COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 484 947
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 1 650
  • В.Търново
Дано скоро не отворят границите.Има риск отново от отвън да се вкара вируса.
Въпреки, че със самолети пристигат всякакви.

# 1 651
  • София
Най-екзотичнота безумие чух сега, по новините btv. Слънчев бряг до стане санаториум за прекарали корона вирус. Защо не и за туберкулоза, СПИН, холера,морбили, заушка и т.н. Жаждата за печалба няма граници и разум.
Слънчев бряг е най-голямото предприятие на България след АЕЦ Козлодуй. Дава около 1.5млрд от БВП, има близо 50 000 работещи и е в сектор, който държи 15% от БВП.
Aко вие сега умирате от кеф, че българи ще останат без препитание заради вируса е доста грозно...

# 1 652
  • Варна
О, това даже и преди няколко дни се чу. Свети Влас и Слънчев бряг имали някакв специфичен климат, който можело да бъде подходящ за възстановяващите се и това било добър вариант за рекламиране на курортите след като отново станат възможни пътуванията.

Наистина морето и климата там са много полезни за респираторни проблеми. Едно време, когато карах пневмония, лекарката каза лятото задължително на море!

Не изразявам съмнение. Само да се стигне дотам, имат право да рекламират и с това.

Нас от морето ни пращаха в Сандански при такива проблеми, обаче.

# 1 653
  • Сф
Така е, навремето във Влас пращаха туберколозни за долекуване и възстановяване.Още много отдавна.Баща ми е бил като дете там.

# 1 654
Хареса ми това, което каза Доц. Мангъров по БТВ новините .
Дано не успеят да го смачкат и да пострада от това, че се осмелява да говори срещу властта.

Колегата, Доц. Мангъров, е един, може би единственият, абсолютен инфекционист в България. Останал.
Абсолютен специалист и инфекционист. От световна класа.
За съжаление, нещата които често казва (говори), са толкова "тъмна Индия" за останалата медицинска русоидно-образована популация инфекционисти в Бг, че Доц. Мангъров често е обект на нападки и разни, абсолютно идиотски коментари. Същото важи и за редица пациенти негови в Бг, свикнали със "сокчетата и киселите". Които НИКОГА не са в състояние да разберат Доц. Мангъров. И нещата, за които им говори.

Ако имаше повече ВИСОКО квалифицирани колеги като Доц. Мангъров ( защо още не е Професор?), Инфекциозните болести в Бг щяха наистина да са на световно ниво.

Инфекциозните болести са основата на Педиатрията. Универсално.
Слабото познаване на инфекциозните болести е причината, България, днес, да има много, много слаба ОБЩА Педиатрия ( амбулаторна Педиатрия).
Вече, само като чета, или чувам за "зъбки" даващи "температура", или попари на 6м възраст... ми става лошо.

Моите искрени уважения към него.

Последна редакция: нд, 05 апр 2020, 19:53 от Birdie

# 1 655
  • На остров
Не мисля, че чужденците ще се затипат към Слънчев бряг след този ужас.
Ако въобще има полети, то със сигурност няма да има чартъри през лятото.

# 1 656
  • София
Попадала ли ви е статистика колко от интубираните пациенти оздравяват?

# 1 657
  • В.Търново
Не мисля, че чужденците ще се затипат към Слънчев бряг след този ужас.
Ако въобще има полети, то със сигурност няма да има чартъри през лятото.
То сега има чартъри, какво остава за лятото.

# 1 658
Швеция обмисля обратен завой в борбата с коронавируса

Скрит текст:
Правителството търси по-големи правомощия, за да наложи блокада или по-големи ограничения на обществения живот.
Правителството на скандинавската държава подкрепи предложение без одобрението на парламента, което ще осигури по-голяма власт за налагане на извънредни мерки в борбата срещу коронавируса. Сега правителството чака одобрението на другите партии.
Опозиционните партии поискаха да им се позволи да подлагат на проверка и контрол всяко решение на правителството, взето на базата на извънредното законодателство. Правителството се надява предложението да бъде одобрено през следващите дни.
Междувременно бившият премиер и дипломат на Швеция Карл Билд написа в "Туитър", че сега правителството търси одобрението на парламента за прокарване на законодателство, което ще позволи налагане на по-твърди мерки срещу коронавируса.

