COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 486 997
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 19 815
  • София
Sunshine_Reggea, контекста на изказването беше съвсем друг. Защо всеки си го интерпретира, както му изнася? Каза, че ако продължаваме така до септември може да няма кой да води брифингите, защото и той е жив човек и не е застрахован.

Няма разлика в тълкуванието - казва, че ако се провлачим много, като нищо ще се изпозарази и той. Демек - за да не се стига до подобно явление, трябва да се направи нещо. Е, направи се. Всичко върви по добре зададен план и всичко е под контрол, освен във Видин и Сливен - краища, които явно всички са решили да доунищожат.

# 19 816
Скрит текст:
В тази тема аз бях и съм от "диванените". Бях за мерките, бях за Мутафчийски и бях недоволна от стенещите тук за демокрация, права и свободи.

1. Мутафчийски беше шеф на ВМА преди пандемията и вируса. Това, че е коремен хирург не означава, че не разбира от медицина, както тук внушавахте. Той - Мутафчийски е учил първо за лекар, после за специалност. Много се писа, че не разбирал от вируси, инфекции, друг трябвало да бъде ,трети разбирал и бил светило и защо те не са начело на щаба. Мутафчийски е военен по закон (там и другите лекари са със звание)  Той не може да откаже да застане на щаба начело, дори и да иска. Той прие каузата за спасяване на народа ни със сърце, душа и заложи име и реноме.  Получи обиди, гаври, подигравки, заплахи. Първите три често и тук дори от жени обикновени и далече от мед. съсловие. Където можах и имах време писах там във фейсбук в негова защита, не защото ми е някакъв, а защото не заслужаваше помията от хора интелектуално и морално значимо под минимума. Не вярвам да не сте видели, да не знаете какво получи за труда си и времето. Тук му брояха и парите дори, колко получавал сега, лекувал ли е, колко разбирал. Но трупове броял, чували носел, какво да ви кажа. На всяка страница го пишат тези , които сега изкарват, че уж ние сме се надявали зловещо да видим ей-така изтегнати и доволни.
Минаха се етични граници.

2. Тези , които бяха против маските, бяха за парковете, за Витоша, за "опрашване", тези които боготворяха Мангъров , трябва да са доволни. Ето, часът настана, свободни сте. Но, пак сте недоволни. Пак хвърляте вина по тези от диваните. Вие какво си мислите, че ние не ядем, не трябва да работим, не гледаме деца, нямаме кредити, нямаме притеснения? Вие сте единствени. Ние нямаме приятели, нямаме близки, нямаме болести и сме въздухари преживящи ей-така.  Ние броим болни , починали и се усмихваме доволни, така ли го писахте. Ама не се оплакваме, спазваме  мерки, броим левчета и кротуваме, защото сме прости и не виждаме манупулирането уж. Ние нямаме близки, нямаме познати, не четем и не знаем какво е в другите страни, за да ни светне какво става и се притесним. Ние сме тези, които мислехме и за вас, тези дето ни обиждахте тук.Много трудно ще ми внушите на мен поне вина, много добре чета между редове и думи, а след това се и вижда истинския мотив на побутването и противенето-кой има фитнес, кой ресторант, кой хотел...разбирам ви, но бъдете искрени, тогава и ще получите обратното-съчувствие, съвет от някои, подкрепа морална дори.

3. Мутафчийски е против мерките да паднат. Това се видя преди няколко дни още. Той беше огорчен, беше смазан, тук дори писахме и коментирахме, но пак другите взеха връх и нито намериха нещо нередно, нито се притесниха за нещо.

4. Лобито на бизнеса надделя, нормално е това и очаквано. Това, което не очаквах е народа как повярва на тънките струни и запя в тяхна песен. Сега ще видим, дано ни се размине, но ние не сме извънземни. Народът избесня, нито мерки спазва, нито стои  вкъщи, заплашват, протестират... Бедния, отчаяния човек винаги е удобен за това, виждаме и по изборите за кебапче какво правят. Да, трудно е за всички, но беше въпрос на време само съвсем малко да се овладее ситуацията донякъде и бъде по-безопасно. Това по Великден беше показателно и не ми казвайте, че вече се видяло, че не е страшно. Не, не се е видяло, защото е рано, поне за мен.

