COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 483 480
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 18 420
  • BG
Какъв е този АБ за главоболие?
Антибиотик се изписва не само при бактериална инфекция, а и при възпаление.

Дефинирайте "възпаление"  моля, ако ви е възможно?  Интересно ми е
Хич даже не смятам да ти обяснявам

# 18 421
  • Bulgaria
Крайно време е да не бъде симптоматично, а да се прилага лечение с оглед на нещата, които вече се знаят за кръвоносната система, тромбозата, възпалението и т.н.

Едно много полезно и информативно видео относно вируса и кръвоносните съдове:

https://www.youtube.com/watch?v=Aj2vB_VITXQ&fbclid=IwAR3PKcc … iXKpFN-Nlde9q-AKE

# 18 422
Посочете ми моля къде се твърди, че са карантинирани пътувалите с този полет (95 човека)?

Как е възможно да не се правят (или изискват от авиокомпаниите) списъци за връзка с всички пристигащи, за да не се налага да ги мъдруват тези списъци (до полунощ) три дни, след като хората са се разпръснали из страната!? Колко точно усилия, акъл и техника са нужни,  за да се прави това в момента на пристигане, като се има предвид, че вероятно с всеки пристигащ полет има вирусоносител?
До полунощ се мъчили милите заради едната разпечатка с 90 имена, адреси и телефонни номера ...
Кошмарът няма свършване.
Всички пристигащи от чужбина се карантинират за 2 седмици. Попълват декларации къде ще си изкарат карантината. В последствие са открили, че в този полет е имало заразени и са започнали да търсят хората пътували с този полет. Очевидно са търсили адресите им по декларациите и се обръщат към тях да се свържат с РЗИ. И след това каза, да се свържат хората, които са контактували с тези пътници. Пътниците се знаят кои са, но контактните не се знаят. Какво толкова трудно има за разбиране не знам.

# 18 423
.

Последна редакция: чт, 30 апр 2020, 06:41 от Анонимен

# 18 424
Гледам, че масово възмущаващите се от специалността на Мутафчийски и защо такъв лекар бил начело на щаба, смело раздават мнения по вирусология, бактериология, фармация...

# 18 425
В цитата който дадох пише, че възпалението може да е резултат от инфекция, но може и да не е. Не са еднакви двете понятия.

# 18 426
  • Mediterraneo
И все пак никой не отговори на въпроса за антибиотика и главоболието, не развивайте разни теории с уикипедия!

# 18 427
И все пак никой не отговори на въпроса за антибиотика и главоболието, не развивайте разни теории с уикипедия!
Явно е предписан превантивно. Въпросният мъж е изкарал леко вируса. Най- вероятно както и много други неизследвани.

Мисля, че вече е време да се върнем към нормалния начин на живот, с леки ограничения разбира се.

# 18 428
Инфекция и възпаление са синоними. Едното е чуждица.
Обикновено като се говори за възпаление, не става ли дума за бактериално такова? Ако греша лекарите да ме поправят.
Възпаление и инфекция не са синоними. Възпаление може да бъде причинено както от патогенни микроорганизми (бактерии, вируси, гъбички), така и от други фактори (химикали, алергени, чуждо тяло, нарушения в клетките, измръзване и тн). Инфекцията се причинява от екзогенен патоорганизъм. Пример за несвързано с бактериална инфекция възпаление - възпаление на кост вследствие на износване на ставния хрущял. Възпалението е отговор на организма, с което той се опитва да отстрани причинителя и да започне лечение.

# 18 429
Скрит текст:
Casa, този път превода с гугъл е учудващо точен. Joy Но да, ако инкубационният период е 5 дни, то той е заразен от 3ия ден натам, като най-голямата инфекциозност е в деня преди проявата на симптомите. За това колко трае инфекциозността не са много сигурни. Мислят, че е до 7 дни след проявата на симптомите. Като това не важи за тежко болните, те са заразни по-дълго време.

Случаи над 7 дни са доста, няма и да ги търся, има и над 20 дни (още в Китай).
Очаквам да прочета това от СЗО или друг официален източник, а “точния “гугъл преводач на  статия не го приемам за  напълно достоверно, за да се коментира
 “ теб какво те засяга лично”, защото точно този вирус ни засяга всички лично и от поведението на всеки зависи другия.

