Да преправим старите мебели с любов - тема 36

• 74 932
  • 763
  •   1
Отговори
# 465
Здравейте! Имам едни стари крака на шевна машина, които искам да станат на масичка. Самите крака са от лят чугун, с доста ръжда/патина по тях. Смятам да ги изчеткам и да ги мина с ръждопреобразувател. Това дали е достатъчно? Отгоре трябва ли да се "запечатат" с нещо? Приемам съвети всякакви:)

# 466
Има бои,които са 3 в 1 с ръждопреобразувател

# 467
Аз не бих ги боядисвала, чарът им е в естествения цвят на стар метал. Почистване - да, евентуално дори с обезмаслител, че по вдлъбнатините за толкова много време сигурно доста налепи и прах са се натрупали.

# 468
Мандаринка, обезмаслител не се ли ползва за почистване на мазнини и масло /машинно или друго/? На краката има само патина.  Тя маха ли се с обезмаслител?
Чудя се дали да боядисвам или да ги оставя просто почистени. В оригиналния си вид краката са били с черна боя, а логото и надписът - със златна... 

# 469
Куин, имах предвид, че с годините се натрупват изпарения и прах по краката на машината, особено във вдлъбнатините. И едно почистване с домакинска гъба с малко фъснат обезмаслител ще махне тези естествени наслоявания. Не за грубо търкане говоря, не за сваляне на естествената патина, а върху нея каквото се е натрупало. Имах 2 такива машини - едната моя, другата на баба ми.
Ако искаш можеш да пробваш с гъбка на някое по-скрито местенце и да видиш как ще повлияе. А и да погледнеш какво остава по гъбката. Т.е. става дума за домакинско почистване да го наречем, а не за сваляне на слоеве от/обработка на метала. Много е вероятно да е чугун, че са много тежки тези крака. А в улея на колелото, където минава ремъкът, не може да няма и остатъци от восък от ремъка, покрай болта за въртене на колелото вероятно има и остатъци от машинно масло/смазка.
За реставрацията ако става дума, аз бих оставила естествения вид на краката. Или да потърсиш клипчета в Интернет, ако искаш да добавяш някакви ефекти върху метала. Не знам дали върху оригиналното покритие може да се нанесе някакъв безцветен лак.
Моята машина отиде при едно момиче от форума, тя е от тези, които с много мерак се занимават със старите неща. Ако още чете темата, може да каже. Имаше и друга потребителка, която беше направила плот за мивка в баня от краката на стара машина, беше показвала снимки, но не помня в коя тема - за банята, за преди и след или в тази тема.

# 470
С търсачката не ми се получи, но гугълчо е приятелче: в тоя пост последната снимка е на плот от стара шевна машина.

И още линкове от форума:
https://bg-mam.ma/p/570109/18710873
https://bg-mam.ma/p/570109/18719688

И за идеи:
https://www.recyclart.org/60-ideas-recycle-old-sewing-machines/

# 471
Краката на шевната машина най-вероятно са ръждясал чугун. Греста, маслото в каналите ги е спасило от този изобщо некрасив процес. Ако почиствате с обезмаслител на-вероятно ще предизивикате в последствие още по-голяма корозия. Не случайно оригинално краката на шевните машини са били боядисани. Най-добре според мен почистване на ръждата /можеби на песъкосруй/ и боядисване по избор /вкл.има бои, които имитират патина/

# 472
  • Варна
Разкошни са масите и използването на краката от машините. Най-много ми хареса за бюро. Чудесни са.
Виждала съм в баня за плот на мивката. Много е шик.

# 473
  • Разпиляна във въображението
Пореден въпрос - този гардероб не го знам от какво е, талашит ли, но не е обработван с нищо. Белите петна са от почистване на детски драсканици. Направо бия ли да слагам? Сигурно грунд и после боя Simple Smile
Скрит текст:

# 474
  • В градината...
Гардеробът е много хубав. Грунд и боя. Или надраскваш с шкурка и боя. Хубаво е да се мине с обезмаслител.

# 475
Благодаря.

# 476
Много благодаря на всички за насоките и идеите! Помня потребителката, която беше показала  мивката си с крака от шевна машина - страхотна работа! Аз /да си призная/ имам цели два чифта Simple Smile Много са красиви и направо съм влюбена в тях, нищо, че са мръснички и поръждясали. Решила съм да направя 2 трапезни маси, които при необходимост да събирам за една по-голяма. Мисля си, дали да не направя дължината два пъти на ширината, за да се образува при събирането им както дълга маса, така и квадратна... 

# 477
  • В един копнеж!
В друга тема зададох въпросът за тотална промяна на фурнировани мебели. И ми кадаха, че могат да се шкурят. В момента е като на снимката, с една ръка безцветен лак положен преди 10-на години. А натам!? Искам да ги направя матирани и кардинално да им сменя цвета. Последователността трябва да е шкурене, грундиране, акрилна боя, нали!? Насочила съм се към боите Сократес или на ДекорДимотика. По скоро клоня към вторите. След като има шкурене обезмасляването се обезмисля, нали!?

# 478
Супер е идеята за правоъгълна/квадратна маса. Но обмисли добре за ширината и дължината на единичната маса. Според мен, ако се пусне повече дължина, трябва да мислиш за някакво укрепване на плота отдолу. А на ширина, ако е повече, може да се окаже леко нестабилна.

# 479
Еnchantress, имам подобна ракла. Следя Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт