COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 469 376
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 12 150
То изобщо забранено ли е струпването на хора на необществени места? Защото при нас се оказа, че не е забранено.

Ти не беше ли в Германия?

# 12 151
То изобщо забранено ли е струпването на хора на необществени места? Защото при нас се оказа, че не е забранено.

Не е забранено. Могат да си се събират.
Такова дебнене и донасяне сигурно не е имало и в най-гадните първи години на комунизма.
До колко хора могат да се събират?

# 12 152
  • София
Едит

Последна редакция: нд, 19 апр 2020, 10:56 от Andariel

# 12 153
Скрит текст:

Ти не беше ли в Германия?

Да, за България питам. Току що четох в сайта на НРВ, че вкъщи можело да си каниш гости, но не е препоръчително.

h. d., нямам идея, сега го прочетох. Аз лично с никого не се събирам. Излизам с детето и това е.

# 12 154

Не е забранено. Могат да си се събират.
Такова дебнене и донасяне сигурно не е имало и в най-гадните първи години на комунизма.
До колко хора могат да се събират?

Няма забрана, значи колкото може да побере къщата. Ако живеете 20 човека семейство във фамилен имот или имаш наематели и всички се хранят заедно пак ли ще се обадиш?

# 12 155
Нека уточним, че няма забрана хотели, семейни хотели и къщи за гости да работят.
90% затвориха по собствено желание, предвид ситуацията.
Има забрана за пътувания с туристическа цел.
Тези, в къщата за гости, може да не са с туристическа цел. Wink Никой не е забранил да си поканиш приятели на гости.

# 12 156
Фанфанито, Нема се плашиш, аз ще съм тук и ще рева за свобода.
✌ Кръга на шегата, донякъде.
Аааа теб те знам)) Ама ти си от умерените мрънкащи , ей-така да държиш форма))
Виж ги другите Меденото кафе примерно е професионалист направо. Даже ще прави скрити спортни центрове за деца и тренировки. Няма тук някакъв мутант да бърка формата на детето , я!
Иначе за берачите, ми хората си знаят интереса. Ние сме втора ръка хора за жалост за тях и пак го показахме, дори в тези времена. Англичани, германци, испанци няма да си хвърлят своите граждани сега, те са под карантина, те трябва да са защитени. Пък тези ... който е най-изпаднал и захлупен да идва да бере. Мен това ме дразни, правят ни на глупаци и правителството го разрешава по този начин. Да, трябват пари. Но , трябва и малко ум, защита и ако ги нямат хората , затова са мерките.  А ако там се разболеят е лесно-на самолета и фър, фър айде тук.

И един много трогателен и тъжен разказ за състоянието в нашите болници от лекарка в БГ. Сутринта писахме по този въпрос. Дълго е и го слагам в скрит текст. Истинско е , може да видите във фейса
Скрит текст:
Мая Илиева
4 часа ·
Бясна съм! Заразени 9 медици във Видин общо "еди колко си" и т.н ...ехо ние НЕ сме статистика! Ние сме хората...тези с квалификациите, на които вие останалите разчитате! Ние сме хората, които поемаме този риск денонощно независимо на коя линия сме! Независимо в коя болница и в кой град сме, защото навсякъде има пациенти, които се нуждаят от грижи!
Но ...вие журналистите питате ли се, защо има толкова заразени медици? Ами питайте! Питайте и тези, от които зависи това...нашите работодатели, началници на клиники, МЗ и най - вече РЗИ!
Ами...да взема да ви кажа защо?
Защото освен трите богопомазани болници ( ВМА, Пирогов и Александровска), чиито персонал беше изкаран " под строй" да ръкопляска с добре осигурените си лични предпазни средства и да прави демонстрация...в България има още над 350 болници!
Защото София НЕ е България!
Защото в тези останалите болници лични предпазни средства НЯМА!
Идете и вижте! Питайте! В Сливен, във Враца, в Кърджали, в Монтана...изберете си град! Там колегите разполагат с две еднократни маски за седмица и няколко чифта ръкавици раздавани срещу подпис по списък, а за костюми могат само да мечтаят. Това нормално ли е?
Знаете ли какви са изискванията на СЗО за лични предпазни средства? Ами прочете ги! (има ги качени на сайта на МЗ)
Другата " простотия" без извинение е колегите, които са под карантина с " благословията" на РЗИ ( имаме писмени доказателства) да я нарушават и да се явяват на работа, ако са включени в график. Ами...включени са в график, защото НЯМА кой да работи!
И така ....изясни ли ви се картинката" въртим се в омагьосан кръг" и изобщо на мен " простата" медицинска сестра не ми е ясно, защо се затварят градове, села и паланки?
За съжаление държавата отново най - безотговорно се отнесе към нас медицинските специалисти!
За съжаление отново бяхме хвърлени в " огъня" и този път много от нас ще "изгорят"!
И повярвайте ...белезите от маските, ще зараснат, това, че по 12 часа не пием вода и не се храним ( за да пестим лични предпазни средства) също ще отмине!
Но...дано дами и господа управляващи, скъпи журналисти и вие мили хора, дано да си спомните за нас и след извънредното положение!
Дано да се сетите какво сме рискували и колко от вас сме обгрижвали? Колко от нас са били заразени? Дано.... искрено се надявам да запомните всичко това и когато дойде момента да застанете твърдо до нас, а не само да бъдем статистика в циф

