С какво ви дразнят свекървите? – 122

• 38 933
  • 781
  •   1
Отговори
# 735
  • Най-красивата страна
Като чета тук какви безотговорни хора има,направо се ужасявам.
По-добре е сам да си гледаш детето .

# 736
И аз, и аз. Понякога ми дотежава малко и си викам ей що няма никой да дойде за един час, ама после прочитам тук там и си казвам, че всъщност сме късметлии.

# 737
  • при късмета
Особено свекървите, рядко правят нещо за да помогнат именно на снахата. Тогава нищо не биха направили. И двете баби внуци не гледат заради опрян пистолет в главата, а защото сами искат. О то заради себе си, дори заради самото дете не е най-често. Така, че се съобразява с родителските решения за детето. Точно както дететгледачката
Взимаш решение и го налагаш на някого безапелационно.

Генералната ти грешка започва още от първото изречение. Ако го напишеш правилно, а именно: Взимаш решение ЗА ДЕТЕТО СИ и го налагаш на някого", целия ти брътвеж нататък губи смисъл. Просто защото никоя баба не може да взима решения за детето ни. Други въпроси бих обсъдила, този не
Има и по-меки, по-дипломатични начини да си прокараш мнението и пак да ти гледат детето по твоя начин. И всички ще са доволни. Майката, защото има помощ, детето, защото го гевезят няколко човека, бабата, защото се чувства значима и полезна.

Никога не ми се е налагало да налагам на майка ми нещо с някакво неразбирателство. Ако не е съгласна просто не ѝ оставям детето и тя сама започна да се съобразява. Изобщо не си представям хем аз да държа да гледа детето, хем да налагам моето с друго, освен със съобщаване. Аз дипломатично го съобщавам Joy

# 738
  • Варна
Аз пък казвам "да са живи и здрави бабите и от двете страни". Аз, благодарение на тях, имах прекрасно детство и много мили спомени. Опитвам се сега да осигуря същото на детето си. Нищо, че майка ми отказва да й смени обеците, а след тежък работен ден аз слушам вайкане и вопли от страна на дъщерята да не смея, защото ще я боли. Важното е, че през деня те двете са ходили на плаж, правили са торта, чели са книга, играли са шах. Това остава завинаги като спомен. Прост пример от онзи ден дадох.

# 739
  • София
Ами ако го сметнем за прекарване на време с внучето, а не за гледане?
Ааа такова нещо в днешно време е трудно за възприемане. Днешните свекърви основно са на мнение, че ти гледат детето, някои дори че ти го отглеждат, понеже си им го оставила за 1-2-3 часа. Ако им се прекрати тази така "тежка" детегледаческа дейност, пак снахата е лоша, защото скъсва връзката баба-внуче. Факта, че това дете и на техния син дете се отбягва. Те не помагат на сина си, а само на снахата. Отделно, че щом им се даде бебе/малко дете, смятат че не е необходимо да се съобразяват с режима му, а може да дават каквото си решат за хранене, същото с обличане, игри и т.н., понеже "абе как така тая пикл@ ше ми казва аз как да гледам бебе, навремето 1-2 деца съм изгледала (нищо, че навремето бабите са гледали основно децата)"

# 740
Скрит текст:
Аз съм за диалога винаги. Но, когато става въпрос равноправни индивиди да решават нещо. Когато става въпрос за отглеждането и храненето на детето, тази равнопоставеност я няма, решава само единия. Така, че тук това не важи. Снахата не е длъжна да води никакъв диалог със свекървата по този въпрос. И да, дори свекървата да гледа детето.
Между "равноправен" и "равнопоставен" има Балкан разлика.
Между диалог и издаване на заповед- също.
И ако снахата не се смята за длъжна да води диалог, то свекървата пък няма причина да се смята за длъжна да изпълнява сляпо заповеди, защото не е робот.
Или, както са казали- каквото повикало, такова се обадило.

В случая, обаче, снахата има само един ход- заради безмозъчния си начин на действие, да остане без помощ.
Свекървата, пък и всеки, на когото е оставено детето, има повече ходове- от отказ да гледа, до да го гледа според собствените си разбирания без снахата да разбере дори.
А, ако случайно разбере, да посинее от бяс, за радост и кеф на третираната като дебил, гледачка.
Така е. А най-големият кеф и радост за третираната е, ако оная злоба, снахата, разбере след като детето е стигнало до спешното я с алергичен шок, я след като се е позадушило с неподходящата храна. Защото и такива случки се случват, ама то трябва капацитет, за да разсъдиш, че може и да е опасно това своеволие. Нищо де, важното е носът на оная да е натрит.

# 741
Сериозно ли ако се води "прекарване на време с внучето" не дължим дотолкова уважение, че да обясним нормално какво що?
Да не говорим, че ако снахата просто иска свекървата да прекара време с внучето, може спокойно да присъства и тя нали ?  Wink

# 742
  • Най-красивата страна
Ули,да нормално е да обясни снахата.
Обаче зависи що за човек има насреща си.
Защото снахата може да обяснява,ама свеки пак да прави каквото си иска зад гърба и.
Ей така напук.

