COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 469 003
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 12 210
  • Мадрид / София
Та стойте си вкъщи, не се правете на смели, защото е сериозно. Защото лекари може и да няма, легла може и да няма. Чудо голямо, че носим маски навън. Другите държави, като наложиха карантина след хиляди заразени как се справят? Отговор - не се. Защото е след дъжд качулка, спокойно могат да я вдигнат. Сестра ми е в Англия, където уж бяха много смели, ама мерките им сега са по-строги от нашите. Няма да пиша подробности, всеки от нас има близък някъде в друга държава, можете да се поинтересувате сами.
Много си права, но не очаквай да те разберат. Когато алармирахме в началото ни наричаха какви ли не, но не им стигна до съзнанието (визирам друга медия). Докато не ти дойде до главата да го изпиташ от близо няма да го разберат.

# 12 211
Христос возкресе!
Бъдете здрави, бъдете милосърдни, бъдете добри хора,  но смирение няма да пожелавам, а да бъдете мислещи хора.
Мислещия човек е трудно манипулируем човек и успява да овладява страха и емоциите за взимането на правилно решение.

Адмирации за Флейм. Правилно или не всеки може да мисли каквото иска за нейната постъпка, но е християнска, във време, в което постоянно ни ругаят и ежедневно ни удрят по един плесник колко сме лоши и .........., тя подаде другата буза и отговори с доброта. Това е изначалното в библията, а не смирението,

# 12 212
  • Sofia
Нашата сага с болниците продължава. Оказа се, че са настанили човек с отрицателен тест за коронавирус, в инфекциозно отделение, което е пълно с пациенти с положителен тест. Дежурният лекар, който е минал на визитация е казал, че лекуват мъжа ми за коронавирус, което е нелепо, тъй като преди да влезе в тая болница и докато го разкарваха с линейката, в Медицинска академия му бяха направили тест, който е излязъл отрицателен. Няма никакъв обмен на информация между отделните болници и държавната лаборатория за тестване на хората. Резултатът от първия тест не може да се изпрати по никакъв начин в болницата, където лежи пациентът със съвсем различна диагноза, а трябва да се вземе лично. Значи.. болният пациент трябва да избяга от болницата, за да си вземе негативния тест, защото няма практика да се изпращат резултати по никакъв друг начин. През това време в другата болница отново му правят същия тест и чакат резултати от него, и лекуват всички за коронавирус, независимо дали има такъв или не. Писала съм на всички медии вчера, за момента никой не се е свързал с нас. На 17 април моят мъж беше с отрицателен коронавирус тест, а сега в болницата е много вероятно да го заразят с такъв, докато го лекуват от него...
Ето това вече на нищо не прилича!
Габи, не трябва да оставяте нещата така. Те вместо да му помогнат може повече да му навредят. Не знам как мога да ви помогна. Пишете и звънете на всички медии, за които се сетите, дано поне някой реагира и помогне!
Скрит текст:
0889 888 801 Канал 3;
02 80 50 111 Новини Нова ТВ novinite@ntv.bg;
Централа: 359 2 9176 800 BTV - news@btv.bg;
ТВ Европа Телефон: +359 2 97 97 044;
РЗИ 0882 440 471 и 0882 932 220

# 12 213
Честит празник!

Минах по диагонал дискусията.
Двама квартални имаме при нас, постоянно обикалят с моторите тези дни, включително и тази сутрин. Спазват се мерките, не виждам това, което се говори, че родата и софрите  са се събрали. Поне не е, където живея.

Полицаите не ги изкарвайте някакви аматьори, сложени на пътя, те знаят, че работят в риск.

# 12 214
Фанфанито, Нема се плашиш, аз ще съм тук и ще рева за свобода.
✌ Кръга на шегата, донякъде.
Аааа теб те знам)) Ама ти си от умерените мрънкащи , ей-така да държиш форма))
Виж ги другите Меденото кафе примерно е професионалист направо. Даже ще прави скрити спортни центрове за деца и тренировки. Няма тук някакъв мутант да бърка формата на детето , я!
Иначе за берачите, ми хората си знаят интереса. Ние сме втора ръка хора за жалост за тях и пак го показахме, дори в тези времена. Англичани, германци, испанци няма да си хвърлят своите граждани сега, те са под карантина, те трябва да са защитени. Пък тези ... който е най-изпаднал и захлупен да идва да бере. Мен това ме дразни, правят ни на глупаци и правителството го разрешава по този начин. Да, трябват пари. Но , трябва и малко ум, защита и ако ги нямат хората , затова са мерките.  А ако там се разболеят е лесно-на самолета и фър, фър айде тук.

