COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 469 220
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 12 975
Кой говори за 2 години вкъщи? Ама ако продължавате да се шляете, може и 4 години да е.
Пак питам, кой кога освободи хронично болните да си стоят вкъщи и да не ходят на работа?
Мисля, че беше упоменато под някаква форма в първата заповед и за хората над 60 г. Друг е въпроса, че май също е пожелателно и опира до това да си вземат отпуските и колко я спазват тази препоръка.

# 12 976
„Преди 15 дни пътувахме до Пазарджик. В момента мен ме допускат, а моята приятелка не я пускат, защото е с настоящ адрес. Казаха ми, че аз трябва да ида на работа, а нея да я оставя, тук“, посочи мъж, опитал да влезе в София.

Баааааам..къде е тук?

https://nova.bg/news/view/2020/04/20/285609/%D0%B4%D1%80%D0%B0%D … 0%B4%D0%B5%D0%BE/
Е,как къде?На пътя.Освен нея и други ще върнат.Ще се прибере по старомодния начин-на автостоп😂.В кръга на майтапа,де.С тия КПП-та изобщо никаква организация не показват.Пълно безумие беше от тяхна страна да ги пуснат(не че и хората не тръгнаха като обезумели),а сега не знаят как да поправят собствената си грешка.
П.п. Нова вече са официални кръстници на генерала😀.
П.п.Тесла,много старателно и добро изчисление.Дано да се окажеш прав.

# 12 977
Скрит текст:
В друга тема описах случай на болна позната. В тази нито веднъж не съм намеквала/писала, че няма вирус. Вирус има. Не ме е страх от него, не ме е страх да се заразя от него.
Чудесно. Но дали всички хора с диабет и хипертония или онкологично заболяване биха били толкова спокойни, тъй като при тях успешния изход от ситуацията не е сигурен? И това не са 100 човека в България.

Точно за това писах и аз многократно в темата. В България има много хора, които са в рисковата група по 1 или повече фактори. Дали напреднала възраст, дали придружаващи заболявания като диабет, сърдечно-съдови и високо кръвно. Или просто наднормено тегло. В Ню Йорк бяха излезнали с информацията, че голяма част от умрелите там са с наднормено тегло, което влошава протичането на заболяването.

# 12 978
  • Другата България

Липсата на план за бъдещето,
Скрит текст:
липсата на здравна грижа и липсата на човешка комуникация с матрИЯла си казват думата. Вече мина повече от месец все пак. Ако в началото смятаха, че могат да озаптят хората със страх от вируса, глоби и тръшкане на брифингите, вече ще става все по-трудно.
Надявам се, че лекарите в НОЩ ще стигнат до извода, че трябва да покажеш как се грижиш за народа: лекуваш, тестваш. А правителството да покаже, че ще помогне на хората да си върнат препитанието час по-скоро.

Много агресия в тая тема, я излезте малко по терасите, подишайте и се успокойте, толкова е хубаво навън. Никой не ви  разваля темата, тя е за всичко, свързано с вируса и ИП и трябва да има различни мнения.
Откъде става ясно, че план  за бъдещето липсва? Някъде официално ли е казано, че няма такъв?

# 12 979
Този Русенският лекар да вземе да си скъса дипломата.
Ако се развиваше пневмония от носене на маски, в нашия завод трябва жив човек да няма.
Пълни глупости!
Франсоаз, хората и сега ходят на работа.
Половин София се оказа, че работи в провинцията.
Ох, и аз така си помислих. Що за " компетентни " специалисти получават трибуна за цветущите си мнения, се чудя.

Четох " Коронавирусните размишления" на Георги Маринов, не можах да изчета материала докрай задълбочено. Критичното ми мислене даде на късо. То бива черногледство и апокалиптични размисли, ама чак пък толкова, мерси.

# 12 980
От утре, 21 април, се възобновяват плановите детски консултации, основните задължителни имунизации, женските консултации и плановият прием в лечебните заведения

Детските консултации и дейностите по поставяне на задължителните имунизации ще се извършват в дните вторник и четвъртък, като в посочените дни общопрактикуващите лекари не следва да обслужват други лица от своите пациентски листи.

Предварителното записване на час е задължително и за провеждането на женските консултации, и за осъществяването на медицински прегледи и консултации в диагностично-консултативните центрове и медицинските центрове.

От утре поетапно ще бъдат възобновени приемът и провеждането на плановата лечебна и оперативна дейност, като първоначално ще бъдат приемани най-належащите случаи.

Заповед:
http://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/04/20/rd-01- … ReIk3YDU4DREZY7FA

# 12 981
Дали успяват в този двучасов пояс да поемат всички пристигащи, се чудя.
Иначе на мен са ми смешни от репортажите - една жена гледах сутринта , много сащисана, как не я пускат у дома и в София. Тези хора, не стига че излязоха с всевъзможни декларации ОТ ДОМА СИ, без основателна причина, сега си реват за дома. Blush
Аз наистина се забавлявам. Макар и да не е забавно. Голяма изненада има по КПП-тата. Това говори колко дълбоко сме с ниска правна култура, но иначе правата си знаем. Я бунт / срещу какво, не става ясно /, я дуднене , само защото така си дуднем винаги и за всичко. Е , да, ама сега врагът е неизвестен, коварен, непредвидим и на този етап непобедим. Срещу  него да негодуваме, а не срещу хлабави мерки и евентуално самосъзнание. В един отбор сме - и треньори, и играчи, и резерви. За да победим, трябва колективен дух. Ще се научим, ама ще мине време. Сега сме още във фазата "Защо треньорът ни поръча червени / примерно/ , екипи, и то от акрил, вместо зелени от памук".
Като се контузи някой и друг основен играч, и резервите стават важни.

