Сериали и филми - sci-fi, fantasy, mystery, supernatural/тема XII

• 17 522
  • 738
  •   1
Отговори
# 255
Гарланд споделя, че се притеснява от това, че няма контрол върху технологичните компании.

Той едва ли не казва, че в момента светът се управлява от няколко лидера на такива компании. Той затова накрая намеси правителството.

Доколко правителството е някакво решение, обаче, ... е съвсем друг въпрос. Кой ни гарантира, че именно правителството няма да използва машината за свои си цели.

Джордан Питърсън за детерминизма/свободната воля:
Скрит текст:

Питърсън е брилянтен. Препоръчвам. Лесно смилаем е.

Последна редакция: пт, 17 апр 2020, 15:48 от Elena Pau 663353

# 256
Сега изгледах Девс, с помощ от Diavolo Hug

Ще напиша какво мисля за финала, а после ще прочета какво сте писали в спойлерите Simple Smile
Финалът беше добър, но не нещо разтърсващо.
Скрит текст:
Първо, ние до последно не знаехме защо е построена машината. Знаем, че е квантов компютър, че създава симулация, която обхваща всичко в буквалния смисъл, а според Линдън, Форест искал чрез нея да съживи дъщеря си. Не беше ясно как ще стане това. Форест и Кейти явно са говорили много по този въпрос - нещо, което не е излъчено; и са имали план за действие.
Все пак, видяхме, че  според епизода има както избор, така и предопределеност(невероятно е, че само Лили се опълчи на предопределението, сигурна съм, че в реална ситуация поне 50% от хората ще се опитат да правят напук на машината, вероятно повече). А машината работи само с вкараната от Линдън прогама - т.е. тук могат да се направят два извода - че има Мултивселена, или че този компютър работи само, като си представи, че има Мултивселена (което не доказва нищо, просто са създали сложен механизъм и една впечатляваща симулация).

За мен този изход беше някак изкуствен - уж симулацията е неразличима от реалността, но когато Форест и Лили изживеят този щастлив живот, програмата ще им пусне друга версия на живота им. И така ще си съществуват непрекъснато, докато компютърът работи - някои животи ще са като рай, други като ад, но без прогрес на душите. Точно това на мен ми изглежда изкуствено и не ми харесва. Паралелните вселени предполагат паралелни животи, а не последователни варианти на един и същи живот.
Да не говорим, че зависят от Кейти. Но тук може да възникне философският въпрос, че ние не знаем от какво или кого зависи нашата Вселена... Stuck Out Tongue Winking Eye
И аз съм против намесата на правителството, правителствата не трябва да се месят нито във философските въпроси, нито в технологиите (защото винаги ще се стремят да ги използват за война или за печалба, или за двете - т.е. първоначалната идея ще бъде опорочена до неузнаваемост). Този финал обезсмисли избора на Стюарт - той очевидно се надяваше да унищожи Девс, но е било за нищо.

# 257
Абсолютно и категорично съм против намесата на правителството, но ...

Трябва ли да се контролират компании като Фейсбук, които ползват данните на милиарди по света?

Кой трябва да контролира такива компании?

Малко сложен отговор на Питърсън относно свободната воля:
Скрит текст:

Коментарите под видеото са по-интересни.

# 258
И мен ме подразни точно сенаторката. Може би просто защото беше лепната насред нищото Simple Smile

# 259
Не мисля, че работата им трябва да се контролира. Трябва да се санкционират, когато нарушат закона. Т.е. не им се бъркат в работата, докато не извършат престъпление. Ако го направят, ги наказват и/или унищожават.

Сенаторката беше в един от първите епизоди - май във втори? Когато Лили се правеше, че ще се самоубива и се качи на един парапет.

# 260
Знам че я имаше в друг епизод, но и там беше лепната Joy е

# 261
Момичета, нещо West world не ме грабва. Изгледах 2 епизода и ми е малко скучен. Ще му дам шанс, защото вие го препоръчахте.
Опитах се да коментирам в друга тема детерминизма, но нещо нямаме пресечна точка с хората там, така че ще си ви чета тук Simple Smile

# 262
Зай, нали гледаш 1-ви сезон?

# 263
# 264
  • София
Изгледах антологията Amazing Stories (фентъзи/НФ)
https://www.imdb.com/title/tt5165368/?ref_=nv_sr_srsg_0

Очаквах много повече предвид, че Стивън Спилбърг е Изп. продуцент. Като цяло съм леко разочарован. 5 епизода са само, като реално ми харесаха само 1, 3 и 5.
Пропилян шанс за мен, не знам дали ще има 2 сезон, но ако има дано се постараят повече.
Все пак е хубаво феновете на жанра да видят и преценят сами за себе си.

# 265
Всъщност май Западен свят не се харесва на всеки.

Мисля, че МоарейнД и HAPPY също не го харесват тоя сериал.

Последна редакция: сб, 18 апр 2020, 11:15 от Elena Pau 663353

# 266
Да, мен не ме грабна изобщо, макар че харесвам такава тематика много Simple Smile

# 267
Западен свят има много насилие - особено първи сезон.
На мен ми хареса, защото обичам твърда фантастика, а и ми напомни за други сериали, които харесвам.
Сега се каня да гледам Приказки от примката (предполагам, че това е заглавието на български?); няколко души написаха в общата тема за сериалите, че е депресиращ, но ще изгледам поне началото, може да ми е интересно.

Още си гледам Аранг и Магистратът. Вече понапреднах и ми се изясни какво точно не ми допада, освен евтините ефекти. Историята сама по себе си е добра и ми е интересна, но не е за 20 епизода по 1 час. Това е материал за мини сериал (най-много 5 часа) - има страшно разтегнати сцени, които са ненужни - като летене в облаците, призрак се бие с други призраци, слуга се бие с разбойници и т.н. Всичко това може да се изреже и сериалът ще се подобри (реших да ги скипвам). Някои сцени са копирани - връщането на Аранг в света на живите очевидно имитира сцената, в която Урсула даде крака на Ариел. Има прекалено малко главни герои - в повечето сериали има поне две любовни истории, понякога се отделя много внимание на злодеите и определени поддържащи персонажи (така че на човек да му пука, ако някой от тях е убит в хода на сюжета). Тук главните герои са двама. Имаме двама поддържащи -слугата и шаманката. Всички останали са там, колкото да си изиграят ролята, но са повърхностни, не знаем почти нищо за тях. Вероятно е направено нарочно, за да бъде по-мистериозно, но не е много оригинално - тъй като сюжетът е по-скоро детски, вече се досещам за някои неща, които сигурно ще видя чак на финала...

# 268
Сега си говорех с един приятел за детерминизма, за Адам и Ева.

Та темата беше, че Бог е дал на Адам и Ева свободна воля, още преди да опитат от забранения плод.

Ева избира да не се подчини на забраната, а Адам по принцип иска да се подчини.

Но в случая това не означава, че Ева има, а Адам няма свободна воля. Защото конформизъм не означава детерминизъм.

В тоя ред на мисли, за мен, Стюарт в Девс направи съзнателен избор, когато деактивира вакуума на капсулата.

# 269
  • България
Всъщност май Западен свят не се харесва на всеки.

Мисля, че МоарейнД и на HAPPY също не го харесват тоя сериал.
Правилно мислиш, не съм особено голям фен на Западен свят.
По принцип, ако е фантастика, предпочитам нещо като Фарскейп, фен съм на фентъзи сериали и книги.
Затова не мога да спра да гледам китайските такива и то по няколко серии на вечер.

Общи условия

Активация на акаунт