COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 468 371
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 14 175
В интервюто с Мангъров днес по Евроком ( Тесла, мерси, че сподели) човекът си даде план ясен за отпускане на мерките, постепенно,  само че никой не го пита, освен водещата
Мооже ли в конспект , какво предлага той.
Няма да го гледам.
Да, каза първо, че трябва да се започне със спортуването-басейни и др. места да отворят, защото се посещават от млади и здрави хора, които не са рискова група, после се продължава с паркове и др места за разходка, след тях да се отворят градини и у-ща, защото децата са също нерискова група и накрая да се тръгне на работа.
С това съм съгласна.Тичах и аз , ходих на йога.  Но има ли ентусиасти СЕГА да ходят във фитнесите. В парковете  да им дишат задните бегачи. И учители.
Ох, аз помислих, че нещо ново е измислил.

# 14 176
Добре, спираме за Беларус. Следва да видим, какво ще кажете за Русия? Е и там Путин измисля цифри сигурно. Аз не казвам, че мерките не помагат, вижда се че помагат, като гледаме Австрия и Германия, че и Италия и Испания.

# 14 177
  • BG
Вече в няколко болници искат да си платил тест, за да те приемат. Хронично болни с инвалидни пенсии плащат тест. А персонала- с по една маска и без тестване....не знам... журналистите дремят и се чудят какъв смотан въпрос да изсмучат...

Как да си го платил-предварително да си го направил или при постъпване го правят?

# 14 178
ColorIndex не разбирам, какво е това нападане към мен? Нито съм против мерките, нито съм казала, че трябва да починат 500 000 човека за да изграждаме имунитет. Обаче няма да бъда и от хората, които вярват, че е дошъл края на света. Разбира се, че не вярвам на никой, на никой значи,че и на Италия не вярвам. За мен(аз съм си направила изводи) този вирус, няма как да е толкова заразен и да е заразил 0,035% от населението на света. Толкова с Вашите официални данни. Тази статистика е за да се гледа, къде има огнища, за да се правят проучвания в този смисъл, а не Вие тук да казвате, как имал 15% до 80% смъртност, защото за Швеция това казахте, преди няколко дни. Между другото не съм само аз човека, който го твърди. И експерти го казват същото.
Вие ме  провокирате с мненията си, от онова за поливането, което бе бибрутално. Вие никога не сте се сблъсквали с решаване на неизвестен проблем, ама наистина никъде неописан, както и мнозинството тука, за разлика от мен.  За моя чест се справих, та съм малко или много наясно как се играе на сляпа баба в подобна сфера. Вие, и другите, си мислите, че сте прочели някъде нещо, написано от някой си, което е правилния начин на действие, реално никога няма да ви се наложи на практика да го свършите. И слава Богу де!  И че в в нашата Родина се действа грешно, грабливо и прочие, несъпоставяйки действителността. А тя е, че сме бедни, нямаме лекари, нямаме пари, нямаме специалисти, и никой няма да ни помогне, т.е. трябва да си помогнем сами. Вие приемате за правилни само информациите, които ви изнасят на вашия душевен мир, това донякъде е правилно само за вас.  И отричате това, което не ви изнася.  По един или друг начин не можете да отделите семето от плявата, но това не ви пречи да пишете тука кое как трябва да се прави. А реално сено на 2 магарета няма да можете да разделите. Бъдете здрава все така!

# 14 179
При постъпване да имаш отрицателен резултат. При всички случаи си го плащаш.Което е непосилно за някои пациенти. Освен това персонала не се тества, съответно ти влизаш с платения си тест, а персонала? Не знам. Недомислено е и не смея да стъпя в болница,а детето 2 месец му отлагам планиран прием. Заболяването, разбира се,не е изчезнало. И все пак.

# 14 180
Скрит текст:
Но съвсем сериозно наивността трябва да е на много високо ниво, ако някой си мисли, че в страни, в които все още изчезват "безследно" хора, които опитват да покажат/кажат как реално седят нещета и се осмеляват да говорят нещо различно от това, което е сервирано от правителството, ще ти изнесат реални данни. Тц, ще кажат каквото си пожелаят всъщност. Справка - изчезналият журналист от Китай, който снимаше крематориумите им... Справка - Чернобил, ако щеш. На Лукашенко не му дреме за народа му. Там е друга игра. Тва не ти е хуманитарен ЕС. Отнася се и за Китай.

Профила му пак се появил и почнал да хвали правителството хаха.

Хахх, верно? То принципно има ли избор...или това, или ще го набутат и него в някой крематориум.

Snezhana Petrakova 651272, май не ме разбрахте, че официалните данни са тези, които Лукашенко е решил да бъдат Simple Smile. Той там е и баща, и майка.
И стринка, и леля, и чичо и дядо. 25 години президент, не, няма никакъв тоталитаризъм, има демокрация и честни избори. Страхотно.