5. Много съм огорчена. Мислех, поне ще удържат на напъна за падане на мерките, но не би. Затова и се получи-има маски, няма маски да носите. Има това, после няма. То и преди пандемията беше така. Щом почнат недоволства, дава се заден. Но тук сега е заложено много. Мутафчийски не вярвам да се появи пак, освен за нещо много тревожно да съобщи. А дори предполагам, че ще бъде и сменен. Стана неудобен и си мисля, че е пред избор-дали да заложи име и реноме на лекар, както и работа и длъжност, срещу удобно приемане на мнението на бизнеса и правителството.  Защото двете неща не ми се връзват и то си личи по има-няма мерки.

6. Хич няма вече да се мъча и тревожа. Вече сме оставени на самотек, на оцеляване и на шанс. Никой, никой не е застрахован, че ще оцелее или поне ще е без сериозни поражения здравословни. Много се говори, писа...дано преминем, дано семействата ни са здрави и всички българи. Но, за мен това ще е невъзможно (дано греша) Тепърва ще става страшно и дори няма да се знае. Така хем хората няма да се дразнят-тези против мерките, ще си живеят волно и щастливо и ей-така ще си пръскат зараза. Те са вечни, тях нищо не ги лови, здрави са и никога от нищо не боледували разбрах. Може, дано е така. Аз не познавам дори млади хора без нещо малко да имат проблем здравословен-било алергия, било друго. Ние сме най-болната нация доказано, а и сме на първо място по смъртност (поне така съм чела) от развитите уж страни. Тогава на какво залагаме? Това не са възрастни хора всички, има деца, има млади хора трудоспособни, има и здрави покосени ей-така и си заминават без да са се оплаквали.

7 Всеки гледа себе си, търси тук начин да убеди "другия лагер" за правотата си. Но тези диванените се притесняват за всички, а вторите за бизнеса си, за благополучието си, за доходите си. То и първите имат такива неща, ама...това не се отчиташе.

8. Пиша дълго , защото съм много, много разочарована и отвратена дори. Мисля повече да не пиша тук, не е важно моето мнение, а и ми омръзна от нападки. Но искам да ви пожелая да сте здрави всички, независимо от коя страна сте по въпроса за мерките. Нека по-скоро всичко мине и се забрави. Висока цена ще платим и здравословно и финансово всички. Все пак съм обещала и като направя тест ще влезна да напиша какъв е (спазвам обещаното, не че нещо е за някой важно)
Мислете за всички, защото всички сме заедно в кюпа. Тук няма бедни и богати, дори здрави и болни.

Един от най-смислените постове в тази тема, които съм чела.

Само ще напиша, че на 20 април в Норвегия почина от корона вирус 49-годишен мъж. Напълно здрав, без абсолютно никакви здравословни проблеми. Оставя жена и деца след себе си. Няма да споменавам колко млади, разбирай под 60-годишна възраст, са били в интензивното с интензивно и тежко лечение и са оцелели. Явно мнозина в България си мислят, че това на тях няма да им се случи, защото Господ е българин, те са ваксинирани (!), пият ракия, такива работи се случват само в чужбина и българите са богоизбрани и безсмъртни.

На скептиците - няма гаранция, че няма да се случи и на вас. И като си знаем в какво състояние е българското здравеопазване, в какво състояние са болниците ... плюйте в пазва.

# 19 817
С и без брифинги, всеки действаше според собствената си съвест, така ще бъде и занапред.

# 19 818
В тази тема аз бях и съм от "диванените". Бях за мерките, бях за Мутафчийски и бях недоволна от стенещите тук за демокрация, права и свободи.

