Сериали и филми - sci-fi, fantasy, mystery, supernatural/тема XII

• 17 600
  • 738
  •   1
Отговори
# 300
Кажете ми само, че не ми се пише в другата тема. Защо Венсан/Серак - дете е облечен като от 40-те години, когато наблюдава унищожаването на Париж и кой роден след 2000 ще се шляе на някакъв хълм над столицата? Сън не ме лови тази модна измама!
Принц Джордж например Wink

# 301
Обаче ако се насочим към религии, които вярват в прераждането и душата просто сменя тялото и продължава да помни предишните си прераждания. Както Далай Лама? Обаче пак стигаме до тленно и тенленно.
Пак е по-скоро като сигналът в телевизора. Т.е. самият телевизор (тялото) е само приемник на някакъв сигнал, който идва отдругаде (нематериално измерение някакво ... подобно на дигиталния свят в Западен свят).

Ако кажат,че е перлата тежи  21 грама и ако се съди по филма със същото заглавие, в който обясняваха,че това е теглото на душата,то тогава перлата е душата на хоста.И въпросът който следва е с много по-лесен отговор.
Колко тежи една перла?
Joy
Joy Не беше ли 23 грама?

За мен, тоя филм представя по-скоро объркването на концепцията за душата. Душата е дух, но нематериален. Тя може би е извън времето и пространството дори.

Това объркване се дължи донякъде на Платоновото разбиране за света (не съм 100% сигурна, че пиша верни сега обаче). Мисля, че Платон, или поне древните гърци са разбирали душата като атом, т.е. нещо материално.

Изгледах първите две серии на Devs. Засега ми е интересен.
Изгледах и излезлите серии на Западен свят. Със смесени чувства съм към този сериал. Гледам го, интересно ми е, но по някое време ми става тегаво. Joy На мен ми напомня и според мен е крадено много, с пълни шепи от Бойна звезда Галактика, но... според мен Западен свят отстъпва като идеи и изпълнение и т.н.

HugHugHug

Не бих могла да го напиша по-добре.

Абсолютно крадене от БЗГ. Сега се чудим, на кого е 5-тата перла. Същата работа беше в БЗГ.

Аз само да добавя: превърнаха Долорес в Дерминатор.

# 302
Не само, че има крадене, а има и намигвания към БЗГ - онази сцена от втори сезон на ЗС (партито на Уилям в дома на Делос), в която Армистис в гръб изглежда точно като Каприка 6.
А и видях коментари тук-там (и споделям това мнение), че връзката м-у Долорес и Лиам е подобна на тази между Каприка и Балтар (само че в случая тя не е влюбена, Бог не им се меси и "Балтар" (т.е. Лиам) е екстремно посредствен). Joy
Picard е като микс между Бойната звезда и ЗС.

# 303
Не само, че има крадене, а има и намигвания към БЗГ - онази сцена от втори сезон на ЗС (партито на Уилям в дома на Делос), в която Армистис в гръб изглежда точно като Каприка 6.

Между другото, концепцията за душата/съзнанието и прераждането е представена много по-добре в БЗГ, отколкото в Западен свят.

Нолан е бил 9 години в Католическо училище, но не е успял да я представи душата толкова гениално. Или може би и заради самия сюжет с излизане извън парка.

Всъщност, хостовете трябваше да се управляват от централен терминал, където са записани Аз-овете, а не самият Аз да е записан върху някакъв материален носител под формата на перла.

Т.е. Нолан не ги записва душите на централен комп, а ги записва на нещо като на флашка, която я сляга после в главата на хоста.

А може и да е искал да се придържа към идеята, че душата на човека е в епифизата (шишарковидно тяло), известна още като третото око.

Нали монасите в Тибет си отварят това трето око по някакъв начин. Дори мисля, че правят нещо като операция на мозъка, която е много опасна.

# 304
Перлата ли?
Объркали са се.Кантарчето им дава грешка. Joy

Пета,знаеш ли дали снимките на СТ Дискавари са завършили?

# 305
Може би е така. Освен това има една известна будистка мантра: "Ом мани падме хум" (ако не греша) - означава "О, Бисер в сърцето на Лотоса". Пак е метафора за душата и има някаква връзка с перлите на хостовете))

# 306
Перлата ли?
Объркали са се.Кантарчето им дава грешка. Joy

Не, аз мислех, че филмът за душата се казва 23 грама. Т.е. душата тежи 23 грама.

# 307
# 308
Aa CryЖалко,тъкмо ми се навърза теорията Joy
21 грама е филма

# 309
  • София
Ани,
pppqqq е Петя.

Абее доста си е популярен ЗС наистина. Пък и не е баш вярно, че не се коментира. Я колко мнения навъртя специализираната тема, че и в тази доста се коментира за него. Клиповете в Тубето. Темите в Редита, в ИМДБ ревютата и т.н. Simple Smile

ЗС е с голям бюджет, с топ актьори, с прочут създател и т.н. И е дяволски добър, няма как да не пожъне успех. И си го заслужава напълно, даже според мен е недооценен...
Аз се ядосах повече за Watchmen. Рядко добро шоу, но някак си остана малко в сянка, ама мога и да се лъжа и бъркам, дано. Simple Smile

# 310
Приятели, забравихме за Люлката.

Люлката е всъщност центърът, където се пази бекъп (резервно копие) на хостовете, т.е. на техния Аз. Тоя бекъп (резервен запис) представлява информация, пазена централно.

Тази информация се принтира на перла (все едно се копира върху флашка), която се слага в главата на хоста. Ако перлата поради някаква причина бъде унищожена (например, ако някой гост смачка главата на хоста), може да се принтира нова перла с информация от Люлката.

С една дума, Аз-ът на хостовете (душата/съзнанието им) е информация / код.

Цитат
1 В началото бе Словото; и Словото беше у Бога; и Словото бе Бог.

2 То в начало беше у Бога.

3 Всичко това чрез Него стана; и без Него не е ставало нищо <от това>, което е станало.

WinkWinkWink

Но голямата дилема е ето тук:

Не можем да дефинираме съзнанието, защото съзнание не съществува. Хората смятат, че има нещо особено в начина, по който възприемат света, въпреки че живеят в примки, толкова стегнати и затворени, колкото тези на хостовете, рядко поставяйки под съмнение изборите си, и в повечето случаи задоволявайки се с това да им кажат какво да направят.

Последна редакция: сб, 18 апр 2020, 21:22 от Elena Pau 663353

# 311
Хмм, ми аз го рабирам по-различно:

Ние не можем да дефинираме сънанието, защото съзнанието не съществува. Хората си въобразяваме, че има нещо специално в начина, по който възприемаме света, но в същото време живеем в примки, толкова стегнати и затворени, колкото и хостовете, рядко се съмняваме в изборите си, чиято същност в по-голямата си част е да каже какво да правим след това.

# 312
Аз го разбирам, че сме доволни, в повечето случаи, ако ни кажат какво да правим.

# 313
А аз,че сме в същата ситуация като хостовете,но още не сме се осъзнали.

# 314
А на мен не ми харесва след осъзнаването да следва единствено унищожение

Общи условия

Активация на акаунт