COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 450 007
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 15 675
Не разбирам защо постоянно се мрънка, че сме под карантина, като реално никога не сме били. И като чета какво споделяте за огромния брой хора навън днес, рязко спирам да бъда оптимистична. До сега ръста в бройките на заразените и починалите беше много плавен. Но ако сега го ударим на тотално нехайство, се опасявам, че няма да се задържи такъв. Да, наистина доста повече се тества, затова и бройката се вдига, но все повече хората си мислят, че това е някаква конспирация или че ние сме защитени едва ли не. И стават безразсъдни. Мен това ме притеснява. Защото със сигурност има още хиляди заразени, но смъртните случаи са тези. Страната ни е малка, смъртта трудно се крие. Което за мен значи, че до сега смъртността е ниска. Надявам се да се задържи такава. И една позитивна новина:

https://trud.bg/%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D1%85%D0%B0 … 0%B5%D0%B4-1/amp/

# 15 676
  • София
Tays, ами малко направиха. Почти нищо даже. От седмици някви хора си живеят все едно не са в ИП, излизат, пътуват. За болниците винаги е бил принципа да се спасява кой как може. И аз го предвидих и това. Ще "осигурят" обещания пик по Великден и после ще ни разпуснат по живо по здраво и нито вече ще ни уведомяват кой е болен, ни кой е умрял. Ще си бъде пак всеки сам за себе си, както винаги. Просто се чудя защо беше нужно всичко до сега? Нито сме опазили кой знае колко болниците, нито кой знае колко сме ги оборудвали, нито почнахме по-мащабно тестване, нито успяхме някакъв план за живота от тук нататък да съставим. Абе 7 седмици безмислие беше за мен това. Съжалявам.

П. П. Принципно съм твърдо за ИП и да си е до 13 май, но да не е само за някои хора избирателно, а наистина да важи за всички.

Мисля си, че тези изказвания, че ИП ще отпада на 13 май, са за да не избушат тотално хората дотогава. Реално до тази дата има още 2+ седмици, а точно последните дни почнахме да вървим по-рязко нагоре. Ако нещата тръгнат на зле, вероятно като дойде тази дата, ще кажат, че няма как да го отменят, и повече хора ще са склонни да слушат. Ако обаче нещата все още вървят с контролирани темпове, ще поотпаднат забрани и ще се действа по друга схема. Поне това диктува разумът де, дали те него следват обаче, предстои да видим.

# 15 677
Аз пък имам обратните впечатления, повече от половината хора с без маски, на част от другите маската просто им топли брадата, а в магазините като видяха, че няма глоби, стана гъч. Отделно си има масови домашни сбирки, та и аз не знам какво може да се иска повече на тема свобода. Да отпада това ИП, че и без това няма полза от него.

# 15 678
На фона на факта, че има свръхпроизводство на храна в световен мащаб притесненията за глад в развитите държави са по-скоро конспиративна теория. Да му мислят в Индия и Африка, там ако се разрасне пандемията ще е голяма трагедия.
Глад като такъв може би няма да има, но мизерия непривична за Европа е много вероятно.

FlameV го беше описала много добре назад в темата... консумеризмът пусна сериозни корени в западните общества, време е да си понаместим чакрите. Няма да е за лошо.
Консумеризма, както ти го написа всъщност е икономика. И ако не искаме да имаме безработни, добре дошло не ни е. Може и да изкараме на боб и картофи година-две, но не е там проблема.

# 15 679
Не мога да разбера защо толкова много хора се възпротивиха на забраната за посещения на паркове и градинки? Това нещо като да ти спрат тока в къщи ли е или пък нета, жизненоважна необходимост? Казват - било неадекватно и безсмислено, може би, но я си припомнете колко други такива неадекватни и безсмислени неща има въобще около това ИП?

# 15 680
Швеция (10 млн.жители)   1,800 случая /1млн.жители     217 починали /1млн.жители
България (7млн.жители)      178 случая /1млн.жители         9  починали /1млн.жители
Откъде според теб идва разликата?
И като прибавим, че е страна със сходен брой жители, но на четири пъти по-голяма площ и с културни привички, които не са точно като балканските...

# 15 681
Мисля си, че тези изказвания, че ИП ще отпада на 13 май, са за да не избушат тотално хората дотогава. Реално до тази дата има още 2+ седмици, а точно последните дни почнахме да вървим по-рязко нагоре. Ако нещата тръгнат на зле, вероятно като дойде тази дата, ще кажат, че няма как да го отменят, и повече хора ще са склонни да слушат. Ако обаче нещата все още вървят с контролирани темпове, ще поотпаднат забрани и ще се действа по друга схема. Поне това диктува разумът де, дали те него следват обаче, предстои да видим.
Изключително правилно разсъждаваш.
Естествено. Голямо мрънкане, че в другите страни имали план какво да отпускат, пък тук - не, ами ето, и у нас ще обещаят охлабване на никаквите
мерки. То пък да не е много сложно, и нищо не струва, даже за успокоение на хотелиерите могат да обещаят отваряне на хотели и ресторанти още юни, освен ако не стане нещо.

