С какво ви дразнят свекървите? – 122

• 39 352
  • 781
  •   1
Отговори
# 540
По принцип, по-добре е плодовете да се ядат самостоятелно, а не като десерт. По-бързо се смилат и се усвояват по-добре. Което не значи, че ако някой хапне плод за десерт, ще настане световна драма.

# 541
Явно за нея  е "голяма" драма.А по-добре ли ще ѝ е, ако детето ѝ не яде  плодове и зеленчуци нито преди ядене ,нито след, нито изобщо, какъвто е моят внук?  Веднъж на тримесечие изяжда резенче ябълка или кръгче банан и то насила. На10 г.за пръв път опита череши и това беше  с тях.  Зеленчук само краставица в таратор. Та да не се  превземат, ами да се радват, че децата  ядат всичко, че при нас с него е мъка.

Последна редакция: вт, 26 май 2020, 21:54 от K.A.G.

# 542
  • София
Сега кажи, че внукът е Везна, че да те "успокоя"- няма да ги прояде, свиквайте.

# 543
Овен е. Значи има надежда.

# 544
  • при късмета
Овен е. Значи има надежда.
Няма. Каквито сме инати, като кажем, че нещо не ядем, значи не ядем. Аз съм разказвала колко злояди бяхме със сестра ми като деца. При нея поне задължаване действаше до някъде, при мен нищо. Молби, задължаване, заплахи дори, отказване на друго което искам, абсолютно нищо не работеше. И колкото повече баби и лели майка ми включваше в борбата да проям изобщо нещо, не плодове и зеленчуци, толкова повече се запъвах. Оставете детето и не му натяквайте какво яде и какво не иска. Сам ще го направи

# 545
Променят си вкусовете ,нещо  дето са хапвали преден път ,следващ не харесват.Да се чудиш какво да предложиш.Накрая  корнфлекс иска, да се гръмнеш.А не е като да няма предлагане.
Но като акат е добре , все нещо ядат.
То това е виц за един дето пратил кратка телеграма на сина си с въпрос ака ли, значи е добре ,яде и расте.С две думи или една даже.
Всичко се променя, плод между хранене предложих ,едното яде ,другото-не.Не е насила.
Плюс това са гости и всичко ги привлича пред ядене , интересно е  наоколо и така.
Купувахме зрънчо заради изненади-играчки, пилеят го ,не са и по него ,освен за играчката.Да кажеш че боклуци яли ,не  е.Котката храниха  и кучето.
Но си е дерт да има храна  и да не се пипне.И обикновено се яде дето са привикнали, каквото се яде в къщата им.

# 546
И какво се яде в къщата им? Като не ядат плодове и зеленчуци, тогава само месо ли нагъват? Те масово децата ядат пържени картофи и кюфтета като малки. Или филия с нещо, ама без коричката. Пилешки филета с корнфлейкс. Палачинки с шоколад...

Според мен е не толкова да му кажеш "Ето, изяж тези вкусни моркови", ами по някакъв начин да ги прибавиш в яденето като съставка пасирано или по друг начин, за да не разбере. После с времето като ти каже "Аз не ям това, аз не обичам онова" ти кажи "Да, ама друг път. Аз ти слагах тайно и ти харесваше всеки път".

# 547
  • при късмета

Според мен е не толкова да му кажеш "Ето, изяж тези вкусни моркови", ами по някакъв начин да ги прибавиш в яденето като съставка пасирано или по друг начин, за да не разбере. После с времето като ти каже "Аз не ям това, аз не обичам онова" ти кажи "Да, ама друг път. Аз ти слагах тайно и ти харесваше всеки път".
И това не работи. Най-много някое много злоядо дете да престане да яде и нещо, което е яло преди това. Аз така престанах да ям голяма част от зеленчуците. Моркови например, които се слагат в почти всички манджи, както и всякакъв лук, не само кромид, с който се готви. Лук в салата до ден днешен не ям, въпреки, че в готвено ям. Тиквички също не ядях от малка, проядох на скоро. Патлаждан не пипам до ден днешен. Мога до утре да изреждам.
А карането насила да ям нещо ме отврати от млякото и до ден днешен прясно не близвам, нито в кафе дори. И течна сметана не слагам в кафе. кисело мляко само на таратор и от време на време на айран, но трябва да е много солен.
Няма да прояде нещо, ако го лъжеш или караш насила. Не знам как да накараш дете да яде нещо, което родителя е преценил, че трябва, ама знам, че така няма да стане

# 548
Аз като малка много мразех лук.. Майка ми правеше лучник и ме лъжеше, че вътре няма лук, а зеле. Така нареченият от нея "зелник", доста добре си хапвах от него. После сама се усетих, че нещо ме лъже, защото не я виждах да приготвя зелето за него..Бях съкрушена, но продължих да си хапвам от него.

# 549
Аламинути и кетъринг хапват ,няма време да готвят с две деца.
Готвих каквото харесаха предния път, но този път не харесаха,та друго.Морков не ядеше по едно време едното дете ,на следващ път яде.Не  е трайно нежелание към нещо ,но знам ли в момента на каква е вълна.Всичко е позволено слава богу няма проблем с храна, само с апетит за някоя.
Ама направих къща за игра, свалих  от тавана  древни предмети, блокче ,играчки ,бои всякакъв тертип, тротинетки, простор, мотики да копаем малки, кекс разбиваха  и  яйца чупиха та то игра на свобода -какво ядене.Кекс обичат по всяко време.Картофи всякакви.
Не  е поблем за мен за дни, трудно е за постоянно  и ме хваща страх като си говорим с приятелка как при нея се готви за всеки различно май-все нещо не яде някой.Това би ме измъчило.
Нямала съм грижи с ядене аз,метат дето се вика.Сега не са моя грижа.

# 550
  • Варна
Аааа, това с тайното слагане при мен проработи. Абе, друг вкус си има манджата като й добавиш лук и всички зелени, които по принцип не ям. Ако не се виждат, няма проблеми. Как ли пък не съм усетила, че в боба има моркови, ако те са пасирани, изобщо им липсва конкретния вкус, но пък допринасят за общия фон.

# 551
Аз от малка мразех бульон от месото и не исках супа от месо. Баба ме залъгваше, че била постна супата, за да ям, обаче изляла бульон от вряло месо вътре и щом сръбнех първата лъжица откривах измамата и правех отвратена гримаса и отказвах да я ям. По същия начин ако филията е запечена със свинска мас ми беше много гадна и не можеха да ме заблудят, само с масло ядях.

# 552
По принцип, по-добре е плодовете да се ядат самостоятелно, а не като десерт. По-бързо се смилат и се усвояват по-добре. Което не значи, че ако някой хапне плод за десерт, ще настане световна драма.

Да, плодове давам между храненията, яде ги с удоволствие.
Не е голяма драма, но защо да настоява като не е нужно. Детето не е свикнало да яде "десерт" след хранене. Като съм казала, че не се дават, значи не се дават. Детето няма да привикне от един път, но свекървата няма да се спре с единия път. Затова не се дава и точка.
Така или иначе рядко ходим у тях, а и аз винаги съм там.

# 553

Да, плодове давам между храненията, яде ги с удоволствие.
Не е голяма драма, но защо да настоява като не е нужно. Детето не е свикнало да яде "десерт" след хранене. Като съм казала, че не се дават, значи не се дават. Детето няма да привикне от един път, но свекървата няма да се спре с единия път. Затова не се дава и точка.
Така или иначе рядко ходим у тях, а и аз винаги съм там.
Детето Ви на колко години е?

# 554
Почти на 2.

Общи условия

Активация на акаунт