COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 489 239
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 16 980
Материала от І срок за 7кл по БЕЛ включва само 2 автори, а по мат липсват основни знания. Така че изпити не може да се провеждат само по материала от І срок. Но пък имаше онлайн уроци, който не е учил вкъщи, да му мисли как ще изкара.
Не знам обаче как мислят да организират самите изпити, как ще подредят учениците.
За 12 клас няма проблем, почти всичко е взето, което е пропуснато, би трябвало да се научи самостоятелно. Тези хора ще бъдат студенти догодина, там се готвиш сам, не ти го наливат с фуния в главата.
Няма как обаче да не държат някакъв ид.зипт, защото няма вариант как да се реши кой в кое училище ще се запише. 12 клас искат да кандадатстват и в чужбина. Трябват им матури.

# 16 981
  • Пловдив
Ще ги извикат в деня за матурата, по 10 деца в стая за час и готово...преди това да св подготвят у дома.

# 16 982
Голяма грешка е обаче онлайн изпитването и то за състезателни изпити за гимназии /НВО/ и матури /ДЗИ/. Ако питам племенника, дето е в детската градина, сигурно и той ще обясни защо - защото тогава състезанието ще е между родители и учители, а не между деца. Да ги изпитат по училищата и да приключваме с учебната година след това.
Не мисля. Децата са разделени по 4-5, колкото може да следи един квестор. Детето трябва да остане само в стаята. Във всеки един момент квестора, може да поиска да му бъде показана стаята.. Микрофона не се изключва. Връзката между квестора и детето не се прекъсва. Не може да отваря нови прозорци, изобщо програмния продукт блокира останалите възможности на комп.
Поне гледах как се прави изпит онлайн и мисля, че много добро.

# 16 983
Управляващите май ще си чукат главата след това масово психясване на народа. Получава се интересен прецедент -  мерките ще паднат, обществените институции ще отворят врата, а наплашения народ ще продължи да се "самоспасява", изолирайки децата и  себе си. Предстоят интеесни времена.
Тук една дама предложи да  алтернатива на ординарното образование да е онлайн такова. Вероятно не се замисляте колко много труд се хвърля за дистанционно обучение от страна на преподавателите, за да подготвят материалите с които да презентират уроците. Всеки ден.  Кка биха съвместили двата вида образование? Или предлагате да се увеличи двойно учителския апарат -  щото в образованието пари бол...
Не само за учителите трябва да мислим, а и за децата...
Според мен всички трябва някак да завършат дистанционно тази година. Сега не е подходящо време за събиране на големи групи хора на възраст на която някои дори не могат осъзнато да спазват хигиенни мерки. А насен ако има още страх от вируса да не се започва въобще.
Въобще не харесвам дистанционното образование и го приемам като временна мярка до края на учебната година. При нас върви с голяма помощ от мен, благодарение на сметката за интернет, която плащам аз, устройството което трябва да осигуря аз, търпението, което проявявам да гледам как по стар български обичай госпожата начуква канчето на детето че не й е спазило срок или е прекалило със съобщенията, въпреки че съзнава, че сега не време за демонстрира авторитет, и всичко това уморява детето, а на мен пречи да работя . Попадам на разни луди конспиративни тероии как всички може да заживеем в един откъснат от реалността свят, затворени и свързани само с компютри и да сме щастливи с това и косата ми се изправя колко сме близо. И напук на доскоро модерните обучения на преподавателите и всички лозунги за дигитализация, облачни среди и темподобни, които ще направят децата много добри "потребители" на всякакви програми и устройства, не смятам че в детска възраст е добре за тях да заменят постоянно личния контакт и училищната социална среда с екрана. Това има пагубно влияние върху зрението, възможността за съсредоточаване, излага ги на w-fi и други лъчения. Училището има и винаги е имало много по-важна роля за изграждането на децата като личности и възпитаване в зачитане на другите.
Ако не може да съществува дългосрочно в нормалния си вид по-добре да бъде спряно обучението до справяне с пандемията.

