COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 449 470
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 15 540
Чехите отварят всички тези неща, едва след като поставиха епидемията под контрол. Т.е. всеки път стигаме до едно и също нещо.

Това са твои интерпретации, че е поставена епидемията под контрол, а на база цифрите в Чехия и у нас кога се говори за епидемия също е важно да се уточни. А тук никой не ти говори за контрол на епидемията, а за пазене на здравната система и затова са мерките, те защото са загрижени за Пена и Гошо.

# 15 541
Дистанция, носене на маски(поне в затворените помещения) и тестване на всички със симптоми и контактни и изолиране на тези хора, ще ни спаси. Хем икономиката няма да е толкова затънала, хем ще държим разпространението под контрол. Този вирус не може да бъде спрян, самозапалване е да си мислим, че ако не се излиза изобщо, ще спрем вирус.

# 15 542
jp, с контрол над епидемията. В Южна Корея дори не са имали локдаун.

Нищо не каза, честно. Пак не разбрах - къде отива вирусът, когато пуснеш училищата и отвориш парковете?
може да изчезне, както са изчезнали САРС, МЕРС, Испанския грип
Също предимството на Южна Корея е, че те са се срещали с коронавирус и преди - САРС. Имат опит и са напълно наясно със сериозността - затова са се взели една идея по-адекватни мерки и по-навременни.

Може - но никой не го обещава.
  Испанският грип е върлувал две зими и определено е изчезнал със стаден имунитет, след много жертви. И двамата ми прадядовци са починали от него, след като са се завърнали от война.

# 15 543

И хайде да не слагаме знак за равенство между обикновеният А4 човек и изключения и частни случаи като онкоболни и хора с увреждания.

Ти явно нямаш ни най-малка представа колко онкоболни има в България и при какви условия се лекуват, както и  колко деца са с увреждания, щом ги категоризираш като частни случаи, само в моето семейство (най-близките) онкоболните са трима, но да вероятно сами сме си виновни.

Да, частни случаи са, защото не всяко семейство баща, майка, деца, има един онкоболен родител или дете. Дори и половината нямат. И не всяко семейство има дете с увреждане. А твоето семейство с трима онкоболни не е типичен случай. Освен ако не броиш лели, чичовци, братовчеди, и т.н. разширено семейство. Не знам за какво сте си виновни сами като написах, че не може да се слага знак за равенство между А4 семейството, което не пести, а разхищава пари, и частните случаи като онкоболни и хора с увреждания, които нямат възможност да пестят, защото лечението им струва много пари. Нека да не се смесват нещата между тези, които нямат огромни разходи, свързани директно със здравето им, и тези, които имат такива.

# 15 544
Аз също си мисля,че се проточват й е логично.
Честно казано съм силен приверженик на тези в Турция, няколко денонощия без излизане.
За да се отървем трябваше много затегнато и за кратко, а не  да се "лигавим".
Но така или иначе хората като нямат пари и държавата няма... Та ще почнем да се развързваме лека полека..
И в Турция и в Сърбия защо така след тия масови заключвания пак не го трепят тоя вирус?
Вече и част от щаба дава назаден. Статистиката хич не им се получава и все по-малко ще могат да удържат хората за лятото.

Да удържат някого тук за лятото? Особено когато Европа отвори отново врати за работници широко?
Тук ще останат монополните бизнеси и бюджетните служители. Както и тия, дето живеят на гърба на социалния бюджет, понеже навън не са приритали много за тях.
На хората не им за почивките, ни за софрите, ни за козметици и фризьори /нищо лошо за хората, има нужда от тях, но не това е в момента поантата на човешките нужди/ колкото и да опитват разни тролове по медии да втълпяват безуспешно, а за свободата и липсата на безплодни ограничения, които с нищо на никого не помагат, но пък създават огромни пречки за нормален живот.

Дистанция, носене на маски(поне в затворените помещения) и тестване на всички със симптоми и контактни и изолиране на тези хора, ще ни спаси. Хем икономиката няма да е толкова затънала, хем ще държим разпространението под контрол. Този вирус не може да бъде спрян, самозапалване е да си мислим, че ако не се излиза изобщо, ще спрем вирус.

Напълно достатъчни и разумни мерки са това.

# 15 545
Скрит текст:

И хайде да не слагаме знак за равенство между обикновеният А4 човек и изключения и частни случаи като онкоболни и хора с увреждания.

