COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 482 018
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 15 810
  • София
Аз пък се чудя какво очакват от ваксината, след като СЗО обявиха, че имунитета от преболедуването не е траен. Не може ваксината да създава по-траен имунитет от реалното преболедуване. Може би смятат да я слагат всяка година като грипа?
Доколкото знам, механизмите за създаване на имунитет след преболедуване и чрез ваксина не са едни и същи. Класическият начин  за ваксиниране някога е бил вкарване на "отслабена зараза" - така да го кажем, като при това организмът е боледувал в лека форма и е изработвал при това антитела. Сега при създаване на ваксини стремежът е да се "научи" имунната система на човека да отблъсква вируса, като за целта се акцентира на специфичните механизми, чрез които той прониква в клетките ни и ни заразява. Всичко това не е еднозначно, така че е ясно защо в момента се разработват над сто ваксини - търсят се най-различни механизми за създаване на имунитет.
Поне това аз разбрах, без да съм специалист.

# 15 811
  • Street of Dreams
За който не го е гледал, цялата тема за коронавируса, обяснена в един клип. Най-после някой вкарва яснота, ако не за друго, то поне защо част от народа откачи. Joy
https://www.facebook.com/786469520/posts/10158308621134521/

# 15 812
Скрит текст:
Още съм на стола, не съм паднала. Joy Има два начина на създаване на стаден имунитет: чрез преболедуване или ваксина.

Аз пък се чудя какво очакват от ваксината, след като СЗО обявиха, че имунитета от преболедуването не е траен. Не може ваксината да създава по-траен имунитет от реалното преболедуване. Може би смятат да я слагат всяка година като грипа?

Не знам, и аз това се чудя. Тръбят СЗО, че уж нямало имунитет, пък има 82 проекта за ваксини. Нещо не ми се връзват и на мен някои неща... Но така или иначе съм убедена, че все пак имунитет, колко е траен обаче, предстои да видим.

NumLock, почти съм убедена, че принципът е един и същ. Ако Хеликаза се включи в темата, ще е най-добре, защото тя е доста по - добре запозната от мен.

# 15 813
Нидерландия финализираха първенството си.

Сега ще почнат отбори да съдят футболната федерация.

# 15 814
Друго което разбрах за бързо приготвените ваксини е, че са много опасни за автоимунни заболявания. Т.е. твоята имунна система атакува тялото ти. Именно за това освен странични действия и дози има нужда от по-дълъг период за да се одобрят. Иначе много ми е интересно къде са антиваксърите да обменим малко мнения по темата?

# 15 815
Мисля си, че се усетиха, че на този етап хората си се заразяват на работа (в производството), в гетата и т.н.
ИП или не, това няма как да се промени.
Както и други преди мен писаха, отказаха се и от заплати за времето на ИП...

# 15 816
Доколкото знам, механизмите за създаване на имунитет след преболедуване и чрез ваксина не са едни и същи. Класическият начин  за ваксиниране някога е бил вкарване на "отслабена зараза" - така да го кажем, като при това организмът е боледувал в лека форма и е изработвал при това антитела. Сега при създаване на ваксини стремежът е да се "научи" имунната система на човека да отблъсква вируса, като за целта се акцентира на специфичните механизми, чрез които той прониква в клетките ни и ни заразява. Всичко това не е еднозначно, така че е ясно защо в момента се разработват над сто ваксини - търсят се най-различни механизми за създаване на имунитет.
Поне това аз разбрах, без да съм специалист.

Чак пък "някога". И днес повечето ваксини са такива. Съдържат си вируси - отслабени или умъртвени, с цел да се създадат антитела.

# 15 817
Аз ако бях на сутрешния брифинг утре, бих попитала защо при увеличаване на случаите се разпускат мерките, а при осем установени болни страната беше в пълна блокада в началото......ама генералът ще ми отговори, че това е политическо решение и ще ме прати при ББ, който пък ще ми каже, че понеже мисли за народа да не изтерясва, затова разпуска мерките.....

# 15 818
Сърбия (7 млн.жители)   890 случая /1млн.жители     17 починали /1млн.жители - сериозни мерки, сходен
В Сърбия положението явно не е добре, иначе нямаше да се налага Австрия да им предлага да поеме пациенти в тукашното интензивно. Съгласна съм, че само само цифри не могат да се сравняват.

ПП Чета новините сега и какво ми прави впечатление, започват да ни навиват максово да си сложим грипната ваксина. Есента корона и грип не можели от здравната каса да поемат едновременно. Ето това е типичен австрийски метод за подготвяне без ежедневни брифинги. Лека полека да кажат на хората какво ги чака есента.