Последна редакция: пн, 27 апр 2020, 17:55 от Sparkles

# 16 984
  • София
Не мисля. Децата са разделени по 4-5, колкото може да следи един квестор. Детето трябва да остане само. Във всеки един момент квестора, може да поиска да му бъде показана стаята.. Микрофона не се изключва. Не може да отваря прозорци, изобщо продукта блокира останалите възможности на комп.
А ако спре токът? Или интернет? Ако се повреди компютър, микрофон, камера ...

# 16 985
Ън, това за двата автора и половинчатия материал не отговаря на истината, от тази година влизат произведенията и от 6 клас , така че материал за изпитване има
По математика пък като кажат - нямало било взета геометрия, че те миналата година учиха и стереометрия, е с това ако не могат да измислят 23 задачи.. Неизученото е неравенства и четириъгълници и вероятности (но вероятности се дъвчат и предни години, четириъгълници също)
Егати и капацитетите в министерството след като след 6,5 и 11,5 г не намерят достатъчно материал за един изпит.. Предни години все едно 60% от материала е бил от последните два раздела

# 16 986
  • София
https://www.vesti.bg/bulgaria/koga-shte-zapochne-letniiat-turist … zon-u-nas-6108793
Освен като върховна наглост не знам как да определя политиката на борда по туризъм да кани без визи руски и турски туристи на нашето черноморие, като нямало да се изисква здравен сертификат или някакво доказателство, че не са болни. При положение, че съседна Гърция изисква такова нещо от нашите туристи. Определено това лято мисля да не се омешвам с тези почиващи, но пък да му мислят нашенци по морето, дето великденските софиянци ги застрашиха....
Къде, повтарям - къде в цитираната от Вас статия видяхте нещо за руснаци или турци изобщо, камо ли без визи и тестове?!

# 16 987
Материала от І срок за 7кл по БЕЛ включва само 2 автори, а по мат липсват основни знания. Така че изпити не може да се провеждат само по материала от І срок. Но пък имаше онлайн уроци, който не е учил вкъщи, да му мисли как ще изкара.
Не знам обаче как мислят да организират самите изпити, как ще подредят учениците.
За 12 клас няма проблем, почти всичко е взето, което е пропуснато, би трябвало да се научи самостоятелно. Тези хора ще бъдат студенти догодина, там се готвиш сам, не ти го наливат с фуния в главата.
Няма как обаче да не държат някакъв ид.зипт, защото няма вариант как да се реши кой в кое училище ще се запише. 12 клас искат да кандадатстват и в чужбина. Трябват им матури.

След като се провежда ДО и се отчита като успешно, да си влиза материалът от него и толкоз.
Ако решат пък - да не го включват - все ми е едно, има върху какво да ги изпитат и сега.
Но, за Бога, да вземат да се организират до 1-2 седмици и да оповестят какво ще включват тия изпити накрая! То голяма философия, голямо чудо! Държавата могат да я затворят за месеци, да измислят какво ли не, едни изпити не са решили още кога и как ще проведат. Ужас, просто!
Учениците да си ги подреждат по 10 в стая. Ако искат - и по по-малко. Без друго при провеждането на изпитите стаите са празни - не са решили, не са го организирали.
При всички случаи изпитите трябва да си се проведат, нищо страшно няма в това. И до края на юни да се приключи с това.

Голяма грешка е обаче онлайн изпитването и то за състезателни изпити за гимназии /НВО/ и матури /ДЗИ/. Ако питам племенника, дето е в детската градина, сигурно и той ще обясни защо - защото тогава състезанието ще е между родители и учители, а не между деца. Да ги изпитат по училищата и да приключваме с учебната година след това.
Не мисля. Децата са разделени по 4-5, колкото може да следи един квестор. Детето трябва да остане само. Във всеки един момент квестора, може да поиска да му бъде показана стаята.. Микрофона не се изключва. Не може да отваря прозорци, изобщо продукта блокира останалите възможности на комп.