1. Мутафчийски беше шеф на ВМА преди пандемията и вируса. Това, че е коремен хирург не означава, че не разбира от медицина, както тук внушавахте. Той - Мутафчийски е учил първо за лекар, после за специалност. Много се писа, че не разбирал от вируси, инфекции, друг трябвало да бъде ,трети разбирал и бил светило и защо те не са начело на щаба. Мутафчийски е военен по закон (там и другите лекари са със звание)  Той не може да откаже да застане на щаба начело, дори и да иска. Той прие каузата за спасяване на народа ни със сърце, душа и заложи име и реноме.  Получи обиди, гаври, подигравки, заплахи. Първите три често и тук дори от жени обикновени и далече от мед. съсловие. Където можах и имах време писах там във фейсбук в негова защита, не защото ми е някакъв, а защото не заслужаваше помията от хора интелектуално и морално значимо под минимума. Не вярвам да не сте видели, да не знаете какво получи за труда си и времето. Тук му брояха и парите дори, колко получавал сега, лекувал ли е, колко разбирал. Но трупове броял, чували носел, какво да ви кажа. На всяка страница го пишат тези , които сега изкарват, че уж ние сме се надявали зловещо да видим ей-така изтегнати и доволни.
Минаха се етични граници.

2. Тези , които бяха против маските, бяха за парковете, за Витоша, за "опрашване", тези които боготворяха Мангъров , трябва да са доволни. Ето, часът настана, свободни сте. Но, пак сте недоволни. Пак хвърляте вина по тези от диваните. Вие какво си мислите, че ние не ядем, не трябва да работим, не гледаме деца, нямаме кредити, нямаме притеснения? Вие сте единствени. Ние нямаме приятели, нямаме близки, нямаме болести и сме въздухари преживящи ей-така.  Ние броим болни , починали и се усмихваме доволни, така ли го писахте. Ама не се оплакваме, спазваме  мерки, броим левчета и кротуваме, защото сме прости и не виждаме манупулирането уж. Ние нямаме близки, нямаме познати, не четем и не знаем какво е в другите страни, за да ни светне какво става и се притесним. Ние сме тези, които мислехме и за вас, тези дето ни обиждахте тук.Много трудно ще ми внушите на мен поне вина, много добре чета между редове и думи, а след това се и вижда истинския мотив на побутването и противенето-кой има фитнес, кой ресторант, кой хотел...разбирам ви, но бъдете искрени, тогава и ще получите обратното-съчувствие, съвет от някои, подкрепа морална дори.

3. Мутафчийски е против мерките да паднат. Това се видя преди няколко дни още. Той беше огорчен, беше смазан, тук дори писахме и коментирахме, но пак другите взеха връх и нито намериха нещо нередно, нито се притесниха за нещо.

4. Лобито на бизнеса надделя, нормално е това и очаквано. Това, което не очаквах е народа как повярва на тънките струни и запя в тяхна песен. Сега ще видим, дано ни се размине, но ние не сме извънземни. Народът избесня, нито мерки спазва, нито стои  вкъщи, заплашват, протестират... Бедния, отчаяния човек винаги е удобен за това, виждаме и по изборите за кебапче какво правят. Да, трудно е за всички, но беше въпрос на време само съвсем малко да се овладее ситуацията донякъде и бъде по-безопасно. Това по Великден беше показателно и не ми казвайте, че вече се видяло, че не е страшно. Не, не се е видяло, защото е рано, поне за мен.

5. Много съм огорчена. Мислех, поне ще удържат на напъна за падане на мерките, но не би. Затова и се получи-има маски, няма маски да носите. Има това, после няма. То и преди пандемията беше така. Щом почнат недоволства, дава се заден. Но тук сега е заложено много. Мутафчийски не вярвам да се появи пак, освен за нещо много тревожно да съобщи. А дори предполагам, че ще бъде и сменен. Стана неудобен и си мисля, че е пред избор-дали да заложи име и реноме на лекар, както и работа и длъжност, срещу удобно приемане на мнението на бизнеса и правителството.  Защото двете неща не ми се връзват и то си личи по има-няма мерки.

