. Като беше малък, все се вреше при мен в кухнята, аз все му виках да се махне и да не ми се пречка, ама после си казах, че някой ден жена му ще ми е благодарна, вече даже си позволява да ми прави забележки за готвенето, хубостникът... Те имат ключове от вкъщи, но винаги се обаждат, когато ще идват, майка ми и баща ми също, ами аз може да съм гола, не е редно някой да ти нахлува така вкъщи. Сигурно си е до човека, навремето имахме съседка, която влизаше вкъщи като у тях си, без да звъни и майка ми много се дразнеше, баща ми излиза от банята – тя – насреща. Не е нормално това навлизане в личното пространство.

# 362
  • при късмета
Да, съгласна съм, ма ко. При мен обаче положението беше "не ме карай да чистя и да готвя, до сега съм работил". Тъй, че може би трябва да се добави и ролята на свекървата - до колко се меси. Защото наща си беше майка орлица от всякъде.
Да ти кажа и тук няма роля свекървата и ли поне никаво значение колко се меси. Изцяло от жената зависи дали ще го търпи или не. Или стикова ежедневието си с жената, която е избрал или си отива при мама да му чисти и готви, ако иска и деца да му ражда, техен си проблем. Или за някоя, която предварително е наясно, че трябва да поеме изцяло домакинството и гледането на децата, ще е идеалния мъж

# 363
  • София
Скрит текст:
Да, съгласна съм, ма ко. При мен обаче положението беше "не ме карай да чистя и да готвя, до сега съм работил". Тъй, че може би трябва да се добави и ролята на свекървата - до колко се меси. Защото наща си беше майка орлица от всякъде.
Да ти кажа и тук няма роля свекървата и ли поне никаво значение колко се меси. Изцяло от жената зависи дали ще го търпи или не. Или стикова ежедневието си с жената, която е избрал или си отива при мама да му чисти и готви, ако иска и деца да му ражда, техен си проблем. Или за някоя, която предварително е наясно, че трябва да поеме изцяло домакинството и гледането на децата, ще е идеалния мъж
Всъщност основна роля има свекървата, за защото тя го е научила като се върне от работа да се мята на дивана с ръцете ... отзад. Възпитание му се казва и то вкл. да научиш един младеж, че домакинските задължения се извършват: ако живееш сам - от самия теб, а не мама да идва да ти бърше дупето; ако живееш с половинка - на около 50% и то след като си се разбрал/а с половинката кой какво ще поема, а не да чакаш мама да дойде да ти изчисти или сготви в твоя дом, пък после на недоволната снаха да й се налага да избира дали да търпи един търтей или да запретне ръкави и да изнася цялата домакинска работа сама, а или да търпи мама му да идва да се вихри в техния дом.

# 364
  • при късмета
Това "мама така го е научила" е до време, казвала съм го и преди. Нормално, хората още в ученическа възраст започват да сравняват модела си с този на останалите, та на някой, създаващ връзка, не само майка му го е учила. На каквото и да е. Вече отдавна сам се е научил на повечето си житейски философии.
Да, от жената зависи дали ще го търпи или не, защото той си е такъв още когато са се събрали. Не е бил чистофайник и факир в кухнята, а събирайки се с нея изведнъж да реши, че майка му ще идва да чисти и готви вместо него.
Аз например нищо не пипвах (откъм готвене специално) и докато живеех с майка ми и в предишни връзки, както и в началото с мъжа ми. Имаше някакви бегли опити, справях се с нещо набързо и толкоз. Трябваше ли да се сложи в тава или тенджера, забрави, изобщо не го и подхващах. Детето като се появи, тогава се появи и моето желание и тогава се научих. А майка ми имаше достатъчно напъни да ме вкара в кухнята, повярвай ми. Обаче като тогава ме интересуваха други работи, естествено не ѝ се получи

# 365
Точно това ме стъписва, да се приема за нормално вилнеенето в чужда къща, когато го няма собственика. Ама всеки с нагласите си. Аз нямам проблем да ям храна приготвена от друг, но имам когато друг, който не живее там, разтребва, подрежда, преподрежда вкъщи.
Майка идва у нас, когато ни няма за дълго, но за да полее цветята. Котката я водим в тях, защото иначе идването е много по-често, ако трябва у нас да я гледа. Абсолютно нищо друго не прави. Както аз, когато нея я няма. Влизаме, поливаме цветята, ако е зимно време и прекалено студено пускаме отоплението и излизаме. И храна взимам и готвим една у друга, когато така се е случило или има някакво събиране, макар и да е много рядко това с готвенето. Но и през ум не може да ни мине да отидем у другата специално да разтребим и подредим.