Ти явно нямаш ни най-малка представа колко онкоболни има в България и при какви условия се лекуват, както и  колко деца са с увреждания, щом ги категоризираш като частни случаи, само в моето семейство (най-близките) онкоболните са трима, но да вероятно сами сме си виновни.

Да, частни случаи са, защото не всяко семейство баща, майка, деца, има един онкоболен родител или дете. Дори и половината нямат. И не всяко семейство има дете с увреждане. А твоето семейство с трима онкоболни не е типичен случай. Освен ако не броиш лели, чичовци, братовчеди, и т.н. разширено семейство. Не знам за какво сте си виновни сами като написах, че не може да се слага знак за равенство между А4 семейството, което не пести, а разхищава пари, и частните случаи като онкоболни и хора с увреждания, които нямат възможност да пестят, защото лечението им струва много пари. Нека да не се смесват нещата между тези, които нямат огромни разходи, свързани директно със здравето им, и тези, които имат такива.

Написано така и в този дух, трябва и короната са се разглежда като частен случай, но се получи така, че едни болни са по- привилегировани от другите пренебрегнатите болни.

Последна редакция: сб, 25 апр 2020, 11:41 от zari65

# 15 546
jp, с контрол над епидемията. В Южна Корея дори не са имали локдаун.

Нищо не каза, честно. Пак не разбрах - къде отива вирусът, когато пуснеш училищата и отвориш парковете?
може да изчезне, както са изчезнали САРС, МЕРС, Испанския грип
Също предимството на Южна Корея е, че те са се срещали с коронавирус и преди - САРС. Имат опит и са напълно наясно със сериозността - затова са се взели една идея по-адекватни мерки и по-навременни.

Може - но никой не го обещава.
  Испанският грип е върлувал две зими и определено е изчезнал със стаден имунитет, след много жертви. И двамата ми прадядовци са починали от него, след като са се завърнали от война.
Никой не го обещава, но е възможен развой. А, може и да стане сезонен като грипа. Нищо не е ясно.

# 15 547
Дистанция, носене на маски(поне в затворените помещения) и тестване на всички със симптоми и контактни и изолиране на тези хора, ще ни спаси.
Тестовете трябва да са бързи, лесни и достъпни /като тестовете за бременност/ и така всеки ще може да се контролира сам. Същото важи и за болниците - всеки, който влиза в болница да бъде тестван. Иначе, винаги ще има огнища, карантина и т.н.

# 15 548
С приключване на мерките тези бизнеси няма да се върнат на нивото от преди К-19. Не знам какъв туризъм например смятате, че ще развивате докато градите "стаден имунитет". Но няма лошо, продължавайте да спорите със съдбата.

Единственият шанс да се върнем към нормалност е да поставим епидемията под контрол, това е истината.

Е, както каза доц. Чорбанов от БАН в днешното си интервю по БНТ - според него вирусът ще изчезне с настъпването на високите температури, както всеки друг зимен вирус и ще се завърне наесен и през зимата. Така че, спокойно, аз съм оптимист и лично ще отида на нашето море в момента, в който отворят сезона.
Ще отида и на круиз, веднага, щом отворят плаванията.

# 15 549
Всъщност осъзнах, че някои хора е темата явно живеят толкова монотонен и скучен живот, че извънредното положение им е най-голямото приключение в живота. И един пълен локдаун - ехааа, да видим какво е да не си показваме носа навън дори до магазина. Пълна барикада. Кога друг път ще има заповед да търкаме диваните и да протрием анцузите от лежане ?Пък и ММ, ще види той с един локдаун, дето само иска да излезем на заведение или да поканим приятели на гости. Вкъ - щи с мен ! И брифингите, такава тръпка са ❤ А пък генерала е мъжът-мечта и идол в живота. Какъв патос, какво мрънкане! И как само не отговаря на въпроси ❤

Някои хора обаче не живуркат, а живеят. Някои хора никога не са стояли затворени в миризливите панелки, носещи анцузи.

Аз не се мотам, освен за храна и лекарства да излезна, както и за сметки, банки наложително да отида. Не защото съм живяла затворена и така ми харесва сега, както и на другите. Просто пазя парите , защото не знам докога ще издържим и ще се работи ли, няма ли. А тук тези дето се мотате и подигравате на другите, пишете за икономика, бизнес, оцеляване, хляб и боб, колко сме обеднели и как не разбираме нуждаещите се.  

