COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 489 465
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 10 815
  • Под сянката на разлистените кактуси
От позицията на живееща в чужбина изобщо не мисля, че имам право да давам акъл какво да става в България. Интересува ме, защото родителите ми и родата са там, но не бих си и помислила да гласувам, например, откъде-накъде, нали няма аз да живея с този избор. Само се надявам всичко да мине добре за всички и скоро, ако може, и целия свят да си е взел някаква поука.

# 10 816
Съгласна съм с Kalinka. Аз до тук бях за мерките, стоя си в къщи максимално, ходя само до магазин. Но липсата на каквато и да било яснота ми тежи вече изключително много. Не може 5та седмица без никакъв план за действие. Трябва вече да почваме да говорим как я мислим от тук нататък ситуацията. Не може да се действа както беше в началото на парче. Да, първо беше паника и беше нужно да се ударят спирачки рязко и да се почне да се мисли, нормално беше да се взимат панически действия час за час. Но минаха 5 седмици все пак, време е малко по-надалеч да мислим, не само за идните дни и да се спре с паническите действия.

# 10 817
Обичамгенерали Simple Smile принципно разсъждавам подобно на вас, но ще оспоря тезата за парите, купуващи всичко. Точно патогенните, често изменящи кода си при репликация вируси, доказват, че парите не са предимство при естествения отбор. Както предполагам, доста хора, напоследък реших да прочета малко за тях (вирусите). Реално, големите капацитети до момента не могат да се разберат даже по основни въпроси за вирусите, примерно жива материя ли са или мъртва, тоест малко усложнени органични съединения.
Няма лечение срещу вируси, както няма примерно срещу сода каустик.
Единствено решение е да се научат белите кръвни телца да елиминират молекулата на протеиновата им обвивка. Това наричат учените имунитет и за да стане, задължителното условие е те да го срещнат този вирус.
Някои бели кръвни телца се научават, други, по малко ученолюбиви Simple Smile - не. Знаем какво се случва с тях Simple Smile Simple Smile

# 10 818
Скрит текст:
И ако хората нямат работа или не могат да работят, какво да правят? То е лесно да се говори от нашата позиция дето държавата те е осигурила за следващите три месеца да нямаш притеснения. Та “стойте си” казано от нас тук към хората в България е цинизъм.

И затова ни казвате "излизайте по улиците'? За мен това е цинизма.

Не, не е цинизъм. С адекватни мерки няма да Ви се налага да стоите до 2021 година на дивана. Ако за Вас е ок живот в страх, да не можеш да излезеш до парка, да се чудиш как да отидеш да си прекопаеш градината, кой ще те глоби и т.н. ...няма проблем. Или трябва да Ви е доста дебела банковата сметка или да имате способността да фотосинтезирате. Дано останалите 6 милиона имат някое от двете споменати неща в предишното изречение.

Adoralova, Вие в Америка не получихте ли някакви долари на глава от населението. Включително за деца? И беше нещо над 2000 долара за възрастен, май. Или бъркам?

Би ли споделила тези  адекватни мерки какви са в условията на България?
Дай конкретни предложения, защото другото е само хейт и чесане на езици от чужда камбанария.
Аз до тук не прочетох някой да е споделил конкретни "адекватни мерки". Не виждам какво друго, 'по-адекватно" от това , което се прави в момента в България, може да се предприеме на този етап. Да, някои от мерките може да се уточнят по-добре и да се поизгладят, но за някакви радикално 'по-адекватни"  не се сещам. Като гледам и в света не се сещат за такива. За съжаление се закъсня, можеше да се затворят границите с Китай, още когато се разбра и да се проследят и карантинират всички пътували от там през януари. Но в някои среди подцениха заплахата,  не вярваха, че ще се стигне до тук, мислеха, че ще се самоограничи както  САРС и МЕРС.

ПС
 Много хора в България все още имат села. Пролет е, защо не се сетиха да се приберат по селата, да засеят зеленчуци, да си купят пилета и щяха хем да се опазят по-добре, хем да си произведат храна и да не са толкова зависими от бедната си държава?
 Вместо това продължават масово  да трият жълтите павета и да се оплакват от държавата.  Но иначе могат горките безработни, издържани от бюрата по труда, да си бръмчат с колите насам натам и да декларират, че отиват на работа. От къде имат пари за бензин, от големите обезщетения за безработица ли? Пари за наемите от къде намират? А днес накъде хукнаха?

