COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 487 632
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 13 080
Аз имам един въпрос,който не е по темата,но бих помолила ако някой знае,да ми помогне.Кога ще бъде подновено разглеждането на съдебни дела?В четвъртък се чух с адвокатката ми,но тя каза,че не знае.

# 13 081
  • на пистата
Скрит текст:
Промените в Кодекса на труда, касаещи т.нар. "хронично болни":

Създава се чл. 173а:
„Ползване на отпуск при обявено извънредно положение
Чл. 173а. (1) Когато поради обявено извънредно положение със заповед на работодателя или със заповед на държавен орган е преустановена работата на предприятието, на част от предприятието или на отделни работници и служители, работодателят има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово съгласие, включително на работник или служител, който не е придобил 8 месеца трудов стаж.
(2) Работодателят е длъжен да разрешава ползването на платен годишен отпуск или на неплатен отпуск при обявено извънредно положение по искане на:
1. бременна работничка или служителка, както и на работничка или служителка в напреднал етап на лечение ин-витро;
2. майка или осиновителка на дете до 12-годишна възраст или на дете с увреждане независимо от възрастта му;
3. работник или служител, който е самотен баща или осиновител на дете до 12-годишна възраст или на дете с увреждане независимо от възрастта му;
4. работник или служител, който не е навършил 18-годишна възраст;
5. работник или служител с трайно намалена работоспособност 50 и над 50 на сто;
6. работник или служител с право на закрила при уволнение по чл. 333, ал. 1, т. 2 и 3.

(3) Времето, през което се ползва отпуск по ал. 1 и 2, се признава за трудов стаж.“

Чл. 333. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:
1. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст;
2. трудоустроен работник или служител;
3. работник или служител, боледуващ от болест, определена в наредба на министъра на здравеопазването;
Майка ми е хронично болна.Използва си цялата отпуска от началото на януари за да гледа баба ми(майка си) защото беше в болница.До преди дни взимаши болнични,но вече няма възможност и тръгна на работа.На 60г е точно,работи в дом за възрастни хора(55човека са в дома)Иска не иска 24ч е на работа.Има белодробно заболяване,артрит,остеопороза,прекаран хиретит С преди 2г...Ако имаше възможност би си останала вкъщи,но няма.Баща ми е инвалид с ъс 186лв пенсия.Ако не ходи на работа нито ще има какво да ядат,нито ще има кой да гледа хората в дома.Та и да го цитирате това,не всеки път е възможно.

# 13 082
  • София
Може ли тези снимки да са в скрит текст! Не искам да ми се появяват в едър план всеки път на тази страница.

# 13 083
  • София
Ще почнат да избухват от утре, вдругиден и ще ни с е натъртва - това защото бяхте непослушни.

И никоя мисирка няма да ГИ попита защо го допуснаХА.
Всички, които спазват мерките, вкл. и тези като мен, които ги спазват, макар да не са съгласни с тях, би трябвало именно към ТЯХ да насочим критиката си, а не към тарикатите.
Но за пореден път подадоха опорката с тарикатите предварително и обществото вече я сдъвка и усвои. Ако случаите се увеличат, на ниво социум ще се размахват пръсти, ще хвърчат зъби, направо епична битка ще бъде между добрите и тарикатите. А некадърниците отгоре - света вода ненапита.
Аз, тъй като съм от дуднещите, да си подудна пак. Какво става с болниците? Чета във фейса някакви истории, че в болницата във Видин им отказвали тестове дори след като установили заразения лекар. Има ли някой достоверна информация - тества ли се болничният пресонал? Къде? Колко често? Всички ли се тестват наред - лекари, помощен пресонал, пациенти? Това е много по-важен въпрос от селските софри по Великден. Ако нещо ще ни докара до положението на Италия, то ще е допускането на вируса в болниците. И гетата.

# 13 084
Аз имам един въпрос,който не е по темата,но бих помолила ако някой знае,да ми помогне.Кога ще бъде подновено разглеждането на съдебни дела?В четвъртък се чух с адвокатката ми,но тя каза,че не знае.

За сега съдебни дела си се гледат, но само онези, които са изрично посочени в приложението към изменението на Закона за извънредното положение /с дългото име, но не ми се пише - ясно е кой/.
За останалите дела - към момента стартът следва да е с отпадане на ИП. Освен ако междувременно не се реши нещо ново. Което е също възможно - както осъмваме ката ден с по няколко нови решения.
Твоето дело какво е по вид?
Виж Приложение към чл. 3:
https://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=147391
ще прецениш, дали попадаш в някое от изключенията.

# 13 085
  • София
Скрит текст:
Промените в Кодекса на труда, касаещи т.нар. "хронично болни":

Създава се чл. 173а:
„Ползване на отпуск при обявено извънредно положение
Чл. 173а. (1) Когато поради обявено извънредно положение със заповед на работодателя или със заповед на държавен орган е преустановена работата на предприятието, на част от предприятието или на отделни работници и служители, работодателят има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово съгласие, включително на работник или служител, който не е придобил 8 месеца трудов стаж.
(2) Работодателят е длъжен да разрешава ползването на платен годишен отпуск или на неплатен отпуск при обявено извънредно положение по искане на:
1. бременна работничка или служителка, както и на работничка или служителка в напреднал етап на лечение ин-витро;
2. майка или осиновителка на дете до 12-годишна възраст или на дете с увреждане независимо от възрастта му;
3. работник или служител, който е самотен баща или осиновител на дете до 12-годишна възраст или на дете с увреждане независимо от възрастта му;
4. работник или служител, който не е навършил 18-годишна възраст;
5. работник или служител с трайно намалена работоспособност 50 и над 50 на сто;
6. работник или служител с право на закрила при уволнение по чл. 333, ал. 1, т. 2 и 3.

