Сериали и филми - sci-fi, fantasy, mystery, supernatural/тема XII

• 17 514
  • 738
  •   1
Отговори
# 240
  • София
HBO GO
телевизиите са доста назад с епизодите. HBO 3 го излъчва, ама там днес ще дават едва 3 епизод.

# 241
Ох, не мога да си спомня, как завърши The Beach с Лео.
Toзи ли?Не,че Лео има друг филм с това име.
Същият. Той е по новела на Гарланд.

На Гарланд продукциите са много странни - кинематографията и идеите са гениални, но някак не може да си ги завърши добре. Това важи и за Ex Machina, и за Annihilation, а сега и за Девс.

Гледаш гледаш, много красиво всичко, много завъртяно, много идейно ... и накрая ... Ама к'во беше това, дето го гледАх току що? WTF ...

Но те кара да мислиш. Ето Девс се оказа нещо като
Скрит текст:
Алегория на Библейската история за Адам и Ева ...

Петя, гледай го с англ. субове. Дала съм линк в предишен пост.

Последна редакция: пт, 17 апр 2020, 00:55 от Elena Pau 663353

# 242
Здравейте Simple Smile За първи път пиша в тази тема. Днес търсех във форума "детерминизъм" и попаднах тук. Изгледах и Devs. Цялостно ми хареса в сравнение с други сериали, които съм гледала.
Ще почета и какво сте писали тук за детерминизма, понеже ми е много интересна темата.

# 243
Здравейте Simple Smile За първи път пиша в тази тема. Днес търсех във форума "детерминизъм" и попаднах тук. Изгледах и Devs. Цялостно ми хареса в сравнение с други сериали, които съм гледала.
Ще почета и какво сте писали тук за детерминизма, понеже ми е много интересна темата.

Зай, ако четеш английски:
https://www.reddit.com/r/Devs/comments/g2j6a2/challenging_three_ … tions_about_free/

Аз смятам да обърна малко внимание на Шопенхауер, като ми дойде музата:

https://books.google.bg/books?id=neInBgAAQBAJ&pg=PA191&l … D0%B0&f=false

Човек прави онова, което иска, но не може да иска какво да иска.

Темата за детерминизма е засегната също така в ДарК, както и в Западен свят. Препоръчвам. Особено първия.

# 244
Аууу отивам да гледам Kissing Heart даже се сдържах да не гледам спойлери

# 245
На Гарланд продукциите са много странни - кинематографията и идеите са гениални, но някак не може да си ги завърши добре. Това важи и за Ex Machina, и за Annihilation, а сега и за Девс.
Kaто Жул Верн и Клифърд Саймък.Първият определено не е обичал да си завършва книгите,а втория ме дразни,че накрая дообяснява какво е имал на идея сякаш читателят няма да се сети или незнам защо го прави.
Ако ти се чете нещо азиатско - Мукарами - трилогията за "1Q84","Хроника на птицата с пружина","Страна на чудесата за непукисти и краят на света" поне в тези много финно се заиграва с теориите за детерминизъм.

# 246
Ако ти се чете нещо азиатско - Мукарами - трилогията за "1Q84","Хроника на птицата с пружина","Страна на чудесата за непукисти и краят на света" поне в тези много финно се заиграва с теориите за детерминизъм.
Има го Читанката. Супер Flowers Hibiscus

Парадокс на предсказанията:
Скрит текст:
There is a prediction machine which predicts very accurately but always states its prediction, and a boy who always defy what he is told. If the machine predicts that the boy will turn left, and says "you will turn left", upon hearing this, the boy turns right in defiance.

Because the machine predicts accurately, it knows that if it said "you will turn left", the boy must turn right, and therefore it should predict and say "you will turn right", but if the boy hears that, he will turn left, and so on.

# 247
Eли,то ги имано има и черен надпис -"Книгата е временно забранена за четене по молба на издателство „Колибри“. Ще бъде достъпна отново през 2021-а година".

# 248
Eли,то ги имано има и черен надпис -"Книгата е временно забранена за четене по молба на издателство „Колибри“. Ще бъде достъпна отново през 2021-а година".

Аз си ги намерих на pdf Bowtie. Който иска, да казва да му пратя.

# 249
Изгледах Devs, но така и не разбрах защо Лили я смятаха за специална през тази 1 седмица, може би, в която се развива действието.
Според мен религиозната заигравка е по-скоро: Бог - Лили/т - Адам/ Форест - Ева/Кейти.
Ако помните в Ex Machina - Лили/т бе първата андроидка ИИ(бракувана) Wink , а любовта на Гарланд към Соноя и отрежда тази андрогинна роля на непримиримата, неподчиняваще се Лили.
Скрит текст:
Ако приемем, че предопределеността е реалност, то в сериала, се случи точно това. Лили прояви свободна воля, но друг изпълни "божието провидение". Като мотивите на всички бяха чисто човешки, дори създаването на DevS( родител съм, но идеята беше толкова сценарно тъпа Worried ). В нашата реалност ние знаем, че бихме се самоунищожили, природен катаклизъм или извънземен сблъсък би прекратил живота ни. В какво вярват двамата посветени в симулацията? Форест каза, че ще си живеят като в реалността, но всъщност ръката и волята на Кейти/Ева се явяват Deus за двамата, което е почти иронично.

