COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 467 995
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 12 915
  • Другата България
Чакай, Зари, защо да ходят и да си купуват предпазно облекло и т.н.? Те не са си вкъщи, а на работа. 
Е как защо? Защото са лекари.
Точно тук имаше дебат за работниците от Чистотата в София и това, че са без маски защото нямат средства и Общината е длъжна да им осигури, цитираха се членове, алинеи, КТ, ИТ, според които работодателят е длъжен да подсигури на работниците си защитни средства и облекло. И с което съм съгласна.
Сега обаче плочата се обръща, ама вече не става въпрос за едни "дисриминирани" лица, а за медици. За тях това не важи, те отново са длъжни, но в случая да се оправят сами.

# 12 916
  • Ispania
Обновени данни от Испания :

Заразени : 200210
В последните 24 часа: 4266
Оздравяли: 80587
Починали: 20852

# 12 917
Много хора трябва се успокоят и да овладеят тревожността си.
Имам някакви лични наблюдения върху хора с хронични заболявания и тези, които се справят не са тези, които са подчинили живота си на болестта, а тези които си го живеят с нея, но не я оставят да ги ръководи.
Та спрете да си размахвате болестите, щото това натъртване постоянно ще има обратен ефект. Оценете и благодарете на тези здравите, младите и правите, които към този момент го правят.
Но не си мислите, че пък те няма да си искат своето и до безкрай ще се съобразяват. Те имат същото право да правят нещата, които искат.
Възрастна съм, е не съм баба още де, има хляб в мен, ама тоя напън обществото в услуга на възрастните ми идва в повече.
Та възрастните и хрониците е добре да са малко по-обрани в изказванията и емоционалния тормоз който опитват към младите.

# 12 918
Ами щом съм здрав и прав, няма нужда да спазвам правила. И да се заразя, не ме е страх. Който има други заболявания да си седи домА. Опищяхте света за нарушени права. Хронично болните, в случая, не са ли с отнети права, за да може здравите и правите да си пийват биричката в парка. Честно, надявам се да ги пишете тези неща с цел провокация, зашото ако наистина го мислите, ще си спестя коментара относно това, какво наистина мисля за умствения багаж на нацията.

Правилата важат за всички и трябва да се спазват. Но всеки се надява на най-доброто. Някои хора, които не са рискува група,  просто приемат, че ще изкарат вируса по-леко. Това, какво общо има с правилата? Аз си спазвам правилата, но като трябва да ходя на работа, ходя и се надавям да мине по-леко. Това лош човек ли ме прави?

# 12 919
Моето мнение за лекарите и защитните облекла е, че тези, които работят в болници, трябва да бъдат подсигурени от работодателите си. Все едно мен да ме вземат на работа и да ми кажат носи си компютър, на който да работиш.
За лекарите на частна практика ангажиментът е техен собствен, както винаги досега е било.

# 12 920
Защо трябва да ме е страх от вируса? Здрава, права жена съм, не боледувам, антибиотици съм пила веднъж, грип не ме лови. Редовно минавам на всички задължителни прегледи, спортувам. Семейството ми е същи така, даже 84-годишната ми баба е здрава. Който е в рисковата група, да си стои у дома и да се пази.
Това звучи прекрасно, ама ако хората от рисковата група са на работа? Ако всички медицински работници от рисковата група си останат вкъщи, какъв ще е резултатът? Точно защото това няма как да стане, е нужно по улиците и работните места да има възможно най-малко заразени.

# 12 921
ох, на Генерала май му идва в повече и има нужда от малко почивка..Станал е рязък и видимо изнервен. Е, то и журналистите задават масово глупави въпроси, но не може така да им отговаря, все пак цяла България го гледа за информация.

А, аз бих му препоръчала вместо да послъгва в ефир как всички медицински лица имали необходимите предпазни средства, да вземе да види реално какво става в болниците, особено в малките населени места, извън Covid отделенията. Дори аз, когато звъннах в РЗИ и им вметнах за едно отделение, което приема по 40-50 пациента на ден, а имат само платнени маски, получих отговор "да, наясно сме, че някакси там останаха "забравени" ?!?!
И моята маска е "платена". На мъжа ми, който е куриер също съм му я осигурила аз, а не шефа му. Всички които ходят на работа в момента също си купуват сами маските. Неразумно е да се изтипосват без маски на работните си места служителите по болниците, щото видиш ли, не им осигурили. Личните лекари сами си осигуряват предпазните стедства.

