Азооспермия

• 22 080
  • 215
  •   1
Отговори
# 210
Здравейте, след направена СГ диагнозата ми беше Азооспермия с две забележки ?(1.Обем под 2мл. 2.Наличие на бактерии).

След консултация с уролог първите му думи бяха, че няма да имам дете по естествен път и предложи биопсия.
Попитах го дали това е единствения начин само, защото все пак има наличие  на бактерии и знам ли какво точно се случва с мен. След моите въпроси ми каза да направя още една СГ с микробиологично изследване (още чакам резултати) и кръвни изследвания.

FT4 (free t4) 0.960 ng/dl. 0.730 - 1.700
Tsh 1.834 ulU/ml 0.270 - 4.940
LH 5.50mlU/ml 1.7 - 8.6mlU/ml
FSH 7.64mlU/ml 1.5-12.0mlU/ml
Testosterone 6.07ng/ml 2.50-8.36
Cortisol  17.40ug/dl 6.20-19-40
Prolactin 30.62ng/ml 3.00-15.20
Inhibin още не е готов.

Въпросът ми е ако се потвърди Азооспермия и на втория тест СГ какво да направя след това, моля за насоки има ли в България изобщо уролог-андролог който да ми помогне, защото хормоните си ги пуснах аз след търсене на информация по форуми и по моя преценка изглеждат в норма освен Пролактин. Как може да се потвърди дали е обструктивна или необструктивна азооспермия? Ще съм БЛАГОДАРЕН на всеки който сподели мнение наистина незнам какво да направя.

Здравейте, изчакайте инхибин Б и това ще помогне с диагнозата. Задължително кариотип изследване да направите, ехограф също.
В България с НОА  не мисля, че успяват, при ОА има успешни случаи.
Където и да решите да правото лечение - инвитро с операция, задължително искайте терапия поне 3 месеца.

# 211
Има ли успели мъже с Азооспермия след микро тесе без да откажат цигарите или поне да намалят?

# 212
Има ли успели мъже с Азооспермия след микро тесе без да откажат цигарите или поне да намалят?
Зависи дали азооспермията е обструктивна или необструктивна. При обструктивната има запазена сперматогенеза, но по някаква механична така да я нарека причина не излизат сперматозоидите в еякулата. Докато при необструктивната може да има проблем в хормони, генетика и тогава целият процес по образуване на сперматогенеза е повлиян от много фактори вкл пушене, алкохол, спорт, съпътстващи болести.

# 213
Преди да правите микро тесе пуснете генетични и хормонални изследвания, защото ако проблема е генетичен - генът няма как да бъде изменен, а ако е хормонален - може да направите някакъв курс лечение, за да стимулирате сперматогенезата и след това да правите микро тесе.

# 214

След като разбрахме какво ни очаква като процедури, терапии и подобни и двамата спряхме ел. цигарите. Мъжа ми започна хранителен режим с тренировъчен такъв, преди това пак ходеше на фитнес, но не толкова сериозно. Алкохол никакъв. Никакви телефони около интимните зони.

Не е шега работа целия процес инвитро и парите, които заминават за отрицателно време, че едни цигари да не могат да се спрат.
Желанието за здраво дете или желанието за цигара е въпроса….

