ВАКСИНИ - ТЕМА САМО ЗА вредата от тях - тема 37

• 235 370
  • 3 052
  •   1
Отговори
# 615
Е как, как  вече даже и аз знам. Следи се при ваксинираните и при неваксинираните младежи има ли покачване на случаите. Щом при ваксинираните има покачване, няма да е от слънчевото затъмнение, нали?

# 616
Е как, как  вече даже и аз знам. Следи се при ваксинираните и при неваксинираните младежи има ли покачване на случаите. Щом при ваксинираните има покачване, няма да е от слънчевото затъмнение, нали?

По принцип отличен отговор. Обаче 77 случая на милион са 0,0077%. Без да съм специалистка по статистика това ми се струва в рамките на статистическата грешка и е трудно да анализ, защото не можеш да изчистиш страничните фактори - неваксинираните са повече пуристи и не пият никакви други лекарства, докато ваксинираните са склонни да употребяват и такива. Или според теб това няма значение? Като пример ще дам факта, че пиещите бира били дебели - потвърдено е статистически. Ама след анализ се оказало, че са дебели не точно от бирата, а от картофките и мезетата, защото бира не се пие самостоятелно. Та при такъв нищожен процент случаи е много трудно да се докаже конкретното влияние. Знае се, че го има и много вероятно е ефект на ваксините. Обаче съфорумката, която повдигна въпроса заяви, че не я интересуват статистики, а дава въпроса - "защо" и "какви последствия". За тези два въпроса писах, че на първия няма отговор, а на втория отговорът е, че се лекува с медикаменти като цяло без последствия. Е, ако някой пренебрегне симптомите и отиде на фитнес или да си избяга десетте километра вече е друго.

# 617
Въпросът с бирата е интересен ако го приложим към получилите усложнения и починалите, прекарали Ковид, нали? Ако някой реши да изследва причини и последствия, би било интересно. Но ето, вече има толкова много случаи в продължение на година и половина-две, а проучване няма. Затова считам за редно прилагането на един и същи подход както към усложненията от Ковид, така и при усложненията от ваксини. Защото всъщност е много трудно да намериш конкретната причина, която отключва едно усложнение. Така че когато следим за един фактор и сме склонни да направим заклмчението на база една причина (при Ковид), така можем да постъпим и в случаите с ваксините.
Но, аз лично не работя нито със статистически данни, нито съм лекар, така че моите разсъждения за продиктувани единствено на логичното ми разсъждение по темата. И пак да спомена, че все още не ми е отнето правото да разсъждавам, нито правото да си задавам въпроси. Разбира се, при положение че специалисти в областта разглеждат вероятната връзка межу миокардит и поставена ваксина, коя си ти да казваш, че това е върпос на статистическа грешка?

# 618
...моите разсъждения за продиктувани единствено на логичното ми разсъждение по темата. И пак да спомена, че все още не ми е отнето правото да разсъждавам, нито правото да си задавам въпроси. Разбира се, при положение че специалисти в областта разглеждат вероятната връзка межу миокардит и поставена ваксина, коя си ти да казваш, че това е върпос на статистическа грешка?

Първо, аз не отричам нищо. А и ти самата пишеш "разглеждат вероятната връзка", а не "потвърждават доказаната връзка", аз май пиша същото, нали?    Няколко пъти споменах, че никой не отрича възможна връзка, но анализът е труден. И това беше свързано с конкретен пост. И си написах ясно - не отричам вероятна връзка, но казвам, че поради много малкия брой случаи е трудно да се направи "чист експеримент" и да се отстранят смущенията в статистиката - други лекарства например.

Последна редакция: пн, 20 сеп 2021, 16:14 от Не се сърди, човече

# 619
Някой има ли повече инфо за миокардитите при младите мъже, които се оказват доста често срещано последствие от поставянето на ковид ваксините и по-специално при тези на Модерна и Файзер?