Последна редакция: сб, 25 апр 2020, 22:07 от Анонимен

# 15 819
Не лекува слънцето а светлината му в ултравиолетовия спектър, тя убива вируси и бактерии, но може и да е опасна при по-дълга експозиция. Аз принципно седя винаги под чадър защото съм с по-чувствителна кожа.
Цитат на: Gabito1504
Ще има доказателства, не се тревожи. Въпросът е доколко е траен този имунитет. Въпрос: ако няма стаден имунитет, защо всички са се юрнали да правят ваксини? Все пак принципът е същият.
Принципно ваксината и т.нар. стаден имунитет нямат нищо общо, четете тук някои мнения за имунитета:
Няма гаранция, че заразените с новия коронавирус изграждат имунитет?
Публикувано във факти.бг: Ето какъв е единственият начин за спра … не с коронавируса
както се вижда нещата са още доста мъгляви и спорни.

Българските медии тези дни ги хващам в яки издънки. Чета специалистите по темата, както и проучванията. Изгражда се имунитет, това на всички е ясно вече, освен на СЗО. Предполагам, че след множеството си издънки в последните месеци , сега  просто са по-внимателни в изказа си. Да не говорим, че в началото казваха, че няма доказателства да се предава от човек на човек. След около две седмици (май толкова беше) вече имаше доказателства.
Нормално е изявленията да се менят, защото вирусът е нов и постоянно излива това информация. Нещо, важало до вчера, може изобщо да не е актуално днес. Това не дискредитира СЗО. Ситуацията е динамична. Особено януари и февруари месец не се знаеше много за вируса. И все още има въпросителни. Въпреки всичко успяваме да научим доста за него в резултат на много десетилетия труд в изучаване на вирусите. Хич не завиждам на хората, които са били по време на чумата или испанския грип... Нищо почти не са знаели, горките.

# 15 820
  • София
Намирам за провокативни постовете колко е пълно навън. Моите наблюдения са противоположни. Точно както ако преброим постовете в темата, ще видим, че една потребителка, живееща в Германия, възропта поне 199 пъти срещу мерките в България.
Защо да са провокативни? Пълно беше навън, поне в София. Нищо лошо не виждам. Повечето хора бяха с маски и семейно, по двойки, не е имало тълпене в оня смисъл, в който не бива да има. Времето беше хубаво и нищо лошо не виждам човек да се разходи, напротив, иначе остава всички да изкукуригаме преди изобщо да сме в локдаун.

За имунитета и ваксините не виждам връзка. Някой лекар или друг специалист да каже, но и при бактериите не се създава имунитет, което не пречи да има ваксини срещу усложненията. Например, има такава за пневмокок, който можеш иначе да хванеш и 200 пъти ако го срещнеш, идеята е с ваксината да не получиш менингит или белодробен оток, например.

# 15 821
В южен столичен квартал съм. Баничарници, магазини за левче, всичко си работи. Свалям стъклото на колата и викам от безопасно разстояние на трима познати с биричка що за без маски. Отговарят ми, че редовно се имунизирали... Зад мен има скучаеща полицейска кола. Та, всеки си интерпретира мерките по своему.
И аз днес преброих 12 мъже с бирички и жени с деца непосредствено до полицейската районна служба в Младост 1а, Сф. Полицаите ги нямаше 🤔

# 15 822
Планът идва от СЗО (споразумението е в д.в)
В нашата зала има юрист ,който работи в столична община. Планът за нашата община  е от 1 юни да се започва постепенно пускане на всички бизнеси , но със строги ограничения. /този план е направен е началото на месеца/
Мерки - яко чистене и допускане на определена бройка в помещението. Строг контрол на работещите във фирмата .
Малка зала като нашата ще си има график, и ще се идва със запазен час и бройката на ден ще е ограничена.
Но от 1 юни се почва плавно и бавно, с идеята до края на лятото да се е създала стабилна система.
Макар че , като знам настроенията на Бойко и факта, че няма собсвтено мислене, ме съмнява да си изпълни плана както са го намислили.

А.. Значи имало план, който на никой не казват?

# 15 823
Скрит текст:
Скрит текст:
Още съм на стола, не съм паднала. Joy Има два начина на създаване на стаден имунитет: чрез преболедуване или ваксина.

Не знам, и аз това се чудя. Тръбят СЗО, че уж нямало имунитет, пък има 82 проекта за ваксини. Нещо не ми се връзват и на мен някои неща... Но така или иначе съм убедена, че все пак имунитет, колко е траен обаче, предстои да видим.

NumLock, почти съм убедена, че принципът е един и същ. Ако Хеликаза се включи в темата, ще е най-добре, защото тя е доста по - добре запозната от мен.
Явно няма да се цели създаване на антитела. Тази сутрин говориха за клетъчен имунитет. Може би ще се целят там и ще търсят такъв вариант.

# 15 824
Аз ако бях на сутрешния брифинг утре, бих попитала защо при увеличаване на случаите се разпускат мерките, а при осем установени болни страната беше в пълна блокада в началото......ама генералът ще ми отговори, че това е политическо решение и ще ме прати при ББ, който пък ще ми каже, че понеже мисли за народа да не изтерясва, затова разпуска мерките.....
мисля че за 40 и кусур дена по 2 брифинга на ден, стана ясно че
1) няма кой да го пита
2) не му се отговаря на плебейските въпроси

Общи условия

Активация на акаунт