Написала съм платНена, а не платена всъщност. Въобще не говоря за ОПЛ или куриери. Аз тук визирах цяло онкологично отделение. Абсолютно никой не може да ме убеди, че лекари и сестри са длъжни сами да си купуват гащеризони, шлемове, да търсят читави маски. Задължение на държавата е да им осигури такива и е задължение на държава да им осигури безопасна работна среда. Естествено, че си купуват накрая, а не ходят "ей така". Къде го прочетохте това, че решихте да ми говорите кое е разумно и кое не? Въобщеее..не знам защо ви отговарям.
Извинявай, явно съм чела по диагонала. Но не поставих  прочетеното под съмнение, защото знам за лекар, който работи в болница в град с отдавна стационирани случаи. Същият ходи на работа без маска. Отказва да си купи маска, защото според него няма нужда. Който счита, че той трябва да носи маска, да му осигури. Той пари от джоба си нямало да извади.

# 12 922
Защо не засилват мерките в огнищата на зараза? В София как я ограничават?
Като пуснаха софиянците да "сеят" и "ръсят" зараза из Бг и ги заключиха отвън. Това ако не е овладяване на огнище. ....

# 12 923
  • София
Скрит текст:
Ами, не няма да са всички, които ще го минат. И, не, това, че си здрава и права не те прави имунизирана от смъртта. По данни 1/10 от починалите са здрави и прави хора.

Това вече си го измисли, но да, права си, че никой не е имунизиран от смъртта. Всички отиваме натам. Рано или късно. Мен лично ме е страх повече от рак и катастрофи...
Не съм си го измислила Wink За Англия става дума https://www.bbc.com/news/health-52308783
Тук им още статистики за САЩ и Китай https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-age-sex-demographics/
Отворих първия линк, втория не съм. Според него 91% от починалите имат съпътстващи заболявания ( може и да съм пропуснала, но не видях да са уточнили какви, а това е важна информация). Това се знаеше и преди, нищо ново не казват. За по-високата заболеваемост на мъжете спрямо жените също не е новост... В общи линии нищо ново не пишат.
Има вирус, който в някои случаи може да смъртносен, но в огромната част от случаите не е. Поредният.
Който избира да се страхува, това е негово право, разбира се, но мен не ме е страх.

# 12 924
Москита, благодаря!

Линка който ми предоставихте е полезен, предполагам и информацията на Снежана е от там, тъй като отбеляза в мнението си, че смъртността от справката и не включва жертвите на коронавирус.

Вижда се, тези данни "очертават" прогнози и се изчисляват на база минала статистика..

Интересно от НСИ имаме справка по възраст, региони, пол и тн., но справка за 2019 отнасяща се за "Умирания по причини и смъртност по причини" не е изнесена все още.

Прощавайте прегледах и назад, и вероятно съм пропуснала точния източник на информация данни за смъртността в България до момента.
Моля да ме насочите към връзка.
Няма линк. Не помня съфорумката, май Снежана Петркова беше, цитира данни от някакви доклади на ООН, но без линкове.

Ето това намирам:
https://www.macrotrends.net/countries/BGR/bulgaria/death-rate

Иначе за 2019 смъртността я има в НСИ - по възраст, региони, пол и тн.

# 12 925
  • Пловдив
Защо се измества темата. Не говорим кой лош и кой добър, а за това да се затворят рисковите по къщите, за да може останалите да се веят в парка. Всички трябва да имат равни права в това отношение.

# 12 926
Защо трябва да ме е страх от вируса? Здрава, права жена съм, не боледувам, антибиотици съм пила веднъж, грип не ме лови. Редовно минавам на всички задължителни прегледи, спортувам. Семейството ми е същи така, даже 84-годишната ми баба е здрава. Който е в рисковата група, да си стои у дома и да се пази.
Това звучи прекрасно, ама ако хората от рисковата група са на работа? Ако всички медицински работници от рисковата група си останат вкъщи, какъв ще е резултатът? Точно защото това няма как да стане, е нужно по улиците и работните места да има възможно най-малко заразени.
Я да ви поразсмея малко, историята не е от днес, може да сте я публикували, но ето я: баба на 89 г от Плевен в поръчката си за хранителни продукти е включила и 1 бутилка уиски на промоция Simple Smile : ) :
https://offnews.bg/offtopic/baba-zaracha-na-dobrovoltci-da-%d1%9 … ski-n-726841.html

# 12 927
  • София
МК, защо си мислиш, че всички се страхуват от този вирус? Аз нямам почти никакви съмнения, че в един момент ще се заразя от него.

