Сериали и филми - sci-fi, fantasy, mystery, supernatural/тема XII

• 18 060
  • 738
  •   1
Отговори
# 105
И аз предположих, че Форест и Кейти не са знаели, че Сергей ще ги предаде или са се надявали, че няма да стане и са искали да го включат в екипа, просто защото е добър в работата си.
Форест разбра веднага, че той краде информация с часовника, но едва ли е знаел предварително.
Мен друго ме озадачи - Линдън каза за Форест "Той убива хора", самият Форест каза пред работещите в Девс "Видяхте какво стана с руското хлапе" - какво е трябвало да видят?! Мислех, че версията за пред тях е, че той го е уволнил след един ден работа за някакво провинение, след което Сергей се е самоубил. Излиза, че всички те знаят за убийството и са съучастници (като го прикриват)?
Машината заработи добре след неговата смърт - когато видяха зърнестото изображение на Исус (преди Лиднън да вкара своето подобрение). Така че до този момент не са могли да правят прогнози.

# 106
Ми според мен всичките от вътрешния кръг си знаят, че Форест е убиец. Просто участието им в проекта означава повече за тях от тази подробност.

Аз останах с впечатлението, че Сергей случайно стигна до същите идеи, които разработват в Девс. Онази симулация с червея. Форест реши, че го е ограбил и затова двамата с Кейти се спогледаха така на интервюто, затова го извикаха в Девс и го убиха. А всъщност Сергей разбра за кода в Девс чак когато му го показаха. И беше поразен, като че го вижда за първи път. Не беше изобщо ужасен, че са разкрили предателството му, а просто шашардисан - от мащабите на това, с което са се захванали. Излиза, че го убиха за нещо, което не е направил. Може да се е готвел по принцип да открадне секретна разработка, но и той самият не знаеше за какво става въпрос, нито че неговото откритие със симулацията на червея копира донякъде работата на скъпоценната машина на Форест.

# 107
Хм, Сапфир, не се бях замислила за реакцията на Сергей, че може да означава това.

Great catch. Много се радвам, че се включи в дискусията.

А аз не съм фен на Many Worlds интерпретацията на квантовата механика. Тази хипотеза е просто едно извинение за това, че не можем да разберем какво се случва в квантовия свят. Никога няма да можем да я докажем, т.е. винаги ще остане само една теория. Т.е. не можем да я приемем за факт.

Не можем да я приемем за факт, както възприемаме нашата Вселена като факт. А тя е факт. Всичко извън нея завинаги ще остане непознато и само тема за sci-fi сюжети.

Най-малкото защото изисква външен наблюдател. А ние никога не бихме могли да бъдем такива.

# 108
Сергей си открадна кода - направи нещо в банята и после насочи часовника си към компютъра. Някак го дръпна.
Но наистина беше потресен от видяното.

# 109
Добро видео (30 минутки) за парадокса Свободна воля/Детерминизъм:

Свободната воля: дискусия на Сам Харис (уаууууу) и Daniel Dennett:

https://podbay.fm/podcast/733163012/e/1467600439

Между другото, на Сергей кодът от 1-ва серия не можеш да предвиди поведението на червея за много дълго време напред.

Ами ако кодът на Девс машината има същия проблем?

Последна редакция: вт, 07 апр 2020, 20:27 от Elena Pau 663353

# 110
Да червея умираше
Може и с машината да е така

# 111
Сега си мисля ... Кейтито (ох, тая актриса не мога да я трая хич) нали обясняваше в един от епизодите за това, че можеш да видиш бъдещето (например след малко си слагаш дясната ръка в джоба) и напук да решиш да си сложиш лявата ръка в джоба, което означава, че все пак ... не всичко е предопределено.

С една дума, тука имаме някакво противоречие с детерминизма, и с онова, което ще симулира машината.

Не е ли обаче всичко абсолютно детерминистично до момента, до който се появи съзнание?

Нямам предвид някакви метафизични и разни там Ню-Ейдж и бля-концепции изобщо. Имам предвид, че само съзнателно същество може абсолютно умишлено да избере между дясна и лява ръка, с което разваля детерминизма на Вселената.

Чакайте да спра, че това са много дълбоки води и ще се изложа Flushed

# 112
Вярно е, че го каза. Но тогава какво, тя е гений, който лъже шефа си и си играе своя квантова игричка? Според вас поне тя знае ли какво ще се случи или не.

# 113
Предполагам, че никой не знае какво ще се случи.
Аз затова и преди написах, че разговорът й с Лили е вид измама. Ако тя беше убедена, че Лили ще отиде в Девс, трябваше да си затрае и да наблюдава. А тя като че ли се съмнява. Мисля, че опорочи експеримента.