Изглежда, че най-малко има мълчаливо признание, че в момента поетият политически курс не е достатъчен. Може би е време за действия, написа той в социалната мрежа.
Швеция е най-засегнатата страна в сравнение с останалите скандинавски държави. В Швеция са потвърдени повече от 6400 случая, а 373 са починали.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 1 млн. потвърдени случая, а починалите са повече от 57 000. Регистрирани са случаи в 207 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 1,2 млн. случая и над 64 000 починали в 181 държави, възстановили са се повече от 246 000.
https://news.bg/world/shvetsiya-obmislya-obraten-zavoy-v-borbata … koronavirusa.html

# 1 659
  • София

Но Инфекциозната е доста сериозна сила - и външно, и вътрешно призната.

Преди три години бях там с малката ми щерка. Подът се миеше през ден с парцал, за десетте дни нито веднъж не дойдоха да измият тоалетната, трябваше да си занесем термометър, гърне, след като изцапахме чаршафите не ни дадоха нови,  като започнахме захранване си внесохме сухари и бисквити, въобще мога да напиша много оплаквания и за лекарите там, и сестрите, и шефа. Да не дава Господ никой да попада в тази "болница"

пп.Редактирам се да допълня и за лечението. И повече не искам да се връщам назад!
Аз пък бих подложила на съмнение точно професионализма му. Лекуваха по някаква стара руска схема детето, като самото лечение беше смехотворно, защото освен системата за оводняване, се разчиташе изцяло на имунната система да се справи. След което стояхме там и й даваха по един пробиотик на ден, което аз можех да правя вкъщи, но нали трябва да си приберат парите от касата. По същото време моята братовчедка работеше в детска клиника в Брюлсел и каза, че там се лекувало по съвсем различен начин.

Последна редакция: нд, 05 апр 2020, 20:14 от EliG

# 1 660
  • Варна
Пнеовмонията не е заразна болест. А сезона ще бъде спасен с родни туристи и ниска заболеваемост. Няма нужда от санаториуми за чужденци. Славата на евтина, алкохолна дестинация не е тайна.
 Chiana 2003, наясно съм. Живея в морски град. Не съм привърженик на всякаква сволач, с цел печалба. Ниските осигуровки и липсата на договори, при сезонните работници няма нужда да коментирам.
Италианският бюджет е зависим от туризма. Не виждам интерес за санаториуми там.

Последна редакция: нд, 05 апр 2020, 19:54 от Viviana91

# 1 661
  • Bulgaria

В България или? В Италия май около 30% Но в България до момента само 1 има успешно екстубиран, което е притеснителното.

# 1 662
Моля, тук

https://www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/NEJMp2005492?articleTools=true

# 1 663
Скрит текст:
Картинката започна да се избистря. Намерили са ни цаката, по думите на Менда Стоянова, всички безработни могат да започнат работа на трудов договор в селското стопанство, без да загубят обезщетенията си. Софиянци да му мислят, досега имахме масово заселване, сега ще се изселваме. Simple Smile
Съжалявам, че не мога да сложа линк, има го в почти всички медии.
Е, това е яко, получаваш заплата плюс обезщетение, какво лошо?
Всъщност такива мерки предпочитам, не тия 60/40, дето сега ще ги хвърлят на вятъра, разбирай на българските пишман бизнесмени, които ореваха орталъка на втората седмица, горките...Neutral Face

Да ги дадат по-добре на собственици на земеделска земя, които започнат селскостопанска дейност примерно, животновъдство..

И аз си падам по тия мерки, ама....народа бяга от селата в София не за друго, а щото не му се работи на полето, а на бюро с компютър и климатик, ако пък не може, поне в магазин за обувки.
Как ще изкарате офисният планктон на полето бре? Satisfied

# 1 664
Аз не съм длъжна да разбирам Мангъров, има лекари, които да си го разбират. Бихте ли превели, какви мерки предлага?

Общи условия

Активация на акаунт