COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 483 643
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 18 405
Учените най-сетне откриха, че вирусът се прикрепва в частиците, които замърсяват въздуха.
Не, че не беше ясно, при условие, че големите огнищата на практика са силно развити индустриални зони. София и тя е първенец по мръсен въздух. Какво ли ще се случи в началото на зимата, когато почнат да падат мъглите, пардон, смога в софийската котловина?
https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Uchenite-otkrivat-koronav … zduha_149045.html

# 18 406
  • BG
Трябва да приемем, че е невъзможно да се проследят всички контактни( по принцип) и да не се задълбочаваме толкова кой е пътувал с такси и подобни.
 Дори не знаем дали продавачката в магазина, от който пазаруваме е здрава. Тези неща, които ги мислите кой кого и кога имат значение само при единични случаи в страната. При сегашното положение - напълно изгубена кауза.

# 18 407
Какъв е този АБ за главоболие?

# 18 408
  • София
Браво, един да му го каже в очите. Беше крайно време. Обидно е към колегите му.

Нали К19 няма лечение? Какво невярно е казал Мангъров?

Относно КПП-та - "радвайте се", ще ни ги сложат в закон и без ИП. Както и маските. Изобщо ни предстоят едни дълги и "щастливи" дни.

Щом няма лечение защо толкова оплаквания за лекуване по телефона или липса на лекарства? Защо се очаква да се лекуват в болница като няма лечение?!

# 18 409
  • Bulgaria
Banshee, имам подозрения, че в момента в България на всеки положителен му изписват един и същи антибиотик още при първите симптоми с идеята да не се стигне до усложнения. Разбира се, няма кой да те накара насила да пиеш антибиотик. Въпросът е, че не се знае кой ще се влоши и те затова явно действат превантивно. Не знам дали е правилно или не.

# 18 410
Днес два пъти ми се наложи да ползвам такси.И двамата нямаха маски.Единия даже ни се присмя/със сина ни бяхме маскирани и ръкавицирани/че той не бил прокажен.Какво се пазим толкова??
Груба грешка е да се ползва такси, много от шоферите са точно от кварталите с огнища на зараза, има много хора заразоносители без никакви симптоми.  Мутафчийски днес каза че 15 минути в затворено помещение с друг човек се води "непосредствен контакт".
Трябваше да заведа сина ни на зъболекар,а нямахме кола ...Никак не ми се искаше,но нямах избор...

# 18 411
  • Germany
Това за мръсният въздух го дъвкахме. В Мадрид въздуха не е мръсен. В  повечето немски градове също.  В Стокхолм също.
(Извинявайте, рядко чета българска преса, но имам чувството, че преписват статии от чуждестранна преса, без да са правилно преведени или интерпретирани по техен си начин. Зачитам се в нещата, които се пускат в тази тема. Има ли нещо такова?)

# 18 412
  • BG
Антибиотик се изписва не само при бактериална инфекция, а и при възпаление.

# 18 413
Калинка, ти ме уби! Това да не е Лондон! Wink Никакви прегради нямат, мила задушевна атмосфера.

Аз съм наивна, че може да почнат хората да измислят някакви приспособления да правят.
Може стига да поискат.Или ако им наредят.Маникюристката ми поръча плексигласова преграда между нея и клиента.Отдолу има прорез като в някои банки да си сложиш ръката.Тя както и обикновено е с ръкавици.Дезинфектира ръцете на клиентите,инструментите.Клиента и тя трябва да са с маски.Ако някой е дошъл по-рано,чака отвън.Всичко може да се измисли и направи.Като си помисля,че в Нидерландия и Австралия не са задължителни маските,не знам какво да си мисля вече.Кой е прав,въпрос на късмет ли е,не знам.

# 18 414
  • Bulgaria
Трябва да приемем, че е невъзможно да се проследят всички контактни( по принцип) и да не се задълбочаваме толкова кой е пътувал с такси и подобни.
 Дори не знаем дали продавачката в магазина, от който пазаруваме е здрава. Тези неща, които ги мислите кой кого и кога имат значение само при единични случаи в страната. При сегашното положение - напълно изгубена кауза.

Така е, но такситата са много важни в случая и не трябва да се подценяват. Защото срещу продавачката в супермаркета, която е зад преграда прекарваш 5 минути например, докато в таксито може и 30 минути да прекараш в супер тясно пространство и то при шофьор без маска...