# 12 157
fallon_fallon,

Проблема е, че не са приети добре от чужденците там.. Останалото е ясно.

Скрит текст:
THE IRISH fruit company Keelings has been wholeheartedly criticised for flying strawberry pickers into the country from Bulgaria, despite the nation's effort to curb the spread of coronavirus.
https://www.irishpost.com/news/irish-fruit-company-slated-flying … 9-outbreak-183663
Нека не забравяме, че тези сезонни работници отиват там, за да хранят преди всичко семействата си. Често са от бедни региони, в които работа за тях няма. Едва ли го правят от любов към ягодите и аспержите. Айде малко смиреност да проявим на този ден. Щом са ги приели чужденците, значи нямат проблем. Като се завърнат у нас, ще стоят в карантина.

Последна редакция: нд, 19 апр 2020, 11:40 от Анонимен

# 12 158

Да, за България питам. Току що четох в сайта на НРВ, че вкъщи можело да си каниш гости, но не е препоръчително.

h. d., нямам идея, сега го прочетох. Аз лично с никого не се събирам. Излизам с детето и това е.

Може ли да го видим този сайт?

# 12 159
fallon_fallon,

Проблема е, че не са приети добре от чужденците там.. Останалото е ясно.

THE IRISH fruit company Keelings has been wholeheartedly criticised for flying strawberry pickers into the country from Bulgaria, despite the nation's effort to curb the spread of coronavirus.
https://www.irishpost.com/news/irish-fruit-company-slated-flying … 9-outbreak-183663
Нека не забравяме, че тези сезонни работници отиват там, за да хранят преди всичко семействата си. Често са от бедни региони, в които работа за тях няма. Едва ли го правят от любов към ягодите и аспержите. Айде малко смиреност да проявим на този ден. Щом са ги приели чужденците, значи нямат проблем. Като се завърнат у нас, ще стоят в карантина.

Така е, само че никой от местните не се е вдигнал да ходи да бере. Нали им е под достойнството. Мързеливи са повечето, спор няма.

# 12 160
А някой да е казал нещо за подбудите им да отидат? Thinking На всички ни е ясно защо са тръгнали. Беше поискана информация - дадох. Не виждам за какво трябва да се смирявам.

# 12 161
  • Street of Dreams
Христос воскресе!

Ако Бог иска да ни каже нещо с тази пандемия, то ще е добре да го чуем, за да оцелеем.

За да го чуете според мен излезте малко от тази тема, свържете се със семействата си - истински. Свържете се с природата, в тишина и спокоен ум. За да го чуете и да разберете кое всъщност е важното. Хубав празник.

# 12 162
  • При семейството си

Виж ги другите Меденото кафе примерно е професионалист направо. Даже ще прави скрити спортни центрове за деца и тренировки. Няма тук някакъв мутант да бърка формата на детето , я!

