COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 487 487
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 19 830
  • Bulgaria
Прочитайки (секвенирайки) геномите на SARS-cov-2 от различни пациенти в целия свят, учените установиха „натрупване“ на мутация, която може да предизвиква повишена вирулентност (преносимост). Те са загрижени, че ако D614G мутацията може да повиши преносимостта, това също може да повлияе на тежестта на заболяването. Тази мутация започна да се разпространява в Европа в началото на февруари и с увеличаване на заболеваемостта в света, тя бързо се превръща в доминираща форма.

Представени са и доказателства за рекомбинация между локално циркулиращи щамове, показателни за едновременна инфекция с повече от един щам.

https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.04.29.069054v1?fbcl … qO9aoVVFrSlBgg_5I

# 19 831
jhbd, в Германия също миналата седмица имаше починал от ковид на 26 години без придружаващи заболявания уж. Също така принципно винаги е имало смъртни случаи при млади хора без придружаващи заболявания от атипични пневмонии. Просто не се тръби навсякъде за последните специално.

За теста при пристигане в България съм абсолютно ЗА.
Gabito1504, знаем за чужбина, но явно много други пропускаха този момент. Но сега това се случи тук, при нас в България. Това не звучи като там някъде има нещо...

# 19 832
  • sofia
Да споделя как е в Полша. Маските са си задължителни навън. Има окола 14 000 заразени. И пак се коментира, че се тества малко...Остава въпросът, колко се тества тук...

# 19 833
Делта, някои не сме спрели да ходим на работа. Много ни се искаше да търкаме диваните, но не стана. Затова протестираме срещу безумната тълпа, която хем мрънкаше, хем си стоеше чинно на дивана. Не ги е страх от вируса, но и не се бутат за среща с него.
Миналата седмица моя близка, която обясняваше как вируса бил измислица беше пред нервен срив, докато излязат резултатите на съпруга й. Та всеки е герой и смелчага докато не се сблъска челно с опасността, дори и вероятността за опасност. Говоря и за себе си, само че моят сблъсък беше още в началото.

# 19 834
  • София
В медиите изнесоха информация, че лекарката от Сливен, лека й пръст, е имала астма, което в подобни случаи се отразява доста тежко Sad

# 19 835
Ето нещо Оптимистично. Може би точно човек, живеещ в България да помогне да се справим с тази гадория.
Доц. Волфганг Люпке: Аерозол с антитела помага срещу COVID-19
https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sabota-i-nedelia/balgarsk … -na-covid-19.html
Можеше много хора с антитела да дарят кръв, но след като постоянно се тръби, че никой не го е изкарал, хората се отказаха да се тестват.

# 19 836
  • Bulgaria
Проф. Маргарита Апостолова: Разчитането генома на SARS-cov-2 би помогнало да се проследи епидемията, пътищата на предаване и промените в него, които влияят на терапията!

https://media.framar.bg/%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B2%D1% … oB34eEf0hFZ3sm4SM

# 19 837
Аз не разбирам, какъв е точно проблема, че сутрин Мутафчийски нямало да отговаря на въпроси. Тук вливаме повече информация, отколкото сигурно той знае. Аз лично го гледах само и единствено, защото казваше болните по градове. От там нататък в интернет има достатъчно инфо. Брифинга беше хубаво нещо за възрастните и хора, които не използват интернет. Какво толкова се възмущавате? Някакви неща, къде ние сме ги коментирали преди една седмица, той вчера чак му се задава въпроса, е и?! Ние отдавна сме го сдъвкали. Мисля, че не трябва да се коментира, кой как лекува, защото утре някой може да предприеме самолечение и да стане лошо. Оставете докторите да ни лекуват, когато трябва, а не от сега да гледаме с какво трябва да ни лекуват.