Мили Боже, извинявам се много, но е изключително наивно. Големият син в Холандия провеждат изпити онлайн само такива, при които има устна форма, напр. по чужд език и то когато е модул спийкинг и лисънинг. Другото е оставено за юни, точно защото, поне в неговия университет, се държи на личното явяване в залата за изпит, за да е равнопоставено за всички. Хората държат на коректността и равнопоставеността, все пак. Има вили и паланки по света, където, разбира се, всичко се допуска, дори и да се дипломираш, без да знаеш каква специалност си, но когато си говорим за сериозно образование и сериозно състезание - това е недопустимо.
Да не почвам с конкретиката как мога дори аз, дето не съм компютърен и технически специалист, да помогна на детето когато поискам за изпита.
Те на присъствени изпити у нас се снабдяват с телефони и устройства за слушане, та вкъщи ли няма да могат да се устроят? И това в държава, в която никой не е задължен да разполага в дома си със съответната техника. Ще им купите на нямащите компютри и ще ги вържете към нета ли?
Това категорично не е състезание, ако се провежда по къщите. И резултатите ще са меко казано съмнителни.
Много по-бързо и лесно е да се организират децата по училищата, както е до сега, но на по-голямо разстояние едно от друго, маскирани и т.н. и да си проведат изпитите.

# 16 988
Скрит текст:
Не съм писала много напоследък, но искам да кажа следното на хората, които продължават да твърдят ,че имат право да правят това, което искат, защото то засята тях и техните близки.
Всъщност нарушават основното правило, негласно утвърдено в обществото: живей както искаш, стига да не застрашаваш живота на околните. Оказва се ,че тези хора застрашават живота не само на околните, но и на обществото като цяло. Защото дори не може да си кажа просто така: тази живее напълно неразумно, но пък тя е някъде в София, аз живея в Пловдив и какво ме интересува, да му мислят хората около нея. Е, не е вярно. Някой от София, Плевен,  Враца или Долно Уйно може да ми навреди, защото не иска да се съобрази с неписаното правило: живей така, че да не вредиш на околните.
Какво да се прави при това положение?
Основно провило: с безсмъртни не се спори. Те толкова си могат.  Игнорирай ги!
 Убедих се ,че е загуба на време и енергия да се обяснява на голяма група от народа за какво става дума.
Затова който може да си позволи, трябва да се дистанцира максимално от безсмъртните. С всички средства. Каквото и да му струва това в парично изражение. В професионално отношение. В социален живот. Докато е взривоопасно поне. Обстановката ще се промени, но трябва време. Не чак толкова колкото си представят някои. Едва ли повече от 1-2 месеца още. Да тръгне надолу кривата.
Единственото ,което искам да имам като информация е как върви този процес. За съжаление и управлението е на нивото на безсмъртните и лъже и маже като за световно. Остава да се ориентирам спрямо движението на нещата в Европа, поне да се види в най-общ план. Съвсем незадоволително, но няма друго.
Ще ти цитирам Шойбле "Хората трябва да свикват с мисълта, че все някога ще умрат", тези, които искат да си пазят живота на всяка цена е добре да свикнат с мисълта, че тази цена вероятно ще си я плащат сами, защото обществото все повече няма да е склонно да я плаща и не само няма да е склонно да я плаща, но няма да има откъде да вземе пари да плаща.
Та паникьосаните за собствения си живот и добре малко да се отрезвят, защото тези другите, които наричате "безсмъртни" и не са се барикадирали на диваните си ще вкарват в бюджетите, от които бюджети пък се отделя средства за здравеопазване, пък като няма колкото и да ги пазим медиците, тогава хептен пък няма да има нищо за тях, нито за лекарства.
Та ако не сте надиплили кошница с яйца от различни активи под дивана и частна болница под ръка ви остава само на емоционалната струна да играете, но тя е вече толкова изтъняла, че ще се скъса всеки момент.
Живот на всяка цена - дали, кое обществото може  да си го позволи. Видяхме, че не можем и затова трябва да пазим здравната система, която имаше в едно общество с растяща нагоре икономика, а какво ще стане здравеопазването в общества със сриващи се икономика.