# 14 181
Скрит текст:
Прочетох препоръките на шведите за барове и ресторанти. Много са сладки 😉 Значи това ако върши работа ще черпя този който ги е измислил с бира (на една ръка разстояние разбира се). Много се надявам да са прави честно и всички да се върнем към нормалния живот, пък било то и на една ръка разстояние 👍
Ние се надяваме, а те си го правят.

Мисля че Шведският модел е неприложим в България. Представи си София на мястото на Стокхолм, с около 500 смъртни случая от Ковид19 ( мисля че толкова някъде бяха миналата седмица). Мога да се обзаложа, че който може ще си вземе болничен, отпуска и въобще няма да се вясва на работа. Майките ще направят бойкот и няма да пуснат децата си на училище. И ще настане всенародно мрънкане как правителството нищо не прави 😉

Смъртните случаи в Стокхолм са 1 070 от 6 401 доказани случаи.

https://c19.se/Sweden/Stockholm
Разкриха се страшни неща, какво става из старческите домове в Швеция. Ето тук:

Мисля, е добре, да ни информирате обективно. И без розови очила. Които шведските "социалисти" са надянали по рождение... .
Не че някой очаква от шведските "социалисти" да кажат истината... но все пак.
Аз , лично- съм разочарован... не че очаквах много... но пък това... не.

Последна редакция: ср, 22 апр 2020, 23:17 от bubanka

# 14 182
Абе чета тука едни работи: "Към 22/04/2020 в бюрата по труда има заявени 13015 свободни работни места."
В зората на ИП, тия същите бяха 14000 и малко отгоре.
И почвам сериозно да се чудя, гладните с бързите кредити що и те не четат?

# 14 183
  • София
И да обобщим: Щабът се ръководи от човек, което знае как да ръководи в кризисна обстановка, и затова се справяме добре. Ако го ръководеше писател, като Съншайн Реге, щяхме да пишем некролози. Амин.

Какво точно ръководи, че не схващам. Сам Мутафчийски каза, че щабът дава препоръки, а решенията са политически.

# 14 184
Тези, които излизате от вкъщи, срещате ли кашлящи, кихащи и видимо болни хора? Особено ако ползвате и градски транспорт. А имате ли в момента (много) познати болни?
Питам, защото аз всеки ден имам около 1 час навън /сред хора/ и напоследък доста ги "оглеждам". Масово видимо здрави.
Единствено днес един възрастен мъж (но не стар), на около 15 метра от мен, си свали маската и се изкиха брутално... и си сложи маската обратно. Joy
Заобиколих го от далеч, то и без вирус щях да заобиколя. Stuck Out Tongue Closed Eyes

Какво стана с масовото тестване и резултатите във Филиповци и Банско? Май съм пропуснала развръзката...
Извинявам се, ако сте коментирали.

# 14 185
За мен по-страшно от това да си с няколко придружаващи заболявания, да си в дом, да те поддържат жив заради високата пенсия, няма.

Тези, които излизате от вкъщи, срещате ли кашлящи, кихащи и видимо болни хора? Особено ако ползвате и градски транспорт. А имате ли в момента (много) познати болни?

Не, всекидневно излизам, кихащи, кашлящи, видимо болни няма. Сега ще наскачат и ще кажат, че това са безсимптомните носители...

Редактирам се, сестра ми, която живее в Лондон и има в пъти повече от моите контакти заради работата си е разпитала и не е могла да намери никой, който познава някой, който да познава някой, умрял от ковид. Но пък съобщава, че възрастните, починали по домовете си са наистина с високи пенсии...

Последна редакция: ср, 22 апр 2020, 23:17 от Анонимен

# 14 186
  • При семейството си
Я аз пак да питам, като неразбрала. То ясно, че НОЩ е калпав, правителството импотентно, министърът на здравето- изкукал.
Ако се абстрахираме, какво се иска като "охлабване" на това безумно натягане на мерки ?
1. Маските да ги няма - добре. В магазина, в ГТ , по пейките, по плота в аптеката и в банката - едни такива ще са се уседнали, ковидчета, да си ги попипкате и после - я в джоба, я в устичката.
2. Парковете - фрий. ОК, но Лили М пусна една скица как линейно се разпространява вирусът. В парка , значи, вървите си и отпредЕ и отзадЕ, надмнавайки ви по двама на два метра / оо, как си го представих!/ си дишат вирусчето, издишат, а вие вдшвате с пълни гърди свежака.
3. Децата навън - е там ще стане мелето. Някои майки няма да дават на децата да се попипкват, други ще са ларж. Предвиждам скандали и дори побоища по детските площадки. И истерични майки - НЕ, НЕ , и други с "Ама , ООО"
4. Да се отварят детските градини. О, майки ентусиастки има. Но учителки, навити, не прочетох.
Та айде пак.
За какво се борим.
И КАК да стане, моля.
Мрънкането е национална черта. Сега- по същество.

