Да преправим старите мебели с любов - тема 36

• 74 363
  • 763
  •   1
Отговори
# 240
Не съм. Само почистих с обезмаслител, защото си беше замърсено на места. За вашите столове мисля, че само спирт ще е достатъчно, колкото да няма нещо мазно.
Не съм и лакирала.

# 241
Здравейте с каква боя бихте ви препоръчали да боядисам едни икейски столове? Имат одраскано на места, по седалката и краката. Мога ри да боядисам само засегнатите места, или трябва целите да ги мина? Дайте идеи как да се справя.
Скрит текст:
ИКЕА продават бои на водна основа... Бих боядисала със същата, не със съвсем различна и на неясно каква основа.

Последна редакция: пн, 08 юни 2020, 11:28 от peneva_a

# 242
Не съм попадала на бои от ИКЕА.

# 243
Не съм попадала на бои от ИКЕА.
Виждала съм тази при стелажите като за мазе...
Не знам сега какви има, но не пречи да се провери. А и да се види на информацията за конкретния стол с каква боя (обикновено пише и/или има "свързани продукти")

# 244
Имам такъв гардероб заедно със спалня, тоалетка и нощни шкафчета. На места лака го няма и е с малки дупчици/ надран. Искам да ги обновя, но не знам как и с какво. Даже и не знам какъв ефект искам., та приемам всякакви идеи.
  https://m.bazar.bg/obiava-16552079/retro-garderob#&gid=1&pid=1

# 245
Много е вероятно това да е шеллак.
Ето малко съвети как се проверява дали е шеллак и съответно как се маха
https://www.doityourself.com/stry/how-to-repair-water-marks-in-wood-table-tops

След това вече как ще обновиш покритието е друг въпрос.

# 246
Благодаря. А какво ще рече denatured alcohol? Гугл не ми даде адекватен отговор🤔

# 247
Благодаря. А какво ще рече denatured alcohol? Гугл не ми даде адекватен отговор🤔

Денатуриран спирт /не съм чела материала/

# 248
Най-добре е за начало да купите едно шишенце медицински спирт от аптека и да пробвате на някое по-скрито място да напоите хубаво с парцалче. Изчаквате и, според материала, ако почне да се размеква покритието, значи е шеллак и продължавате. Ако не се размеква, значи или е шеллак с друг вид лак, или е друг вид лак. Ако не е шеллак, тогава трябва с някакъв препарат за отстраняване или с шлайфане, което е вторият вариант за сваляне.
Ако решите направо да шлайфате, тогава няма значение какъв е лакът. Но ще бъде голям прахоляк, хубаво е да не е в закрито помещение и маска задължително, да не вдишвате изшлайфания лак.

Иванита, допълвам се. Имам в наследство гардероб от рода на показания с фурнир от птичи явор, беше комплект със спалня, която замина. Имах и 2-3 гардероба, подобни на твоя, единият беше с много красив фурнир рибена кост. Но... просто са демоде. Гледам по телевизията едни американски серийки за реновиране и продаване на стари мебели, там майсторът-мебелист и водещата винаги казват, че такъв фурнир, като се свали стария лак, единственото, което му подхожда е отново да се лакира с шеллак. Т.е. визията си остава демоде. Ако го боядисаш с някаква боя, ще се загубят шарките на фурнира, което е основното за тези мебели. Не знам как би изглеждало с омасляване с някакво масло в по-различен цвят, примерно с бяло масло. Предполагам няма да стане плътен бял цвят, шарките ще прозират, но не е сигурно дали ще попие равномерно във фурнира.
Ако нямаш нищо против да жертваш визията на фурнира, тогава можеш да боядисаш с боя в какъвто цвят искаш. Можеш да залепиш тапети, хартии, всякакви творчески идеи са възможни - аз не съм обаче най-добрият източник на такива творчески идеи. Може би другите момичета могат да ти помогнат с нещо по-арт.

Последна редакция: пт, 12 юни 2020, 19:29 от man_darin_ka

# 249
Спиртът за горене е денатуриран.

# 250
Аз знам,че медицинският спирт не е денатуриран, но го предложих само за пробата, да видят дали има смисъл да продължават нататък и да не купуват цял литър спирт за горене (един синкав в шишета от литър по визуален спомен).
Ако тръгнат да свалят целия лак, какъвто и да той, това е адски много работа - гардероб, огромна спалня, тоалетка и нощни шкафчета, много квадратни метри.
При всички положения каквото и да решат да правят натам - ново лакиране, боядисване, омасляване, свалянето на лака и шкуренето е задължително.

# 251
  • Norge
Има и малки опаковки спирт за горене, не са само литрови. Но това може би наистина е най-малката тревога в случая (не го казвам с лошо) Simple Smile

# 252
  • София
Някой купувал ли е по-големи листи хартия за декупаж от А4. Иска ми се да сложа върху едно шкафче по-голямо изображение, но не намирам.

# 253
Да покажа как реновирах гардероба в детската Innocent
За съжаление нямам снимка "преди", защото не вярвах, че ще се получи хубаво, но то пък взе, че стана много свежо. Снимката "преди" я взех от интернет само, за да покажа какъв тип беше гардеробът - от онези старите комунистическите с многото лак, които обаче са все още супер здрави! Директно залепих фолио от Домко. Много лесно се лепи фолио върху тях, защото са много гладки и после изглежда добре. Фолиото излезе 20 лв., дръжките са някакви стотинки. Много ми хареса как се получи и смятам всички мебели в стаята на малкия да ги направя така. Новите, които купуваме, ще са базови, цвят дъб сонома и само ще декорирам някоя част с цветното фолио Yum

# 254
Много добре се е получило. Аз все си мисля, че фолио се лепи много трудно и остават балончета.

Общи условия

Активация на акаунт