COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 487 632
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 13 095
В Исландия изглежда случаите са предимно сред по-млади хора.Около 95% от случаите са на хора под 70 години.  Case Fatality Ratio към този момент е 0,5%.

https://www.covid.is/data

Така че изобщо не е ясно доколко могат да се правят директни интерполации върху други държави.

# 13 096
  • Bulgaria
Глобиха двама без маски, влезли в хранителен магазин със скандал в Кубрат.

Двамата били спрени от служител пред магазина и били помолени да сложат маски преди да влязат. Мъжът и жената реагирали остро - започнали да псуват и да обиждат служителя, а жената дори го наплюла.

https://trud.bg/%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%B … 0%B0%D0%BD%D0%B8/

# 13 097
Аз разбрах че пациенти също  ще се тестват,т.е. всички в болницата във Видин

# 13 098
  • Пловдив
Днес не успях да изчета всички коментари от деня. Коментирали ли сте тази статия:
https://bivol.bg/coronavirus-thoughts.html
Не сме, но тя е специализирана и не мисля, че е за масово четене. Иначе тези неща са известни, тук хубаво систематизирани и с ясно изведена логика. Опитвайки да споделя много малки части от тази теза, която научно споделям, срещам само недоумение, а често и агресия. Това е истина, която е доста трудна за преглъщане, затова, пак казвам, по никакъв начин не е за четене от аудитория извън специализираната.

По един или друг начин аспекти от статията са коментирани. Но няма как да бъдат асимилирани. Хората си искат предишния живот веднага. И са убедени, че ще си го получат, защото вирус няма. Какво да анализираш.......Пиша само през мобилната версия и през телефона. Къде е скритият цитат тук. Не мога да го открия.

# 13 099
Глобиха двама без маски, влезли в хранителен магазин със скандал в Кубрат.

Двамата били спрени от служител пред магазина и били помолени да сложат маски преди да влязат. Мъжът и жената реагирали остро - започнали да псуват и да обиждат служителя, а жената дори го наплюла.

https://trud.bg/%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%B … 0%B0%D0%BD%D0%B8/

Глобата е всъщност за дребно хулиганство - нахвърлили са се на горкия човечец от охраната. Той пък какво е крив - не знам.
За маските е друга санкцията и се налага не от съда.
...
Не познавам човек, който твърди, че "вирус няма".
Разликите са във вижданията на хората /а и на учените/ относно последиците от него - за живота и здравето, за икономиката и психиката на хората. Както и за вида на мерките, които следва да се вземат и се вземат.
Колко по-малко крайни са изказванията и емоциите и колкото повече разум и професионализъм се вкарват в обществените дискусии и се изслушват и асимилират различни становища /на специалисти, и то вирусолози и епидемиолози, а не на политици/, толкова по-малко неблагоприятни ще са последиците.

# 13 100
  • София
"Допускането" на вируса в гетата? Та той оттам тръгна, в по-голямата си част, за кога да го допускаме?
Трябваше да го ограничим в тях, но това не стана, сега вече е късно за каквото и да било. В болниците също отдавна е "допуснат", но може би и затова са виновни самите медици? А не всички, които се юрнаха към тях при температура, обикаляха ги, криеха симптоми, настояваха да се прегледат и да останат, лъжеха при обаждания до СП, че ги боли корем, и когато екипът иде на адрес без никакви предпазни специални средства, намира кашлящ, кихащ, с треска и температура, завърнал се преди три дни от Англия?
Не знам какво четеш и къде за Видин. Там положението наистина е сериозно, и то защото медицинския заразен персонал е много. Тества се медицинския персонал, пациенти "наред" не се тестват дори и в софийските болници.

Да, права си, под "допускане" имах предвид точно - ограничаването му в тях, а и между тях, макар второто да клони към невъзможното Simple Smile но все пак трябва да се изнамери някакъв начин да бъдат тествани и преглеждани без да минават през Спешна помощ, какъвто им е навикът.

За болниците - съмнявам се да тестват медицинския персонал достатъчно често, а в сегашната ситуация "достатъчно често" е веднъж дневно. И пациентите трябва да се тестват, да. "Наред."

И естествено, че не медиците са виновни за това положение, не знам откъде си останала с впечатление, че твърдя нещо подобно. Въпросът какво прави НОЩ за недопускане на вируса в болниците е съвсем логичен, но отговор няма, освен в сферата на общите приказки. Много са активни в ловенето на великденските нарушители, но повече ме притеснява това, че медицинският персонал не се изследва достатъчно често, за да предотврати избухването на вътреболнични инфекции. 

Ако тук пишат хора, работещи в болници, без значение лекари или друг персонал, ще се радвам да споделят дали са били тествани, кога, на чии разноски.

Barsa, благодаря. Да, сега е ясно, че ще тестват всички, интересува ме дали се прави превантивно.

# 13 101
Скрит текст:
Днес не успях да изчета всички коментари от деня. Коментирали ли сте тази статия:
Не сме, но тя е специализирана и не мисля, че е за масово четене. Иначе тези неща са известни, тук хубаво систематизирани и с ясно изведена логика. Опитвайки да споделя много малки части от тази теза, която научно споделям, срещам само недоумение, а често и агресия. Това е истина, която е доста трудна за преглъщане, затова, пак казвам, по никакъв начин не е за четене от аудитория извън специализираната.