Тогава управляващите са поставени пред въпроса - кой ми е рентабилно да пазя и за кого и за какво да платя в много по -остра степен от сега. И ако едно богато общество може да си позволи да е хуманистично, за бедните въпроса не стои така.
Та живот на сяка цена и живота е ценен важи когато има кой да плати за него, та добре е да свиквате с мисълта, че не сте безсмъртни.

Последна редакция: пн, 27 апр 2020, 17:43 от zari65

# 16 989
А ако спре токът? Или интернет? Ако се повреди компютър, микрофон, камера ...
Ако спре тогава ще го мислят, то и метеорит може да падне на редовна матура.
За мен начина е много добър и удобен. Трудното идва от писането на свободен текст. Клавиатура, бързина, правопис ...

# 16 990
  • София
Да позная - точно тази година нямате седмокласник, нали? Grin

# 16 991
Да не почвам с конкретиката как мога дори аз, дето не съм компютърен и технически специалист, да помогна на детето когато поискам за изпита.
Те на присъствени изпити у нас се снабдяват с телефони и устройства за слушане, та вкъщи ли няма да могат да се устроят? И това в държава, в която никой не е задължен да разполага в дома си със съответната техника. Ще им купите на нямащите компютри и ще ги вържете към нета ли?
Това категорично не е състезание, ако се провежда по къщите. И резултатите ще са меко казано съмнителни.
Много по-бързо и лесно е да се организират децата по училищата, както е до сега, но на по-голямо разстояние едно от друго, маскирани и т.н. и да си проведат изпитите.
Няма да споря. За измамниците варианти винаги има. Просто споделих нещо, което за мен е добре работещо и реализуемо.

Ако въпросът е към мен. Не, нямам ученици, имам студенти.

# 16 992

Най-вероятно.
Laughing

Абсурд е в България важен изпит да се провежда онлайн. За последен път пиша по въпроса тук, понеже на министъра на МОН, както и до МЗ вече писах - класиране на децата за гимназии на база кой има най-хитър родител е недопустимо.
А и няма да се получи изобщо, защото, и това писах, не всеки има съответната техника вкъщи и не е длъжен да си я закупи и да я ползва. В момента синът на два пъти, примерно, попълва тест, който пуска и учителят не го получава. Добре, че снима и листи с решени задачи и праща и тях. А ако и тях не получи.
Изобщо това е най-абсурдната идея в момента за годината - онлайн НВО и ДЗИ в България.

Няма да споря. За измамниците варианти винаги има. Просто споделих нещо, което за мен е добре работещо и реализуемо.

И поради това е задължително да не им се дава предимство.
Точно защото аз не съм измамник, държа играта да е честна.
Иначе по кои паланки как е - това е без значение.
Но ако целта е честни изпити - точно този вариант отпада на мига.

# 16 993
  • Индия/България
Да, и  в Индия т.нар. Board examinations при 10ти и 11ти клас протичат по същия начин в момента. Всичко е въпрос на организация и ясна визия/протокол как да протекат нещата, особено ако няма алтернативен вариант.

# 16 994
  • Bulgaria
Към 17 часа. 1363 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 15 нови случая, като 3 са в област София, 11 в област Видин и 1 в област Ямбол.

Областите както следва: Благоевград – 41; Бургас – 47; Варна – 26; Велико Търново – 22; Видин – 73; Враца – 3; Габрово – 4; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 59; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 24; Перник – 11; Плевен – 124; Пловдив – 46; Русе – 12; Силистра – 5; Сливен – 40; Смолян – 33; София – 683; Стара Загора – 36; Хасково – 15; Шумен – 4, Ямбол – 9.

Починалите лица, при които е установен COVID-19, са 58. Два са новите смъртни случая по данни на Националния оперативен щаб. Днес в областната болница във Видин са починали 77-годишна жена и 72-годишен мъж.

https://nova.bg/news/view/2020/04/27/286298/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D … D1%81%D0%B0-1363/

Общи условия

Активация на акаунт