Прекаляваш/те. Не знаеш/те кой „мрънкач“ в темата какви и доколко спазва мерките, сравнение с вас, праведните (някои, от които, имат симптоматиката, че и лечение за Ковид от седмици, но гордо отказвали болничен, но иначе спазвали, пазели).

# 12 163

Прекаляваш/те. Не знаеш/те кой „мрънкач“ в темата какви и доколко спазва мерките, сравнение с вас, праведните (някои, от които, имат симптоматиката, че и лечение за Ковид от седмици, но гордо отказвали болничен, но иначе спазвали, пазели).
Пак си в грешка. Мери ти беше казала тези неща, но не уточни, че болничния е за близък човек неподвижен , а и трябваше да ходя за биопсия на образувание февруари. Така и не отидох  веднага, а сега пък няма как. Та не аз прекалявам.  А , когато бях със симтоми на ковид, бях вече отпуск и не ходех на работа. Не, че го е грижа някой и се извинявам, ама да уточня.
И не, не прекалявам. Твърде умерена съм в изказа си.

# 12 164
  • В заешката дупка
Тесла,
Скрит текст:
Отваряш ми поста и четеш линка от него. Твърдението е на deCode Genetics с които вашето правителство извършва масовото тестване в страната. И между другото е направено преди близо 1 месец, тогава вирусът е достигнал 1% от вас, сега около месец по късно положително е достигнал до много повече от 1%, а починалите са 9, това като процент смъртност не правещите криви сметки да извадят населението на Исландия и да кажат колко е, ама май няма защото не им отърва.

Линк, където deCode да твърди, че вирусът е достигнал до 1% от населението и вместо настоящите регистрирани около 1700 случая (т.е. 0,5% от наслението), реално има два пъти повече (3600) не си давал и не можеш да дадеш, защото такова нещо deCode не са казвали и няма как да кажат. Това са си твои “интероретации” и “изчисления”. Подобно на онази ситуация с немските учени, които въобще не бяха казвали, че смъртността е 0,3% както ти беше “изчислил”

И, не, проблемът въобще не е в това дали смъртността е ниска или висока, а в това как я “смяташ” и как се “позоваваш” на проучвания и данни, които нямат нищо общо, с това което твърдиш.

Преди няколко дни в The New England Journal of Medicine излезна публикация с детайлен анализ на разпространението на  ковид в Исландия, ако на някой му е интересно. Данните са към 4 април. (Тогава някъде наближаваше пика).

Накратко някои пунктове (аз съм ги казвала някои всъщност):

В Исландия има два стратегии на тестване: таргетирано тестване (на симптоматични, идващи от рискови зони или били в контакт със заразен), извършвано през здравната система и масов скрининг на асимптоматични (или леки симптоми), извършвано от deCode. Тестването през deCode е два вида: на желаещи да бъдат тествани и на напълно случаен принцип, чрез обаждане по телефона.

13% от таргетирано тестваните са инфектирани. 0,8% от случаите при масовия скрининг на желаещи да бъдат тествани са положителни. 0,6% от масовия скрининга на случаен принцип са положителни. Тествани са 6% от наслението (към днешна дата са повече, бяха споменавали към 10%- бел. моя).

Таргетираното тестване започва на 31 януари. Първият случай е открит на 28 февруари - исландец със симптоми, завърнал се от почивка в северна Италия. Масовия скрининг на deCode започва на 13 март, първите позитивни резултаи са рапортувани на 15 март.

Вирусът влиза в Исландия основно от Северна Италия и Австрия. Случаите са установени чрез таргетирането тестване. Чрез масовото тестване обаче са установени мутации, характерни за други райони, като Великобритания. Така че вирусът е навлизал страната преди тези райони, и в частност ВБ, да са била установена като рискови зони.

Изводите (съкратено):

В Исландия вирусът преобладава сред високорисковите групи (т.е. подлежащите на тестване през здравната система), разпространението е бавно и честотата на инфекцията сред генералната популация е стабилна (не се увеличава в изследвания период), което изглежда е резултат от взетите мерки.  Вирусът обаче е навлезнал в страната и ако не се продължи с тестване, изолиране, проследяване на контакти и карантирането им, можем да се провалим в усилията си да го овладеем.

Общи условия

Активация на акаунт