По един или друг начин аспекти от статията са коментирани. Но няма как да бъдат асимилирани. Хората си искат предишния живот веднага. И са убедени, че ще си го получат, защото вирус няма. Какво да анализираш.......Пиша само през мобилната версия и през телефона. Къде е скритият цитат тук. Не мога да го открия.

Да, трудна е за асимилиране, защото обобщава много аспекти от ситуацията в която се намираме в момента, като дава и мого прогнози за това, което ни чака и те не са никак розови, за съжаление.
Аз я прочетох с огромен интерес, у дома я обсъдихме подробно с ММ, а ни беше пратена от наши приятели, така че все пак си мисля, че има и хора, които са напълно осъзнават действителността и са свалили розовите очила.

# 13 102
  • София
Статията е изключително интересна, дълга е , но би трябвало да се прочете с внимание и интерес. За съжаление изобщо не е обнадеждаваща..................

# 13 103

Статията е съкратена версия на тази, която беше постната от Флейм. Много е разбираема , няма нужда да си специалист.Съгласна съм , че е трудно да се асимилира, но все повече ще ни се налага.

# 13 104
Скрит текст:
Скрит текст:
Симптомите се проявяват средно към 14 ден +- няколко дни.

Инкубационният период е средно 5-6 дни.
По-дълъг е периода, затова и задължителната карантина е най-малко 14 дни (ако има заразен в семейството или пътувал навън).

Айде стига с тия неверни данни, не Ви е за първи път! Средният инкубационен период е 5-6 дни, има и изключения (от 1 до 14 дни). Не съм си го измислила аз, проверявам си данните в официалните източници.

# 13 105
  • Другата България
Не, не всички. Персоналът. Засега.
Скрит текст:
"Допускането" на вируса в гетата? Та той оттам тръгна, в по-голямата си част, за кога да го допускаме?
Трябваше да го ограничим в тях, но това не стана, сега вече е късно за каквото и да било. В болниците също отдавна е "допуснат", но може би и затова са виновни самите медици? А не всички, които се юрнаха към тях при температура, обикаляха ги, криеха симптоми, настояваха да се прегледат и да останат, лъжеха при обаждания до СП, че ги боли корем, и когато екипът иде на адрес без никакви предпазни специални средства, намира кашлящ, кихащ, с треска и температура, завърнал се преди три дни от Англия?
Не знам какво четеш и къде за Видин. Там положението наистина е сериозно, и то защото медицинския заразен персонал е много. Тества се медицинския персонал, пациенти "наред" не се тестват дори и в софийските болници.

Да, права си, под "допускане" имах предвид точно - ограничаването му в тях, а и между тях, макар второто да клони към невъзможното Simple Smile но все пак трябва да се изнамери някакъв начин да бъдат тествани и преглеждани без да минават през Спешна помощ, какъвто им е навикът.

За болниците - съмнявам се да тестват медицинския персонал достатъчно често, а в сегашната ситуация "достатъчно често" е веднъж дневно. И пациентите трябва да се тестват, да. "Наред."

И естествено, че не медиците са виновни за това положение, не знам откъде си останала с впечатление, че твърдя нещо подобно.
Въпросът какво прави НОЩ за недопускане на вируса в болниците е съвсем логичен, но отговор няма, освен в сферата на общите приказки. Много са активни в ловенето на великденските нарушители, но повече ме притеснява това, че медицинският персонал не се изследва достатъчно често, за да предотврати избухването на вътреболнични инфекции. 

Ако тук пишат хора, работещи в болници, без значение лекари или друг персонал, ще се радвам да споделят дали са били тествани, кога, на чии разноски.
Не знам колко често се изследва медицинският персонал във всички болници в страната. Предполагам, че и ти не знаеш, а предполагаш. Мога да ти кажа това, което вече казах. Но дори и да се тестват всеки ден работещите в СПО, ако пациентите не са отговорни и честни при посещенията си там, то това се обезсмисля.

# 13 106
Скрит текст:
Симптомите се проявяват средно към 14 ден +- няколко дни.

Инкубационният период е средно 5-6 дни.
По-дълъг е периода, затова и задължителната карантина е най-малко 14 дни (ако има заразен в семейството или пътувал навън).

Добре бе, човек, WHO (World Health Organisation) казват, че средния срок е 5 дни, но ТИ казваш, че е 14! Кой е крив и кой е прав според теб?

Карантината е 14 дни НЕ ЗАЩОТО срока за симптоми е 14 дни а защото в НАЙ-ЛОШИЯ среден случай е 14 дни т.е. worst case scenario!
Карантината се прави с цел превенция - за това се взима и възможно най-дългия инкубационен период - с цел превенция!

# 13 107
  • София
Прочетох статията. Тягостна е. Силно ме впечатли концепцията за сериозни мерки за предпазване на работещите в секторите, които произвеждат храна. Мисля, че е наистина спешно да се насочат усилия натам.

# 13 108
Ако някой го интересува,току що разбрах,че заразените в Плевен,работещи в едно предприятие,са работници в шивашката фирма Мизия.Засега са 7 положителни,но са взети още 50 проби.Неофициална информация е,от човек,който работи там.Дано да не е така.Там работят 700-800 човека и са разпределени в няколко зали.Търсих из всички сайтове и онлайн вестници,но никъде не се съобщава името на фирмата.

# 13 109
По БТВ в момента дават репортаж май за мъжа на нашата съфорумка, където е разкарван в няколко болници.

Общи условия

Активация на акаунт