COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 469 037
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 12 705
Излезоха ли резултатите от масовите тестове във Факултета и Филиповци? Нещо ми убягна тази информация.

# 12 706
Интересно обаче, до четвъртък "софиянци" и софиянци живееха мирно и в сговор, всички дружно обикаляха улиците, заразата така и не идваше. В четвъртък "софиянци" си отидоха по родните места или на почивка и изведнъж станаха заразоносители. И първо изнесоха заразата от София, сега пък ще я внесат.
Чуваме се по телефона с един братовчед (живее в несебърско село ) да си честитим празника и плавно преминахме към жалването му от бургазлии , които напълнили селото и ще ги изпозаразят на местно ниво  JoyJoy
Заболя ме корема от смях, всеки за всеки е враг

Последна редакция: нд, 19 апр 2020, 22:11 от Фръц!

# 12 707
Излезоха ли резултатите от масовите тестове във Факултета и Филиповци? Нещо ми убягна тази информация.

Май и там не намериха вирус в количества, в които им се иска. Thinking

Американците протестират срещу мерките, между другото. То се очакваше де, даже много издържаха. Днес 200 - 300, утре - 200 - 300 хиляди...

Последна редакция: нд, 19 апр 2020, 22:11 от Анонимен

# 12 708
В момента по канал 3 има интересно предаване за произхода на вируса.

# 12 709
  • София
Има хора, които искат да живеят под полицейски режим
Строй се, преброи се
Аз не искам да живея така и плюс това нещата са добри за България
Никой не иска да живее под полицейски режим. Дори и тези, които си спазват ограниченията. Но ти не си даваш сметка, че ако само10% не се съобразяват с мерките, това удължава режима. Ако бяхме дръпнали рязко шалтера преди месец, вече всичко щеше да е приключило. Сега продължаваме да агонизираме всички. И тези, които са съгласни да живеят така, и тези, които не искат да живеят така. Поради простата причина, че към момента се разчита основно на съвестта на гражданите, колкото и да ти се струва "полицейски" режима.
Да съм написала, че не спазвам ограниченията?
На "ти" на на  никои не съм писала, така че се дръжте възпитано с непоисканите съвети.

# 12 710
За Сингапур знам само, че от две седмици са спрени училища, детски градини, хората работят от вкъщи. Могат да излизат да спортуват и на разходка, но парковете не знам дали са затворени.

# 12 711
Погледнах сайта с данните. Има някакъв лъч надежда, като че ли от Италия и Испания по отношение на новите случаи. Но Турция и Русия нещо катерят кривата и то доста бързо. Тези из арабския свят, уж топло ( на което са надяваме, че убива вируса) праскат по много случаи. Саудитска арабия праска по 1000 случая всеки ден

# 12 712
  • София
Стига де, какво настройване! Една част от населението реши да тарикатее и да прави каквото си иска, въпреки призивите да не се пътува за Великден. Какво очакваш, да им се радваме ли на тези тарикати? Естествено, че властта трябваше да реагира, иначе щеше  да е много тъпо, все едно да даде разрешение на всички да си правят каквото си искат.

Точно този филм на Канал3 гледам от някакво време.

# 12 713
  • Sofia
Полицията, вместо да се бори в битовата престъпност и другите тежки престъпления, които не са спрели да се случват, ще ходи по селата да проверява дали Минка от Разград има жива баба, а сем. Петрови - пипер за копане? Повярвах.

Не вярвай. Имат си системи за проследяване на роднинските връзки, не е нужно да ходят на село да проверяват на място. Това ми го казва човек, който работи в МВР. Никак не е трудно да разбереш дали даден човек има живи баба и дядо.
Естествено че имат, за ЕСГРАОН не сте ли чували? Вкарваш само едно ЕГН и виждаш "родословното дърво" до 9-то коляно. Да не са луди да тропат по къщите. 😀

# 12 714
  • София
Поредното оправдание да не се спазват правилата -били ни настройвали един срещу друг.  Никой никого не настройва, не сме деца в първи клас, та да ръкопляскаме на Иванчо и Петърчо, че правят каквото си искат.

