COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 487 898
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 17 175
Извънредното положение има за първа цел да не се претоварят болниците, на втори план излиза превенцията на населението.

# 17 176
  • в страната на чудесата
За децата има предупреждение в UK, за усложнения, вероятно свързани с ковид:
https://www.telegraph.co.uk/news/2020/04/27/nhs-alert-new-corona … putting-children/
има го във всички медии, но не го намирам на официалните страници.

Ето и кореспонденцията:
https://picsociety.uk/wp-content/uploads/2020/04/PICS-statement- … n-v2-27042020.pdf

не пише колко случая имат.

Последна редакция: пн, 27 апр 2020, 22:12 от Leika_moja

# 17 177
Кристиан Дростен е получавал имейли със заплахи за живота си.
Дростен описва ситуацията като парадокс на превенцията. С много тестване и ранни мерки са успели да ограничат и смекчат епидемията. Обаче хората сравняват с чужбина  и им се струва, че заради плавното протичане на епидемията в Германия, че държавата е реагирала прекалено силно.
 https://www.spiegel.de/panorama/justiz/coronavirus-christian-dro … 6ncCP_Acs#ref=rss
Явно не само в България има малоумници.
Аз, противно на общото мнение, смятам, че немците са много по-големи мрънкачи от нас. Това си има и позитивни, и негативни страни. Ама като прочета, че българинът бил най-големият мърморко, чак смешно ми става.

# 17 178
  • София
На мен все пак ми действа окуражително като чета че Нова Зеландия, Южна Корея, Виетнам, Китай са се справили..........

# 17 179
  • Bulgaria
Lunatichka92, стадния имунитет не се случва изобщо бързо. Освен това той ще срине икономиката на 90% и ще е много по-дългосрочно, поради прекалено много болни. И в един момент води до пълна карантина, защото ние не сме Швеция или Беларус и няма да имат смелостта да оставят нещата да стигнат дотам. Лекарите ще изпокапят и после Борисов ли ще ни лекува? И стандия имунитет, и това безумно влачене ми се струват ужасни като стратегии. Можехме да го ограничим в началото със строга карантина. Сега хем не се тества, хем карантината не е вариант, хем разхлабват мерки и ще стане едно голямо мазало.

# 17 180
  • Пловдив
Нашата икономика няма да потръгне, докато не се раздвижи Европа.
Пътуване по света както преди, скоро няма да има. За авиокомпаниите четох, че ще са им нужни поне 2 години, за да се възстановят.
Сигурна съм, че в много държави ще има препоръки да не се пътува в чужбина това лято.
Виетнам и Китай се справиха с драстични мерки, Ю. Корея с много тестове и карантиниране.
При нас започнаха добре с мерките, но не  тестваха достатъчно. Ако имаше повече тестове в началото и ограничаване на заразата, щеше да е добре. Сега хем си имаме ИП, хем ще тестват теорията на Мангъров. Кой ги знае, може да им е била такава идеята още в началото. На ББ де, той обича да се извърта и да сменя позицията. А и сигурно сме започнали и чували да произвеждаме, от ония специалните.

Последна редакция: пн, 27 апр 2020, 22:16 от dundi73

# 17 181
Мернах някаква новина, че някои малолетни пациенти получавали инсулт, но моля мами не се притеснявайте за децата прекалено много. Паниката е вредна и излишна, в 99% от случаите при децата няма усложнения.

# 17 182
Мангъров от самото начало говори едно и също.Като крайна цел е изключително прав,но не и чрез метода който предлага.По неговият модел ще оцелее икономиката,но ще дадем много жертви,тъй като болниците няма да смогнат на наплива от заболели.
Няма такъв модел с много жертви да се спаси икономиката, не и в цивилизованите държави. В тоталитарните - да. Като Беларус например.
Не се наемам да преценя как ще се развиват Италия и Испания, всеки случай при тях някаква нормализация (не въстановяване на икономиката) се предвижда октомври-ноември като най-ранна дата.
Винаги се спасява здравето и живота, икономика се въстановява!
Достигнем ли лимита на болниците и лекарите не ми се мисли! Дано вируса се самоубие, дано поне тук е прав мангъров, както и доц Кунчев! Дано и Господ ни помогне, че с олигофрени се скапахме!