6. Хич няма вече да се мъча и тревожа. Вече сме оставени на самотек, на оцеляване и на шанс. Никой, никой не е застрахован, че ще оцелее или поне ще е без сериозни поражения здравословни. Много се говори, писа...дано преминем, дано семействата ни са здрави и всички българи. Но, за мен това ще е невъзможно (дано греша) Тепърва ще става страшно и дори няма да се знае. Така хем хората няма да се дразнят-тези против мерките, ще си живеят волно и щастливо и ей-така ще си пръскат зараза. Те са вечни, тях нищо не ги лови, здрави са и никога от нищо не боледували разбрах. Може, дано е така. Аз не познавам дори млади хора без нещо малко да имат проблем здравословен-било алергия, било друго. Ние сме най-болната нация доказано, а и сме на първо място по смъртност (поне така съм чела) от развитите уж страни. Тогава на какво залагаме? Това не са възрастни хора всички, има деца, има млади хора трудоспособни, има и здрави покосени ей-така и си заминават без да са се оплаквали.

7 Всеки гледа себе си, търси тук начин да убеди "другия лагер" за правотата си. Но тези диванените се притесняват за всички, а вторите за бизнеса си, за благополучието си, за доходите си. То и първите имат такива неща, ама...това не се отчиташе.

8. Пиша дълго , защото съм много, много разочарована и отвратена дори. Мисля повече да не пиша тук, не е важно моето мнение, а и ми омръзна от нападки. Но искам да ви пожелая да сте здрави всички, независимо от коя страна сте по въпроса за мерките. Нека по-скоро всичко мине и се забрави. Висока цена ще платим и здравословно и финансово всички. Все пак съм обещала и като направя тест ще влезна да напиша какъв е (спазвам обещаното, не че нещо е за някой важно)
Мислете за всички, защото всички сме заедно в кюпа. Тук няма бедни и богати, дори здрави и болни.
Със същите мисли и усещане съм и аз. Чудесно написано!

# 19 819
Хора, въртим в кръг и преливаме от пусто в празно. Естествено, че няма гаранция че няма да ни се случи, естествено, че никой не е застрахован, естествено, че всеки може да умре от корона вирус. Както и от милион други заболявания. Стига сте си мислили, че тия, дето не са се притеснили, се смятат за безсмъртни.

# 19 820
Skrekkelig Същата ваксина ли е причината за смъртността в Испания, Белгия, Англия и САЩ, че не разбрах нещо?
Възможно е. Става въпрос за тривалентната инактивирана противогрипна ваксина с добавен адювант MF59, uоято не знам да ли се предлага само от един производител. Слагана е в Италия, Испания, Китай, САЩ, специално за ЮК се препоръчва точно тази за хора над 65 години, за засилване на имунния отговор. В България се е слагала четиривалентната, по препоръка на СЗО.

Чудя се за тази млада лекарка от Сливeн, дали не е слагала и тя в опит да се предпази. Това бурно протичане става заради много силния отговор на имунната система -  цитокинова буря.

За Белгия нямам информация, но повечето западни държави са ползвали четиривалентната ваксина . Но това си е теория де. Като тази за БЦЖто.

https://www.researchgate.net/publication/340182781_Consider_Infl … ted_with_COVID-19

# 19 821
Мисля, че не ни трябват брифинги всеки ден, за да се пазим. Не го казвам заради генерала или друг, просто вече не е нужна тази публичност. Най-важното го казаха сто пъти; който разбрал, разбрал.

Сега е време да се поеме лична отговорност. Продължавайте да пазите дистанция, не се срещайте с големи компании, влизайте възможно най-рядко в публични сгради или обществен транспорт, почиствайте си ръцете... Няма нужда от заповед или брифинг, в други страни и без такива спазват препоръките; ние не сме по-тъпи.

Информацията тук протича така:
Скрит текст:
В Австрия съобщаваха за първите случаи подробно в медиите; може би до към хиляда случая можеха да се проследят, но нишката след това се разми и изгуби. Първите жертви също бяха съобщавани, но може би трийсетина, постепенно станаха като данни само възраст и град.. И в един момент бяха към 800-900 нови на ден и беше само число. Не беше възможно да се описват всички огнища.