Последна редакция: пт, 17 апр 2020, 10:40 от bubanka

# 10 819
  • 🌅 𝙵𝚕𝚘𝚛𝚒𝚍𝚊
Stimulus check
$1200 на възрастен, $500 на дете (ако не греша,но мисля,че тези цифри се въртяха).
Някаква помощ са,но жълти стотинки в общи линии.Все пак е адмириращо това,че въобще са го гласували и приели.Можеше и толкова да не раздадат.
Всъщност всички тези 2 трилиона или колкото беше цялата сума напечатани пари,ще отидат на борсата,което пък беше хитър ход,да предпазят Уолстрийт от разпад.

# 10 820
Stimulus check
$1200 на възрастен, $500 на дете (ако не греша,но мисля,че тези цифри се въртяха).
Някаква помощ са,но жълти стотинки в общи линии.Все пак е адмириращо това,че въобще са го гласували и приели.Можеше и толкова да не раздадат.
Всъщност всички тези 2 трилиона или колкото беше цялата сума напечатани пари,ще отидат на борсата,което пък беше хитър ход,да предпазят Уолстрийт от разпад.

И гарантирано влизане в още по-голяма задлъжнялост на държавата. То и без това САЩ са с огромни дългове и Тръмп се върти и суче какви плащания да спре.
Само, че България не може и да печата пари с този Валутен борд. Kalinka  ще трябва и това да съобрази като  пише какви да са  адекватните мерки.

Цитат
Получихме по 1200 на възрастен и 500 за дете, дъщеря ми е студентка и не получи нищо, ние също нищо за нея
tunata, как да го разбираме това? Дъщеря ти не е нито възрастен, нито дете, а каква е тогава? Защото под възрастен, се разбира пълнолетен, а под дете - непълнолетен и малолетен.

Последна редакция: пт, 17 апр 2020, 04:25 от Diorela

# 10 821
  • Под сянката на разлистените кактуси

tunata, как да го разбираме това? Дъщеря ти не е нито възрастен, нито дете, а каква е тогава? Защото под възрастен, се разбира пълнолетен, а под дете - непълнолетен и малолетен.

Ами и ние се чудим какво е Grinning На 20 г е, но студентите явно нищо не получават, въпреки че тя миналата година работеше по малко и даже данъци плати допълнително. Но не всички са си получили парите все още, може да й дадат нещичко

# 10 822
Мернах статия, че Мангъров казал, че само църквата в момента се държи адекватно. И че трябва да идат младите на църква, защото така и така щели да го изкарат. Раздвоена съм вече за този човек. Или е абсолютен рецидивист или е прав. И двете са ми трудни за осмисляне. Ако е рецидивист защо го дават всеки ден по разни телевизии и му дават трибуна? Ако е прав, че само стадния имунитет е възможен какво правим ние? Всичко ми се струва много налудничево вече. Има и нещо шизофренично вече с тези мерки, които са напълно закъснели. За какво я затвориха тая София сега до Понеделник като и без това който щеше да пътува вече е отпътувал, а който трябва да се върне ще се върне. Малко ли им бяха хартиите, които до сега си размятаха? Аз лично почвам вече да губя търпение от пълната липса на смислени решения и паническите заповеди, които се взимат и  после се отменят до сутринта.
какво да си раздвоена, явно е първото. Колко хора споменаха вече, че по нови проучвания невинаги се получава имунитет, така че второто ти твърдение отпада.

# 10 823
Хайде да не се делим на живеещи в България и чужбина. И ние, живеещите в чужбина, имаме роднини в България, за които ни е грижа и които искаме да са добре.

Според мен са необходими строги мерки и пак според мен НОЩ се старае да се въвеждат навреме къде с по-голям, къде с по-малък успех. Пак според мен тези мерки не могат да продължат повече от един период от време, защото икономически няма да е издържано. Колкото по-кратко, но ефективно, толкова по-добре. Тук ключовата дума е ефективно - те да се спазват, за да има ефект от тях. Не си мислете, че балансът е лесен за намиране. Всички държави го търсят и всички държави пробват по един или друг начин. Но пак казвам, ключовата дума е ефективност. Ако хората си правят оглушки и не спазват мерките, дори елементарните като социална дистанция, миене на ръцете със сапун, дезинфектанти, и т.н. то те спомагат за разпространението на вируса.

