COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 487 579
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 19 905
Ако има нова Заповед на МЗ.
Възможно е да обмислят нещо в тази посока.
Малко ми е странно / не, всъщност, много ми е странно !/ , в други държави заработили ли са някъде моловете, фитнесите и кафенетата.

Според този материал в Испания от 11 май баровете и ресторантите могат да си отварят терасите с 30% заетост, от края на май - театри, кина, галерии, музеи не повече от 1/3 от капацитета, края на юни - магазините ще могат да работят с 1/2 от капацитета и 2 метра между клиентите, ще има разхлабване на ресторантите.

https://www.rte.ie/news/coronavirus/2020/0429/1135574-spain-deta … to-ease-lockdown/

Лека-полека и с ограничения няма нищо лошо. Въпросът е да не стане на 100 % навсякъде и изведнъж, преди да е ясен ефектът.

# 19 906
tays, в Германия моловете са отворени от миналата седмица, гастрономията не работи още. Зоопарковете, музеите, детските площадки отварят от следващата седмица, в някои провинции вече си работят.

Ето по това се движи НОЩ - тенденциите в Европа, където всичко се отваря полека-лека. Защото разбраха, че не може вечно да стоят заключени и трябва да се яде. Та и ние така.
Не е заради това, че имало недоволни от мерките и те били ревали.
Сега постепенно ще преминем към чисто медицински контрол на епидемията и ще премахнем политическия, както трябваше да направим от самото начало. И дано увеличат тестването, че е срамота да не са се организирали досега за повече тестове.

# 19 907
"Отварянето"  е по чисто икономически причини - никоя държава не може да издържи повече от 2 месеца карантина без сериозни финансови щети. Те вече са налице всъщност, но има шанс и да станат по-големи с дълга карантина. Разчита се, че вирусът вече се е "наиграл" достатъчно и ако нанесе щети няма да са големи ... но разбира се няма гаранции.

# 19 908
tays, в Германия моловете са отворени от миналата седмица, гастрономията не работи още. Зоопарковете, музеите, детските площадки отварят от следващата седмица, в някои провинции вече си работят.

Ето по това се движи НОЩ - тенденциите в Европа, където всичко се отваря полека-лека. Защото разбраха, че не може вечно да стоят заключени и трябва да се яде. Та и ние така.
Не е заради това, че имало недоволни от мерките и те били ревали.
Сега постепенно ще преминем към чисто медицински контрол на епидемията и ще премахнем политическия, както трябваше да направим от самото начало. И дано увеличат тестването, че е срамота да не са се организирали досега за повече тестове.

Медицинският контрол на епидемиите включва изолирането на заразените и всичките им контакти.
Това с този вирус и нивото му на трансмисивност се оказа невъзможно.

Спокойно, като здравната система колабира, всичко ще затвори така или иначе - дали ще е принудително, дали ще е защото служителите или клиентите са болни няма значение.

Някой тук си живеят с илюзията, че животът ще се върне такъв, какъвто е бил преди, ако няма достъпна ваксина.

Няма как да стане.

# 19 909
И дано увеличат тестването, че е срамота да не са се организирали досега за повече тестове.

Според общите тенденции в Европа /пътната карта/ това е един от ключовите критерии, които определят разхлабването на мерките. Затова съм леко скептична по отношение на това доколко всъщност спазваме общите тенденции.
/large-scale testing capacity to quickly detect and isolate infected individuals, as well as tracking and tracing capacity/.

Последна редакция: сб, 02 май 2020, 16:41 от Vapor

# 19 910
И все пак си говорим за брой тестове, а не за брой тествани хора.

# 19 911
Доколкото разбрах ще свърши ИП на 13 май и щяли да въведат закони за някои от мерките. Може ли някой да ми обясни (не съм изобщо компетентна по тези въпроси) защо ще се въвеждат закони, а няма да продължи ИП с намалени рестрикции? Това, което ми идва наум е, че доста дълго време ще си живеем по този начин и няма да мине скоро. Щом чак и закони ще има...
Честито на противниците на ИП. Спечелихте. Сега ще видите глада, но той не е заради ИП, а заради и без това съсипана световна икономика.
Не виждам с какво ИП щеше да ни защити като по време на ИП се съсипа икономиката. Цялата психоза в цял свят спря потребението на всичко освен храна и лекарства, отделно спирането на международния транспорт спря възможността за доставка до производствата насила бяха поставени в шах работещи бизнеси, които даваха хляб на хиляди хора. Можеше просто да се въведат повишени хигиенни мерки и да се налеят пари в здравопазването.

# 19 912
Ето французите. Искат да си удължават ИП до края на юли. Ще го гласуват в понеделник.
https://www.france24.com/en/20200502-france-extends-covid-19-hea … ncy-until-july-24

Последна редакция: сб, 02 май 2020, 16:45 от FlameV

# 19 913
При нас обаче има една особеност - 6 седмици сме в едно плато и не е много ясно пик ли ни чака или има тенденция за спад. Затова смятам, че е далеч по-разумно да се изчака поне до края на ИП и да затихнат локалните огнища в Плевен, Видин и др. за да се види ясно посоката. При нас не е имало пандемичен взрив както в други държави, които вече отварят по-смело на база големият спад на хоспитализациите.

# 19 914
При нас реално нямаше карантина. Освен големите магазини , моловете и заведенията с присядате и консумация, нищо не затвори. Може по- обрано и предпазливо да се връщаме към цялостно възстаноовяване на обектите.
Сега цари някакъв пълен цирк и хаос, аз лично не мога да се ориентирам. За какво бяха нужни някакви коридори в парковете преди няколко дни, а днес чета, че всички паркове са отворени Confused
Ето, и мм сега си дойде, дори на пейки седели. Ае, хора, какво става наистина.
Ми да кажат край на всички ограничения, че да знаем, че няма такива.
Аз съм човек, който живее по правила.
Сега кое вече не ми е позволено и кое - да, не мога да преценя.
Много спонтанно ми се струва всичко в понеделник да отваря и да започва поепидемчването.
И аз искам на пикник с бира и с приятели, ама може ли, не може ли- къде може и къде не може...
Чакаме да гледаме.

# 19 915
Това вече ми идва в повече ....
Някой чел ли е нещо повече по темата?

Деца умират от нова болест, изследват има ли връзка с Ковид-19
https://www.bgonair.bg/a/4-world/192348-detsa-umirat-ot-nova-mis … vrazka-s-kovid-19

# 19 916

https://www.bgonair.bg/a/4-world/192348-detsa-umirat-ot-nova-mis … vrazka-s-kovid-19

Мда, обсъждаше се, че от няколко страни са сигнализирали за симптоми подобни на Синдрома на Кавазаки при ковид позитивни дечица.

# 19 917
  • София

От 4 дни поне е в новините в други страни като Англия и Франция. Нашите не съм гледала, ама те чакат някой да преведе новината на руски и от там да опитат на български, та идват с по седмица закъснение.

# 19 918
Къде изчезна постът на Лили М за връзката между локдауна и икономиката ?
Имаше ли такъв, или е в другата тема ?

# 19 919

Мда, обсъждаше се, че от няколко страни са сигнализирали за симптоми подобни на Синдрома на Кавазаки при ковид позитивни дечица.

Във видеото казват, че не всички са били положителни.

Общи условия

Активация на акаунт