COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 447 990
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 15 585
  • Пловдив
Много е сладко мнението, че излизащите днес ще се натръшкат и после стоящите вкъщи ще излизат свободно и ще "настане такъв живот, че само си викам дано"Grinning Само че шансът това да се случи клони към нула.
Започва вече да ми писва и на мен, макар че като цяло се стремя да спазвам някакви мерки.

# 15 586
фабриките направиха доста големи съкращения.
На мен не ми е ясно тази част от икономиката, която не е "пред очите ни", но там са голямата част от работещите. Намалява обема на работа и се съкращават хора, защото:
- Имаме ИП;
- Няма пазар за производството;
- Големи колективи и ги разреждат;
- Други причини.

Скрит текст:
Това за Тесла може да е полезно))
Според Цветозар Томов , цената на колективният имунитет в БГ ще е  не по-малко от 45 000 жертви.
Обяснява как го е получил. Не знам дали е прав. Не е малко за мен.
https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-tsenata-na-kolekt … no-45-hil-zhertvi
А тези 45 000 жертви ще спасят ли икономиката ни?

Така или иначе, ще има хора, които ще умрат от коронавирус - както умират от много други неща.

Ок, може да е 10 години по 4500 човека на година или 5 години по 9000 на година, но в крайна сметка има два най-вероятни изхода:
* лечение
* колективен имунитет

Докато не се случи едното от двете, хората ще се разболяват и някои ще умират - по-бързо или по-бавно.

Скрит текст:
Истински важният въпрос е колко хора са на ръба - т.е. ще умрат поради претоварване на болничната система. Това е "цената" всъщност.

Това се балансира и с въпроса колко хора ще умрат, защото болничната система е фокусирана само върху вируса и не се занимава с тривиалности като бъбречни кризи.
Или колко деца ще останат неграмотни, колко хора ще са жертви на увеличена престъпност (защото бедността води до това). Колко хора ще емигрират допълнително поради икономически причини и т.н.

Щеше ми се сметката да е проста, но тя не е.
Ако имунитета не е достатъчно устойчив/адекватен и да гарантира поне година сигурност, каква полза! Ще стабилизираме положението, но вируса ще си остане някъде и при подходящи условия ще се активира. Пак ли всичко от начало.
А, ако вируса от КВ19, стане КВ20 .... все така ...
За това аз упорствам колкото Мангъров, че стадния имунитет няма да ни реши проблема, ще го отложи във времето, както отлагаме/забавяме вируса сега.

Последна редакция: сб, 25 апр 2020, 14:23 от Mama_Nana

# 15 587
Това, което прави впечатление, е че се иска да се откажем от мерките за ограничаване на заразата, а в същото време да се раздават пари на кило. Ми няма как да стане, както ще оцеляват заболелите на база естествен подбор, така да си оцелява и бизнеса пък.
И Горанов така каза. да не очакват пари хората. Нямало как да стане.

# 15 588
Много интересно: вчера маски до 13 май, днес- ББ има вероятност ИП ще падне преди 13 май🤥🤥🤥

# 15 589
Маските ще останат задължителни според мен докато има вирус, не се и надявайте да ги премахнат, може би за навън само ще ги премахнат, но това може да стане едва, когато отчитаме малко разпространение. Както е тръгнало на зима, когато слагаме шаловете. Франция не премахва напълно мерките, идеята е да няма строги мерки(стой си вкъщи), ами да се спазва дистанция, за да не се позволи пак това масово разпространение. Аз за това смятам, че мачовете например, ще се играят без публика много дълго време.

# 15 590
# 15 591
Това сигурно е пускано, но аз харесвам симулаторите тук, защото дават базова идея как различните мерки биха се отразили на разпространението:

https://www.washingtonpost.com/graphics/2020/world/corona-simulator/

# 15 592
Скрит текст:
Това, което прави впечатление, е че се иска да се откажем от мерките за ограничаване на заразата, а в същото време да се раздават пари на кило. Ми няма как да стане, както ще оцеляват заболелите на база естествен подбор, така да си оцелява и бизнеса пък.
Не съм го слушала, но то е ясно че бюджета не е бездънна яма. Пък и ако няма официални рестрикции за бизнеса, за какви компенсации да говорим - това е естествен подбор.

# 15 593
  • Буркина Фасо
Маските ще останат задължителни според мен докато има вирус, не се и надявайте да ги премахнат ...
ти мислиш ли си, че вируса ще изчезне?
ще се появява всяка година както другите вируси и няма да се носят маски.  това е сигурно.

# 15 594
Скрит текст:
Не съм го слушала, но то е ясно че бюджета не е бездънна яма. Пък и ако няма официални рестрикции за бизнеса, за какви компенсации да говорим - това е естествен подбор.
с малко побутване е подбора.