Какво значи "доста често срещано последствие" ? Много е важно да се знае, за да се дискутира. Ако чуеш за 77 случая на миокардит след ваксина звучи като да е често, ама ако са 77 на милион как се класифицира?

https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.121.056135
Although the mechanisms for development of myocarditis are not clear, molecular mimicry between the spike protein of severe acute respiratory syndrome coronavirus-2 (SARS-CoV-2) and self-antigens, trigger of preexisting dysregulated immune pathways in certain individuals, immune response to mRNA, and activation of immunologic pathways, and dysregulated cytokine expression have been proposed. The reasons for male predominance in myocarditis cases are unknown, but possible explanations relate to sex hormone differences in immune response and myocarditis, and also underdiagnosis of cardiac disease in women. Almost all patients had resolution of symptoms and signs and improvement in diagnostic markers and imaging with or without treatment. Despite rare cases of myocarditis, the benefit-risk assessment for COVID-19 vaccination shows a favorable balance for all age and sex groups; therefore, COVID-19 vaccination is recommended for everyone ≥12 years of age.

# 620
...моите разсъждения за продиктувани единствено на логичното ми разсъждение по темата. И пак да спомена, че все още не ми е отнето правото да разсъждавам, нито правото да си задавам въпроси. Разбира се, при положение че специалисти в областта разглеждат вероятната връзка межу миокардит и поставена ваксина, коя си ти да казваш, че това е върпос на статистическа грешка?

Първо, аз не отричам нищо. А и ти самата пишеш "разглеждат вероятната връзка", а не "потвърждават доказаната връзка", аз май пиша същото, нали?    Няколко пъти споменах, че никой не отрича възможна връзка, но анализът е труден. И това беше свързано с конкретен пост. И си написах ясно - не отричам вероятна връзка, но казвам, че поради много малкия брой случаи е трудно да се направи "чист експеримент" и да се отстранят смущенията в статистиката - други лекарства например.
Защото при всички усложнения след прекаран Ковид е доказана пряка и непосредствена връзка между прекарания вирус и получените усложнения, нали?
Може да прочетете какво точно представлява пряката и непосредствена връзка.

Последна редакция: пн, 20 сеп 2021, 16:14 от Не се сърди, човече

# 621
В случая се намесих, защото прочетох това:
Цитат
миокардитите при младите мъже, които се оказват доста често срещано последствие от поставянето на ковид ваксините и по-специално при тези на Модерна и Файзер

Е, ще се съгласиш, че изразът "доста често" изисква уточняване, нали? Защото навява идея ако не за всеки пети или десети, то поне за 2, 3 или 5% . А то се оказаха 0,0077%... И аз само и единствено това поисках да се изясни, за да няма заблуда и манипулация. Но после се почна, разбира се.

Последна редакция: пн, 20 сеп 2021, 16:15 от Не се сърди, човече

# 622
Не знам каква идея ти навява на теб изразът "много често" - това са си твои интерпретации, но за мен е притеснително млад и здрав организъм (повечето в тази възрастова група са здрави), да страда от възпаление на сърдечния мускул без значение дали са 77 на 10 000 или 77 на милион. Интересува ме какви са рисковите фактори, които предразполагат към миокардит при млади и здрави мъже в следствие от ваксината. Очевидно такива данни няма.

60-70% са ваксинираните общо хора, не възрастова група 16-25 (примерно). Там процентът ваксинирани в световен мащаб е доста по-нисък.

# 623
А когато някой спомене че има усложнения след прекаран Ковид, ти питаш ли го дали и как е установена връзката между усложненията и прекарания вирус

# 624
Миоки, то и самият ковид дава такива усложнения, а причината май още не е изяснена.  Онзи ден проф. Кантарджиев спомена, че според него усложненията на ПКС са заради увредата на малките кръвоносни съдове. И аз така си мислех, преди да го чуя от него. Във всички органи има такива малки съдове и като са засегнати от ковид, после дълго време се възстановяват. Нищо чудно и ваксините д имат такъв ефект, но не зная дали се правят изследвания в тази посока.

