COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 488 777
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 13 125
  • Буркина Фасо
Скрит текст:
За болницата във Видин казаха, че ще тестват всичките 450, лекари и помощен персонал, за лежащо болни не пишеше..., като го прочетох се зачудих от къде тази бройка 450....
представяш ли си да тестват само мед.песонал ? ... и ако открият положителни да не тестват и другите.
тестват всички - мед.персонал, болни, администрация, охрана, работещи в кухня (ако има такава)... всичко живо.
поне така го казаха.
Може ли линк, или каквото и да било, където са "казали", който и да го е "казал", че ще се тестват и болните?
Или "всичко живо"?
Защото написаното от теб не е вярно.
[/quote]
ами под "всички в болницата"  аз това разбирам.
а го чух по радиостанциите преди обед. не че ме интересува какво точно ще се случи защото от многото приказки  казани и от властта не всичко се изпълнява .

# 13 126
  • Мадрид / София
Скрит текст:
Скрит текст:
Симптомите се проявяват средно към 14 ден +- няколко дни.

Инкубационният период е средно 5-6 дни.
По-дълъг е периода, затова и задължителната карантина е най-малко 14 дни (ако има заразен в семейството или пътувал навън).

Айде стига с тия неверни данни, не Ви е за първи път! Средният инкубационен период е 5-6 дни, има и изключения (от 1 до 14 дни). Не съм си го измислила аз, проверявам си данните в официалните източници.

И какво сега, за кое друго са ми били неверни данните? Ще ми броиш буквите ли? Това, което днес е вярно, утре може вече да не е. Информацията за вируса се мени ежечасно. Това не ти дава право да смяташ, че само ти си права. Утре може вече да не си.
Малко повече толерантност не би била излишна. Бих могла да бъда и по-остра, но се въздържам.
Действително няма място за спор върху нещо, което е толкова неизвестно и променливо.

# 13 127
  • София

Хайде, бе. Специализирана? В какво? Биология? Епидемиология? Икономика? Земеделие? Околна среда?

Всички сме специалисти по всичко.

Така е, тук съм срещала и срещам научни работници, известни творци и лекари. Просто казвам, че ако се гледа не от научна гледна точка, все едно на коя наука, е тежко за понасяне. Научно като се гледа човек се абстрахира от личното, особено емоциите в количества. Само това имах предвид.

# 13 128
  • Другата България
Всички от персонала.
Това, че ти така го разбираш, не значи, че е така, не го пиши като истина, защото не е.
Затова те питах къде точно си го чул, "радиостанциите" звучи точно като ЕЖК.

# 13 129
Скрит текст:
Промените в Кодекса на труда, касаещи т.нар. "хронично болни":

Създава се чл. 173а:
„Ползване на отпуск при обявено извънредно положение
Чл. 173а. (1) Когато поради обявено извънредно положение със заповед на работодателя или със заповед на държавен орган е преустановена работата на предприятието, на част от предприятието или на отделни работници и служители, работодателят има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово съгласие, включително на работник или служител, който не е придобил 8 месеца трудов стаж.
(2) Работодателят е длъжен да разрешава ползването на платен годишен отпуск или на неплатен отпуск при обявено извънредно положение по искане на:
1. бременна работничка или служителка, както и на работничка или служителка в напреднал етап на лечение ин-витро;
2. майка или осиновителка на дете до 12-годишна възраст или на дете с увреждане независимо от възрастта му;
3. работник или служител, който е самотен баща или осиновител на дете до 12-годишна възраст или на дете с увреждане независимо от възрастта му;
4. работник или служител, който не е навършил 18-годишна възраст;
5. работник или служител с трайно намалена работоспособност 50 и над 50 на сто;
6. работник или служител с право на закрила при уволнение по чл. 333, ал. 1, т. 2 и 3.