# 215
Здравейте, дойде моментът да разкажа нашата история. Правя го, защото знам колко объркан, смазан и отчаян се чувства човек, след чуването на диагнозата АЗООСПЕРМИЯ!
След няколко години опити, в които не бяхме предприели нищо сериозно, освен геникологични прегледи и изследвания на хормони, с ММ решихме, че е крайно време, да се насочим към репродуктивна клиника. Спряхме се на Ню Лайф Пловдив. Преди прегледа си бях пуснала хормони, за да не губим време. Ден преди консултацията ММ имаше насрочен час за спермограма. Резултатите от нея бяха Азооспермия. Няма да влизам в подробности за шока и бурята от емоции, които изпитваш, след като се сблъскаш с тази дума.
Консултацията ни беше с Д-р Матеева която ни запозна с опцията донор и ни препоръча за минем преглед при уролога в клиниката Д-р Гаджева. Използването на донор, за мен изобщо не беше вариант, защото аз не просто исках дете, исках дете от ММ. Последваха месеци на дълго проучване и четене от моя страна. Направихме хормонални изследвания, от които стана ясно, че Инхибин Б е под долната граница. Стойностите на този хормон показват дали сперматогенеза е запазена. Направихме консултация с Д-р Милен Кацаров, който изрази мнение, че резултатите за него са лабораторна грешка и ни предложи да направим биопсия. Аз реших, че първо трябва да проведен някакво лечение, което да подпомогне производството на сперматозоиди и евентуално тогава да направим биопсия. ММ като послушно дете, започна да пие всичко, което му бях назначила . За наше щастие, след няколко месеца при пускане на нови хормонални изследвания, резултатите бяха повече от обнадеждаващи. Инхибин Б се беше покачил почти до горната граница. Спермограмата за съжаление отново беше Азооспермия. Решихме, че ще продължи приема на добавките, за да видим дали ще има още по- добър ефект. През това време, направихме и консултация с ендокринолог, според когото най- вероятно проблемът в запушване на семенните канали, а не я производството. Последва нова спермограма, отново същата диагноза. Стана ясно, че само с добавките няма да стане.
Масовите мнения по форуми бяха, че биопсията е остарял метод и не е добре да се прави. Направихме и консултация и с андролог от Турция. Като кординаторлата директно ми насрочи дата, на която да се явя в Турция за инвитро, без дори да се запознае с моето здравословно състояние. Това за мен беше леко казано несериозно.
И така след дълго обмисляне решихме, че ще направим биопсия. Направихме я при Д-р Милен Кацаров. Процедурата се извършва в болница Доверие София. Прави се с месна упойка, като се взимат две проби. Едната се пуска хистологично изследване, от което става ясно дали проблема е в производството на сперматозоиди или има запушени канали. В другата проба се търсят сперматозоиди, ако има такива се замразяват. Процедурата е кратка, ММ се върна на крака от операционната. Държат те няколко часа за наблюдение и те пускат. Първоначално има болка, но не е нещо страшно. Един или два пъти е бил обезболяващи. Възстановяването е около месец, защото е добре първо да паднат конците и тогава да се върнеш към физически натоварвания. На следващия ден след биопсията имахме резултати. За наше щастие азооспермията беше обструктивна, т.е. недоразвити семенни канали. Към този момент Д-р Кацаров работеше с Инвитро център София на Д-р Владимиров и намереният материал беше изпратен при тях за съхранение
 От клиниката трябваше да се свържат с нас, но уви наложи се аз да ги търся. Междувременно решихме, че ще правим инвитро в Ню Лайф Пловдив. В такъв случай се налагаше местене на материала. Трябваше да посетим клиниката на Д-р Владимиров за да разпишем документи и да уговорим преместването. При получаването на документи от тях разбираме, че са правили размразяване на част от материала, за да видят дали има живи сперматозоиди след размразяването. Нещо, за което никой не ни беше уведомил нито преди да го направят, нито след като вече бяхме на място при тях и уговаряхме местене на материал, който реално не може да се използва
 Няма да изпадам в подробности за различните им видове такси, една от които е 250лв. за изпращане на един документ от тях по имейл до другата клиника. Навярно има доволни от въпросната клиника, но отношението за мен беше нагло и арогантно. До този момент не бяхме наясно, че в голям процент от случаите, сперматозоидите след замразяване не оцеляват. Отказахме се от използването на вече замразеният материал.
Оказа се, че в Ню Лайф Пловдив използват метода ТЕФНА. Чрез спринцовка се извличат сперматозоиди от тестисите и на момента се използват за оплождане на яйцеклетките. Започнахме стимулация и в деня на моята пункция, извършиха и процедурата на ММ. Възстановяването от нея е почти веднага. Няколко дни имаше лек дискомфорт, но не се налага използването на болнични.
Извадиха ми 8 яйцеклетки, от които 5 се оплодиха. Д-р Матеева, която ми води стимулацията, която препоръча да направим трансфер на 3- ти ден. В началото не приех много добре идеята, защото масовото мнение в, че при мъжки фактор е добре да се изчака до 5- ти ден. Реших, че ще й се доверя. Имахме едно перфектно ембрионче, което трансферират е, а останали изчакахме до 5- ти ден, но ембриолозите не препоръчаха замразяване, защото не са с добро качество.
За наше огромно щастие чудото се случи. Бях бременна и то след първи опит, с диагноза от която почти никой не ти дава надежда.
Тук е мястото да спомена, че година преди инвитро започнах хранителен режим, от който бях свалила над 20кг. и прием на Мио Инозитол. Това е добавка, която е полезна, както за жената, така и за мъжа.
Тук е мястото да изкажа и впечатлението си от клиниката и лекарите.
Д-р Матеева- строга,но изключително мила и внимателна,  няма да ти спести нищо, нито ще започне стимулация преди да изчисти всички дребни проблеми
Д-р Гаджева Уролог- страхотен лекар. Позитивна, обяснява всичко подробно и преглежда обстойно. Тя извърши процедурата на ММ
Клиниката- всичко е много професионално. След пункцията ни следяха няколко часа. Не са ни взимали нито една стотинка допълнително. Инвитро беше финансирано от ЦАР. Когато азооспермията е обструктивна, имаш право на финансиране. ТЕФНА се заплаща допълнително на клиниката.
Стана много дълго и подробно, но го правя, защото знам колко важен, може да бъде споделеният опит. Не бързайте, търсете информация, защото опцията, която ще ви предложат е винаги донор, а по форумите Турция, която за мен не е панацея. Знайте, че винаги има надежда, колкото и отчайващо да е положението. Само преди две години, не знаехме кой път да поемем, а днес се радваме на най- усмихнатото момченце.
Желая успех на всички борещи се за своето чудо, защото знам колко ти отнемат от живота репродуктивните проблеми.
Мисля, че бях доста изчерпателна, но ако някой има въпроси, винаги може да ми пише.

Общи условия

Активация на акаунт