COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 488 971
  • 32 209
  •   2
Отговори
# 13 155
  • София
АРТЕМИС за кои по-точно страни ми говориш? Къде видя 300-400 на 1млн жители да са починали, освен в Белгия, Испания, Италия и Франция?
Относно САЩ, те закъсняха с мерките според мен и от там пламна целият щат Ню Йорк.

Не знам. Питам. В северните страни, които са с друг манталитет (Скандинавските страни основно), също ли има концентрация на случаи в старчески домове?
В Ню Йорк имаше концентрация освен при най-бедните слоеве на населението и при затворените общности като ортодоксалните евреи. Там живеят заедно и млади и възрастни.

# 13 156
Днес в местните медии за Смолян пишат за три случая - лекар от доболничната помощ, контактен с положителен, съпруга на мъж от областта, завърнали се от чужбина и мъж, който е общински съветник (като това е вторият общински съветник с положителна проба).
За проверките да кажа как беше при нас - двама от семейството бяха карантинирани, единият прибрал се от чужбина, другият лекар, конатктувал с положителен такъв. Почти всеки ден се обаждаха по телефона трябваше да се покажат на терасата или прозореца. Всеки път питаха как се чувстват и имат ли симптоми.

Последна редакция: пн, 20 апр 2020, 21:40 от Дю

# 13 157
Коефициентът у нас е над 3,5 , но той не оказва кой знае какво влияние върху решенията, които се взимат, каза ген. Мутафчийски.

Значи ни остава около седмица докато се зарази цялото население. Или човекът просто не знае какво говори.

# 13 158
В интервю по ТВ тази вечер Мутафчийски даде отговор на въпроса колко е коефициента на заразяване у нас.
В България е трудно да се изчисли коефициентът за това колко души заразява един носител на вируса. Коефициентът у нас е над 3,5 , но той не оказва кой знае какво влияние върху решенията, които се взимат, каза ген. Мутафчийски. По-важен е капацитетът на здравните заведения - той в момента е много добър, допълни той.   от ТУК
Въпросът към генерала беше нещо от типа дали коефициентът ни е достатъчно добър - като в Германия (0,7), за да можем да разхлабим мерките. Според отговора му излиза, че не е важно колко много се заразяваме, важното е, че има легла в болниците за заразените.
Разбирам, че му е трудно да отговаря на неудобни въпроси, ама все пак нещо там като логика не е лошо да има ...
Впрочем въпросите на зрители, които му зададоха,  бяха доста по-разумни от тези на мисирките.

FlameV, писали сме едновременно.

Изслуша ли му цялото интервю? Говореше за живота С коронавирус и че не можем да очакваме да се разтвори във въздуха, говореше за масовите тестове, за мерките , че не се препоръчва профилактично пиене на лекарства за укрепване на имунитет и тн . И че най-вероятно скоро ще отворят парковете . За маските коментира също. А и каза, че не е решение на НОЩ дали ще се удължи ИП след 13.05, а е политическо. Засега обаче не може да препоръча отхлабване на мерките.

# 13 159
  • София
Норвежците си отвориха детските градини. След 2-3 седмици ще се видят резултатите. От другата седмица отварят фриз. салони. Значи в края на май ще се види дали това е било грешка.
То вече се видя, че е грешка в Испания и Франция, които не ги затвориха първоначално. Явно са длъжни да опитат, защото в противен случай ще се наложи един от родителите да гледа децата и да не работи, а държавата трябва да му отпусне майчинство, например.
Положително е, че сме след много други страни и можем да видим резултатите от експериментите, а не да ги провеждаме лично.

Но във Финландия детските градини и училища са отворени и страната не е избухнала (все още). И според мен трябва да опитат норвежците, защото икономически не е издържано. Безработицата им е най-високата от 30-те години на миналия век насам, а тогава е било война. Много фирми фалират или са пред фалит.

