COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 489 709
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 13 140
Турция има сходни данни по тестове с Франция ... и забележете Франция има 10 пъти повече смъртни случаи Това е поредното доказателство, че страните на Изток, не са толкова засегнати, както тези на запад. За сега за мен единственото обяснение е именно тези домове за възрастни хора. Много често срещани са на запад.
Да, има логика. Обсъждахме го тук и преди. В източна Европа вкл. Турция, е традиция възрастните да се обгрижват у дома от по-младите. Старческите домове са скъпо удоволствие. А народопсихологията ни ги заклеймява и като неморални и еквивалентни на бърза смърт за старите хора.
Много се надявам, заради съвкупност от фактори - БЦЖ и този, а вероятно и други, смъртността у нас да остане ниска.

Последна редакция: пн, 20 апр 2020, 20:58 от Анонимен

# 13 141
АРТЕМИС за кои по-точно страни ми говориш? Къде видя 300-400 на 1млн жители да са починали, освен в Белгия, Испания, Италия и Франция?
Относно САЩ, те закъсняха с мерките според мен и от там пламна целият щат Ню Йорк.

# 13 142
Angela61, не зная доколко владеете испански език, но аз го владея отлично. И не само аз, със сигурност. Според испанското здравно министерство, според мадридската болница, според ВСИЧКИ, инкубационният период е средно 5-6 дни. Въпреки че на мен това ми е ясно, и въпреки че отдавна съм го коментирала с познати испанци, отворих около 20 произволни испански сайта, където пише абсолютно същото. Крайно време е да спрете да твърдите глупости.
Скрит текст:
Симптомите се проявяват средно към 14 ден +- няколко дни.

Инкубационният период е средно 5-6 дни.
По-дълъг е периода, затова и задължителната карантина е най-малко 14 дни (ако има заразен в семейството или пътувал навън).

Добре бе, човек, WHO (World Health Organisation) казват, че средния срок е 5 дни, но ТИ казваш, че е 14! Кой е крив и кой е прав според теб?

Карантината е 14 дни НЕ ЗАЩОТО срока за симптоми е 14 дни а защото в НАЙ-ЛОШИЯ среден случай е 14 дни т.е. worst case scenario!
Карантината се прави с цел превенция - за това се взима и възможно най-дългия инкубационен период - с цел превенция!
Казвам това, което тук (Испания) се знае. И много моля да не се казва, че не е вярно, защото така беше при нас. Точно заради дългия му инкубационен период има толкова много заразени. Действително се забелязва тенденция за съкращаване на срока за проява, но не е толкова кратък. Някъде от порядъка на 7-10 дни. Това го каза гл. лекар на мадридската болница Рамон и Кахал, който има пряко наблюдение върху болестта.

# 13 143
Норвежците си отвориха детските градини. След 2-3 седмици ще се видят резултатите. От другата седмица отварят фриз. салони. Значи в края на май ще се види дали това е било грешка.

# 13 144
  • В заешката дупка
Днес не успях да изчета всички коментари от деня. Коментирали ли сте тази статия:
https://bivol.bg/coronavirus-thoughts.html
Не сме, но тя е специализирана и не мисля, че е за масово четене. Иначе тези неща са известни, тук хубаво систематизирани и с ясно изведена логика. Опитвайки да споделя много малки части от тази теза, която научно споделям, срещам само недоумение, а често и агресия. Това е истина, която е доста трудна за преглъщане, затова, пак казвам, по никакъв начин не е за четене от аудитория извън специализираната.

Аз не мисля, че е толкова специлиализирана. Щом аз разбирам всичко написано, мисля, че и други ще го разберат. Simple Smile Много хубава статия, разглеждаща пътищата пред нас. Много мисли поражда. За начина по който живеем, икономическата система, която сме изградили, бъдещето пред нас. Който наистина го вълнуват тези неща, мисля, че ще му е много интереса. Аз я препоръчвам. Но е доста дългичка, да, и изисква повчко време за концентрация. Не знам дали в Биовола е публикувана цялата. На мен ми бяха пратили оригиналния pdf от автора, от там съм я чела:

https://drive.google.com/file/d/14PW0aGRKtaoYUFDJ7-H0HFrmzDAv5Maz/view

# 13 145
Скрит текст:
Скрит текст:
Промените в Кодекса на труда, касаещи т.нар. "хронично болни":

Създава се чл. 173а:
„Ползване на отпуск при обявено извънредно положение
Чл. 173а. (1) Когато поради обявено извънредно положение със заповед на работодателя или със заповед на държавен орган е преустановена работата на предприятието, на част от предприятието или на отделни работници и служители, работодателят има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово съгласие, включително на работник или служител, който не е придобил 8 месеца трудов стаж.
(2) Работодателят е длъжен да разрешава ползването на платен годишен отпуск или на неплатен отпуск при обявено извънредно положение по искане на:
1. бременна работничка или служителка, както и на работничка или служителка в напреднал етап на лечение ин-витро;
2. майка или осиновителка на дете до 12-годишна възраст или на дете с увреждане независимо от възрастта му;
3. работник или служител, който е самотен баща или осиновител на дете до 12-годишна възраст или на дете с увреждане независимо от възрастта му;
4. работник или служител, който не е навършил 18-годишна възраст;
5. работник или служител с трайно намалена работоспособност 50 и над 50 на сто;
6. работник или служител с право на закрила при уволнение по чл. 333, ал. 1, т. 2 и 3.