А и поста ми се вижда тролване. Първо казва, че само баба ѝ идва, после, че всеки идва.

Изтървала съм ви, но да поясня.
В никакъв случай не троля, това си е самата истина. Баба ми идва по-често, майка ми се обажда, когато ще идва, обикновено след работа или в почивен ден. Апартаментът си е нейн, ние живеем в него. Всички имаме ключове от всички три апартамента, ако се наложи нещо. На нас това не ни е проблем, не виждам и на мъжа ми да му е.
Баба ми и майка ми перфектно знаят кое къде е, и в гардероби, и в кухнята, само чорапите бъркат понякога на кого са 😀
Така си живеем ние в мир, любов и помагане.
Сега са заети с вилата и хич и не стигат до мен, но майка ми винаги ми казва - "Ако имаш нужда от помощ, извикай ме, ще наготвя, ще пооправя."
Много пъти съм писала, че и децата гледат, баба ми ги е гледала доста време докато работя или уча.
Явно има хора, които не го възприемат това, но на нас като семейство ни е доста по-лесно. Излизали сме си редовно сами, ходили сме по почивки само двамата, имали сме повече време един за друг или да обърнем внимание на децата. Иначе досега да сме откачили от домашни задължения и битовизми.

# 366
  • София
Скрит текст:
Точно това ме стъписва, да се приема за нормално вилнеенето в чужда къща, когато го няма собственика. Ама всеки с нагласите си. Аз нямам проблем да ям храна приготвена от друг, но имам когато друг, който не живее там, разтребва, подрежда, преподрежда вкъщи.
Майка идва у нас, когато ни няма за дълго, но за да полее цветята. Котката я водим в тях, защото иначе идването е много по-често, ако трябва у нас да я гледа. Абсолютно нищо друго не прави. Както аз, когато нея я няма. Влизаме, поливаме цветята, ако е зимно време и прекалено студено пускаме отоплението и излизаме. И храна взимам и готвим една у друга, когато така се е случило или има някакво събиране, макар и да е много рядко това с готвенето. Но и през ум не може да ни мине да отидем у другата специално да разтребим и подредим.

А и поста ми се вижда тролване. Първо казва, че само баба ѝ идва, после, че всеки идва.

Изтървала съм ви, но да поясня.
В никакъв случай не троля, това си е самата истина. Баба ми идва по-често, майка ми се обажда, когато ще идва, обикновено след работа или в почивен ден. Апартаментът си е нейн, ние живеем в него. Всички имаме ключове от всички три апартамента, ако се наложи нещо. На нас това не ни е проблем, не виждам и на мъжа ми да му е.
Баба ми и майка ми перфектно знаят кое къде е, и в гардероби, и в кухнята, само чорапите бъркат понякога на кого са 😀
Така си живеем ние в мир, любов и помагане.
Сега са заети с вилата и хич и не стигат до мен, но майка ми винаги ми казва - "Ако имаш нужда от помощ, извикай ме, ще наготвя, ще пооправя."
Много пъти съм писала, че и децата гледат, баба ми ги е гледала доста време докато работя или уча.
Явно има хора, които не го възприемат това, но на нас като семейство ни е доста по-лесно. Излизали сме си редовно сами, ходили сме по почивки само двамата, имали сме повече време един за друг или да обърнем внимание на децата. Иначе досега да сме откачили от домашни задължения и битовизми.
Искаш да кажеш, че сте създали семейство, но ви е трудно да си го поддържате сами и вместо да си платите на домашна прислужница, ползвате твоята рода, че е по-кеф за без пари някой да ти ошета или да ти е бавачка на децата? Хитро! SmileySmileySmiley Интересно ми е едни ден ти би ли ходила така по къщите на децата си, да им шеташ, за да могат те да си веят байряка по младешки?

Последна редакция: сб, 02 май 2020, 10:38 от ₪₪₪ Afrodita ₪₪₪

# 367
Някои стават смешни вече Joy
Домашна прислужница!?
В кой свят живеете Rolling Eyes

# 368
  • София
Някои стават смешни вече Joy
Домашна прислужница!?
В кой свят живеете Rolling Eyes
Добре, ако го кажа домашна помощница (по модерно му) по-добре ли ще е и ще има ли разлика смислово? Наиситна някои стават смешни тука!

# 369
  • France
Да ви кажа и аз това си помислих. Би ми било неудобно майка ми или баба ми да идват редовно у нас за да чистят и готвят. При наличието на двама възрастни? ! Наистина ми е странно. Да помагат с децата - да. Защото връзката баба/дядо и внуче е ценна и трябва да бъде поддържана. И пак гледам да не ги уморявам много.

