С какво ви дразнят свекървите? – 122

• 39 386
  • 781
  •   1
Отговори
# 375
Ами добре, нека е спам.
В историята на момичето и мен не ме кефи, че свекървата носи по 1 порция, можеше поне повече да донесе 😀. Или поне да се обади, че ще идва. Но явно така е свикнала, постепенно трябва да осъзнае, че сина й вече не е сам. А снахата да осъзнае, че жената може би не го прави с лошо, а просто и на нея ситуацията й е нова.

# 376
  • София
Ами добре, нека е спам.
В историята на момичето и мен не ме кефи, че свекървата носи по 1 порция, можеше поне повече да донесе 😀. Или поне да се обади, че ще идва. Но явно така е свикнала, постепенно трябва да осъзнае, че сина й вече не е сам. А снахата да осъзнае, че жената може би не го прави с лошо, а просто и на нея ситуацията й е нова.
Е нова, нова, колко да е нова за цели 3 години? Rolling EyesSatisfiedSatisfiedSatisfied

# 377
  • при късмета
Ма Ко, такова яростно заклеймяване говори само срещу теб. Иска ти се явно някой и на теб да помогне, но с ужасния си характер си разкарала всички. Ясни са ми хора като теб, все са жертви, все са уморени, все не свършва домакинската работа, ще умрем, обаче ще я свършим. И никой да не е посмял да ми пипа скъпоценната кухня, сакън да не я размести.
Жал ми е, честно. Хем искаш, хем не даваш. При теб е въпрос на чест ТИ да го свършиш.
Е, аз такива напъни и мераци нямам.
Току що написах обратното, че и изобщо да не се свърши, на мен не ми е проблем. Нищо не ти е ясно, както виждаш. И аз нямам мераци всичко у нас да е свършено. Заклеймяваш ти, защото си позволяваш да определяш характера ми. Защо така ти се разтрепериха нервичките?
Не аз съм създала деца, които да се чудя на кого на кого да делегирам. Не аз ангажирам възрастни роднини, че да ми гледат и деца и къща. Съзнаваш ли как звучиш? Че и се хвалиш с това. По-ясна си отколкото си мислиш

# 378
Иначе досега да сме откачили от домашни задължения и битовизми.
[/quote]
ainmo,
От целия ти пост, това звучи странно и обидно. Хората, които нямат помощ в домакинството, не откачат от домашните задължения. Те просто ги вършат и разпределят. И не е нужно всичко да е под конец и да се убият от работа. Радвам се, че има кой да ти помага. Но помисли, дали наистина щеше да ти хареса свекървата да ти идва за помощ вместо баба ти и майка ти. С тях си свикнала, знаете си вкусовете и привичките, със свекървата - не. Затова е по-трудно нагаждането там. 
Всички сме заети с работа, деца и къща, но намираме баланс между трите. Това е ключът. Иначе е ясно, който може да намери помощ, приема такава, който не иска или няма, действа сам.

# 379
Искаш да кажеш, че сте създали семейство, но ви е трудно да си го поддържате сами и вместо да си платите на домашна прислужница, ползвате твоята рода, че е по-кеф за без пари някой да ти ошета или да ти е бавачка на децата? Хитро!
Може би ще ти се стори странно, но има семейства, които разбират и прилагат на практика значението на думата "взаимопомощ". Ударението е върху "взаимно".

# 380
  • София
Интересното тук е, че ainmo твърди как ако трябвало и с домакинстване да се заемат с мъжа й, щели били да откачат, а как ли майка й баба й не откачат, след като въртят собственото си домакинство барабар с това на недораслата си дъщеря/внукча Satisfied
Уиш, вазимо /помощ/ е когато и двете страни си помагат. Но при ainmo  аз прочетох само как на нея и мъжа и в това число им помагат. Не прочетох те да са отишли да помагат на бабата и майката. Дори ainmo каза, че не е сигурна дали би помагала на собствените си деца, по начина, по който сега на нея й помагат. От думите й ми става ясно, че тя се надява децата й да са в чужбила или да са от тези, които не обичат намеса в домакинството, та да се отърве и да мине между капките.
Скрит текст:
Не знам дали бих правила същото и аз някой ден за моите деца, защото може техният живот да се развие по друг начин, знам ли, могат да са в чужбина, или пък да не искат да им се бъркам... Факт е, че аз нямам нищо против, както и мъжа ми, децата, роднините и т.н. Прекалено сме заети на работа, а и през нормалното време с голямата по извънкласни, вечер се прибираме в 8. Кое по-напред? Не смогваме, аз не мисля, че само ние сме така, вероятно има и други като нас. И да, в шеги между нас си наричам баба ми "главната икономка". Не съм достатъчно богата за истинска такава, но и баба ми не вика майстор като й се счупи нещо, не вика такси като трябва да ходи някъде, и много други. Помощта е взаимна, кой с каквото може. Просто сме си близки, разбирам, че звучи отживелица и всеки се е капсулирал, но това е семейство и аз от тях съм видяла само огромна помощ, любов  и добро.
Иначе пише, че помоща била взаинма, ама как те помагат не стана ясно или е - те й чйстят, тя им дава децата за да си общуват Satisfied

# 381
  • при късмета
Много пъти сме говорили за разликата между помощ и отглеждане. В повечето семейства е нещо нормално, възрастните помагат с едно, младите на тях с друго и това е обичайно. Но тя всеки път набляга на това, че работят до късно и не могат да се занимават с битовизми, а децата влизат в битовизмите. В първия си пост говори първо за носене на храна и разтребване, а за децата, че "и за тях помагали", а самите деца споменати на последно място. Първо им е работата, после двамата да обърнат внимание един на друг, тук децата пак на последно място. В предишни включвания в темата. Оставям настрана изобщо битовизмите, няма правилен и грешен начин за справянето с тях. Въпреки, че за нея са по-важни, а мен обвинява в това. Щом е доволна да ѝ отглеждат децата, добре. Но защо смята, че за останалите ще стане нормално, това не разбирам.
За мен не е, и никога няма да е нормално децата от едно семейство да са по-привързани към баби и дядовци, отколкото към родители. А това се случва когато децата по-често контактуват с баби и дядовци, вместо с родители. Не разбирам тези родители защо изобщо имат деца, като ще разчитат на друг да ги гледа, а те ще продължават да държат първо на работата си, после на самите тях и чак най-на края на децата. Винаги ми е било чудно, защо такива хора взимат решението да станат родители. Защото така трябва, защото се очаква от тях, защото родата ги притиска, защото така се прави или нещо друго?