(3) Времето, през което се ползва отпуск по ал. 1 и 2, се признава за трудов стаж.“

Чл. 333. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:
1. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст;
2. трудоустроен работник или служител;
3. работник или служител, боледуващ от болест, определена в наредба на министъра на здравеопазването;
Майка ми е хронично болна.Използва си цялата отпуска от началото на януари за да гледа баба ми(майка си) защото беше в болница.До преди дни взимаши болнични,но вече няма възможност и тръгна на работа.На 60г е точно,работи в дом за възрастни хора(55човека са в дома)Иска не иска 24ч е на работа.Има белодробно заболяване,артрит,остеопороза,прекаран хиретит С преди 2г...Ако имаше възможност би си останала вкъщи,но няма.Баща ми е инвалид с ъс 186лв пенсия.Ако не ходи на работа нито ще има какво да ядат,нито ще има кой да гледа хората в дома.Та и да го цитирате това,не всеки път е възможно.

Темата, освен всичко останало, е и информативна. Съжалявам, че във вашия случай е невъзможно, за някой друг тази информация може пък и да е полезна.
Да, полезна е, но например за хипертония и астма не дават 50% ТЕЛК, за да се възползват болните. А се водят рискови.

# 13 130
NaM не си длъжна да се обясняваш на разни махленски клюкарки.
Тук се ръси мозък на килограм, не всичко обаче е черно или бяло.
И разни статии тук се размятат, които били специализирани и не можели да се възприемат от простолюдието. Ами, разберете, много хора спазват правилата, колкото и за малоумни да ги смятат, възприели са, че вирусът е гаден, че икономическата криза е неизбежна и не, не са нон стоп с розовите очила. Просто се надяват черното да не е толкова черно. В противен случай, ще изперкат. Светът е шарен и изпадането в крайности не е здравословно.

# 13 131
  • на пистата
NaM не си длъжна да се обясняваш на разни махленски клюкарки.
Тук се ръси мозък на килограм, не всичко обаче е черно или бяло.
И разни статии тук се размятат, които били специализирани и не можели да се възприемат от простолюдието. Ами, разберете, много хора спазват правилата, колкото и за малоумни да ги смятат, възприели са, че вирусът е гаден, че икономическата криза е неизбежна и не, не са нон стоп с розовите очила. Просто се надяват черното да не е толкова черно. В противен случай, ще изперкат. Светът е шарен и изпадането в крайности не е здравословно.
Благодаря,аз съм си добра душа и все гледам да се обясня Sad
Преди време му обвиниха тук че лъжа,защото казах че материалното за мен е без значение.Даже искаха и къщи да им преписвам 🤣
Както е да е,ще се справим.
Спазвам всичко от самото начало,аз и цялото ми семейство.Добре,че сме в къща,че детето да тича на двора.Не се оплаквам..и това ще мине,но  от всичко това разбрах,че много хора които не съм приемала са точно тези които се отзоваха при нужда...и обратното.Живи и здрави да сме...пари ще изкараме Simple Smile

# 13 132
  • Пловдив
Проблмът се състои в това да осъзнаеш реалността без да изперкаш.

# 13 133
Лили възможно е в Италия смъртността да е по-висока, още по малко Ви дадох линк да видите, защо е толкова висока в Бергамо. Според мен не само в Италия се забелязва по висока смъртност, а във всички западни страни в които възрастното население основно живее по домове. Давам за пример Турция. Турция има сходни данни по тестове с Франция спрямо населението. Франция на 10 март имаше под 33 позитивни, затова именно с Франция ги сравнявам. От 10 март насам Турция има 86,306 потвърдени, Франция има 152 861 потвърдени. Турция има 2,017 починали и забележете Франция има 10 пъти повече смъртни случаи от Турция. Накрая като сложим чертата виждаме, че в Турция живеят 20млн човека повече, но средно гъстотата на населението е 105 д/км2, във Франция числото не е по различно. Това е поредното доказателство, че страните на Изток, не са толкова засегнати, както тези на запад. За сега за мен единственото обяснение е именно тези домове за възрастни хора. Много често срещани са на запад.

П.П. По данни на istat,които виждам, че и в това проучване са използвани, за периода 01.03 - 04.04 са починали около 4800 човека(не ми се гледа точно колко са), от тях около 4500 са хора над 65г. Тези данни за смъртните случаи са само общините, в които се забелязва смъртност повече от 20% спрямо 2019г.

# 13 134
  • София
Хм, все пак са върнали доста хора от входовете на София, не е като да е било безпроблемно. Да видим докога.

