COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 479 120
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 16 590
Да, много е важно свободното движение и според Мангъров, той нали бленува за проепидемчване, идеално е направо.
Това е единственият сигурен начин за справяне със ситуацията, може да се случва с постепенно отпускане на мерките, както започват сега с парковете. Вижда се, че здравната ни система няма да стане по - подготвена и по - способна, ако ще и 5 години да се криеш. Все ще дойде ден в който ще трябва да си покажеш носа навън.
Аз си го показвам носа всеки ден, защото ходя на работа, не ми е зор да се разхождам в парковете. Здравната система сигурно няма да стане по-подготвена, ама не е гот да се разболееш точно в пика на пиковете, щото тогава и статистиката може да те пропусне, и 112 да дава заето, и личния ти лекари той да е болен. Кофти вариант отвсякъде, нали?
Това е твоята ситуация, моята е на човек цял ден в апаратмент с дете на дистанционно обучение залепено за екрана или учебниците, което се разхожда до кофата за боклука или магазина с мен, а до нас има огромен парк на 200 метра който не мога да ползвам за да не ме глобят и обичайно никога не е бил пълен.

# 16 591
  • Мадрид / София
Много интересно ми стана, че по косвен начин (чрез данни от лабораторни изследвания) разбират, че Китай е излъгал в официалните данни за заразени/болни/умрели. Реалните числа са с пъти (10 най-малко) повече от официалните. И този факт дразни медиците.

# 16 592
  • Sredets/Burgas
Голямо жалене на Мутафчийски, няма що. Изглеждал бил посърнал. Wink Милият той човеколюбец, спасител на нацията, дето го влачат като панаирджийска мечка навсякъде, за да гледа кахърно и строго. Колкото и голям специалист в своята област да е, вече масово стана ясно на кой цар и как служи. Нека не бъдем толкова наивни все пак.
Това за "царя" е съвсем, съвсем вярно...
Но когато си офицер (при това генерал), поне за пред хората, а реално да бъдеш най-проста пешка,
която могат да изхвърлят с един ход от шахматната политическа дъска... едва ли е много лесно.

От друга страна, според мен този човек, за разлика от "царя", има съвест и знае какво значи чест и отговорност.
И понеже са появи известна полемика покрай думите ми за Генерала, може би трябва да поясня,
че виждам в него просто безсилието на разумния човек...

DeltaAzimut, вярваш ли наистина, че човек, с мисия за цял живот,
 да спасява, може да бъде по някакъв начин разочарован от липсата на смърт?...
Освен, ако си няма погребална агенция.
(Лош опит за черен хумор ми се получи.)

# 16 593
То има ли нещо вярно в инфото от Китай за болестта? Нали в началото гордо размахваха едни протоколи за лечение на 70 хиляди пациента, нещо заглъхнаха нещата впоследствие.....

# 16 594
Денят почти е приключил и виждам, че в Норвегия няма нито един регистриран смъртен случай днес. Има още 3 часа и половина, но ... впечатляващо.

# 16 595
  • Там,където се събуждам щастлива.
Дядо ми беше лекар и пиеше аспирин всяка вечер. Доживя до 93. Ако не беше починала баба ми, нямаше и той да си отиде от разбито сърце.

Нидерландия : интензивно - паднахме до 930. Около 60 новопостъпили в болница и 66 починали ( с около 40 по-малко в болница и 60 по-малко починали).

# 16 596

Преди малко видях пост в 'забелязно в люлин'- пред една от билите опашка от 20 човека навън , коментар ' Каква криза!! Какво безпаричие! Какви безработни!!" Явно само тези, които получават заплата имат право на достъп до хранителни стоки....

Хранителни стоки има за всички. Тези които останаха без работа имат право на обезщетение от БТ. Нивата на безработица са били и много по високи и пак не е имало случай на умрял от глад.

# 16 597
  • София
Информация за размишление за мрънкащите: 
- преди (от ТУК)
30.03.2020 В Сърбия отначало говореха за коронавируса като за „най-смешния вирус в световната история". Автор на това прочуло се в Сърбия изречение е проф. Бранимир Несторович. По време на една пресконференция той пускаше шегички за болестта и препоръча на мъжете да дадат на съпругите си достатъчно пари за шопинг в Милано, защото там сега било много изгодно да се пазарува. Специалистът по белодробни заболявания дори каза, че вирусът съществувал предимно във Фейсбук и че набавянето на предпазни маски и тестове е напълно излишно.
- сега (от ТУК)
26.04.2020 Сръбското правителство реши да забрани на гражданите да напускат домовете си от 30 април до 4 май заради епидемията от коронавирус. Забраната ще влезе в сила в 18 часа местно време на 30 април и ще завърши в 5 часа сутринта в понеделник. Целта на ограниченията е да сведат до минимум контактите между гражданите по време на майските празници. За сметка на това гражданите на възраст над 65 години, които доскоро изобщо не можеха да излизат от домовете си, ще могат да правят едночасови разходки в интервала от 18 ч. до 1 ч., но на разстояние до 600 м от дома си.

