COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 449 608
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 15 660
  • София
Скрит текст:
Tays, ами малко направиха. Почти нищо даже. От седмици някви хора си живеят все едно не са в ИП, излизат, пътуват. За болниците винаги е бил принципа да се спасява кой как може. И аз го предвидих и това. Ще "осигурят" обещания пик по Великден и после ще ни разпуснат по живо по здраво и нито вече ще ни уведомяват кой е болен, ни кой е умрял. Ще си бъде пак всеки сам за себе си, както винаги. Просто се чудя защо беше нужно всичко до сега? Нито сме опазили кой знае колко болниците, нито кой знае колко сме ги оборудвали, нито почнахме по-мащабно тестване, нито успяхме някакъв план за живота от тук нататък да съставим. Абе 7 седмици безмислие беше за мен това. Съжалявам.

П. П. Принципно съм твърдо за ИП и да си е до 13 май, но да не е само за някои хора избирателно, а наистина да важи за всички.
Ами аз затова още от самото начало бях скептична, защото още тогава беше ясно, че всичко това ще доведе само до съсипване на икономиката и нищо друго. Трябваше да се ограничат само рисковите групи и туй то. Карантина никой не е налагал, че да се сърдите, че хората не са си седяли всички вкъщи. Целта беше да не се препълват болниците и на този етап не са препълнени и изглежда и че няма да се препълнят. Честно казано мисля, че и без тези мерки положението нямаше да е по - различно, сами виждате, че прилагането им е бутафорно.

# 15 661
Във Варна пълно с хора по улиците. Тийнейджъри също са навън вече, но всички са с маски. Но заради слънчевото време ли, или защото е събота, толкова много хора са по улиците скоро не бях виждала. Просто вървят, да не са в къщи. Но забелязвам спазват - носят маски.
В обедните новини по бтв цигани от някакво сливенско село пробили дупка в бетонно ограждение и всички без маски бяха.
Излязаха и следобедните бройки в сайта на МЗ. Споко, не са много. Но защо сега жените са повече от мъжете, нали доскоро беше обратното?

# 15 662
Ето една статия за първи пациенти, инжектирани с ваксина срещу коронавирус във Великобритания.
https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Parvi-patcienti-inzhektir … eliko_148728.html

# 15 663
На фона на факта, че има свръхпроизводство на храна в световен мащаб притесненията за глад в развитите държави са по-скоро конспиративна теория. Да му мислят в Индия и Африка, там ако се разрасне пандемията ще е голяма трагедия.

# 15 664
Във Варна пълно с хора по улиците. Тийнейджъри също са навън вече, но всички са с маски. Но заради слънчевото време ли, или защото е събота, толкова много хора са по улиците скоро не бях виждала. Просто вървят, да не са в къщи. Но забелязвам спазват - носят маски.
В обедните новини по бтв цигани от някакво сливенско село пробили дупка в бетонно ограждение и всички без маски бяха.
Излязаха и следобедните бройки в сайта на МЗ. Споко, не са много. Но защо сега жените са повече от мъжете, нали доскоро беше обратното?

В нашия квартал даже редовните клошари са с маски. Аз хора без маски почти не виждам. Хората са съвестни като цяло.

# 15 665
Не аз се дразня най-вече, защото след всичките глупости, след като ни оставиха без отпуски, а някои и без работа искат да разпускат ИП не кога да е, а точно сега, когато уж е пик. Е, не е адекватно. Не е нормално. Хората искат да знаят, че е имало смисъл от усилията им. А не да излезе, че всичко до тук, което правихме е било за тоя дето...
Какво изобщо излиза, че ИП е било само за определени хора, докато другата половина живяха все едно няма ИП, бяха в някаква странна пролетна ваканция и на фона на всичко това чакахме пика, за да се разпуснем? Ми всичко е обратно на логиката честно.
Против съм да се затварят "рискови групи". Хората няма да стоят затворници, за да пазят пак същите безхаберници, които и до сега са си свободни електрони. Самите рисковите групи никой никога не ги е пазил, те също са хора и няма как да си стоят в къщи постоянно.

# 15 666
На фона на факта, че има свръхпроизводство на храна в световен мащаб притесненията за глад в развитите държави са по-скоро конспиративна теория. Да му мислят в Индия и Африка, там ако се разрасне пандемията ще е голяма трагедия.
Глад като такъв може би няма да има, но мизерия непривична за Европа е много вероятно.

# 15 667
Аз също се учудвам. Срещам млади хора, които спазват. Родителите изкараха вече малчуганите с тротинетки на слънце навън, и 5-годишни деца са с детски маски.
Но вече и на мен ми се пие кафе с някой навън.
Относно гладът, се сещам за историята на Деня на благодарността. Американските заселници се научили от индианците как се сее царевица. Нещо такова се сещам, по памет. После ще проверя дали е такава историята.

# 15 668
  • София
Честно казано мисля, че и без тези мерки положението нямаше да е по - различно, сами виждате, че прилагането им е бутафорно.
Сигурна ли си?
Швеция (10 млн.жители)   1,800 случая /1млн.жители     217 починали /1млн.жители
България (7млн.жители)      178 случая /1млн.жители         9  починали /1млн.жители
Откъде според теб идва разликата?
Таблиците на Pure прочете ли ги? Как ти се струват?

# 15 669

lovely, истината е че се прави каквото иска народът, или поне мнозинството. В началото хората спазваха и съответно правителството държеше на мерките. Сега нали вирус няма та да ставаме затворници, съответно властта пак се съобрази с народната воля. Ми демокрация, кво да правиш, погледни навън и ще разбереш, че народът така е решил. Държавата няма ресурс да прикачи един полицай до всеки да види има ли желание да спазва нещо. Имаше ресурс единствено да се справи с ромското население, но при условие, че останалото съдейства. Ами не.