Обаче забелязвам (ако е истина) , че всяка седмица се ходи на прическа, масаж, педикюр, маникюр. Пък няма пари. А и за гащи беше важно.  Мята се от едната крайност (имам пари, искам да излизам и живея) в друга (фалити на фирми, кредити, глад) и то от едни и същи хора. Ми ..нещо не схващам и си противоречите.

Пък кой ще си харесвам и какво ще гледам си е важно за мен. Как ни търпят мъжете също. Виртуално е лесно, въпросът е какво има "отдолу" в текста.  Пари няма, ама ходя там и там-вижте ме не ми пука. Ами добре. Така си разбирате нещата, ходете си. Но после бизнес, пари, глад, другите злобни, златни лъжички. Как може така да пишете и обиждате?

Който е притеснен, който е под стрес, който не знае какво ще дойде (икономически дори) се ограничава в момента. Не само, заради карантината, а защото и да излезе ще е да направи един тигел в квартала. Няма да влиза и купува нищо излишно, няма да тръгне по хотели и екскурзии. Това вече трябва да се е разбрало , ама пусто да се пробва или да се покажем.

Значи ние живуркаме в миризливите панелки с протрити анцузи. Да, така е. Е, и?
Ама не това ви дразни.

# 15 550
Боко обмислял отпадане на ИП преди 13 май
  https://www.dnes.bg/obshtestvo/2020/04/25/borisov-obmisli … edi-13-mai.447409

# 15 551
Никой не го обещава, но е възможен развой. А, може и да стане сезонен като грипа. Нищо не е ясно.

МЕРС, доколкото знам, е бил доста смъртоносен и с кратък инкубационен период. Това е лошо за вирусите като цяло.

За изчезването на САРС не успях да намеря добро обяснение. Но той също е с кратък инкубационен период и симптомите се проявяват бързо. Това също помага.

Иначе може да се събудим един ден и вирусът да го няма, но не знам дали това е добър план.

Между другото, има теория, че безсимптомните хора са се срещали с по-малко патогенни коронавируси и имат някакъв имунитет. Просто го казвам като интересно предположение, нямам идея дали е така. Но ако е - това би било много яко.

# 15 552

Аз нищо не разбрах от това, което каза. Заяви, че хем не сме стигнали пика на заразата, хем иска премахване на ИП, хем те се възползвали само и единствено за КПП и маски, ама да остане някакси изискването за маски и възможността на Ананиев да издава такива заповеди. Общо взето, нищо не каза тоя човек 😂😂

# 15 553
jp, Южна Корея, която е един от най-големите производители на тестове в света прави повече тестове от нас, това не значи, че ние правим нула, а твоето твърдение беше точно такова, че това не е нашия подход, което просто не отговаря на истината. Със сигурност пропускаме да хванем случаи, именно за това и сме наложили други мерки, но процентът на положителните проби от нашите тестове поне доскоро беше доста нисък, което значи, че обхващаме голям процент от случаите в сравнение с други държави, които на глава от населението може да правят повече тестове от нас, но пък имат по-големи епидемии. В момента под карантина са 17 хиляди човека, общо 90 хиляди от началото на епидемията. Т.е. отново неверни твърдения, че не се взимат други мерки.

# 15 554
Здравейте.Сутринта бях на разходка из Плевен.Нямаше хора по улиците,нямаше големи опашки пред магазините.99% от хората бяха с маски.Топи ми се сърцето като знам,че в нормално положение не можеш да се разминеш с хората по Старата главна,а сега се е превърнала в една дълга и пуста улица.Искам си нормалния живот.Не молове,почивки и ресторанти,а нормални хора.Свободата да излезеш и да се усмихнеш на човека срещу теб,а не да пазиш дистанция,все едно е потенциален терорист.Както да е,ще се свиква с новото нормално.Ето нещо,на което попаднах.Не знам дали е коментирано.
https://m.bg-mamma.com/url.php?u=aHR0cHMlM0ElMkYlMkZuZXcuc2xpdmV … yMTExOCU1RSU3Q3Bt
Също и това
https://m.bg-mamma.com/url.php?u=aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ0aGVpYml6YW4 … lMkYlNUUlN0NwbQ==

Общи условия

Активация на акаунт