# 16 598
  • Мадрид / София
Днес е неделя и е нормално данните да са по-ниски, защото са приблизителни. Утре ще кажат как стоят нещата по официалните данни.

# 16 599
  • София
Да, много е важно свободното движение и според Мангъров, той нали бленува за проепидемчване, идеално е направо.
Това е единственият сигурен начин за справяне със ситуацията, може да се случва с постепенно отпускане на мерките, както започват сега с парковете. Вижда се, че здравната ни система няма да стане по - подготвена и по - способна, ако ще и 5 години да се криеш. Все ще дойде ден в който ще трябва да си покажеш носа навън.
Аз си го показвам носа всеки ден, защото ходя на работа, не ми е зор да се разхождам в парковете. Здравната система сигурно няма да стане по-подготвена, ама не е гот да се разболееш точно в пика на пиковете, щото тогава и статистиката може да те пропусне, и 112 да дава заето, и личния ти лекари той да е болен. Кофти вариант отвсякъде, нали?
И в момента не можеш да разчиташ, че точно когато ти трябва, личния ти лекар ще ти вдигне телефона да те диагностицира, защото не малко от тях направо си го изключват. Единственото за което съм сигурна е че ако някой се спомине от грипоподобни симптоми, няма да го пропуснат да го запишат в бройката с ковид.

# 16 600
Много е страшно и който не вярва,да мине през интензивното на някоя болница
с пациенти лекувани от вируса..и после да продължи, където пожелае..
Ами да минем и през отделения, където се лекуват раковоболни, през отделение, където се лекуват хора с психични разстройства, някъде, където лежат пострадали от катастрофи....
Няма хубава и не страшна болест, не можеш да избегнеш всяка опасност , а накрая може и пиян наркоман да те отнесе на някое кръстовище .
Изводът # stayhome
За протокола- подкрепям мерките и спазвам .
Бил съм санитар в хемодиализа. 6 месеца. Повече не издържах. Там директно рядко умират хора, но всички са ... Няма изцеление, или поне тогава, преди 28-29 години бе така. Не можеше да им се помогне, доизживяваха. Имаше и млади хора. Не е зле наистина герестаците да вземат да извъртят една седмица в такива отделения, хайде да не е ковид.

# 16 601
Анджела, какво за китайците? Че са лъгали, ясно, но за какво и с колко са лъгали последно?

Ух, пък на мен винаги ми е било най-гадно в детското интензивно. В това за възрастни ми е все тая, но в детското просто не издържам психически. Close

# 16 602
От утре сме по паркове и градинки, правилно ли разбрах? В столицата има над 800 официално заразени, но може да се излиза вече на разходки...нещо не схванах. Нямаше ли да падат мерките поетапно, и последно в най засегнатите общини...да ревем след месец...
чакаш вашият кмет да пусне "свободата".
в парковете  влизат само майки с кенче бира в едната ръка и дЕте в другата.

Не, не го чакам, аз не съм спирала да излизам. Всеки ден сме на вън с детето (на 2г). Бира обаче пия когато температурата на въздуха е над 25С, а на  морската вода над 22С.

# 16 603
Денят почти е приключил и виждам, че в Норвегия няма нито един регистриран смъртен случай днес. Има още 3 часа и половина, но ... впечатляващо.
Европейските държави с най-тежка пандемия също бележат спад в смъртните случаи, значи има надежда. Прогнозата ми е след месец, че ще броят единици на ден като нас. Китайците, че послъгват е ясно, въпросът е с колко много? Карантинираха втори голям град тия дни.

# 16 604
Само не разбрах защо 12 клас трябва да ги връщат в училище, като до 26-29.04 те са приключили с присъствената форма по регламент. Трябва да се търси компромисен вариант за матурите както направиха за UK учениците.
А относно 7 клас е напълно безсмислено връщането им защото няма как да се навакса пропуснато за два месеца и да се случат нещата за 2 седмици ( повечето дни са неучебни от 13.05 до 15. 06). Най-много да се изпоразболеят точно за изпитите. За два месеца имат установен режим на работа с онлай обучение не много ефективно но поне е нещо., Дано на матурите да не се гаднят със сложни и двусмислени въпроси и задачи, грешни условия и отговори. Трябва да се преразгледа материала и някои неща да отпаднат. Положението е такова каквото е за всички.

Общи условия

Активация на акаунт