COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 449 957
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 15 525
Много ме кефи Щабът - слабото представяне на Covid у нас се държи на мерките, а увеличението в броя на заразените- в неспазването на мерките. А пък в сравнение с други страни- ние нямаме никакви мерки, всичко си работи и нищо не е затворено , както при тях.

Винаги имат полезен ход - добрите резултати са заради тях, лошите заради нас.

# 15 526
  • София
Както подозират, че в Европа го има още от януари – вероятно доста хора вече са го изкарали. Това отн. стадния имунитет.
https://dariknews.bg/novini/sviat/izsledvane-epidemiiata-ot-koro … i-po-rano-2223241
На подобен материал попаднах и за САЩ, ще се опитам да го намеря и ще допълня.

Ето го – https://www.dw.com/bg/%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%B2 … %D0%B8/a-53217741

Последна редакция: сб, 25 апр 2020, 11:05 от milenaka

# 15 527
  • София
Проепидемичват се хората и сега - ето как си ходят с маска-подбрадник навън (много не вярват, че изобщо има вирус и не им дреме), пак хукнаха столичани с колите към прованса, в едно село излязоха да протестират да не ги карантинират, по Гергьовден пак ще стане голямото преселение, хора се редят на опашки пред бюрата на труда. И то не е като само стофиянци да сноват насам-натам, между населените места в провинцията е същата работа. Снощи слушам някъде отгоре комшиите пак купонясваха, едва ли са си били само младата двойка (бяха си отворили прозорците и се чуваше музиката, смехове), деца и възрастни из провинцията са пред блоковете да играят. Малко по малко това се случва поради естествените особености на човешката физика и психика. Хората си ходят на гости, не е като да са се самокарантинирали.

# 15 528
jp, с контрол над епидемията. В Южна Корея дори не са имали локдаун.

Нищо не каза, честно. Пак не разбрах - къде отива вирусът, когато пуснеш училищата и отвориш парковете?

"Тайната" на Южна Корея е в тестването и проследяването на всеки случай, а не в заключването на всички. Което не е нашият подход.

Лъвица, права си. Стадният имунитет не е също някаква мега-чудотворен подход. Но е важен механизъм, който всъщност дългосрочно носи най-много надежда.

За мен би било полезно да се прави диференциране според риска. Защото масово 20-30-годишните без заболявания карат болестта на крак и са съвсем работоспособни. Това важи за много хора в активна възраст. Няма истинска причина те да са заключени три години, ако подсигурим, че рисковите групи са изолирани.

Просто е много по-трудно като организация от това да се караш по телевизора. Както и тестването и проследяването на заразените, между впрочем.

# 15 529
Замислих се тези дни за стадния имунинтет. Колко време мислите, че отнеме такова нещо, предвид % хора, които трябва да се заразят, за да го придобием? Предвид колко са продължавали други подобни пандемии (испанският грип - 36 месеца, 500м заразени, което е 1/3 от тогавашното населението), и други фактори като неясния процент придобиващи траен имунитет, повторните вълни и т.н. Защото ми се струва, че някои хора си мислят, че ще стане за седмици до месец-два, а вероятно ще отнеме месеци, дори година+. И това няма да са леки месеци, през които светът ще движи нормално, това ще са тежки месеци, през които икономиката ще е почти неактивна, заради големия брой заразени и неспособни да си изпълняват работните задължения, а оттам и много повече отрасли ще са засегнати. Здравната система ще е в колапс и ще се умира от всичко, не само от короната. И разбира се следва период на възстановяване от вършеенето на болестта, който ще е доста по-дълъг и труден след милиони заразени. Та тези, които виждат нехуманно, но бързо решение на кризата в лицето на стадния имунитет... струва ми се доста бъркат в частта с бързото.

Така изтлежда разумно погледнато, но.....
Китай вече мина по този път. Те са 2 пъти повече като население на същата територия като Европа. Грубо казано. Ако бяхме следвали техния път, трябваше да приключим за същото време като тях. Поне за толкова, въпреки, че сме на половина на тях. Тоест за 4 месеца от първите случаи на заразени европейци. Италия тръгна от средата на януари някъде. Значи до средата на май целия континет трябваше да приключи. С китайските мерки. Защо не става и защо тук се говори за година и повече?
Отговори много. Един е верен. Европейците не искат и не могат да си развалят кефа цели 4 месеца. Затова ще се влачат 4 години и ще погребат 40 пъти повече хора. Важното е обаче купонът да тече.
Отделно ЕС е пунта мара и не иска да помага на никого, а само да смуче пари от всички. В Китай незасегнатите провинции издържаха засегнатите, за да си стоят 4 месеца вкъщи и да спрат заразата. Никой не рече, дайте да изолираме Италия и да ги храним, докато овладеят заразата, за да не плъзне при нас. Ще ни струва много скъпо на европейците. Ние в България ще излезем последни, защото правителството се държи като Брюксел, а простоя народец иска да ходи на ресторант и на море. Не се сеща, че пари ще му трябват. А накрая няма да стигнат на никого.