# 250
Според мен религиозната заигравка е по-скоро: Бог - Лили/т - Адам/ Форест - Ева/Кейти.

Да, май по-скоро е Лилит.

На мене ми е интересно,
Скрит текст:
дали Стюарт също прояви свободна воля.

Има дупки в плота ... или на мене така ми се струва, защото не мога да го разбера достатъчно добре.

Малко лирическо отклонение:
Бог казва на Адам и Ева да не вкусват от забранения плод ... Това не означа ли, че той всъщност им е дал вече на този етап свободна воля?

Защо Бог слага дървото там? Значи все пак е предвидил, че може и да опитат, нали? И предвид, че си познава стоката, може дори да е знаел, че ще опитат (детерминизъм с предопределен избор).

Или не е знаел точно какво ще направят и просто ги е подложил на експеримент? Stuck Out Tongue Closed Eyes (не-детерминизъм).

Всъщност, детерминизмът може да включва наличие на свободна воля, но с предопределени избори. Тук въпросът е, дали наличието на свободна воля означава съзнателност. Май не ...

Последна редакция: пт, 17 апр 2020, 14:38 от Elena Pau 663353

# 251
На мен ми хареса финала,като за девс е чудесен- достатъчно Хепи и ясен, но и с мегдан за обсъждане Wink , даже и втори сезон
Само едни нещо не ми хареса, ще го напиша по натам, че да не е спойлер
Виж,от финала на Дарк очаквам повече Simple Smile Wink

# 252
И аз се замислих за следното:

Скрит текст:
Дали изборът на Лили е свободна воля, или кодът е дал  бъг и всъщност не е предвидил този случай? Нали в кодът на Сергей при 30-тата секунда се появяваше бъг. Може и при тази последна версия да има бъг, за който да не са знаели, и всъщност заради това да не е могъл да покаже бъдещето.
От друга страна се замислих и за фатализма в случая - смъртта на Лили и Форест беше предвидена. Дори да приемем, че тя е направила  свободен избор, то резултатът остана същия...

Елена, много ти благодаря за материалите. Започнах да ги чета Simple Smile Много ми е интересна темата.
Ще изгледам и другите сериали.

# 253
Ще изгледам и другите сериали.
Абсолютно задължително гледай ДарК. И Западен свят.

Двата сериала ще ти дадат изключително много идеи в рамките на много кратко време в много по-смилаем формат от четенето на Шопенхауер, например.

Ето я първата тема в бг мама за ДарК:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1126735

Ако ти липсват линкове за гледане, казвай. И двата сериала са по-добри от Девс. Гарланд не си изпипва плотовете, според мен.

Ето мнения за това, че Лили не прояви свободна воля:
https://www.reddit.com/r/Devs/comments/g2s1sq/my_simple_interpre … _is_no_free_will/

Скрит текст:
Самото виждане на бъдещето, т.е. онова, което Форест й показа, е причина за това, че тя хвърли оръжието. Т.е. пак е детерминизъм това. Нещо такова ...

И още:

Помните ли, че преди да вложат уравненията за "много светове" в машината (това го направи Линдън), машината показа, че Лили ще умре - виждаше се размазано, как тя лази и умира.

Всъщност, тогава машината показа какво ще се случи. След като заложиха формализма на "многото светове", машината им показа ясно някакво бъдеще. Да де, ама това бъдеще е може би един от многото светове, т.е. една от няколкото възможности, по които ще се стекат обстоятелствата. Машината не показа, че
Скрит текст:
Лили хвърли оръжието
, защото това се случва в друга вселена, а не в онази, която машината текущо показва.

Последна редакция: пт, 17 апр 2020, 14:42 от Elena Pau 663353

# 254
  • София
Аз не съм съгласен. Имаше си ясен финал, това че има и други интерпретации е и търсен ефект, при такива филми/сериали го има почти винаги и не си спомням някога хората да са се обединявали категорично около един финал при подобен тип сюжети.
Скрит текст:
Лили хвърли пистолета, няма значение защо и как, но го направи, това машината не го е показвала. Т.е. по пътя на логиката няма детерминизъм. Стюарт по съвсем други подбуди направи това, което направи, но така или иначе нишката бе скъсана вече. По-скоро може да се търси обяснение във факта, че каквото е писано ще се случи, но пътищата до които ще се стигне до тази крайна точка са различни. Лили и Форест умряха пак, но при различни обстоятелства от предвижданията на Бог/машината.
Факт е, че машината е счупена и вече не може да гледа напред в бъдещето. Кейти е новия Бог? И защо? Защото позволява съществуването, за да могат Лили и Форест да живеят щастливо в симулацията? Тя и това помоли онази губернаторката (ако бе такава, не си спомням) да не дърпат шалтера. Какъв могъщ Бог ако е ограничен само до това... Не се връзват нещата.
Изобщо има множество нюанси и по-скоро Гарланд изтървава юздите с този разностранен финал.

Общи условия

Активация на акаунт