Последна редакция: пн, 20 сеп 2021, 16:16 от Не се сърди, човече

# 625
Не знам каква идея ти навява на теб изразът "много често" - това са си твои интерпретации, но за мен е притеснително млад и здрав организъм (повечето в тази възрастова група са здрави), да страда от възпаление на сърдечния мускул без значение дали са 77 на 10 000 или 77 на милион. Интересува ме какви са рисковите фактори, които предразполагат към миокардит при млади и здрави мъже в следствие от ваксината. Очевидно такива данни няма. Ми да, няма отговор. Но пък има друг - така както е притеснително млад и здрав организъм да страда от възпаление на сърдечния мускул, така това важи и за десетократно по-честото срещане на същото усложнение, но след прекаран Ковид. Или ако е заради Ковид не е проблем, но ако е заради ваксината е?

60-70% са ваксинираните общо хора, не възрастова група 16-25 (примерно). Там процентът ваксинирани в световен мащаб е доста по-нисък. ОК. И точно за да не се получава манипулацията с абсолютните цифри говорим за брой случаи на милион. Не е ли така?

А когато някой спомене че има усложнения след прекаран Ковид, ти питаш ли го дали и как е установена връзката между усложненията и прекарания вирус

Никой досега не ми е споменавал, иначе щях да се запитам. Но в случая и двете цифри ги вземам от един и същ източник, получени по един метод. Тогава или трябва да отхвърля и двете, или да приема и двете. Аз избрах втория подход, все пак не е някакъв жълт сайт.

Последна редакция: пн, 20 сеп 2021, 16:16 от Не се сърди, човече

# 626
Диорела, да, чувала съм, че и след ковид може да има същите усложнения като след ваксината принципно. Опитвам се да си изясня причините, до колкото са известни до момента, за появата на възпаление на сърдечния мускул при млади и здрави мъже.
За сега, наличните данни не ме убеждават, че рисковете при ваксинация са по-малки от рискът от заразяване при интересуващата ме възрастова група за това и питам. Статистиките не ме интересуват, нито колко безопастни са тези ваксини.

# 627
"Миоки",  ето тук има едно проучване относно миокардита при деца 12-17г., но е препринт: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.08.30.21262866v1
Резюме от статия относно това проучване: В последното проучване, което тепърва ще бъде рецензирано, д -р Трейси Хьог от Калифорнийския университет и колегите му анализираха нежеланите реакции към ваксините срещу Covid при деца на възраст от 12 до 17 години през първите шест месеца на 2021 г. Те изчисляват степента на миокардит след две инжекции с ваксина Pfizer/BioNTech да бъде 162,2 случая на милион за здрави момчета на възраст от 12 до 15 години и 94 случая на милион за здрави момчета на възраст от 16 до 17 години. Еквивалентните проценти за момичетата са съответно 13,4 и 13 случая на милион. При сегашните нива на инфекция в САЩ рискът здрав юноша да бъде откаран в болница с Covid през следващите 120 дни е около 44 на милион, казаха те.

# 628
Благодаря, atallaya!
Като го свалиш като pdf, мисля че е цялото изследване. Още не съм го прегледала де, но на първо четене е 26 страници и има и графики, които ги няма в директния линк.

# 629
Интересен казус с правото на избор, необходима информация при ваксиниране, въпроса за рисковете при деца, легитимация на хората с бели престилки на улицата, плашене с полиция и прокуратура и т.н. Кой кого напада и възпрепятства в случая според вас и това ли е правилният начин да се повиши ваксинационното доверие и култура на българина?!?

https://www.dnes.bg/stranata/2021/09/20/antivaksyrite-ot-varna-p … za-vaksini.504303

Последна редакция: пн, 20 сеп 2021, 19:41 от Пух

Общи условия

Активация на акаунт