Норвежците давам за пример в моите постове, защото живях там много години и страната ми е като втора родина. Следя какво става там и следя какво става в България, защото ме интересуват и двете държави. Норвежците като цяло са дисциплиниран народ. Министър-председателката го знае и подкара със строгите мерки веднага. Но след месец и тя призна, че на хората ще им писне от строги мерки в един момент и ще спрат да ги спазват. Затова от другата седмица започват леко да ги отпускат що се отнася до училища и детски градини и някои групи професии като фризьорски салони, салони за красота, физиотерапевти.

В същото време Норвегия може да се похвали с ниски цифри умрели досега и относително нисък брой заразени. Радват се, че мерките им работят. Но безработицата минава 10%, много хора са пуснати в неплатена отпуска, много фирми ще фалират в следващите месеци. Министър-председателката постоянно говори за баланса между общественото здраве и икономическите последствия. Казва, че не знае и тя дали мерките, които са в действие са били правилните, но са мислили най-вече за запазване живота на хората като приоритет. Да, другата страна на медала са икономическите последствия, но вижте Италия, Испания, че и САЩ накъде вървят. Първите две хем с голям брой умрели, хем с разбити икономики. За САЩ още не знам икономическите последствия, те са голяма и богата държава, може и да излязат от кризата без огромни щети.

И в заключение - моето мнение е, че за България най-добре е краткотрайни строги, но ефективни мерки така, че хем да се намали разпространението на вируса, хем да се избегнат сериозни икономически сътресения. Със застаряващо население България е бомба със закъснител.

# 10 824
Щаба,премиера и всички достойни хора , всички хора на първа линия дето работят нон стоп с такава отговорност-ми респект хора.
Обаче нашите гъзари решели да скочат до Банско или Сандански -ами няма кой да ни помогне,всичко си правим сами.Сега да не се връщат да поживеят малко там..Cry
Много моля!
И ние не ги искаме! 😁
Тъкмо се радвахме, че засега удържаме положението, горе-долу се спазват мерките - и дойдоха "столичаните". Сега ще видим с какви дарове са ни дарували.

# 10 825
След като обявиха София за огнище, трябваше да я затворят, така както направиха в Банско.
А сега какъв чуден ПР им се получи на добрите момчета, срещу лошите граждани.
КПП са сложени за да преценят отговорни лица дали причината за пътуване в основателна. Преценяват, че е такава и те пускат. От тук нататък могат да проверяват само данните, вписани в декларацията.
Формулярът така е направен, че дава възможност за лъжа. Не искат да посочиш къде отиваш, за кого ще се грижиш или кого ще снабдяваш.

При нас в сряда още не пускаха в града на основание пазаруване на стоки от първа необходимост, та се наложи да пазаруваме на съседите.
За сметка на това магазините се пукаха по шевове те и бяха забравили за пропускателна режим в тях

# 10 826
  • София
Прекрасно, тъкмо дойдохме на вилата в изолация, няма хора наоколо. Сега да не се окаже, че не можем да се приберем за работа, а децата за училище. Тук Интернет няма, освен оскъдните мобилни. Не може да го решат от днес за утре. И да сме пред свършен факт... Така ми се отвори душата, цял ден на двора, на въздух, без маски, без прибежки и страх. Децата и те дишат цял ден и се радват на свободата на двора...
Каква вила бе джанъм? Пуснали са те щото сте обявили, че живеете там. Ми ще си стоите в къщи Simple Smile
+10000000000

Колко пъти се обясни, че не може да се ходи просто ей така до вилата.

# 10 827
Една вечер да реша да не си я причинявам тази тема и съм изпуснала великото преселение на народите. Но да си кажа, много добре са решили да затворят София, трябва и другите областни градове.
Единствената основателна причина да пускат на КПП трябва да остане декларация за работа. Всичко останало като лекарства и храна за възрастни роднини, може да се доставя с куриери. Даже по-евтино ще излиза, вместо да палиш колата.
Виладжиите, от днес за утре ли разбрахте, че има пандемия?

# 10 828
Какъв е тоя лок даун, като всеки може да мине с лична карта или настоящ адрес извън София? Смешно е!

# 10 829
  • София
А и по въпроса с бележките за работа, макар че не касае всички. Пускат навън от Факултета, който иначе е в локдаун, с бележка за работа. И същите тези хора, които работят по строежите (няма лошо) нито носят маска, нито се съобразяват. Вчера по улиците в квартал с няколко строежа си се разхождаха без маски. Иначе кварталът, в който живеят, е едва ли не огнище Flushed

Общи условия

Активация на акаунт