Сериали и филми - sci-fi, fantasy, mystery, supernatural/тема XII

• 17 993
  • 738
  •   1
Отговори
# 75
  • Разпиляна във въображението
Знаете ли дали може да се намери вече Rugal
Знаем даже къде, но е на руски език:
Скрит текст:

Намерих го в първия от линковете от другата тема, но с английски субтитри, които предпочитам.

# 76
Намерих го в първия от линковете от другата тема, но с английски субтитри, които предпочитам.

Miriel, чакам отзиви от теб,  за да знам, дали да го почвам. Hands V

Devs:
Според вас, това, че машината не може да покаже какво ще се случи, започвайки от момента след 21 часа в епизод 6, означава ли, Вселената ще се разклони?

Другият вариант е ... край на вселената.

А третият вариант е ... Онова, което симулира машината, да е симулация само по себе си. Т.е. след 21 часа настъпва край на симулацията, което си е пак един вид край на Вселената.

Между другото, Теорията "много светове" е много съвместима със Симулационната теория, защото в една Мултивселена от много Вселени, все ще има някой, който да напредне толкова, че да симулира вселена. Това означава някакъв микс от реални и симулирани вселени ...

Ох, абсолютен mindfuck ... Joy Joy Joy

Добра дискусия в реддит във форума за Девс за интерпретацията "съзнанието причинява колапса на вълновата функция" на експеримента с двойния процеп:
https://www.reddit.com/r/Devs/comments/fueg84/the_von_neumannwig … r_interpretation/

Хареса ми много едно изказване за дефиницията на съзнанието: Да разбереш съзнанието е като да отстъпиш назад, за да видиш тила си ...

Вчера четох и писах за т.нар. грешка на проекцията на ума:

Грешката на проекцията на ума (mind projection fallacy) за първи път е описана от физика и философ E.T. Jaynes. Случва се, когато някой си мисли, че начинът, по който вижда света, отразява онова, което светът наистина е, стигайки дотам да се предполага реалното съществуване на въображаеми обекти. Тоест, нечии субективни оценки се "проектират" като присъщи на даден обект, вместо да се приписват на личното възприятие. Едно от последствията е, че се стига до предположението, че другите споделят същото възприятие или че те са лишени от разум или неинформирани, ако не го правят.

Грешката се среща в две допълващи се форми и може да бъде обозначена по следния начин: (A) (Моето собствено въображение) → (Истинско свойство на природата) [или] (B) (Моето собствено невежество) → (Природата е неопределена)

Joy Joy Joy

Много много яко. Със сигурност има сходна когнитивна грешка в т.нар. Копенхагенска интерпретация на експеримента с двата процепа, която казва, че Котката на Шрьодингер е едновременно жива и умряла Joy, докато не отвориш кутията ...

Последна редакция: нд, 05 апр 2020, 14:15 от Elena Pau 663353

# 77
Не мисля, че машината в Девс е толкова вездесъща - тя просто прави предсказания, не повлиява реалния свят. Ще се случи нещо неочаквано, което машината не може да предвиди и това ще е разковничето на сериала - защо не може да го предвиди.
Може да е нещо банално, като например в Хари Потър - Хари оцелява и печели войната, защото Волдемор не може да победи силата на ЛЮБОВТА Stuck Out Tongue Winking Eye
Не казвам, че и тук ще е същото, но нещо от този тип.

За тази грешка на проекцията на ума (пиша в скрит текст, защото знам, че много хора ще се обидят):
Скрит текст:
Всъщност, всички хора непрекъснато проектират разни неща и си вярват в тях - например, някой си мисли, че много му завиждат за нещо (в това отношение отличен пример са бг миските, които си мислят, че всеки, който им пише, че са грозновати, им завижда), а останалите са със съвсем друга позиция по въпроса. И дори да му го кажат направо, той се сърди и се обижда, вместо да допусне, че не му завиждат, а просто възприемат нещата по различен начин.
Същото се проявява на много нива - във връзка с ценностната система, това, което се приема за привлекателно и желано, дори при обикновеното общуване - разговаряш с някого направо за ежедневни неща, а след време се оказва, че човекът е разбрал нещо съвсем различно...

При сюжетите (сериали, филми, книги) - на много места, включително тук ще видите мнението, че всичко е отворено за интерпретация. Ами, не, не е - някои неща са отворени за интерпретация, някои не са. Когато интерпретираш по свой начин нещата, които не са отворени за интерпретация, просто ги възприемаш погрешно и накрая оставаш разочарован.
Нещо такова забелязах при тези, които записват видеа с реакции на сериали - възприемат определена сцена или ситуация абсолютно погрешно (гледах 3-4 такива канала, обикновено правят обобщения по време на или след видеото; така или иначе ме подразниха и ги отследвах) и на базата на това погрешно възприятие си измислят теории, които са безпочвени. Човекът просто си е изградил някакъв филм в главата и очаква да го види на екрана, вместо да внимава повече в това, което гледа. И накрая се оплаква от качеството на сериала - за това си има поговорка "На крива ракета космосът й пречи"Joy

# 78
Петя, абсолютно съм съгласна с това в скрития текст.

Скрит текст:
Но тази грешка на ума, свързана с проекциите, често се интерпретира като лудост. Ми не, не е лудост. Просто си е обикновена форма на онова, което ами-тата наричат retarded или brain challenged Joy

# 79
Заради вас загледах девс, сега пускам 6 епизод. Колко са? Явно само на мен ми е муден и не особено интересен, освен ако в 6 епизод не стане нещо...Дарк, изгубени ме грабнаха повече, иначе е красиво заснет, като Прислужницата

# 80
8 епизода са. Наистина е по-бавен, но това е сериал, който набляга на определена научна концепция и на атмосферата много повече, отколкото на драмата - такива сериали са рядкост.