# 382
Уиш, вазимо /помощ/ е когато и двете страни си помагат. Но при ainmo  аз прочетох само как на нея и мъжа и в това число им помагат. Не прочетох те да са отишли да помагат на бабата и майката.   
Е, ти сама си цитирала думите ѝ, където казва, че помагат: "но и баба ми не вика майстор като й се счупи нещо, не вика такси като трябва да ходи някъде, и много други. Помощта е взаимна, кой с каквото може." Разбира се, потребителката е пропуснала да даде точен списък на помощните дейности от двете страни с детайлно описание на всяка дейност, разход на време и цена, за да придобием обективна представа. Явно е разчитала на способността ни да възприемаме текст без нужда от допълнителни пояснения.

# 383
Afrodita, сама цитираш "....., но и баба ми не вика майстор като й се счупи нещо, не вика такси като трябва да ходи някъде, и много други. Помощта е взаимна, кой с каквото може." И след това изводът ти е: "как те помагат не стана ясно". Предубедено звучиш!
Писали сме едновременно с уиш

# 384
  • София
Скрит текст:
Уиш, вазимо /помощ/ е когато и двете страни си помагат. Но при ainmo  аз прочетох само как на нея и мъжа и в това число им помагат. Не прочетох те да са отишли да помагат на бабата и майката.   
Е, ти сама си цитирала думите ѝ, където казва, че помагат: "но и баба ми не вика майстор като й се счупи нещо, не вика такси като трябва да ходи някъде, и много други. Помощта е взаимна, кой с каквото може." Разбира се, потребителката е пропуснала да даде точен списък на помощните дейности от двете страни с детайлно описание на всяка дейност, разход на време и цена, за да придобием обективна представа. Явно е разчитала на способността ни да възприемаме текст без нужда от допълнителни пояснения.
Ами как да ти кажа, като се замисля храна е нужна всеки ден, да се занимава някой с децата също, но да смениш крушката в коридора примерно - не е всеки ден.
pipelot предубедено звуча, защото според мен няма как хем да ти е невъзможно да си изпълняваш собствените ежедневни битовизми, пък в същото време да ти остава много време да помагаш на близките си. По-скоро вероятно между чат-пат помощ през уикендите от едната страна и редовно домакинстване и детегледане от другата страна, авторката слага равенство за да се самоуспокои, че всичко е точно. Може пък и да греша, де да знам.

# 385
Не знам какво е вероятно в този случай. Нямам нужните детайли, за да калкулирам. Знам само, че днес може единият да дава 90%, а утре на него да му се дават 100%. И това е достатъчно, за да се нарече взаимопомощ.

# 386
  • Варна
За какво спорите? Има си хора за всичко.

# 387
Обаче съм забелезала, че тия, на които много помагат с децата, после отказват да помагат с внуците. Което няма особено голяма логика. Ето на нас никой не ни помага с нищо, и знам колко е гадно, затова ще помагам на моето дете винаги, когато то иска и имам възможност.

# 388
. А това се случва когато децата по-често контактуват с баби и дядовци, вместо с родители. Не разбирам тези родители защо изобщо имат деца, като ще разчитат на друг да ги гледа, а те ще продължават да държат първо на работата си,

Ма  ко, гледам моите внуци, не дни, не месеци, а вече  години. Повече обичат майка си и баща си. Вярвай ми! Никой не може да измести родителите.   Трябва да работят, не само заради кариера, а  защото иначе няма пАпо.

Уиш,  има и такива, които дават 100%, а после не получават и1%, както и обратното.

# 389
  • при късмета
КАГ, тя написа, че всяка вечер се прибират в 8. Твоите тогава ли се прибират? За колко време може да видиш едно дете, ако и двамата родители се прибират по това време? До тогава обичайно дори са вечеряли и имат най-много час да си легнат. Поне децата до към 10-11 години. Ясно е, че ако ги оставиш и до 12 ще стоят, но на у-ще и градина трябва де се ходи. Не знам колко са големи децата, но и с тях да вечерят, а не да разчитат на възрастни жени, че да ги нахранят, децата вечерят по нощите и практически се виждат само на вечеря. Ти с този график ли гледаш внуците или сина и снахата прекарват няколко часа повече с родителите си на ден?
Тя дори написа, че помощта която ѝ се оказва ѝ помагало да отдели повече време на децата. Ама все пак първо отделя на мъжа си, после на тях. Поне няколко пъти (и сега и в предишни коментари) все в тази последователност посочва свободно време.
Да, продължавам да смятам, че деца прекарващи час на вечер с родителите си, са по-привързани към баба/дядо, там който ги гледа. И към гледачка ще се привържат повече. Този който ги гледа ги взима от у-ще/градина, с него се хранят, с него пишат домашни, с него споделят, на него преразказват деня си. Повече от нормално е да са по-привързани към него. А това, че ще обичат родителите си никога не съм го оспорвала, ще ги обичат разбира се. Но са различни неща

Общи условия

Активация на акаунт