И един много трогателен и тъжен разказ за състоянието в нашите болници от лекарка в БГ. Сутринта писахме по този въпрос. Дълго е и го слагам в скрит текст. Истинско е , може да видите във фейса
Скрит текст:
Мая Илиева
4 часа ·
Бясна съм! Заразени 9 медици във Видин общо "еди колко си" и т.н ...ехо ние НЕ сме статистика! Ние сме хората...тези с квалификациите, на които вие останалите разчитате! Ние сме хората, които поемаме този риск денонощно независимо на коя линия сме! Независимо в коя болница и в кой град сме, защото навсякъде има пациенти, които се нуждаят от грижи!
Но ...вие журналистите питате ли се, защо има толкова заразени медици? Ами питайте! Питайте и тези, от които зависи това...нашите работодатели, началници на клиники, МЗ и най - вече РЗИ!
Ами...да взема да ви кажа защо?
Защото освен трите богопомазани болници ( ВМА, Пирогов и Александровска), чиито персонал беше изкаран " под строй" да ръкопляска с добре осигурените си лични предпазни средства и да прави демонстрация...в България има още над 350 болници!
Защото София НЕ е България!
Защото в тези останалите болници лични предпазни средства НЯМА!
Идете и вижте! Питайте! В Сливен, във Враца, в Кърджали, в Монтана...изберете си град! Там колегите разполагат с две еднократни маски за седмица и няколко чифта ръкавици раздавани срещу подпис по списък, а за костюми могат само да мечтаят. Това нормално ли е?
Знаете ли какви са изискванията на СЗО за лични предпазни средства? Ами прочете ги! (има ги качени на сайта на МЗ)
Другата " простотия" без извинение е колегите, които са под карантина с " благословията" на РЗИ ( имаме писмени доказателства) да я нарушават и да се явяват на работа, ако са включени в график. Ами...включени са в график, защото НЯМА кой да работи!
И така ....изясни ли ви се картинката" въртим се в омагьосан кръг" и изобщо на мен " простата" медицинска сестра не ми е ясно, защо се затварят градове, села и паланки?
За съжаление държавата отново най - безотговорно се отнесе към нас медицинските специалисти!
За съжаление отново бяхме хвърлени в " огъня" и този път много от нас ще "изгорят"!
И повярвайте ...белезите от маските, ще зараснат, това, че по 12 часа не пием вода и не се храним ( за да пестим лични предпазни средства) също ще отмине!
Но...дано дами и господа управляващи, скъпи журналисти и вие мили хора, дано да си спомните за нас и след извънредното положение!
Дано да се сетите какво сме рискували и колко от вас сме обгрижвали? Колко от нас са били заразени? Дано.... искрено се надявам да запомните всичко това и когато дойде момента да застанете твърдо до нас, а не само да бъдем статистика в циф
Фани, тази жена не е лекар - медицинска сестра е и е председател на синдиката на медицинските работници, беше организирала протест в Токуда, където работеще преди. И откъдето е уволнена, защото вместо да помага на дежурство в интензивното, снима и излъчва по ФБ, позволи ми да поставя на съмнение всичко което казва, не  че няма основание съвсем де....Ама първо в провинцията са по двама-трима ковид болни в отделенията, второ се разбра че не приемат други болни, щото пазели за ковид и т.н., видяхме и чувалите за боклук с които са облечени медиците ва Испания и САЩ. Ми хайде стига хейт, кой е под строй изкарван и прочее. Много ме дразнят личности, които непрекъснато и за всичко протестират, сега пък разделят богопомазани болници от обикновени такива, или болници в Сф с/у болници в провинцията. Тя тая същата е била в богопомазана болница и е уволнена от там, причините се изтъкнаха. Та да не ми подвиква Ехо, ами да се хваща и да работи, ако иска да получава заплата. Като й е омръзнало и неизгодно да е мед.сестра, професии колкото щеш. И сега не е време за синдикални протести и врякания, след кризата ще има време за разговор доколко адекватна е здравната ни система, за да ни лекува. Самите й колеги не я подкрепиха тогава. Дойде Мая Манолова и същата тази се опита да яхне ситуацията във ФБ с това че тествали депутати, пък пенсионери не. Насолих я и нея във ФБ, защото в тези времена политическият популизъм е много грозно нещо.