# 17 183
По принцип ако сте забелязали в целия свят се правят едни и същи неща като мерки макар и понякога абсурдни, като се започне от карантинирането на здрави хора, декларациите, затварянето на магазини и градове, стадиони с легла, известни личност с ковид, дори ръкопляскането на медиците. Изумителен синхрон в целия свят едва ли можем да обвиняваме нашите хора, те следват общия тон
Всички страни са подписали споразумение със СЗО, включително и ние. Мерките сепрепоръчват от СЗО, налагат от държавните политики, според 13ата програма..споразумението го изисква СЗО.
Ето информация:
Скрит текст:
https://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=147393
Тринадесетата обща работна програма на СЗО за периода 2019 – 2023 г. (13-ата Програма) представя стратегическа визия на високо равнище за работата на СЗО и осигурява цялостно направление за петгодишния период, започващ от януари 2019 г. Програмният бюджет на СЗО за 2020 – 2021 г., одобрен от Седемдесет и втората Световна здравна асамблея, цели да превърне смелата визия на 13-ата Програма в реалност чрез осигуряване на ползи за хората на национално ниво. Това е първият програмен бюджет, разработен по 13-ата Програма и е жизненоважен елемент за осигуряване на изпълнението на стратегията, заложена в 13-ата Програма. Нейната рамка за очакваните резултати (Приложение 1) показва как целите се преобразуват в крайни продукти, които са от решаващо значение за постигането на целите за три милиарда души по 13-ата Програма и за максимално въздействие върху живота на хората на равнище държава.

# 17 184
Според СЗО няма доказателства, че след като един път някой е  имал ковид-19, той ще има имунитет за повторно заразяване. Не знам дали може да се вярва на това, ще чакаме потвърждение .....

The World Health Organization is warning that people who have had Covid-19 are not necessarily immune by the presence of antibodies from getting the virus again.
"There is no evidence yet that people who have had Covid-19 will not get a second infection," WHO said in a scientific brief published Friday.

# 17 185
Малките ми деца категорично за мен трябва да ходят на училище есента. Баби и дядовци през седмицата така и така не ги гледат. Тази учебна година, обаче, е излишно да приключва за тях в училище, за 2 седмици е тъпо да се правят сложни организации.
Да, за малките съм напълно ок. Няма смисъл да ги връщат от 13 до 31 май, по-добре наесен.
И без това, доколкото разбирам, за тази учебна година се обмисля реалното връщане в училище само на 7 и 12 клас.

# 17 186
  • Мадрид / София
Тук едно момиче от Испания беше пуснало следния цитат:
" Коронавирусът може да засегне между 60 000 и 80 000 души и да причини между 3000 и 4000 смъртни случаи, предимно в Китай, според математически модел, разработен от испански учени, по чиито критерии епидемията може да продължи до юли 2020 г. и в Испания няма да има смърт.Бенджамин Ивора и Анхел Мануел Рамос, от изследователската група MOMAT на Института по интердисциплинарна математика на Мадридския университет  са направили математическо моделиране на динамиката на разпространението на епидемията на международно ниво, което предвижда, че в Испания ще има минимум 4 заразени и максимум 5 и не би трябвало да умрат."

Чудя се дали тези испански учени ще се покажат някога на светло. Защото според мен са пълни некадърници и всички са го разбрали.
И при нас имаше такива прогнози. Които отдавна ги прескочихме.
Тези са математици. Имаше няколко направени прогнози с някаква математическа вероятност, но не съвсем обосновани.

# 17 187
  • Bulgaria
Добре, ако наистина се окаже, че не се изгражда траен имунитет как ще се справим? Нали уж са тествали на маймуни и нито една не е могла да се зарази повторно. Ако го прекараш един път и не си от най-леките случаи после трябва да трепериш 1 година, че може да те повтори и не се знае втория път по-леко ли ще е, по-тежко ли ще е...

# 17 188
На математиците нямам вяра особено на тези от БАН, медицината не е точна наука. Това, че няма доказателства от СЗО не означава, че няма да има имунитет. Просто вирусът е прекалено нов, за такива данни трябва да мине поне година и повече.

# 17 189
  • София
Вие децата си и септември няма да пуснете, защото няма да има ваксина и лечение, а хората ще се разболяват. Какво ще правите тогава?
Калинка, права си. Някои няма да си пуснат скоро децата на училище от страх и това си е тяхно право.
Аз обаче искам да пускат училищата час по-скоро и от ден първи децата ми ще ходят. Защото дистанционното обучение не е еквивалент и децата изпускат страшно много. Защото държането под похлупак никога не е помагало, напротив. И защото вирусът май наистина ще се окаже поредния щам на настинка. Много шум за нищо.
Иначе нямам против да имат избор хората. Който го е страх да не тръгва на училище или работа, да стои вкъщи. Негово право е. При това положение обаче никак не намирам за уместно да им се осигурява и паралелно дистанционно обучение. Те учителите така едва се оправят, остава и отделно да трябва да преподават онлайн. Който си е вкъщи си готви детето у дома, само го изпитват онлайн и така. Иначе ще стане мазало.
Аз лично ще се подпиша навсякъде с две ръце за стартиране на училището час по-скоро, защото виждам, че така не стават нещата, родителите не сме учители все пак.

Не знам къде ги виждате тези 90 % без маски, при мен всички имат маски.

Аз пък смятам, че тези които пускат децата си на училище, трябва да се откажат от болнично лечение за Ковид 19. Така, както по вашата логика, ние нямаме прави на онлайн обучение!!

Общи условия

Активация на акаунт