(3) Времето, през което се ползва отпуск по ал. 1 и 2, се признава за трудов стаж.“

Чл. 333. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:
1. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст;
2. трудоустроен работник или служител;
3. работник или служител, боледуващ от болест, определена в наредба на министъра на здравеопазването;
Майка ми е хронично болна.Използва си цялата отпуска от началото на януари за да гледа баба ми(майка си) защото беше в болница.До преди дни взимаши болнични,но вече няма възможност и тръгна на работа.На 60г е точно,работи в дом за възрастни хора(55човека са в дома)Иска не иска 24ч е на работа.Има белодробно заболяване,артрит,остеопороза,прекаран хиретит С преди 2г...Ако имаше възможност би си останала вкъщи,но няма.Баща ми е инвалид с ъс 186лв пенсия.Ако не ходи на работа нито ще има какво да ядат,нито ще има кой да гледа хората в дома.Та и да го цитирате това,не всеки път е възможно.

Темата, освен всичко останало, е и информативна. Съжалявам, че във вашия случай е невъзможно, за някой друг тази информация може пък и да е полезна.
Да, полезна е, но например за хипертония и астма не дават 50% ТЕЛК, за да се възползват болните. А се водят рискови.

Добре, но аз какво общо имам с приетата "мярка" в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и за кого е приложима или не ?
Дискусията започна, когато аз попитах какво да правят хората от рисковите групи, които ходят на работа. Вие цитирате законовото положение, на което ви отговарям, че то не обхваща всички рискови и отговорът реално е - оправяйте се сами.
Т.е., ти нямаш общо с мярката, но я цитираш като възможно решение, което аз оспорвам.

# 13 146
  • София
Какво да правят - да се молят да им се размине! То друго не остава.

# 13 147
  • София
Норвежците си отвориха детските градини. След 2-3 седмици ще се видят резултатите. От другата седмица отварят фриз. салони. Значи в края на май ще се види дали това е било грешка.
То вече се видя, че е грешка в Испания и Франция, които не ги затвориха първоначално. Явно са длъжни да опитат, защото в противен случай ще се наложи един от родителите да гледа децата и да не работи, а държавата трябва да му отпусне майчинство, например.
Положително е, че сме след много други страни и можем да видим резултатите от експериментите, а не да ги провеждаме лично.

ЧеКа, вече обясних, че не е до разбиране, а до понасяне и като си специалист в нещо го гледаш от гледна точка на твоята специалност, научно, не лично. Тогава е ок. Иначе тук е достатъчно да се каже, че няма да има море тази година или през май няма да отворят училищата, за да настъпят безредици. Изобщо да не говорим за всичко останало. Авторът е лекар, аз не, което смятах, че поставя нещата в ясна плоскост – т.е. не твърдя, че едва ли не само аз и шепа избрани ще разберем. Все опитвам да не съм многословна, но явно е нужно повече от всякога.

# 13 148
Мутафчийски отговаря на въпроси от зрители (значително по-спокоен отколкото беше сутринта на брифинга)

https://www.bnt.bg/bg/a/gen-mutafchiyski-imakhme-shchastieto-da- … vYUO5qkZ_1lDuTHJU

# 13 149
Снежана, това все пак са места, в които вирусът е достигнал до по-голяма сатурация и до повече хора, така че данните според мен са достатъчно представителни, а възрастните хора са също част от обществото. Самата Италия, разбира се, има доста възрастно население, мисля че второто най-възрастно в света, което вероятно оказва влияние. По този повод смъртността в Европа и в някои държави с по-младо население сигурно ще е различна, вероятно с доста голяма разлика и то не в полза на Европа.
Източна Европа като цяло се справя по-добре, защото първо източноевропейците не подходиха толкова арогантно и знаейки на какъв хал са и с колко ресурси разполагат, побързаха да въведат мерки по-рано, което сега се отплаща. В България може и БЦЖ-то допълнително да удря едно рамо, не го изключвам като възможност, но трябват повече доказателства.
За Турция сега не ми се рови, но някъде ми се мерна, че тяхната крива не е толкова стръмна както на тези в Западна Европа, а повече прилича на китайската.
Да, старческите домове в случая са ужасни, уж щяха да пазят възрастните хора, а то май никъде не успяха да ги опазят.