# 18 415
Докторите си го казаха - лечението е симптоматично, то не е насочено точно срещу вируса защото няма лекарство за целта. Няма ли ваксина, няма и защита реално погледнато. Другият проблем е доколко тя ще бъде ефикасна и за какъв период от време.

# 18 416
  • Пловдив
И как по-точно действа антибиотикът при възпаление?! Изписва се при бактериална инфекция или за превенция на такава.

# 18 417

Дефинирайте "възпаление"  моля, ако ви е възможно?  Интересно ми е

# 18 418

Дефинирайте "възпаление"  моля, ако ви е възможно?  Интересно ми е
уикицитат:
Скрит текст:
Възпалението (на латински: Inflammatio, -onis) е сложна биологична реакция на тъканите в кръвоносната система на вредни стимули като патогени, увредени клетки или дразнители. Това е защитен механизъм на организма да отстрани тези вредни стимули, както и да започне процес на лекуване и възстановяване на тъканта. Възпалението не е синоним на инфекция. Дори в случаите, когато то се причинява от инфекция, двата термина не са взаимозаменяеми: инфекцията се причинява от екзогенни патогени, докато възпалението е отговорът на организма на тези патогени. Изявата на възпалителен процес има много и различни прояви. В зависимост от това в коя част на тялото се развива възпалителния процес, симптомите са различни. При възпаление на горните дихателни пътища (външен нос, носна кухина) настъпва хрема, кихане, главоболие, общо неразположение. При възпаление на бронхите и белите дробове (бронхит, пневмония) започва отделянето на секрет, които се изхвърля с храчки. Обикновено се приемат медикаменти облекчаващи отхрачването и имуностимулатори, подпомагащи оздравителния процес. Лечението на възпалителните процеси е от особена важност за предотвратяване на тяхното периодично повторение. Възпалителните процеси в тазовата област, крият сериозни опасности.

# 18 419
Casa, този път превода с гугъл е учудващо точен. Joy Но да, ако инкубационният период е 5 дни, то той е заразен от 3ия ден натам, като най-голямата инфекциозност е в деня преди проявата на симптомите. За това колко трае инфекциозността не са много сигурни. Мислят, че е до 7 дни след проявата на симптомите. Като това не важи за тежко болните, те са заразни по-дълго време.

Случаи над 7 дни са доста, няма и да ги търся, има и над 20 дни (още в Китай).
Очаквам да прочета това от СЗО или друг официален източник, а “точния “гугъл преводач на  статия не го приемам за  напълно достоверно, за да се коментира
 “ теб какво те засяга лично”, защото точно този вирус ни засяга всички лично и от поведението на всеки зависи другия.

Повече не искам да коментирам това.

Casa, Роберт Кох е официален източник. И ако на шофьора инкубационният период му е 7 дни е даже още по-добре. Съвсем няма вероятност той да зарази някого. Виждам, че дори не знаеш за какво спориш, след като приемаш за лошо, че инкубационният период може да е 7 дни специално при този шофьор.

Що се отнася до превода : в последния час около 3 пъти обясних какво пише,, даже и пример дадох. Това за инфекциозността сме го дъвкали вече и пак съм превеждала. Нямам намерение да го правя всеки ден и да обяснявам едни и същи неща. Можеш да си влезеш в сайта на СЗО, предполагам, че и там е същото.

Вече и аз спирам да коментирам по темата.

Инкубационният период за COVID-19 (т.е. времето между излагане на вируса и появата на симптомите) понастоящем се изчислява между 2 и 14 дни. На този етап знаем, че вирусът може да се предаде, когато заразените лица проявят грипоподобни симптоми. Все още обаче има несигурност дали леките или асимптоматични случаи могат да предават вируса.

https://www.ncipd.org/index.php?option=com_k2&view=item& … -ncov&lang=bg

Написах случая във Франция, имаше доста информация тогава.  Мъж, идвайки от конференция в Сингапур. Без симптоми, зарази доста хора.  Има доста информация в нета.
Само, че в началото на февруари колко се интересуваха от “някакъв” си вирус.

https://www.google.com/amp/s/amp.cnn.com/cnn/2020/02/11/europe/s … tl-gbr/index.html

Общи условия

Активация на акаунт