# 12 215
Иначе за берачите, ми хората си знаят интереса. Ние сме втора ръка хора за жалост за тях и пак го показахме, дори в тези времена. Англичани, германци, испанци няма да си хвърлят своите граждани сега, те са под карантина, те трябва да са защитени. Пък тези ... който е най-изпаднал и захлупен да идва да бере. Мен това ме дразни, правят ни на глупаци и правителството го разрешава по този начин. Да, трябват пари. Но , трябва и малко ум, защита и ако ги нямат хората , затова са мерките.  А ако там се разболеят е лесно-на самолета и фър, фър айде тук.
Оценката, която дават на нашите работници е много добра, справят се супер за малко пари. Ако трябва да наемат хора от собствените си държави, няма да им излезнат сметките.
Всичко в този свят е пари, даже и този вирус, носи пари на някои хора.

# 12 216
Христос Воскресе, момичета и момчета! Пожелавам скоро тази тема да остане в историята.

# 12 217
Дай Боже по скоро вместо статистики и смъртност да нищим по позитивни теми.

# 12 218
Оценката, която дават на нашите работници е много добра, справят се супер за малко пари. Ако трябва да наемат хора от собствените си държави, няма да им излезнат сметките.
Всичко в този свят е пари, даже и този вирус, носи пари на някои хора.

Не му е тук мястото, но по принцип как са регулирани взаимоотношенията работодател-работник в тази ситуация с хората, които берат плодове в чужбина?
Ако някой (дано не се случва) се разболее, защо да го пращат със самолета обратно в България?

# 12 219
Леа, ми пращат го за да постави целият самолет и летището преди това  и след полета в риск. Трябва да се уреди това, щом толкова охотно приемат наши работници, да си ги осигуряват и лекуват. Имам пресен пример с човек който работи в Германия и при първи симптоми на респираторно заболяване се опитаха да го изпратят обратно в БГ. Все още не му е направен тест и т.н., човекът се лекува симптоматично там. Аз и на виждам как ще може да се качи в самолета някой с температура и кашлица.

# 12 220
Много е вероятно да са ни определили като страна, от която е безопасно да наемат работници, заради малкото случаи.
То вече се върти като инфо, че сме безопасни и за туризъм... 😂

# 12 221
Леа, ми пращат го за да постави целият самолет и летището преди това  и след полета в риск. Трябва да се уреди това, щом толкова охотно приемат наши работници, да си ги осигуряват и лекуват. Имам пресен пример с човек който работи в Германия и при първи симптоми на респираторно заболяване се опитаха да го изпратят обратно в БГ. Все още не му е направен тест и т.н., човекът се лекува симптоматично там. Аз и на виждам как ще може да се качи в самолета някой с температура и кашлица.

Аз все си мисля, че след като даден човек се осигурява здравно, независимо в коя страна на ЕС, то той има право на медицински грижи, в която и друга страна на ЕС да се намира.
Ако пенсиониран германец, купил си къща в България и живеещ в село Долно Нанагорнище се разболее, нали няма да го пратим да си ходи в Германия, за да се лекува там. Ще си го лекуваме в тукашна болница и след това ще си изискаме разходите за лечението по служебен път от съответните служби в Германия. Не е ли подобна ситуацията и ако българин живее и работи в чужбина?

Много е вероятно да са ни определили като страна, от която е безопасно да наемат работници, заради малкото случаи.
То вече се върти като инфо, че сме безопасни и за туризъм... 😂

Ужас! (относно туризма)

# 12 222
Някой знае ли сезонните работници с какви застраховки отиват на работа в чужбина?
Би трябвало там работодателят да им прави местна застраховка нали?