Повече не искам да коментирам това.

Casa, Роберт Кох е официален източник. И ако на шофьора инкубационният период му е 7 дни е даже още по-добре. Съвсем няма вероятност той да зарази някого. Виждам, че дори не знаеш за какво спориш, след като приемаш за лошо, че инкубационният период може да е 7 дни специално при този шофьор.

Що се отнася до превода : в последния час около 3 пъти обясних какво пише,, даже и пример дадох. Това за инфекциозността сме го дъвкали вече и пак съм превеждала. Нямам намерение да го правя всеки ден и да обяснявам едни и същи неща. Можеш да си влезеш в сайта на СЗО, предполагам, че и там е същото.

Вече и аз спирам да коментирам по темата.

Инкубационният период за COVID-19 (т.е. времето между излагане на вируса и появата на симптомите) понастоящем се изчислява между 2 и 14 дни. На този етап знаем, че вирусът може да се предаде, когато заразените лица проявят грипоподобни симптоми. Все още обаче има несигурност дали леките или асимптоматични случаи могат да предават вируса.

https://www.ncipd.org/index.php?option=com_k2&view=item& … -ncov&lang=bg

Написах случая във Франция, имаше доста информация тогава.  Мъж, идвайки от конференция в Сингапур. Без симптоми, зарази доста хора.  Има доста информация в нета.
Само, че в началото на февруари колко се интересуваха от “някакъв” си вирус.

https://www.google.com/amp/s/amp.cnn.com/cnn/2020/02/11/europe/s … tl-gbr/index.html

Е, то и ти си написала, че човек може да заразява при проява на симптоми. Даже това, което от Робърт Кох казват е по-лошият вариант от твоя: според тях(а те се позовават на проучвания и данни) човек започва да  заразява два дни преди появата на симптоми, като в деня преди появата им е най-силно зарАзен. Затова и ако въпросният таксиметров шофьор днес го карантинират и прояви симптоми след три дни примерно, то на практика няма нужда да се изследват контактни, освен семейството му, с което е под карантина.
А за тези, които никога не проявяват никакви симптоми, май никой не знае засега какво точно става.

За инкубационния период : принципно може да е между 1 и 14 дни, но е предимно към 5-6 дни. Това мисля и в сайта на СЗО го пише.

Аз затова се чудех за какво спорим, като в крайна сметка говорим за едно и също.JoyFlowers Hibiscus

# 18 430
  • Пловдив
Обикновено като се говори за възпаление, не става ли дума за бактериално такова? Ако греша лекарите да ме поправят.
Не са синоними. В цитата на pehoko най-грубо е обяснена разликата. Например тиреоидит на Хашимото е хронично възпаление на щитовидната жлеза вследтвие на автоимунна реакция на организма. Няма бактерии и не се предписва АБ. Wink

# 18 431
Явно е предписан превантивно. Въпросният мъж е изкарал леко вируса. Най- вероятно както и много други неизследвани.

Мисля, че вече е време да се върнем към нормалния начин на живот, с леки ограничения разбира се.

А  сега ненормален ли е ? Маските, неработещите кръчми и молове, или и трите са ненормални Simple Smile Парковете са пълни, синята зона също, полетите си вървят, хората почиват по курорти, градове и села. Фризьорите и козметиците работят. Такситата даже получиха извънградски курсове за повече пари (а едно стъкло не могат да сложат). Банки, магазини, бутици също работят.
Кое е ненормалното?
Това, което беше няма как да се възобнови (икономически) скоро, което не означава, че сме в ненормален начин на живот.

# 18 432
Скрит текст:
[/b]

Не, не е бактериално винаги. Може да е термично, химично, вирусно, гъбично, бактериално и т. н.

# 18 433
.

Последна редакция: чт, 30 апр 2020, 06:43 от Анонимен

# 18 434
Скрит текст:
ок, разбрах, мерси.
По принцип infection навсякъде в речниците се превежда като инфекция, възпаление. Но явно от медицинска гледна точка е друго.

Има и гъбична инфекция... Joy

Casa, прочетох за англичанина, този е бил super spreader.

Общи условия

Активация на акаунт