По същество:
1.   В момента маските са задължителни в „закрити или на открити обществени места (в т.ч. транспортни средства за обществен превоз, търговски обекти, паркове, църкви, манастири, храмове, зали, улици, автобусни спирки и др.)“, ако ги ограничим до градски транспорт и търговски обекти „по същество“ е "охлабване" на мерките;
2.   Лили М пусна „скица на линейно разпространение“ на вируса в заведение, по линията на работещата климатична инсталация. „По същество“ това как е относимо към парковете, открити пространства?
3.   Децата и в момента са навън. Няма скандали и побоища по детските площадки, които са затворени. Няма особено ревящи майки за тях, деца ревящи се намират. Ще се преживее някой и друг месец и без тях, с ревящи деца.
4.   Детските градини- ако все пак учителките искат да продължават да получават някакви заплати, платени отпуски и обезщетения при безработица, не е лошо „майките ентусиастки“ да се върнат на работа, че не само за вноски в бюджета, но и за такива за здравната система ще допринасят.
П.С. В същия момент се възобновяват плановите приеми за деца с проблеми (ДЦП, аутизъм и др.) за рехабилитации, логопеди, ерготерапии, други процедури, защото те въобще не са рискови и не могат да бъдат вирусоносители.

# 14 187
Коментара с поливането на градината на село, изобщо не е брутален. Това, че ВИЕ никога явно не сте гледала градина, не го правите и ядете боклуците на Билла, Кауфланд и още ред такива магазини, не значи, че цяла София, не си сади зеленчуци всяка година. Аз само познавам, поне 30 такива човека, които някъде си имат къща и ходят да си гледат градината,  правят си зимнина хората. За Вас това може да е маловажно, но за някой това е важно. И да не е редно Пенка да я пуснат на моренце, а баба Петранка не, защото поливането на градината, не било причина. Извинявайте, да отидеш на море или на Банско сега е належащо пътуване, така ли? Просто тая част на закона е супер недоизмислена, защото някой хора, под важно, разбират други неща. И за това примера ми с поливането на градината.

# 14 188
Значи, да обобщим...
1. Ние имаме малко заразени. Това се дължи на ранните мерки, които не се спазват от никого, и на това, че сме нация от хаймани. Но иначе ранните мерки дават резултат. Имаме и ниска смъртност, но все пак всеки момент може да "стане като Италия".
2. Въпреки че имаме малко заразени, мерките трябва да продължат, че дори и да се затегнат, да ни зазидат вратите, да ни заковат портите поне до юни, даже може и до юли, а на мама Златка шуренайката, която е позната с леля Хортензия, която пък е гъста с Пена, която чисти в парламента, казва, че удължаването до септември не ни мърда. Понеже имаме малко заразени, ще удряме чука, ще танцуваме танца и прочее.
3. Така като чета, имането/ нямането на пик е нож с две остриета, понеже да нямаме пик е много хубаво, ама в същото време е много лошо, понеже ще седим по къщите до Коледа. А по Коледа ще ни удари втора/ трета/ пета вълна и си... нали... Демек дори и някакви убер-анти-Мангъровци, които смятат Мангъров за масов убиец, бегло промъцват, че липсата на "пик" май само ще ни натика по дупките за по-дълго време.
4. Единственото сигурно нещо, което ще ни извади от безкрайни изолации, е ваксината. Половината българи и немалка част от коментиращите обаче вече са убедени, че те тоя "експеримент" няма да си го бият. Демек и ваксините няма да ни помогнат.
5. Щабът в България се ръководи от коремен хирург при положение, че в щаба има човек, който е писал книга за SARS (ТОРС се вика на български). Защо човекът, който е написал цял труд за предния коронавирус, не е начело на щаба - знае само катерицата Беатрис.
6. Европа мисли да пуска народонаселението малко или много да си живее животът, понеже осъзнава, че при два месеца седене вкъщи се изтрещява необратимо, но тук все още мъдрим да затягаме ли, да разхлабваме ли, да навинтваме ли, да завинтваме ли, калчища ли да слагаме.
7. Важното е, че радиация няма...
Въпреки масовото одобрение на поста, ще си позволя да кажа, да, ранните мерки дават резултат.
Това, за извънредните нощни брифинги и безумни решения за пускане всички извън София и сътворените проблеми след това, беше наистина глупаво.
За маските също  никой не контролира, нито санкционира.Поне моите наблюдния са такива.
Но самото обявавяне на ИП още в началото на разпространението и възможността хората да спрат контакти на ранен етап ( с дистанционна работа), а там където не може - да има правила за дезинфекция и дистанция, си дават резултати. Хайде представете си 5-6 човека в офис, всеки със своите контакти, от които поне половината имат такива с хора от чужбина ( още преди въвеждането и на карантината). Отделно всички срещи по ЕС и международни проекти.

Последна редакция: ср, 22 апр 2020, 23:31 от CasaDelSol

# 14 189
Аз само познавам, поне 30 такива човека, които някъде си имат къща и ходят да си гледат градината,  правят си зимнина хората.

Аз също познавам такива хора и добре, че сега имат затворени буркани, защото мнозина от тях останаха без работа. Повечето обаче не живеят в областен град и нямат проблем да си поливат градинката, съответно, ако има "вълни" зимата, няма да останат и тогава гладни.

Общи условия

Активация на акаунт