У нас ще бъде трудно с градините и училищата, заради възрастта на учителите и персонала. Масово у нас те са в пенсионна или предпенсионна възраст. След това и децата, и родителите не бива да в контакт с бабите и дядовците, а някои живеят заедно.
Все пак, оставам с впечатлението, че отварянето на училища и детски градини е с посещание по желание, т.е. не е задължително. Дори в репортажите за Дания по чужди телевизии се казваше ,че много от родителите не мислят, че е разумно и задържат децата си вкъщи.
Да видим, наистина това е от основните проблеми за икономиката.

# 13 160
Скрит текст:
Норвежците си отвориха детските градини. След 2-3 седмици ще се видят резултатите. От другата седмица отварят фриз. салони. Значи в края на май ще се види дали това е било грешка.
То вече се видя, че е грешка в Испания и Франция, които не ги затвориха първоначално. Явно са длъжни да опитат, защото в противен случай ще се наложи един от родителите да гледа децата и да не работи, а държавата трябва да му отпусне майчинство, например.
Положително е, че сме след много други страни и можем да видим резултатите от експериментите, а не да ги провеждаме лично.

Но във Финландия детските градини и училища са отворени и страната не е избухнала (все още). И според мен трябва да опитат норвежците, защото икономически не е издържано. Безработицата им е най-високата от 30-те години на миналия век насам, а тогава е било война. Много фирми фалират или са пред фалит.

У нас ще бъде трудно с градините и училищата, заради възрастта на учителите и персонала. Масово у нас те са в пенсионна или предпенсионна възраст. След това и децата, и родителите не бива да в контакт с бабите и дядовците, а някои живеят заедно.
Все пак, оставам с впечатлението, че отварянето на училища и детски градини е с посещание по желание, т.е. не е задължително. Дори в репортажите за Дания по чужди телевизии се казваше ,че много от родителите не мислят, че е разумно и задържат децата си вкъщи.
Да видим, наистина това е от основните проблеми за икономиката.

Права си, че е по-рисково, ако учители и персонал са в по-напреднала възраст. Или ако децата после имат контакт с баби и дядовци. В Норвегия не е обичайно родителите, деца и баби/дядовци да живеят под един покрив, така че е по-лесно старите хора да бъдат изолирани от децата, евентуално носители на зараза.
И да, не е задължително. Моята позната казва, че според едно представително изследване там една трета от родителите ще си държат децата вкъщи поне още една седмица, а някои и повече, преди да ги пуснат на градина.
Страхуват се хората, че децата ще се заразят и ще заразят други, по-изложени на риск.
Икономическите последствия изобщо не са за пренебрегване. Колелата трябва макар и бавно да се завъртят, иначе е лесно да харчиш нефтените пари, ама за пенсии после няма.

# 13 161
За Швеция и другите скандинавски страни - вижте гъстота на населението. Швеция - 2 души на кв. километър. Че те така или иначе не се срещат Wink, какви мерки да са им нужни. Мерките са важни в големите градове - апропо най-голямата гъстота в Европа е в Париж - 21 000 души на кв.км., София е към 900. Букурещ била с доста, 14 000. Скандинавските са с малко хора номинално и малко на кв. км.
Много са факторите, много. Да кажеш, че са само тестове, направо ми е смехотворно.
Всичко ще пламне и ще стане като нормалния грип, ще си циркулира и ще мутира всяка година. Само че е една идейка по-смъртоносен, та ще ни препоръчат силно да се ваксинираме.
Аз няма да си пусна децата от 13-ти март, ако държавата ги пусне.

Някой пита за испанския грип - намерете си статии, има много. Отшумял е след 3 г., не след две, 2/3 от хората са го изкарали и така е преминал. Лекували са много с аспирин и оттам е имало проблеми. Пламнал е целият свят, нямало е пропуснати, както някои си мислят - Сингапур и Япония ще ги подмине, да, да, и един мармот ... Умирали са предимно млади : 20-40 годишни, възрастните са били пощадени. Интересно е, четете, аз минах първо статията в Уикипедия:
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D1% … D1%80%D0%B8%D0%BF
За мен е 1:1 с това, което сега се случва.