# 81
Заради вас загледах девс, сега пускам 6 епизод. Колко са? Явно само на мен ми е муден и не особено интересен, освен ако в 6 епизод не стане нещо...Дарк, изгубени ме грабнаха повече, иначе е красиво заснет, като Прислужницата
Само 6 епизода са засега. На 9-ти излиза 7-ми. Общо са 8.

Гледай, гледай, че да обсъждаме.

Определено не е като ДарК и ЛОСТ, но става.

Действително е муден, а актьорската игра е ... под всякаква критика.

Но при такава суша на sci-fi ... е много добър за обсъждане на sci-fi идеи. Докато чакаме ДарК ...

# 82
Благодаря ви!
Гледам Wink

# 83
Предполагам, че в 7-ми и 8-ми епизод, Гарланд ще ни сблъска по-интензивно с въпроса, дали в един детерминистичен свят има място за свободна воля.

Още в 6-ти епизод направи заявка за това чрез диалога м/у Лили и Кейти.

Засега, светът в Девс е напълно детерминистичен. В ДарК също е така.

В 5-ти епизод, Кейтито каза, че Копенхагенската интерпретация на експеримента с двойния процеп е булшит.

А Копенхагенската интерпретация не е детерминистична, т.е. тя е вероятностна (Котката на Шрьодингер преди наблюдението е едновременно мъртва и жива, а след наблюдението има 50% вероятност да е жива и 50% вероятност да е мъртва):

# 84
Поне за това, че котката на Шрьодингер не е и не може да бъде едновременно жива и мъртва, съм напълно съгласна. Котката или е мъртва, или е жива, експериментаторът просто не знае. Опитите да я изкарат едновременно и двете, е смесване на физиката и философията, което е безсмислица.

А що се отнася до разговора м-у Кейти и Лили -
Скрит текст:
тя направо й каза, че ще отиде в Девс (както и точното време) - това, според мен, опорочи експеримента (Кейти се превръща в инструмент на съдбата, вместо да си замълчи и да чака да види какво ще стане).

# 85
Поне за това, че котката на Шрьодингер не е и не може да бъде едновременно жива и мъртва, съм напълно съгласна. Котката или е мъртва, или е жива, експериментаторът просто не знае. Опитите да я изкарат едновременно и двете, е смесване на физиката и философията, което е безсмислица.

Абсолютно и категорично.

В тая интерпретация важи Съотношението на неопределеност на Хайзенберг, но в нея има някаква когнитивна грешка като тази с проекцията.

Втори вариант на грешка на проекцията на ума:

(B) (Моето собствено невежество) → (Природата е неопределена) Laughing Laughing Laughing

Котката на Шрьодингер със сигурност е или мъртва, или жива ... И това един супер мощен копм може дори да го предвиди, ако има достатъчно информация за условията на експеримента.

Един комп може дори да предвиди, дали при хвърляне на монета, ще се падне ези или тура.

Последна редакция: нд, 05 апр 2020, 18:04 от Elena Pau 663353

# 86
От всичко това разбрах едно: че е крайно време да започна Девс Grinning

# 87
От всичко това разбрах едно: че е крайно време да започна Девс Grinning

Сапфир, още ли не си го гледала?

Точно ти ... най-големият фен на жанра.

Веднага го почвай и пиши, какво мислиш за серЯла. Умирам от любопитство за мнението ти.

# 88
Интересна ми е ролята на клошаря.
Иначе е ясна идеята в сериала, и какво търси шефа. Не го кефи резултата,ама това е положението.
Не знам защо изобщо поканиха и убиха Сергей. Заради нея ли, защото видяха това в машината? То всичко ще се нареди като самосбъдващо пророчество.
Шефа на охраната също е странен.

# 89
Интересна ми е ролята на клошаря.

Не знам защо изобщо поканиха и убиха Сергей. Заради нея ли, защото видяха това в машината? То всичко ще се нареди като самосбъдващо пророчество.

Същите мисли ги имам и аз за клошаря.

А за убийството на Сергей ... Същата странност като самоубийството на бащата на Йонас в ДарК. Още се питаме, тоя човек, що, по дяволите, увисна на въжето.

В ДарК определено също има самосбъдващо се пророчество. Опитвайки се да предотвратят нещо, като се връщат в миналото, всъщност го предизвикват.

И всичко накрая води до ... детерминизъм и липса на свободна воля.

Някой може ли да провери, дали в бананите има за теглене Tales from the Loop?

Не че ще тегля, но ми е любопитно, дали го има с бг субове.

Последна редакция: нд, 05 апр 2020, 18:26 от Elena Pau 663353

Общи условия

Активация на акаунт