# 12 715
Ето, отново ще напомня тази статия, която с картинка обяснява, защо не е хубаво да се мотаят много - много свободни агенти. Погледнете на ситуацията като на математически модел, а не село-град, столица - провинция.
Мисля, че днес трябва да сме на 1200 заразени, ако се движим в този модел. Дано не навлизаме в експоненциален.
https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Kvadratichen-rastezh-na-p … CocagbhX2guGzR2zc

# 12 716
  • BG
Скрит текст:
Ако имате време и желание да прочетете 13 страници - авторът е биолог от МИТ (Massachusetts Institute of Technology), понастоящем професор в Станфордския университет. Хареса ми колко точно е описал здравната икономика в България и САЩ, както и икономиката като цяло. Говори подробно за вируса, за евентуалната ваксина и подмята как всички ще сметнат в един момент кое вреди на БВП повече - локдаун или смъртност, защото БВП е баща и майка в капиталистическите държави. Разгръща си тезата и защо нехуманния подход на колективен имунитет според него няма да помогне икономиките да тръгнат. Интересно четиво, без претенции, просто неговите разсъждения
https://drive.google.com/file/d/14PW0aGRKtaoYUFDJ7-H0HFrmzDAv5Ma … uOE_pPkNj48FXj8l4

Това беше изключително интересно четиво, благодаря. Съгласна съм с почти всичко написано, такива са и моите наблюдения. Единственото, което бих могла да допълня и ми се стори, че авторът не споменава е възможността да се намери ефективно лекарство.
Ефективно лекарство май е почти невъзможно да се намери
 Вчера четох един коментар, с уговорката, че не съм наясно колко е достоверен -тъй като вирусът  напада клетката, трябва лекарството да е нещо,  което да е с големината на молекула, за да го атакува, което било невъзможно да се измисли в близкото десетилетие. И пак повтарям, не съм биолог, може и да е пълна глупост въпросното мнение
  За singular, който тримата френски лекари прилагат, доколкото знам действа чрез натрупване, затова нямам представа дали би бил ефикасен при лечение на коронавирус.

# 12 717
  • София
Ок, критичното ми мислене е кръгла нула, щом казваш! Дай нещо по същество - как точно можеш да разделил и настроиш хора, половината от които правят каквото си искат, а другата половина спазват правилата? Те по подразбиране няма как да са заедно, защото имат коренно противоположно поведение. 

# 12 718
Поредното оправдание да не се спазват правилата -били ни настройвали един срещу друг.  Никой никого не настройва, не сме деца в първи клас, та да ръкопляскаме на Иванчо и Петърчо, че правят каквото си искат.

Трябва да имаш критично мислене равно на кръгла нула, за да не усещаш и виждаш това разделение, което постоянно се прокарва.
Е, какво критично мислене? Трябва да си пълен идиот да има наложени мерки и да се правиш на тарикат. Същия, като тоя, дето уби Милен. И вие искате да им ръкопляскаме??? Някой трябва да излезе и да каже, че не е редно така да се прави ли? Не знам вие какво мислене имате...

# 12 719

Трябва да имаш критично мислене равно на кръгла нула, за да не усещаш и виждаш това разделение, което постоянно се прокарва.

Трябва да имаш критично мислене равно на нула, за да не виждаш, че това разделение го има отдавна. Не е днес, не се появи ей сега. Ако човек има критично мислене, то при несъществуване на такова разделение изначално, не би се поддал, дори и да опитват да му го внушат. Ситуацията обостря вече съществуващи проблеми, а не новопоявили се. Важи за разделянето на населението, важи за здравната система, важи за това, че властта ни не е читава, важи за катастрофите на пътя, за това, че сме бедничка държава, важи за абсолютно всичко. Това не са неща от днес. Нима наистина чак сега забелязвате проблемите? Ми има си ги, от край време. Пандемията се яви просто техен катализатор.

Общи условия

Активация на акаунт