Обстановката във Видин за мен показва, че този вирус си е наистина много заразен, което за пореден път доказва, че няма как под 1% от населението на Ломбардия да е заразено, със сигурност са повече, което значи че и процентът на смъртността не е този. Цяла Европа премахва мерки, не е само България и това не е прищявка явно на Бойко или на бизнеса. За да го правят явно си има някаква причина, която ние не знаем.

# 19 838
jhbd има и друг млад човек починал без съпътстващи. Около 30те беше.

# 19 839
изобщо не страдам от липсата на никакви брифинги, с нищо не бяха информативни за мен

смятате ли, че ако ежедневно имахме достъп до такъв доклад https://www.mass.gov/doc/covid-19-dashboard-may-1-2020/download /излиза абсолютно всеки ден за щат, съпоставим като население с България/, щяхме да имаме нужда 5-6 човека да се явяват сутрин и да прочитат двете изречения съществена информация? чудя се, как не се намери един чиновник в цялата администрация, която е заета със здравеопазването, на който да му бъде възложено да направи подобен макет и да въвежда данните, които получават отвсякъде, и с един клик да генерира съответния доклад за деня, а за който не може да чете - да гледа картинките и графиките, които и второкласник ще осмисли

на обществото ни е нужна точна такава информация - брой тестове и разрези на данните,  по пол, по възраст, по раса, по придружаваща заболяемост, по окръзи, по болници и институции, и това по отделно - за заразени и за смъртни случаи, и всеки мислещ ще може да направи изводи за себе си как да се съобразява с препоръките и ограниченията

за сравнение - в нашия официален информационен портал, информацията истатистиката се свежда до следното - https://coronavirus.bg/arcgis/apps/opsdashboard/index.html#/ecac … a956f7948f586af93

# 19 840
Щели да наблюдават лечение с още 2 медикамента в България. Някой знае ли за кои лекарства се говори? Дали Ремдесевир е сред тях, предвид братството ни с Америка. Или само за ваксината сме братя Thinking

# 19 841
jhbd, в Германия също миналата седмица имаше починал от ковид на 26 години без придружаващи заболявания уж. Също така принципно винаги е имало смъртни случаи при млади хора без придружаващи заболявания от атипични пневмонии. Просто не се тръби навсякъде за последните специално.

За теста при пристигане в България съм абсолютно ЗА.
Gabito1504, знаем за чужбина, но явно много други пропускаха този момент. Но сега това се случи тук, при нас в България. Това не звучи като там някъде има нещо...
Ако може да попитам защо за тази информация , за младите хора не се тръби?Това правилно ли е? Ето ценна информация, ами пишете тук , вместо от чужбина да ми говорят за парковете в България, за маските и т.н.
Още преди месец говорих с приятелка в Испания, жената ме предупреди да не вярвам, че млади хора не умирали, сама ми каза и полицаи имаме , и лекари.
Спазвам мерките, гледах НОЩ всяка сутрин, много ме дразнеше това внушение, че младите не се разболявали, пък не умирали, много.

# 19 842
Явно стана ,че краткосрочно пълно решение на проблема няма. Вярвам,че и генералът го е възприел, поне така изглеждаше - спокоен. И се мисли за живот и мерки в дългосрочен контекст. Няма как две години да търкаме диваните всички ,но никой никого не спира. Явно лятото ще се даде глътка въздух , а на есен.... не се знае...

# 19 843
Спазвам мерките, гледах НОЩ всяка сутрин, много ме дразнеше това внушение, че младите не се разболявали, пък не умирали, много.
Това изобщо не е  "внушение" на НОЩ.  Това е хипотезата на доц. Мангъров и на Медицинския съвет, който скоропостижно "умря".
В чуждите сайтове има информация за починали много млади хора, но тази информация е малко под сурдинка.

# 19 844
  • София
Кой е внушавал, че млади и здрави не умират?
Още от началото СЗО казваха/пишеха, че основно умират възрастни и/или хора с определени заболявания. Никога не се е твърдяло, че млади не умират.

Общи условия

Активация на акаунт