# 370
Не знам дали бих правила същото и аз някой ден за моите деца, защото може техният живот да се развие по друг начин, знам ли, могат да са в чужбина, или пък да не искат да им се бъркам... Факт е, че аз нямам нищо против, както и мъжа ми, децата, роднините и т.н. Прекалено сме заети на работа, а и през нормалното време с голямата по извънкласни, вечер се прибираме в 8. Кое по-напред? Не смогваме, аз не мисля, че само ние сме така, вероятно има и други като нас. И да, в шеги между нас си наричам баба ми "главната икономка". Не съм достатъчно богата за истинска такава, но и баба ми не вика майстор като й се счупи нещо, не вика такси като трябва да ходи някъде, и много други. Помощта е взаимна, кой с каквото може. Просто сме си близки, разбирам, че звучи отживелица и всеки се е капсулирал, но това е семейство и аз от тях съм видяла само огромна помощ, любов  и добро.

# 371
  • при късмета
Явно има хора, които не го възприемат това, но на нас като семейство ни е доста по-лесно.
Не. Повечето хора не възприемат това. Има голяма разлика. Какъв е смисъла да посочваш вашия модел, след като и оплакващата се и коментиращите, не го считат за правилно? За вас и да работи, за другите няма да стане работещо. Освен да се "похвалиш", че двамата с мъжа ти не сте способни да създадете самостоятелно семейство, друго не правиш. Мислиш ли, че на тези на които не помагат с децата, по-малко внимание им обръщат? Напротив, обръщат им повече. За да отидем някъде не ми е от първостепенно значение дали съм сготвила или ще се храним навън или с поръчана храна. Не е нужно да строявам майка ми да дойде с храна. Повечето хора не приемат някой да нахлува в дома им, независимо дали са там или не и това е повече от нормално. А това не е критерии дали в едно семейство си помагат. Представи си, хората си помагат и без да им се дава правото да се разпореждат в чужда къща и едното изобщо не е обвързано с другото

# 372
Ма Ко, такова яростно заклеймяване говори само срещу теб. Иска ти се явно някой и на теб да помогне, но с ужасния си характер си разкарала всички. Ясни са ми хора като теб, все са жертви, все са уморени, все не свършва домакинската работа, ще умрем, обаче ще я свършим. И никой да не е посмял да ми пипа скъпоценната кухня, сакън да не я размести.
Жал ми е, честно. Хем искаш, хем не даваш. При теб е въпрос на чест ТИ да го свършиш.
Е, аз такива напъни и мераци нямам.

# 373
ainmo, а може би трябва да си останат нещата така, както са - неошетани, неоправено, несготвено и така всеки ще направи това, което е приоритетно, а другото ще остане на заден план? Представи си, че един ден и двете ти деца искат ти да им помагаш по същия начин - къде ще остане твоя живот, нещата, които ти искаш да правиш или дори не искаш да правиш точно тези неща в този момент? Може и майка ти да не иска да прави тези неща в този момент, но да вижда, че ти като не ги правиш, някой трябва да ти помага да ги направиш. А ти с неотказването на помощ, си съгласна с това.
Не виждам лошо в помагането, но виждам лошо в това някой да не живее живота, който иска и в непоемането на собствените си грижи и отговорности и правенето на нещата, които в момента иска да прави (или неправенето).

# 374
  • София
Ма Ко, такова яростно заклеймяване говори само срещу теб. Иска ти се явно някой и на теб да помогне, но с ужасния си характер си разкарала всички. Ясни са ми хора като теб, все са жертви, все са уморени, все не свършва домакинската работа, ще умрем, обаче ще я свършим. И никой да не е посмял да ми пипа скъпоценната кухня, сакън да не я размести.
Жал ми е, честно. Хем искаш, хем не даваш. При теб е въпрос на чест ТИ да го свършиш.
Е, аз такива напъни и мераци нямам.
Да ти кажа, според мен, само спамиш в тая тема, а тя е "С какво ви дразнят свекървите?", не е "да се похваля колко нищо не пипвам у нас, ама за сметка на това родата идва да ми бърше дупето + на мъжо, че и той като мен" нито е "как си живуркаме семейно, при липса на капацитет за извършване на елементарни житейски дейности и организиране на времето".
Щом при вас всичко е ок и всички са доволни - живейте си така дундуркани и дундуркащи. На много хора обаче им е неприятно, други възрастни индивиди да им подгъзуват или да отменят дейности присъщи на домакините или делегирани на домашни помощници. Така че изказванията ти в стил "много яко някой да те дундурка като 5 годишно" не са на място.

Общи условия

Активация на акаунт