# 15 595
В момента по Канал 3 върви много интересен дебат, за полусивата икономика.

# 15 596
  • София
Тези с линка са преписали интервюто на Мангъров в 7/8. язък, че го отворих!

# 15 597
Скрит текст:
Маските ще останат задължителни според мен докато има вирус, не се и надявайте да ги премахнат ...
ти мислиш ли си, че вируса ще изчезне?
ще се появява всяка година както другите вируси и няма да се носят маски.  това е сигурно.

Ами вероятно няма да изчезне, но ще стане в един момент като Свински грип. Проблемът е,че удари здравните системи на няколко западни страни и според мен от там идват разликите в цифрите на смъртността. Като има много заболели на куп, няма как да се реагира на всеки по отделно. Сега говорят за някаква втора вълна, обаче в Италия има някой места, които се предполага, че са стигнали заветният 70% имунитет и там няма как да има втора вълна, ако има имунитет към вирусът. Аз не съм склонна да вярвам, че повтаря. По света има близо 1млн оздравели и за няколко случая, които са изписани с отрицателен тест и след 5 дни отново болница, по-скоро мисля, че е грешка в тестовете. Отдавна казвам, че PCR тестовете изобщо не са толкова надеждни, тези данни още от Китай ги имаше.

# 15 598
jp, криви са ти сметките. Какви 10 години, този вирус ще бъде победен много по-рано. Тестове, диагностика, лечения, ваксини тези неща не са статични във времето, а се развиват като буквално целият свят в момента работи над това. Всички те променят баланса на силите между нас и вируса, докато в един момент той наистина ще се превърне в "по-лек от грипа". Така че потенциалните жертви не е задължително, че ще станат реални, от нас зависи това. Дотогава забравете за стадния имунитет, който даже не е много сигурно доколко е възможен и дълготраен. Дори държавите, които са най-напред в епидемията са много далече от стаден имунитет, а вече преживяха доста ужасии.

# 15 599

Judy, проследи заповедите да си припомниш колко дни беше официалната забрана за работа на баничарници и сладкарници. Аз лично си спомням не повече от 7, но не ми се занимава да търся. Това че някой не работи и до днес, си е лично негово решение.

Не четеш пак.
Имаше случаи, при които кметовете се изсилиха и наложиха забрани в повече от това, което бе наложено за всички.
Написах го и в поста си точно в този смисъл. Ако не са го изтрили можеш да го прочетеш - целия.
Както и това, че бяха затворени от самото начало посочените обекти, които никак не са малко, и след това отвориха един такъв обект - сладкарница /седяла седмици обаче затворена/, защото начина му на организация по нищо не го отличаваше от магазини за хранителни стоки, в които се влиза по един. Въпреки това хората доста време не работеха реално. Не медийно.

Пак напомням - очевадно има смисъл - до тук не съм прочела ни един човек, който да иска  "да се откажем от мерките за ограничаване на заразата" - не извъртай нещата. Това е доста ... елементарен дискусионен подход. Конкретни мерки, вече многократно посочени кои, са вредни и не допринасят с нищо в този им вид за постигането на такава цел. Но не прочетох тук някйде някой да е против всички. Може би ще помогнеш с цитат? За да не си отново голословен.
Това ще го напомням и пиша толкова пъти, корлкото пъти някой за пореден път се опитва да преинъчи недоволството на хората, като го изменя по недопустим начин чрез такива безпочвени обобщения.

Пари у нас НЕ СЕ  раздават нито "на кило", нито на грамаж. Предлагат .. се кредити - това е всичко друго, но не и вида помощ, на която се радва от близо два месеца вече европейският, а чета и американският, гражданин.
С интерес очаквам да проследя как ще се ,свои новият заем и при кого точно ще отиде.

Цитат
Отговарях на горното мнение на Бояна.
Не знам колко да бъде карантината. Докато стане безопасно. Колкото отнеме. Зависи от хората. Аз също искам да е колкото може по-бързо. Имам работа навън и то по болници  при лекари. А те сега ставанаха най-големите преносители на заразата.

Какво означава "безопасно".
Докато изчезне вирусът? В момента мненията на повечето учени май се консолидират около това, че той не се кани да изчезва. Поне не и както е при останалите вируси - докато не мине през повечето хора. След това ще си се върти около новите.
Какво правим с "карантината", тогава?

Притеснително е, ако действително лекарите са "най-големите приносители на заразата". Това означава само едно - непредприемане на реални, ефективни и навременни мерки.

Последна редакция: сб, 25 апр 2020, 15:17 от Judy

Общи условия

Активация на акаунт