# 13 150
  • София
В интервю по ТВ тази вечер Мутафчийски даде отговор на въпроса колко е коефициента на заразяване у нас.
В България е трудно да се изчисли коефициентът за това колко души заразява един носител на вируса. Коефициентът у нас е над 3,5 , но той не оказва кой знае какво влияние върху решенията, които се взимат, каза ген. Мутафчийски. По-важен е капацитетът на здравните заведения - той в момента е много добър, допълни той.   от ТУК
Въпросът към генерала беше нещо от типа дали коефициентът ни е достатъчно добър - като в Германия (0,7), за да можем да разхлабим мерките. Според отговора му излиза, че не е важно колко много се заразяваме, важното е, че има легла в болниците за заразените.
Разбирам, че му е трудно да отговаря на неудобни въпроси, ама все пак нещо там като логика не е лошо да има ...
Впрочем въпросите на зрители, които му зададоха,  бяха доста по-разумни от тези на мисирките.

FlameV, писали сме едновременно.

# 13 151
  • Sofia
Скрит текст:
Лили възможно е в Италия смъртността да е по-висока, още по малко Ви дадох линк да видите, защо е толкова висока в Бергамо. Според мен не само в Италия се забелязва по висока смъртност, а във всички западни страни в които възрастното население основно живее по домове. Давам за пример Турция. Турция има сходни данни по тестове с Франция спрямо населението. Франция на 10 март имаше под 33 позитивни, затова именно с Франция ги сравнявам. От 10 март насам Турция има 86,306 потвърдени, Франция има 152 861 потвърдени. Турция има 2,017 починали и забележете Франция има 10 пъти повече смъртни случаи от Турция. Накрая като сложим чертата виждаме, че в Турция живеят 20млн човека повече, но средно гъстотата на населението е 105 д/км2, във Франция числото не е по различно. Това е поредното доказателство, че страните на Изток, не са толкова засегнати, както тези на запад. За сега за мен единственото обяснение е именно тези домове за възрастни хора. Много често срещани са на запад.

П.П. По данни на istat,които виждам, че и в това проучване са използвани, за периода 01.03 - 04.04 са починали около 4800 човека(не ми се гледа точно колко са), от тях около 4500 са хора над 65г. Тези данни за смъртните случаи са само общините, в които се забелязва смъртност повече от 20% спрямо 2019г.
Нивото на медицината в Турция е на много високо ниво, това мисля, че също оказва влияние.

# 13 152
Аз имам един въпрос,който не е по темата,но бих помолила ако някой знае,да ми помогне.Кога ще бъде подновено разглеждането на съдебни дела?В четвъртък се чух с адвокатката ми,но тя каза,че не знае.

Гледат се само мерки . В случай, че няма нови промени насрочването на дати ще започне след приключване на извънредното положение.

# 13 153
То вече се видя, че е грешка в Испания и Франция, които не ги затвориха първоначално. Явно са длъжни да опитат, защото в противен случай ще се наложи един от родителите да гледа децата и да не работи, а държавата трябва да му отпусне майчинство, например.
Положително е, че сме след много други страни и можем да видим резултатите от експериментите, а не да ги провеждаме лично.

Но във Финландия детските градини и училища са отворени и страната не е избухнала (все още). И според мен трябва да опитат норвежците, защото икономически не е издържано. Безработицата им е най-високата от 30-те години на миналия век насам, а тогава е било война. Много фирми фалират или са пред фалит.

Мои познати там ми казват, че детските градини са реорганизирани. Децата са разделени на групи по 2-3 с един възрастен, разделени са коя група къде да бъде през деня, така че минимално да се смесват. На една позната детето е било навън цял ден с другите 2 деца от групата и с 1 възрастен. Миели ръцете постоянно, храната се носи от вкъщи, всичко разделено, играчки не се делят между децата. Дори са направили график кое дете кога да го карат и закарват така, че да не се събират много родители едновременно в градината. Нейното дете трябвало да е в градината в 8:10 и да си го закара 15:00. Имало е само още един родител по същото време там. Тя не е влизала в градината, а оставяла багажа на детето отвън в двора в една голяма торба на ИКЕА с написано името на детето на нея, а детето се затичвало при възрастния така, че майката и служителката в градината да не се доближават изобщо. Махнали си за здравей и довиждане само.

# 13 154
  • Пловдив
Проблмът се състои в това да осъзнаеш реалността без да изперкаш.
да, сега ги иронизираме тия, които искат да полеят пипера, да занесат кошери, да си прекопаят градините, после ще ги приоритизираме.

Нищо подобно. Не одобряваме тези, които са излъгали, че ще копаят пипера, а са отишли да ядат агънца-багънца с родата. Има разлика. Ние също имаме био стопанство, но тази година нищо няма да произведем. Иска грижи, които предвид обстановката няма как да осъществяваме.

Общи условия

Активация на акаунт