Брифинги няма. Има официални изказвания на министри и Курц може би в най-честия период по два пъти в седмицата, в които не съобщават жертвите, а казват конкретно мерките, които предприемат. Информативни с, бих казала с предимно икономически характер.

Цифрите се съобщават в сайт на здравното министерство. Най-интересно за мен винаги е било колко свободни легла има и колко теста са направени. Официално днес: 15 493, починали 596, интензивни свободни легла 1046, направени тестове 269 619. Новите случаи намаляха, ето как изглежда ситуацията:

# 19 822
  • Bulgaria
Интересува ме как ще потушат огнището във Видин. И след като нямам възможността да видя как реагират на въпросите на брифинга по този повод и какви мерки се взимат, какво да очаквам? Брифингът не е само с цел броене на заразени и починали. На него би трябвало да ни дават ясна представа какво се случва в различните области, какво ще предприемат, как ще се справят със ситуацията. Къде ще се настаняват тези хора? Ломската болница не мисля, че е в състояние да поеме всички пациенти на видинската. Болните с коронавирус са прекалено много и постоянно се увеличават. Голяма част - хора на възраст със сериозни заболявания. Трябва да се случи някаква трагедия там ли, за да се вземат някакви мерки? Кой ще поеме отговорност за ситуацията там? Безотговорните лекари ли, които не са носили маски?

Продължават да нарастват случаите от първия дом за възрастни хора в Гара Орешец. Във втория дом, където е установен положителен, вече има и две санитарки положителни. До една седмица и там може нещата да се усложнят.

https://www.bnr.bg/vidin/post/101269032

Последна редакция: сб, 02 май 2020, 13:45 от MK_

# 19 823
  • София
Цитат
...Става въпрос за тривалентната инактивирана противогрипна ваксина с добавен адювант MF59, uоято не знам да ли се предлага само от един производител. Слагана е в Италия, Испания, Китай, САЩ, специално за ЮК се препоръчва точно тази за хора над 65 години, за засилване на имунния отговор. В България се е слагала четиривалентната, по препоръка на СЗО.
Чудя се за тази млада лекарка от Сливeн, дали не е слагала и тя в опит да се предпази. Това бурно протичане става заради много силния отговор на имунната система -  цитокинова буря.
...
Логика - като по учебник.
Болестта поразява само старите и болните. Е, и ваксинираните с "лоша ваксина".
Починала лекарка, само на 43 години, без съпътстващи заболявания?
Значи няма начин да не се е ваксирнирала, т.е. сама да си е виновна.
Всичко си е наред, ние сме си ОК и нищо лошо не може да ни се случи! Лошото се случва на старите, болните и  ... ваксинираните с "лоша ваксина".
Всичко гениално е просто.

# 19 824
  • София
Логично е да разхлабят мерките, за да тестват какво ще се случи. Както се вижда и от мненията тук, голяма част от хората са да има мерки, но това не може да продължи с години! Колко може да караме така, с по 50 нови случая на ден? Не много. Затова единственият ход, който имат е да намалят значително мерките и да следят какво се случва.

Напълно логично сега ще премахнат почти всички мерки. А и може да се окаже, че следващ пик няма да има. В Банско заразата е преминала без никой да разбере! Вероятно това е целта - да се види, дали въобще положението може да се влоши. А и както видяхме, могат да наложат нови мерки за няколко часа и да затворят всичко.

В Германия като не са спирали да ходят по паркове и т.н., какво? Да не се е влошило положението? Да не говорим, че пак там всички лекари и учени са единодушни, че активностите сред природата са от голяма полза и не трябва да се забраняват.