# 743
Вени, така е. Аз затова смятям, че етървата трябва да научи за случката с меда, за да не оставя повече бебето със свекървата.

Не съм съгласна, че трябва просто да заявяваме на свекървите как трябва да ни гледат децата и да очакваме да ни козируват.

# 744
  • София
При нас например тези решения ги вземаше педиатъра.
Ние изпълнявахме.Детето има алергии.
Слава Богу ,че нямаше такава луда баба наоколо, да му дава напук алергени зад гърба ми.

Важното е снахата да посинее от бяс.Това ,че внучето може да влезе в болница,няма значение.
Ужас.

Така, явно ще се наложи отново да се опитам да обясня.
Педиатърът е взел решение, след като ви е ОБЯСНИЛ, че детето има алергия към едикакво си.
Ако не сте били наясно в какво ще се изрази тази алергия, е ОБЯСНИЛ ПАК.
Педиатърът не е казал просто да не давате това и онова на детето, "ЩОТО ТАКА".

Ако и сега не схванеш разликата, нямам по- прост и ясен начин да обясня.

И не, не е важно някой да побеснее от бяс, а в името на доброто на детето, да се постигне консенсус в начина на гледане и на опазване на здравето му.
Което само с издаване на декрети не става.

И не, нормален човек не прави "ей така, напук", застрашавайки живота и дравето на дете.
Освен ако не твърдиш, че всички свекърви или са луди, или правят напук, с риск да убият ДЕТЕТО НА ДЕТЕТО СИ.

Твърде безумничко звучи, не мислиш ли?

# 745
  • София
Сериозно ли ако се води "прекарване на време с внучето" не дължим дотолкова уважение, че да обясним нормално какво що?
Да не говорим, че ако снахата просто иска свекървата да прекара време с внучето, може спокойно да присъства и тя нали ?  Wink
Toва ли било разликата? Ако майката е там е прекарване на време с внучето, а ако я няма е тежък труд в ролята на детегледачка? Satisfied Да си запиша в тефтера, не за друго питам. Satisfied Satisfied А за обяснението, ами аз например не бих се сетила да обяснявам, как да не дава на двумесечното бебе мед, понеже не бих предположила, че разумен индивид с акъла си би го направил и то без да е питал родител. Та как да обяснявам неща, за които не бих предположила, че ще  дойдат на ум на свекърва примерно? Обясняват се базовите неща по режима на бебето. Ама да обяснявам защо да не дава алерген ми е все едно да обясня защо да не дава кибрит или нож на 4 годишно например.

# 746
А, ей това и на мен не ми го побира акъла. По дяволите, това е детето на детето ти, не само на оная, дето трябва да посинее. Да се върнем към оригиналната случка, провокирала дискусията :
Аз да се включа с един пресен пример. Свекървата е на гости на етърва ми за няколко дни. Етърва ми отива до магазина и свекървата ми обяснява как я била издебнала като отишла до магазина, за да даде мед на 2 месечното бебе, защото знаела, че етърва ми не иска да дава мед на детето преди 1та годинка. Искала да види как щяло да реагира детето. Е, това нормално ли е?

# 747
  • при късмета
Абсурт, и 1000 пъти да обясниш на някоя като свекървата с меда от посочения случай, файдата е никаква. Тя пак ще го направи на пук или да види как ще реагира детето. Ето, тази свекърва е знаела, че снахата не иска да дава мед и го е направила, като даже я дебне за целта. Какъв е смисъла да обясняваш?  Не трябва ли свекървите като се мислят за толкова съвременни и разбиращи от всичко повече от снахата, сами да го знаят и изобщо да нямат нужда от обяснения?

# 748
  • София
Ами, да се върнем на оригиналната случка.
Имаме майка, която казва, че не иска да се дава мед на детето й преди да навърши годинка.
Имаме баба, която решава да даде, щото видиш ли, била давала на мъжа на снахата и добре му било понесло.

Накратко, нямаме комуникация, затова липсва консенсус.

Нищо не е пречело на снахата да се разговори човешки със свекървата, да поразискват дори въпроса за меда и общата , отключваща алергии среда, в която живеем, за да се изяснят нещата и бабата да приеме като своя задача да пази бебето от алергените.

# 749
Аз пък от спора разбрах, че тези, които не обясняват и не си дават децата: 1. Нямат свекърва. Или 2. Свекървата е болна и не може. Или. 3  Свекървата не иска да се среща с децата.
Дори, когато съм била с бебето на гости при свекървата, разговорът е бил: Това и това яде, така спи и т.н. А защо не даваш вода, мед и т.н. Защото педиатърът обясни, че... /в съвременните книги пише, че ... и т.н.  Това са ми обясненията, най-обикновени. Никой не се сърди.

Общи условия

Активация на акаунт