# 15 682
Не мога да разбера защо толкова много хора се възпротивиха на забраната за посещения на паркове и градинки? Това нещо като да ти спрат тока в къщи ли е или пък нета, жизненоважна необходимост? Казват - било неадекватно и безсмислено, може би, но я си припомнете колко други такива неадекватни и безсмислени неща има въобще около това ИП?
е това не е много добре. да свикваме с неадекватността ли? да не ни прави впечатление?

# 15 683
Кмет. Ако беше кмет щеше един път поне да ги измие тия улици, да се дезинфекцира. Това са показни акции, пропаганда, от които има нужда само тя за да се натегне на Баце. Те ще го направят този "експеримент" само един път, за да отбият номера. Да не мислиш, че после някой ще контролира дистанциите. Сиктир.
При нас в Младост, Сф. миха днес между 11 и 12 часа. Цистерната спря точно пред нас. Не знам включвало ли е това и дезинфекция.
Хубаво е, че мият, ама поне да бяха направили пролетното почистване на градинките. Навсякъде е пълно с боклуци по тревните площи, включително захвърлени маски и ръкавици, гнус.

# 15 684
  • Bulgaria
Към 17 часа. 1247 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 13 нови случая, като 7 са в София, 5 в област Видин и 1 в област Пазарджик.

135 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция.

Регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите, както следва: Благоевград – 38; Бургас – 47; Варна – 26; Велико Търново – 17; Видин – 62; Враца – 3; Габрово – 4; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 38; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 23; Перник – 11; Плевен – 98; Пловдив – 44; Русе – 10; Силистра – 5; Сливен – 35; Смолян – 33; София – 646; Стара Загора – 35; Хасково – 15; Шумен – 4, Ямбол – 7.

https://nova.bg/news/view/2020/04/25/286153/още-един-починал-с-к … заразени-са-1247/

# 15 685
  • Пловдив
Да, жизненоважни са градинките за имащите деца. Защото какво се получава в момента - в парк не може, извън града не може, тераса 1 на 1 ("никой не ти е виновен, че не си предвидила голям апартамент!"), в двора на затворен комплекс се събират повече хора на по-малка площ ("никой не ти е виновен, че не си осигурила къща!"), по тротоарите също има хора + изпарения от коли, да стоим два и повече месеца също не е редно...Аз и преди ИП стоях по-отдалечено в парковете, а и впечатленията са ми, че се събират на групи познати, т.е. те сигурно и сега си се събират някъде. Не съм срещала толкова непознати, напиращи за близки контакти.

# 15 686
е това не е много добре. да свикваме с неадекватността ли? да не ни прави впечатление?
Че ние отдавна сме свикнали, много преди вируси и пандемии. Сега надеждата беше, че понеже положението засяга ясно човешки животи, народът ще прояви мъдрост и ще е съпричастен с останалите и по отношение на здраве и на икономика. Е, не стана.
Аз лично, никога не съм разчитала на правителството, но разчитах на хората. Объркала съм се нещо.

# 15 687
В момента долу пред нас в междублоковото има около 10 деца с тротинетки и топки и вдигат шум до небесата. Не виждам някой да е тръгнал да ги глобява ... та какво казвате за градинките?

# 15 688
  • в страната на чудесата
Швеция (10 млн.жители)   1,800 случая /1млн.жители     217 починали /1млн.жители
България (7млн.жители)      178 случая /1млн.жители         9  починали /1млн.жители

Сърбия (7 млн.жители)   890 случая /1млн.жители     17 починали /1млн.жители - сериозни мерки, сходен темперамент
България (7млн.жители)      179 случая /1млн.жители         8  починали /1млн.жители - хлабави мерки, сходен темперамент

А да, не е от броя тестове, само два пъти е разликата в броя.

Докато няма сериозно познание в биологията на взаимоотношението с човешкияорганизъм, популационни разлики в имунитета, в експресията на рецептори, в регулаторния отговор и пр., всяко просто сравнение на цифри ще е подвеждащо..

# 15 689
  • София
pehoko, ако на теб ти е приятно да си разхождаш детето в уличния прахоляк, не всички сме така.
Естествено, че трябва да отворят парковете.

Защо в Швеция има толкова малко починали на фона огромния брой починали при железните мерки в Италия, Испания...?

Общи условия

Активация на акаунт