# 12 982
  • София
Ако не “поникне” “посятата” зараза след 2 седмици, когато се очаква апокалипсисът, заради бегълците, голямо разочарование ще бъде за някои. То не беше кълнене, не беше чудо. Чак клетви за разболяване до девето коляно.... А иначе много загрижени за общественото благо и здраве, де.
Да, за общественото благо 😂
За тях самите. Да им припомня, че утре ако паднат на улицата, ше им подаде ръка някой, който не го е страх.
Ако след две седмици пак си е същото, обясненията ще са, че това е защото веднага са взели мерки посред нощ да затворят София и всичко е било овладяно. И удобно ще се забрави, че все пак хиляди излязоха. Като мантрата, че мерките не се спазват, но благодарение на мерките сме ОК.

# 12 983
  • Другата България
В тази тема, с претенции за информираност и актуалност, а си написал нещо различно от: „Тъй вярно, слушам и изпълнявам, другарю Генерал“, „всичкищъумрем“, „стойте си вкъщи поне 2 години“, независимо в какъв контекст, и са те пратили: доброволно да се заразяваш; кръв да даряваш; санитар да ставаш; на екскурзия в Италия или Испания, по твой избор;
О, аз дарих, още когато се заговори за недостиг. Даже призовах в тази тема да последват примера ми. За жалост нямаше отзвук... 😔
Да видя правилно ли съм разбрала.
Значи щом тук никой не се е отчел, че е направил нещо, в случая да дари кръв, то значи това не се е случило, никой не го е направил, не е отишъл там, където ти си го "призовала" да иде, не е имало "отзвук". И това, че ти си решила сама за себе си публично да оповестиш намеренията си и действията си означава, че и всички останали трябва да го правят, а ако не го направят, това означава, че всъщност бездействат, а не, че действат мълчаливо?
Интересна "логика". Е, аз пък видях съфорумка в чужбина, и то в една от най-засегнатите страни, на опашка пред МЦ за даряване на кръв. Някои тук се познаваме и извън темата. Ник няма да споменавам освен ако тя не реши да го направи лично. Сега съм в дилема - това, че не е афиширала сама постъпката си означава ли, че има "отзвук", или пък означава, че всеки нормален човек може сам да преценява кога какво да направи и дали да го прави достояние на мнозинството?

# 12 984
  • Germany
Това за 2009г. вече го обсъдихме, че е невероятна глупост. За маските и незнам си каква пневмония още по-голяма. Свекито ми е стоматолог, от 20 г. я познавам и без маска на работа май не съм я виждала. Горката не знам как е оцеляла. Не е лошо да се чете информация в нета, официална. Някак си разни хора казаха еди какво си не е добра идея. Особено за този скапан вирус 👍

# 12 985
Това коментирано ли е?  Гледам, че е отпреди три дена новината:

СЗО не намира признаци за създаване на групов имунитет за Ковид-19. Това означава, че съществува риск преболедувалите да се заразят отново. От СЗО алармират, че много малък брой от изследваните пациенти са развили антитела срещу заразата.
 Flushed

https://www.bgonair.bg/a/4-world/191235-szo-ne-vizhda-grupov-imu … e-zarazyat-otnovo

# 12 986
СЗО не бяха ли ония същите, които бяха туитнали, че вирусът не се предава от човек на човек? На тях им вярвам по-малко, отколкото вярвам на китайците.

# 12 987

Липсата на план за бъдещето,
Скрит текст:
липсата на здравна грижа и липсата на човешка комуникация с матрИЯла си казват думата. Вече мина повече от месец все пак. Ако в началото смятаха, че могат да озаптят хората със страх от вируса, глоби и тръшкане на брифингите, вече ще става все по-трудно.
Надявам се, че лекарите в НОЩ ще стигнат до извода, че трябва да покажеш как се грижиш за народа: лекуваш, тестваш. А правителството да покаже, че ще помогне на хората да си върнат препитанието час по-скоро.

Много агресия в тая тема, я излезте малко по терасите, подишайте и се успокойте, толкова е хубаво навън. Никой не ви  разваля темата, тя е за всичко, свързано с вируса и ИП и трябва да има различни мнения.
Откъде става ясно, че план  за бъдещето липсва? Някъде официално ли е казано, че няма такъв?

А трябва ли официално да се декларира нещо,което е очевАдно?!?

# 12 988
  • Bulgaria
Целият персонал на видинската болница ще бъде изследван за COVID-19.

Около 450 човека, които работят във видинската болница ще бъдат тествани за COVID-19, съобщиха от областната администрация. Решението е взето тази сутрин, на работна среща с част от членовете на Областния временен кризисен щаб за оценка на риска, предвид положителните проби за COVID-19 на медицински специалисти от болницата във Видин.

https://www.bnr.bg/vidin/post/101261843

# 12 989
И един интересен положителен ефект от м ерките срещу ковид-19 в Австралия. Освен срещу коронавируса, изглежда че са ефективни и срещу един друг враг, който всяка година ни тероризира - грипа.

https://amp.smh.com.au/national/flu-season-that-looked-like-a-bi … 00420-p54lh7.html

Австралия, между другото, е една от много добре справилите се държави досега.

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/australia/

Не забравяйте, че Австралия е в южното полукълбо и техния зимен период, с грипни вируси, тепърва ще започва. Ще видим, какво ще се случи с короната тогава и дано се разминат по-леко.

Общи условия

Активация на акаунт