# 15 670
Хората у нас видяха, че няма много заразени и умрели и от там имат усещането, че мерките с тях и без тях е все тая.  Много хора не приемат заплахата като реална и предпочитат да не си създават "излишен дискомфорт" щом няма кой да ги глобява и контролира.

# 15 671
Пак напомням - очевадно има смисъл - до тук не съм прочела ни един човек, който да иска  "да се откажем от мерките за ограничаване на заразата" - не извъртай нещата. Това е доста ... елементарен дискусионен подход. Конкретни мерки, вече многократно посочени кои, са вредни и не допринасят с нищо в този им вид за постигането на такава цел. Но не прочетох тук някйде някой да е против всички. Може би ще помогнеш с цитат? За да не си отново голословен.
Това ще го напомням и пиша толкова пъти, корлкото пъти някой за пореден път се опитва да преинъчи недоволството на хората, като го изменя по недопустим начин чрез такива безпочвени обобщения.

Точно така! И аз няма да се уморя да го повтарям. Никой тук не е твърдял, че мерките трябва да ги няма всичките или че трябва да паднат от утре. Посочвахме само, че трябва да има реципрочни и разумни мерки. Забраната за разходки в паркове, планини, градинки, за сядане по пейки плюс маските на чист въздух е пример за безумна и пресилена такава. Някои кметове толкова се изсилиха и улисаха в произвола, че даже натовариха всички пейки и ги складираха някъде (Бургас). И всичко това в началото беше подплатено и с тлъстата глоба от 5000 лв. за по-интересно. Ето това беше и е проблемът - налагането на ограничения, които нямат смисъл, самоцелно.

Същото важи и за твърдението, че вирус няма - тук никой не е твърдял това, но постоянно се появява някой да се прави на интересен и да иронизира. Най-любими са ми заканите, че като нямало вирус 1. Ще си го получим като се заразят и умрат нашите близки  (мерси за пожеланието). 2. Ще трябва да отидем някъде в огнище да се заразим.

И аз днес виждам много хора навън (Сф). Повечето са с маски (винаги съм твърдяла, че хората тук спазват мерките и НОЩ няма основание да дудне, поне на софиянци и поне на местата, където аз ходя). Има единици без, като маските им са или в ръцете или под брадата. Но така или иначе тази мярка няма за цел да опакова всички и ще ограничи заразата, ако над  80 % от хората носят маски. Останалите просто са пренебрежимо малко и няма как да повлияят на процеса. Даже двама манговци в каручка, която беше пред мен на кръстовището, бяха подобаващо маскирани, впечатлих се.
Хората спазват дори и неадекватното, а за адекватното са безупречни, чакат на разстояние в/пред магазините и вътре всички се маскират.
Не знам какво повече може да се иска от нас като народ, наистина.

Последна редакция: сб, 25 апр 2020, 18:22 от Анонимен

# 15 672
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Глад като такъв може би няма да има, но мизерия непривична за Европа е много вероятно.

FlameV го беше описала много добре назад в темата... консумеризмът пусна сериозни корени в западните общества, време е да си понаместим чакрите. Няма да е за лошо.

# 15 673
  • София
Скрит текст:
Не аз се дразня най-вече, защото след всичките глупости, след като ни оставиха без отпуски, а някои и без работа искат да разпускат ИП не кога да е, а точно сега, когато уж е пик. Е, не е адекватно. Не е нормално. Хората искат да знаят, че е имало смисъл от усилията им. А не да излезе, че всичко до тук, което правихме е било за тоя дето...
Какво изобщо излиза, че ИП е било само за определени хора, докато другата половина живяха все едно няма ИП, бяха в някаква странна пролетна ваканция и на фона на всичко това чакахме пика, за да се разпуснем? Ми всичко е обратно на логиката честно.
Против съм да се затварят "рискови групи". Хората няма да стоят затворници, за да пазят пак същите безхаберници, които и до сега са си свободни електрони. Самите рисковите групи никой никога не ги е пазил, те също са хора и няма как да си стоят в къщи постоянно.
Това е много странна логика, нормално е рисковите да се пазят най - много и никой не говори за затвор, а да се вземат разумни мерки, точно те  конкретно да бъдат защитени, докато нещата утихнат, защото за тях е най - опасно. Аз ако съм в рисковата група и ме е страх, ще се опитам да огранича контактите максимално, ще предприема каквото мога да се защитя и няма да чакам някой друг да ме пази, защото  "спасението на давещите се е дело на самите давещи се", това е истината.

# 15 674

lovely, истината е че се прави каквото иска народът, или поне мнозинството. В началото хората спазваха и съответно правителството държеше на мерките. Сега нали вирус няма та да ставаме затворници, съответно властта пак се съобрази с народната воля. Ми демокрация, кво да правиш, погледни навън и ще разбереш, че народът така е решил. Държавата няма ресурс да прикачи един полицай до всеки да види има ли желание да спазва нещо. Имаше ресурс единствено да се справи с ромското население, но при условие, че останалото съдейства. Ами не.
Страшна демокрация. Пълен хаос. Явно правителството е готово челна стойка да направи, за да угоди на народа, който не знае какво иска. Един ден така, на другия ден на обратно. Постоянни резки завои и още глупости.
Какво иска българина? Да му се подпали неговата черга лично и тогава ще писне с цяло гърло.

Общи условия

Активация на акаунт