# 12 223
Много странно това с опитите на някой си работодател да праща болни работници където и да било. Всеки, който има договор за работа, за повече от 9-12 часа на седмица труд, следва да е здравно осигурен в Германия. Работодателят му може да се опитва да го уволни, особено сега в някои сфери уволняват много народ, но чак опити да праща, някой, някъде, не би могъл дори да мисли за възможни.

# 12 224
milittana, да , мед. сестра е. Тя си го е написала, ама.. За Токуда видях, че е работила, сега е в Перник май.
Няма значение къде е точно, както и че е мед.сестра. Това , което е написала за Видин е вярно обаче, както и че нямат защитно облекло-две маски с подпис и ръкавици ...Иначе не знаех за историята и.
Да, в САЩ и др. страни с чували за смет и аз го писах. Дори в Япония събират дъждобраните на хората за медиците, тук се даде линк вчера. Ами ненормално е просто. Това не е глезотия някаква, това е необходимост и защита. Кой ще застане на техните места, като се разболеят. Няма значение мед.сестра, лекар , лаборант. Те са хора и също имат право да живеят, не само да лекуват. Толкова време имахме да се подготвим, толкова фабрики уж шият поне маски, та и самолет уж дойде с фурми... ама потискащо е това.
Друго също е тревожно. Лекарите преглеждат примерно личните . Отиваш с болки в корема или нещо си, но преди теб е минал такъв със симптоми с корона. Не е само лекаря и сестрата в кабинета застрашен, а и всички с пациенти на преглед отишли. Затова и не приемат и това е тихо указание и благословия от по-горе. Докога така? Всеки може да има в един момент спешна нужда за друго от преглед, изследване, да е важно и опасно за живота му.  Нали произвеждаме костюми защитни, нали шлемове правим, продават се по сайтове гледам, пък ...еми не са длъжни за пандемия в такъв момент медиците да си ги купуват , нищо че са частници за мен. Както и да е...
Аз знам разликата в йерархията-лекар, мед.сестра, санитар и т.н., но в момента не правя разлика такава, когато става въпрос за опасността.

За берачите и т.н. точно това ме дразни. И преди са използвали за смешни пари труда на българите (другите не ме интересуват) . Без да им осигуряват подходящи условия, без елементарно уважение, като бели роби. Знам за такива хора и разказвали. Сега обаче направо ги викат в огнища да им рискуват живота. Това е безумно за мен да тръгват, вярно парите са важни, но държавата трябва да се намеси. Кой от друга държава било то бивша соц. ще си пусне народа така? Е, как ще ни уважават. Не искам да пиша какво сигурно си мислят за нас англичаните в момента. И как изобщо се осмеляват да искат това, явно знаят какви сме.

Габи, това, че е дал отрицателен тест може и да не се е отразило веднага, че е болен от корона. Нещо такова се обясняваше за тестовете. Белодробен кръвоизлив май беше писала (извинявам се, ако не помня правилно) , това пак е някакъв признак на корона. Не, че е така сигурно, ама.. Не могат да го върнат , защото е сериозно, но и не знаят дали не е корона. Не е правилно да е при доказани, но не е правилно да е сред други без съмнение никакво болни. Може би за такива хора докато не се докаже трябва да са поединично в някаква стая и после местени след тестовете, ама такива условия май няма. Много, много притеснително е знам, но важното е , че поне успя да го приемат и да му помогнат. Не вярвам да го заразят там, не се притеснявай с корона. Направо сме наистина във филм някакъв. А според мен още не е почнало всичко и дано се размине, че не знам , другите страни ще ни се видят цвете.

Андииии, метни един козунак, бре. Какво си се стиснала. Само за яйца пишеш, ми дай тук козуначе на Фанито, че не мога да меся. Стига си се правила на строга даскалица. Ма аз ще си го хапна, протокол нямам.
Флейм , не им обръщай внимание. Те не схващат моралното-подкрепа и жест на благодарност, гледат материалното-яйцето.

Общи условия

Активация на акаунт