Клуб на самотния родител - да се преброим и опознаем! - Тема 10

• 64 172
  • 763
  •   1
Отговори
# 660
  • Пловдив
Т.е. за лична карта ми трябва пълномощно?
Уфф.
Не, отивате само двамата с детето.

# 661
  • Буркина Фасо
Т.е. за лична карта ми трябва пълномощно?
Уфф.
Не, отивате само двамата с детето.
това и беше казано/показано, но не я устройва Smiley

# 662
  • София
Ок, разбрах. Благодаря.

# 663
  • София
Международен паспорт съм вадила с пълномощно (Важно е в него да  пише, че важи и за взимането на документа)
Лична карта само с един родител. Имам пълномощно за всички документи, дума не е ставало, а ЛК вадихме два пъти, защото едната беше открадната.
Кажете кое е посолството да ги насолим пред медиите, че не спазват закона и отказват да издадат документи.

# 664
  • Буркина Фасо
потърпевшият трябва да се обърне лично към посолството и евентуално да се жалва.

# 665
  • Далечният изток
Абсолютно съм сигурна, че в посолството са казали или детето с двамата родители, или с единия родител с пълномощно от другия. Това за паспорт. Да не стане объркване с личните карти.

# 666
  • Буркина Фасо
тук  проблема е, че потърпевшия не го устройват тези отговори.

# 667
Момичето каза, че няма пълномощно, а бащата не иска да отиде и да подпише лично. Явно и към съда не желае да се обърне...

# 668
  • Далечният изток
И това каза, но първо, че посолството не приема пълномощни.

# 669
Точно така, и двете неща казах. Затова ваденето на български паспорт ми е отпаднало от програмата още преди две години. Налага се да чакаме детето да стане на 18. А оплакванията от обслужването в българското посолство имат точно нулев ефект.
Включих се в темата, за да потвърдя, че лична карта може да се извади само с един родител и без пълномощно.

# 670
  • София
Аз до колото разбрах пълномощното не е опция, защото бащата няма да даде такова.
Аз не знам дали съд на чужда държава може да постанови на чуждо посолство да издаде документи.
Обаче това дете е български гражданин, ако е регистрирано в посолството на съответната държава би трябвало да има ЕГН и български акт за раждане.
Ако не е регистрирано, тогава може би има поне акт за раждане от чуждата държава (ако е родено там)...абе сложен казус е ама все някакви механизми (дълги и тромави) би трябвало да има, не става ясно детето в чужбина ли е родено или в България, признато ли от бащата (той съответно българин ли е или не, ако не е, детето може да има и друго гражданство и съответно може да опиташ да извадилиш ЛК  по тамошните правила, в Испания ЛК например се вади само с един родител за деца над 5 години (сама съм вадила), а с нея детето може да пътува в ЕС като испански гарждани) и има ли документи от чуждата страна. Обаче това всичко са предположения....давам ги, защото мисля, че след като съфорумката пита тук, сигурно няма много достъп до по-добра информация...
Пасаван за напускане на страната също май се издава на бебета без документи, но също се иска присъствието на бащата. Ако пък не е регистрирано в посолството, може би може да го регистрираш сама...
Общо взето, това дете трябва да има все някакъв документ, като акт за раждане (български или не) и от там трябва да се тръгне да се види какви права има и как да успееш да му извадиш документ.
Друг е въпроса дали ти можеш да го извдеш от страната ако бащата не иска, ако се прави на ударен и не го интересува може  и да успееш някак, ама ако детето е с редовни документи и той полага грижа и не ти дава разрешение, не мисля че ще стане, освен това е отвличане....но може би до 18 не трябва да чакаш, може би до 14....зависи от държавата.

# 671
  • София
Аз се радвам, че пуснаха сухопътния Шенген и може да ходим до Гърция или наоколо без да го моля оня за декларация, която напук не дава.
Явно Миси не е в ЕС.

# 672
Не, не сме в държава от Шенген, за съжаление. Бащата е българин, паспортът на детето изтече и той не отказва нищо, просто всичко, което бих поискала от него, си има цена. Той, обаче, не би се задоволил с еднократно плащане. Идеята му е, че аз трябва да го издържам, защото той ме бил 'хранил', когато бях по майчинство (платено) и след това още едни шест месеца, в която бях безработна и си стоях вкъщи. За издръжка за детето от негова страна и дума не може да става. Той не работи и смята, че аз съм му длъжна.

# 673
  • София
Аз се радвам, че пуснаха сухопътния Шенген и може да ходим до Гърция или наоколо без да го моля оня за декларация, която напук не дава.
Явно Миси не е в ЕС.
Имат право да ви проверят за декларация и ще си имате проблеми ако нямате такава. Същото и с въздушния Шенген.

# 674
  • София
Всеки луд с номера си.
Моят бивш пък уж щял да ми даде декларация, ако се видим лично. Миналата пролет се видяхме лично и започна да се заяжда и да се подиграва, без никакво намерение да свърши работа.
Така прави и за други неща. Обеща уроци по математика - пак заяждане и подигравка.
По едно време обеща пари - пак същото.

Ами може да продължа да ходя на почивки в България с детето, не е голяма работа.

Общи условия

Активация на акаунт