(3) Времето, през което се ползва отпуск по ал. 1 и 2, се признава за трудов стаж.“

Чл. 333. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:
1. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст;
2. трудоустроен работник или служител;
3. работник или служител, боледуващ от болест, определена в наредба на министъра на здравеопазването;
Майка ми е хронично болна.Използва си цялата отпуска от началото на януари за да гледа баба ми(майка си) защото беше в болница.До преди дни взимаши болнични,но вече няма възможност и тръгна на работа.На 60г е точно,работи в дом за възрастни хора(55човека са в дома)Иска не иска 24ч е на работа.Има белодробно заболяване,артрит,остеопороза,прекаран хиретит С преди 2г...Ако имаше възможност би си останала вкъщи,но няма.Баща ми е инвалид с ъс 186лв пенсия.Ако не ходи на работа нито ще има какво да ядат,нито ще има кой да гледа хората в дома.Та и да го цитирате това,не всеки път е възможно.
Защо вие и брат, сестра ако имате не помогнете на тези възрастни хора в момента? Нали сте затова. Да не ги оставите в тази ситуация. Утре може да е късно. Недай Боже де... Ама

# 13 086
  • Мадрид / София
Скрит текст:
Симптомите се проявяват средно към 14 ден +- няколко дни.

Инкубационният период е средно 5-6 дни.
По-дълъг е периода, затова и задължителната карантина е най-малко 14 дни (ако има заразен в семейството или пътувал навън).

# 13 087
  • Bulgaria
929 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 14 нови случая, като 11 са в област София, 1 в област Смолян, 1 в област Сливен и 1 в област Хасково.

https://nova.bg/news/view/2020/04/20/285619/929-%D1%81%D0%B0-%D0 … 0%BD%D0%B0%D1%81/

Това са данните от 17 часа.

# 13 088
Judy,водя дело срещу застрахователна компания за обезщетение.Мой близък почина при ПТП.

# 13 089
  • София
Днес не успях да изчета всички коментари от деня. Коментирали ли сте тази статия:
https://bivol.bg/coronavirus-thoughts.html
Не сме, но тя е специализирана и не мисля, че е за масово четене. Иначе тези неща са известни, тук хубаво систематизирани и с ясно изведена логика. Опитвайки да споделя много малки части от тази теза, която научно споделям, срещам само недоумение, а често и агресия. Това е истина, която е доста трудна за преглъщане, затова, пак казвам, по никакъв начин не е за четене от аудитория извън специализираната.

# 13 090
  • Другата България
Скрит текст:
Ще почнат да избухват от утре, вдругиден и ще ни с е натъртва - това защото бяхте непослушни.

И никоя мисирка няма да ГИ попита защо го допуснаХА.
Всички, които спазват мерките, вкл. и тези като мен, които ги спазват, макар да не са съгласни с тях, би трябвало именно към ТЯХ да насочим критиката си, а не към тарикатите.
Но за пореден път подадоха опорката с тарикатите предварително и обществото вече я сдъвка и усвои. Ако случаите се увеличат, на ниво социум ще се размахват пръсти, ще хвърчат зъби, направо епична битка ще бъде между добрите и тарикатите. А некадърниците отгоре - света вода ненапита.
Аз, тъй като съм от дуднещите, да си подудна пак. Какво става с болниците? Чета във фейса някакви истории, че в болницата във Видин им отказвали тестове дори след като установили заразения лекар. Има ли някой достоверна информация - тества ли се болничният пресонал? Къде? Колко често? Всички ли се тестват наред - лекари, помощен пресонал, пациенти? Това е много по-важен въпрос от селските софри по Великден.
Ако нещо ще ни докара до положението на Италия, то ще е допускането на вируса в болниците. И гетата.
"Допускането" на вируса в гетата? Та той оттам тръгна, в по-голямата си част, за кога да го допускаме?
Трябваше да го ограничим в тях, но това не стана, сега вече е късно за каквото и да било. В болниците също отдавна е "допуснат", но може би и затова са виновни самите медици? А не всички, които се юрнаха към тях при температура, обикаляха ги, криеха симптоми, настояваха да се прегледат и да останат, лъжеха при обаждания до СП, че ги боли корем, и когато екипът иде на адрес без никакви предпазни специални средства, намира кашлящ, кихащ, с треска и температура, завърнал се преди три дни от Англия?
Не знам какво четеш и къде за Видин. Там положението наистина е сериозно, и то защото медицинския заразен персонал е много. Тества се медицинския персонал, пациенти "наред" не се тестват дори и в софийските болници.

# 13 091
  • София
За болницата във Видин казаха, че ще тестват всичките 450, лекари и помощен персонал, за лежащо болни не пишеше..., като го прочетох се зачудих от къде тази бройка 450....

# 13 092
  • Bulgaria
За болницата във Видин казаха, че ще тестват всичките 450, лекари и помощен персонал, за лежащо болни не пишеше..., като го прочетох се зачудих от къде тази бройка 450....

Да, целият персонал ще бъде тестван.

https://www.bnr.bg/vidin/post/101261843

# 13 093
Judy,водя дело срещу застрахователна компания за обезщетение.Мой близък почина при ПТП.
Засега - след 13.05.

# 13 094

Да, целият персонал ще бъде тестван.

https://www.bnr.bg/vidin/post/101261843
450 ? Моля ? Нали уж са закрити повечето отделения там откъде толкова хора, това по ведомости ли е или ?

Общи условия

Активация на акаунт