# 13 162
Коефициентът у нас е над 3,5 , но той не оказва кой знае какво влияние върху решенията, които се взимат, каза ген. Мутафчийски.

Значи ни остава около седмица докато се зарази цялото население. Или човекът просто не знае какво говори.
Няма как да се случи това докато спазваме мерките. Нали това им е целта.

# 13 163

Не мога да си представя как ще се осигури дистанция между учениците в училищата.
Детето ми учи на смени, в една сграда с още едно училище. Грубо над 2300 деца от двете училища + учители и персонал от сутрин до вечер. Направо не ми се мисли..
Малките, до 4 клас може би ще завършат дистанционно, но за големите - не знам какво могат да измислят..

# 13 164
Момичета много съм притеснена. Дъщеря ми е на 3години след обяд се събуди с температура 39.9 дадон и Нурофен,след час беше вече 38 и заспа за половин час.подържа си я 38 все още но повече ме притеснява че след половин час когато стана беше много жизнена,започна да скача да играе.обадих се във спешното за да попитам за какви симптоми да следя,отговора беше ако утре още е така,обадете се на личния лекар,забравих да кажа че започна и да кашля.

# 13 165
Те децата така вдигат внезапно температура. Пък нали при Ковид било постепенно, де да знам, не било като грипа изведнъж.

# 13 166
Момичета много съм притеснена. Дъщеря ми е на 3години след обяд се събуди с температура 39.9 дадон и Нурофен,след час беше вече 38 и заспа за половин час.подържа си я 38 все още но повече ме притеснява че след половин час когато стана беше много жизнена,започна да скача да играе.обадих се във спешното за да попитам за какви симптоми да следя,отговора беше ако утре още е така,обадете се на личния лекар,забравих да кажа че започна и да кашля.

Едва ли е КВ, все пак вие знаете с кого е контактувала.

# 13 167
  • София
Доколкото разбрах от това, което Мутафчийски каза днес на брифинга, ние сме още на ниво, което позволява да се проследяват контактите на всеки заразен и да се изолират, което ще доведе до рязко намаляване на този коефициент на заразяване. За да сработи това, обаче, е нужно активно да се търсят вирусоносителите - което сега са решили да правят, тествайки рискови групи, лица със симптоми и всички контактни на заразени. Това е начинът да се свали въпросния коефициент и да се охлабят мерките, с пълна готовност да се реагира при всеки нов случай и да се "загасят" бързо всички нови огнища, за което е нужна и леглова база в болниците.
Колкото по-малко контактни лица има всеки нов откри  вирусоносител - толкова по-лесно ще стане това. И обратното. Заради това и всички пътешествия по страната на безсимптомни заразени прави задачата все по-сложна и отдалечава момента, когато ще може да се обяви, че вирусът е под контрол и да започне полека-лека връщане към нормалния живот със запазване на някои ограничения.
Поне аз така си представям нещата.

# 13 168
Според мен тези мерки, които са в момента поне седмица ще си останат, за да видят, какви са последиците от пътуващите за празниците. След това вече ще говорят, какво ще се случва по натам. Визирам отварянето на парковете.

# 13 169

Не мога да си представя как ще се осигури дистанция между учениците в училищата.
Детето ми учи на смени, в една сграда с още едно училище. Грубо над 2300 деца от двете училища + учители и персонал от сутрин до вечер. Направо не ми се мисли..
Малките, до 4 клас може би ще завършат дистанционно, но за големите - не знам какво могат да измислят..
Не могат ли всички да завършат дистанционно? По отношение на онлайн обучението смятам, че българите са на светлинни години пред немците, за което искрено завиждам. Тук такова животно в много провинции няма. Само задачи, всеки сам да се оправя.

Общи условия

Активация на акаунт