# 19 825
Поне аз за първи път чух за починал /43 годишен/ пациент без други придружаващи заболявания. Всички списващи против мерките говорят за възрастни починали. За тях хора над 40 години спадат към тази категория. В момента имаме случай близко до тяхната граница на млад човек. Това си мисля, че ще ги отрезви. Защо ли? Защото се вижда и разбира, че няма група на недосегаеми от гадината.
Чета за голямо нетърпение за премахване на 14 дневна карантина на пристигащите от чужбина. Чудесно. След като имате такова огромно желание за идване в България си направете тест в чужбина и заповядайте. За протокола: много мил и скъп човек за мен е в чужбина. Искам да го прегърна и да му дам сили и на него,  но той самият няма да действа първосигнално и неразумно с неговото пристигане тук, сега и в тези критични моменти.
Фани, браво за анализа.

# 19 826
  • MI
В Италия се слагат и три и четири валентни ваксини. Rolling Eyes И тривалентните са повече от една. Самата аз си сложих, о ужас, бременна при това в последни месеци. Та съм напълно сигурна. Стига глупости вече, прекалено стана.

# 19 827
За мен пък е без значение премахването на ИП или някакви ограничения. Не съм останала с впечатление, че за 2 месеца болниците са ги подготвили особено, по-подготвени няма и да станат и за 4 месеца. Досега масово не се спазваха наредби, отсега нататък ще се спазват нито по-малко, нито повече.
Няма да изпадам в конкретика кои мерки смятам за ОК, кои не, но съм сериозно възмутена от тази непоследователност в действията на НОЩ, Бойко, министри и тн. Това ми е доста притеснително - хаос, липса на стратегия, липса на далновидност. Защото това са неща, които се проявяват във всички сфери на живота и ще останат с нас и след тази пандемия. Все съм си мислила, че за успешното управление на една страна се изискват И качества, които не се учат в университет. Щастливци са страните, управявани от хора, които ги имат. Ние не сме сред тях в момента. Противоречиви мерки, мнение менящо се на 180 градуса през 2 дни, никакъв контрол върху спазването на приетите мерки.. това е при нас. Никога не съм и се осланяла на добрата воля и съвестта на гражданите и мисля, че е глупаво, ако някой го прави. Също така мисля, че е мираж дисциплината на други нации, но дори и да я има, тя далеч не им е заложена генетично.
Колкото до информацията от брифингите - нови мерки, отмяна на стари и подбни, мисля, че ще съобщават и по новините най-малкото. За информация от друго естество никога не съм се информирала от бг източници така или иначе, но който го прави - бг сайтове бол... Не че в чуждите медии не се манипулира информация, но на толкова грешно преведени глупости се начетох напоследък, че..
Много ми хареса написаното.
С първото подчертано съм съгласна. Защо болница във  Видин /едва ли е единствената/ е оставена с 1 /един/ инфекционист! Не трябваше ли да се предвиди, в зависимост от възникналата нужда, да се подготвят лекари, готови да бъдат там на помощ!
Далновидност в такава ситуация е трудна, затова и управлението има множество министерства, експерти и т.н., които да могат да направят успешен план. У нас обаче управлението е еднолично. Колкото и да ми е симпатичноантипатичен ББ, той е човека, който взема крайното решение, което зависи от настроението на хората. Ако хората много възроптаят - отменя, ако приемат - налага. Това не ми е особено понятно.
Вярно, че сме демокрачна държава /с малко мафиотски привкус/, но наистина от години не сме имали далновидни управляващи с визия за държавата. Далновидни с визия за собственото си развитие и благоденствие имаме много.

# 19 828
Аз се тревожа много за едно. Все пак интубацията е сложна манипулация, не знам в малка било то и областна болница колко кадърни може да се специалистите и то в подобни манипулации. Може някой да го правят за първи път в живота си. Та... ако ме разбирате възможно е и това да затрие човек било то и млад.

# 19 829
jhbd, в Германия също миналата седмица имаше починал от ковид на 26 години без придружаващи заболявания уж. Също така принципно винаги е имало смъртни случаи при млади хора без придружаващи заболявания от атипични пневмонии. Просто не се тръби навсякъде за последните специално.

За теста при пристигане в България съм абсолютно ЗА.

Общи условия

Активация на акаунт