# 114
Помните ли, че в сериала се спомена, че Джеймито работи за някаква компания "Дейвид Уолъс"?

Та тоя Дейвид Уолъс е някакъв известен писател (даже е спечелил Пулицър). На мене не ми е познат, но намерих едно много интересно четиво:

http://www.librev.com/index.php/2013-03-30-08-56-39/scribbles/es … 14-01-14-13-36-31

Голям смях:
Скрит текст:
Две млади рибки си плуват и насреща им се задава една по-стара риба, която им кима и казва: „Добр’утро, момчета. Как е водата?“ Двете млади рибки продължават да плуват, а след малко едната поглежда другата и пита: „Какво, по дяволите, е вода?“

hahahahahahahahaha
Скрит текст:
Двама души стоят на бар някъде в далечната пустош на Аляска. Единият е вярващ, другият е атеист и двамата спорят за съществуването на Господ с онази специална настойчивост, която се поражда към четвъртата бира. И атеистът казва: „Виж, не че имам конкретна причина да не вярвам в Господ. И не че изобщо не съм опитвал тази работа с Господ и молитвите. Даже миналия месец бях излязъл извън лагера и ме застигна една страшна виелица, загубих се и вече нищо не виждах, а беше 50 градуса под нулата. Тогава реших да опитам: паднах на колене в снега и извиках: „О, Боже, ако има Бог, загубих се в тази виелица и ще умра, ако не ми помогнеш“. Обратно в бара вярващият поглежда атеиста изумено: „Но значи ти вече вярваш“, казва той, „нали си спасен, ето те днес тук и си жив!“. Атеистът извърта очи: „Не, бе човек. Просто се оказа, че няколко ескимоси минат наблизо и те ми показаха пътя към лагера“.

# 115
хаха, да, вярата...

Според мен Лили се забавлява да дърпа дявола за опашката - или Вселената в нейния речник. Като провокира провалянето на предначертаното (както загатна в оня разговор с ръцете в джоба), се опитва да разбере дали предначертаното е задължително или само вероятно.
Но то пак не може да се докаже нищо - ако Вселената е детермистична, значи всичките действия на Кейти си имат причини, които са довели до тях. Ако пък случайността (или съзнанието, или свободната воля) все пак имат място, пак е недоказуемо - винаги може да се отдаде присъствието им на несъвършенство на алгоритмите, с които се отчитат причинно-следствените връзки.
Лично по мое мнение случайността все пак има място в действителността, защото има много равновесни състояния и еквивалентни положения, които могат да се реализират с еднаква вероятност.

Цялата тази концепция не ми се струва много издържана. Не виждам как ще се вкарат в една машина абсолютно всички данни на мирозданието, та да се получи точна прогностична оценка. Изкривяването е неизбежно.

# 116
Аз съм готова да прегърна идеята за детерминистична Вселена. На такова прилича. Без самият Голям взрив, обаче. Защото той е първоначалната причина за всички следствия. Причината за Големия взрив, засега, не я знаем. Затова започваме ... след това.

Лаплас:
Цитат
If an ideal observer knew the positions of all the particles at a given instant and knew all the laws governing their movements, he could predict and retrodict the entire history of the universe.

И съм готова да приема, че свободната воля е само илюзия, дължаща се на знанието ни, че в даден момент, в който постъпваме по някакъв начин, бихме могли да постъпим и по друг начин.

Но мислите ни? Те част от мирозданието ли са? Те доколко са детерминирани ...

Вътрешният монолог, който всеки един от нас води със себи си (даже понякога и на глас Stuck Out Tongue Closed Eyes), това нещо част от мирозданието ли е?

Последна редакция: ср, 08 апр 2020, 10:32 от Elena Pau 663353

# 117
На мен пък не ми харесва. Ако всичко е предначертано, това го прави безсмислено.
Макар че, тази идея съществува още от древни времена - виж, например в Гръцката митология всичко е категорично предрешено. Съдбата е по-могъща и от боговете. Щом е така, какъв е смисълът някой да страда (примерно Едип - неговата история се върти около тази идея, че не може да избягаш от съдбата, каквото и да правиш) - от началото е трябвало да се случи това, което се е случило, тогава на него защо да му пука, а и на всички останали? Или съзнанието е отделен елемент, въпреки че не може да влияе на събитията, то има своята задача (да съществува)?

# 118
Или съзнанието е отделен елемент, въпреки че не може да влияе на събитията, то има своята задача (да съществува)?

Ето това е въпросът.

Съзнанието е нематериално, нали така? Значи неговата дейност не можем да я определим, т.е. предвидим.

Само света на чистиците можем, при някакви абсолютно идеални условия, да предвидим.

Между другото, има една интерпретация на квантовата механика, която е детерминистична по отношение на поведението на частиците:

Доколкото изобщо успях да я разбера (не съм физик Sweat Smile), е възможно да бъдат предвидени траекториите на частиците в експеримента с двата процепа.

Траекториите изглеждат ето така:

То хубаво, ама мислите на хората? Самият ум може ли да се предвиди? Май не би следвало да може. Нещо като отделно от всичко е.

Разбира се, тук някой би казал "So what?". След като самият ум не може да промени движението на частиците, какво значение, по дяволите, има.

Последна редакция: ср, 08 апр 2020, 10:52 от Elena Pau 663353

# 119
Попрочетох темата, но не знам до колко добре разбирам написаното Simple Smile
При всички случаи, ако съзнанието беше необходим елемент, за да може частиците да се държат по определен начин, това би означавало, че съзнания (под една или друга форма) има навсякъде във вселената, а не само на Земята.

Общи условия

Активация на акаунт