# 13 135
Не намерих информация за испанския грип /инфлуенца/ как е изчезнал през 1920г. Но е продължил близо 2 години.

# 13 136
  • София
Това е поредното доказателство, че страните на Изток, не са толкова засегнати, както тези на запад. За сега за мен единственото обяснение е именно тези домове за възрастни хора. Много често срещани са на запад.

Но пък не е така в северните страни? Или пък в САЩ, Ню Йорк, където описваха точно смъртните случаи сред общности, живеещи заедно?

# 13 137
  • София
Проблмът се състои в това да осъзнаеш реалността без да изперкаш.
Според мен, важният нюанс в това е не еднократното осъзнаване, а съжителството с осъзнатото. Почти всеки може еднократно да осъзнае всичко, но след час или ден вече осъзнатото става непоносимо и се минава в защитата на отрицанието или друго. Мисля, че всички преживяваме това в последния месец. Смяхме се много в началото, иронизирахме случващото се, но с времето спира да е смешно, макар и първоначалния смях да беше просто форма на гняв. Тежка е тази история, толкова тежка, че на всеки е нереална. Още от първата карантина в Италия и до днес най-често хората казват, че всичко това е сюреалистично. Затова съветите са човек да гледа малък периметър от време, хора и събития, които пряко го касаят, да се ангажира с градивни дейности и повече да почива. И социална, не само физическа изолация не е лоша идея, защото средата в момента буквално е отровна и заразна. Да се чуе човек с близки, да даде и получи подкрепа, да поговори на ежедневни теми и така.

# 13 138
  • При семейството си
Скрит текст:
Скрит текст:
Промените в Кодекса на труда, касаещи т.нар. "хронично болни":

Създава се чл. 173а:
„Ползване на отпуск при обявено извънредно положение
Чл. 173а. (1) Когато поради обявено извънредно положение със заповед на работодателя или със заповед на държавен орган е преустановена работата на предприятието, на част от предприятието или на отделни работници и служители, работодателят има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово съгласие, включително на работник или служител, който не е придобил 8 месеца трудов стаж.
(2) Работодателят е длъжен да разрешава ползването на платен годишен отпуск или на неплатен отпуск при обявено извънредно положение по искане на:
1. бременна работничка или служителка, както и на работничка или служителка в напреднал етап на лечение ин-витро;
2. майка или осиновителка на дете до 12-годишна възраст или на дете с увреждане независимо от възрастта му;
3. работник или служител, който е самотен баща или осиновител на дете до 12-годишна възраст или на дете с увреждане независимо от възрастта му;
4. работник или служител, който не е навършил 18-годишна възраст;
5. работник или служител с трайно намалена работоспособност 50 и над 50 на сто;
6. работник или служител с право на закрила при уволнение по чл. 333, ал. 1, т. 2 и 3.

(3) Времето, през което се ползва отпуск по ал. 1 и 2, се признава за трудов стаж.“

Чл. 333. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:
1. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст;
2. трудоустроен работник или служител;
3. работник или служител, боледуващ от болест, определена в наредба на министъра на здравеопазването;
Майка ми е хронично болна.Използва си цялата отпуска от началото на януари за да гледа баба ми(майка си) защото беше в болница.До преди дни взимаши болнични,но вече няма възможност и тръгна на работа.На 60г е точно,работи в дом за възрастни хора(55човека са в дома)Иска не иска 24ч е на работа.Има белодробно заболяване,артрит,остеопороза,прекаран хиретит С преди 2г...Ако имаше възможност би си останала вкъщи,но няма.Баща ми е инвалид с ъс 186лв пенсия.Ако не ходи на работа нито ще има какво да ядат,нито ще има кой да гледа хората в дома.Та и да го цитирате това,не всеки път е възможно.

Темата, освен всичко останало, е и информативна. Съжалявам, че във вашия случай е невъзможно, за някой друг тази информация може пък и да е полезна.
Да, полезна е, но например за хипертония и астма не дават 50% ТЕЛК, за да се възползват болните. А се водят рискови.

Добре, но аз какво общо имам с приетата "мярка" в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и за кого е приложима или не ?

# 13 139
Някой предните дни беше написал,че приложението virusafe следи местоположението.Сега се зачетох в условията за ползване и наистина е така.Следи дали си в близост до рискови лица.Но как реагира,ако си,не знам.

Общи условия

Активация на акаунт