# 15 530
jp, това не е вярно. Ние правим и двете. Когато епидемията затихне достатъчно, ще можем да я контролираме предимно само с едното и с по-леки мерки за физическа дистанция. По този път вървят почти всички държави. Стаден имунитет докато има толкова голяма смъртност, без лекарство и ваксина - няма да има, колкото и да се надявате.

# 15 531
  • София
Като гледам какво става в градския транспорт, по улиците, преселението преди и по време на почивните дни, стадният имунитет си върви и без позволение свише. Имам предвид официално позволение.

Последна редакция: сб, 25 апр 2020, 11:10 от milenaka

# 15 532
Делте! Flowers Hibiscus

Това с "дезинфектанта" от Тръмп беше отговор на запитване от организация занимаваща се с правови в-си.

Организацията е под името "Texas Right to know" ѝ публикува десетки случай на доказано ефективно приложение на Озонотерапия в борбата с коронавируса   
Та Тръмп намекна, че трябва да се провери. Приложението на озон в клиничните изследвания е доказано ефективно, действието озона в чрез Интравенозна озонотерапия се определя като "дезинфектант". CNN му изкривиха думите..
Simple Smile

Когато бяхме деца в малките класове, помня, че всяка зима идваха в училищата и ни облъчваха с кварцови лампи, слагаха ни едни черни очила с ластици на очите, събличаха ни голи и ни "печаха". - това увеличаваше имунитета ни. Ето, вече повече от 40 години новите умни глави, достигнаха до изводите на старите доктори, които без да имат техника, компютри, лекуваха само с висок професионализъм. А колкото до дезинфектантите - да пратят на Тръмп една каса качествена българска ракия и воала! - вътрешна дезинфекция. Сега е моментът за реклама, хора от бранша, събудете се! Simple Smile

Последна редакция: сб, 25 апр 2020, 13:53 от Анонимен

# 15 533
jp, това не е вярно. Ние правим и двете.

Сериозно? Може ли сравнение между колко тества Южна Корея и колко тества България?

Мой колега преболедува коронавирус с цялото си семейство, между другото. Сами са се тествали, сами са се изолирали. На повечето им опити да съобщят, че са рискови (пътуване в чужбина) и имат симптоми, болниците и институциите са вдигали рамене и са им казвали, че не са сигурни какво трябва да се направи.

За периода на изолация никой не им се е обадил да види как са, изолирани ли са, срещат ли се с някого. Толкова за тестването и проследяването.

Виждам, че ти е трудно да обясниш как хлабавите мерки проточват изолацията, така че спирам да те питам.

# 15 534

Нищо не каза, честно. Пак не разбрах - къде отива вирусът, когато пуснеш училищата и отвориш парковете?

"Тайната" на Южна Корея е в тестването и проследяването на всеки случай, а не в заключването на всички. Което не е нашият подход.

Именно. Детето ми вече ходи на училище, парк затворен не съм видяла, нито отворен козметичен салон. Аз стоях десет дни в хоум офис, но ми писна и последните три седмици всеки ден съм на работа, но има стая за всеки.
Тестване и разстояние са нужни, а не тотална изолация.

Чехите си отварят границата за бизнес пътувания в ЕС, които всъщност са основният вид пътувания, а не изключения. Някои назад предположи, че остават затворени, но не остават.

# 15 535
Да отчетем все пак, че в Южна Корея имаха и щастливото стечение, почти всичките им случаи да са от една църква. Но са пример за проследяване на всички случаи де, добра работа свършиха.

Но те сега са в положението на Китай. Рано или късно някой случай ще се промъкне и няма страшно ако стане така. Тестване, проследяване, изолация.

Между другото, според мен в България също им просветна, че без тестване няма да стане, та поне на мен ми изглежда като да го правят по-добре това с проследяването на контактните. Или бъркам?

# 15 536
Така е. И изобщо не изглежда да е "извън контрол " епидемията.

# 15 537

може да изчезне, както са изчезнали САРС, МЕРС, Испанския грип
Също предимството на Южна Корея е, че те са се срещали с коронавирус и преди - САРС. Имат опит и са напълно наясно със сериозността - затова са се взели една идея по-адекватни мерки и по-навременни.

# 15 538
  • София
Кажете дали правилно съм чула и видяла, че отговорният фактор не отговори пряко на въпроса на журналистката за това, че болници искат от пациентите да са си направили снимка и тест за корона, за да ги приемат. Отговорът беше доста мъгляв. Вие с какво впечатление останахте? Дори не разбрах дали журналистката говори за ретнген или скенер, защото един път каза снимка, втория път каза скенер, обаче често и на рентгена му казват скенер заради лош превод.

# 15 539
Между другото, според мен в България също им просветна, че без тестване няма да стане, та поне на мен ми изглежда като да го правят по-добре това с проследяването на контактните. Или бъркам?

Със сигурност се опитват и знаят, че е важно. Но една такава организация не е лесна работа.

Решенията се взимат от едни хора, а се изпълняват от други някъде по-натам по веригата. За да е ефективно, трябва процес, обучение, комуникация. После - трябва обратна връзка, данни и анализ, за да захранват взимането на решения.

Не мисля, че традиционно сме добри в това на държавно ниво.

Общи условия

Активация на акаунт