Защото очевидно повечето са на мнението, че щом никой от познатите и роднините ми не е болен, значи вирус няма. Хората извън тази тема са на същото мнение, както и, че това е конспирация на Бойко, за да "усвои едни пари".

Не, вирусът не е конспирация. Но е конспирация срещу психичното здраве на хората да показваш кадри с камиони с ковчези, които всъщност са отпреди няколко години. Конспирация е да бягаш от важни въпроси, за да оправдаеш собствената си некомпетентност, кражби и провали. Конспирация е да прехвърляш вината винаги на другите, за да останеш чист и бял. Конспирация е да правиш пир по време на чума, когато по време на ИП се случват неща с идеята да минат незабелязано.

Последна редакция: пн, 20 апр 2020, 19:37 от АРТЕМИС

# 12 928
  • Варна

Който избира да се страхува, това е негово право, разбира се, но мен не ме е страх.
Нормално. Страхуват се хората със съпътстващи заболявания и такива с роднини със съпътстващи заболявания.
Не знам дали сте чели това:
Цитат
Пулмологът ни е на 84 години. Имаме един анестезиолог на 60 години и той е един от най-младите лекари.
https://www.bnr.bg/varna/post/101249410/pulmolog-na-84-god-i-ane … vid-19-v-provadia

# 12 929
Скрит текст:
ох, на Генерала май му идва в повече и има нужда от малко почивка..Станал е рязък и видимо изнервен. Е, то и журналистите задават масово глупави въпроси, но не може така да им отговаря, все пак цяла България го гледа за информация.

А, аз бих му препоръчала вместо да послъгва в ефир как всички медицински лица имали необходимите предпазни средства, да вземе да види реално какво става в болниците, особено в малките населени места, извън Covid отделенията. Дори аз, когато звъннах в РЗИ и им вметнах за едно отделение, което приема по 40-50 пациента на ден, а имат само платнени маски, получих отговор "да, наясно сме, че някакси там останаха "забравени" ?!?!
И моята маска е "платена". На мъжа ми, който е куриер също съм му я осигурила аз, а не шефа му. Всички които ходят на работа в момента също си купуват сами маските. Неразумно е да се изтипосват без маски на работните си места служителите по болниците, щото видиш ли, не им осигурили. Личните лекари сами си осигуряват предпазните стедства.

Написала съм платНена, а не платена всъщност. Въобще не говоря за ОПЛ или куриери. Аз тук визирах цяло онкологично отделение. Абсолютно никой не може да ме убеди, че лекари и сестри са длъжни сами да си купуват гащеризони, шлемове, да търсят читави маски. Задължение на държавата е да им осигури такива и е задължение на държава да им осигури безопасна работна среда. Естествено, че си купуват накрая, а не ходят "ей така". Къде го прочетохте това, че решихте да ми говорите кое е разумно и кое не? Въобщеее..не знам защо ви отговарям.

Извинявай, явно съм чела по диагонала. Но не поставих  прочетеното под съмнение, защото знам за лекар, който работи в болница в град с отдавна стационирани случаи. Същият ходи на работа без маска. Отказва да си купи маска, защото според него няма нужда. Който счита, че той трябва да носи маска, да му осигури. Той пари от джоба си нямало да извади.

Извинявай и аз, ако съм прозвучала рязка, но истината е, че съм ядосана. Ми не можеш да пуснеш напр пожарникари да гасят пожар с памучна ризка, да се опарят и да им кажеш "о, ми сори, вие сте безотговорни и трябваше да си купите костюм, сами сте си виновни". И РЗИ да ми отговорят по телефона "ами, наясно сме, че те някакси останаха "забравени". Просто не е сериозно това. Как така забравен? Как някой забравя цели отделения и болници. Просто е безумно. А пък извън София хората не са богати да имат възможност да си купуват читави маски, ръкавици, шлемове, гащеризони. Болниците също са бедни. Последно гледах, че тази в Бяла Слатина набираше дарения, за да могат да си купят..тъжно е и не е редно. А очакваме после тези хора да ни лекуват, да са на ниво, да са мили, да са любезни, да не напускат, ако може и да не протестират...

Общи условия

Активация на акаунт