COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 487 337
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 21 480
Скрит текст:
Цитат
Относно Мангъров ще кажа само, че освен, че говори абсолютни лъжи, подтиква населението към неразумни действия и дава по 5 интервюта на ден, интересно ми е какво ще обяснява, когато се окаже, че смъртността изобщо не е толкова ниска, не умират само хора над 75 с по 3 придружаващи заболявания и няма да изградим групов имунитет по неговия начин никога.
Мангъров не бързайте да го плюете, защото накрая не се знае каква ще се окаже истината. Аз например по въпроса за смъртността няколко пъти си смених мнението въз основа на различни изследвания и доказателства. В момента не смятам че Мангъров е прав че заразените са стотици хиляди, това което той говори в момента се разминава тотално с това което аз говоря като представям ситуацията в България в началото на Април, защото аз не говоря за стотици хиляди заразени а за едно ядро което не се променя в първите седмици на Април между 8 000 и 13 000 заразени и една растяща група с имунитет която вече е достигнала между 1 700 и 2 800. Но нямам гаранция че аз съм прав а той греши. Просто към този момент смятам че доказателствата за смъртността сочат тези цифри. Но не се знае в бъдеще какво ще се случи. Топ вирусолози си менят мнението постоянно въз основа на нови доказателства, изследвания и т.н., за което например Меркел е критикувала Дростен че непрекъснато си мени мнението по всякакви въпроси относно вируса, а той и е казал че си го мени въз основа на всякакви нови изследвания. Та и аз така. В момента смятам че Мангъров не е прав че стотици хиляди са се срещали с вируса, защото смятам че доказателствата които представя (тестовете за антитела на нашите лаборатории) са валидни но са по слаби, от доказателствата за по висока смъртност и съответно по слабо разпространение, но може и да греша. В момента ние се намираме в ситуация на неизвестност, знаем много малко неща за вируса, и не се знае накрая кой ще излезе прав.
Като не знаеш и не си сигурен - мълчиш, а не експериментираш с живота и здравето на милиони хора като ги подтикваш да се заразяват с нов вирус. Разумните хора поне постъпват така. А Мангъров специално не е човек, който не знае.

Последна редакция: пн, 04 май 2020, 19:56 от Не се сърди, човече

# 21 481
След 19 ч. ще има извънреден брифинг..

Какво ли ще ни сервират?

В лице в лице беше Петър Москов. Заслужава да се види, във втората част е. В първата - социалната министърка.

https://btvplus.bg/produkt/predavaniya/24677/lice-v-lice/lice-v-lice-04-05-2020-g
Сигурно, че карантинират Видин област.

Да не отворят и фитнесите и стадионите, поне като сме тръгнали...
Joy
Аз па мисля, че ще резнат ресторантьорите. Министър Ананиев ще отмени заповедта в някои части, то при него е практика вече.
Както и да е, ще видим.
МК, лекарите са особена категория хора - всеки ден се срещат със смъртта. Те имат друга философия, дори за самите себе си.
Затова и Мангърков, и Мутафчийски, и други лекари, горовят за сухи съчки, загинали и разни други леко шокиращи неща за обикновен човек. Те с това живеят, като защитен механизъм им е цинизмът, и фолклорът.
Жалко за починалите на първа линия, но те имат друго отношение от нашето.

За Видин е ужасно просто.

# 21 482
След 19 ч. ще има извънреден брифинг..

Какво ли ще ни сервират?
Затваряне на Видин и областта? В очакване сме.

# 21 483
  • Варна
Правителството обмисля да отвори детските градини от 11 май. Понеже някой по назад беше писал че се възстановяват например съдебните дейности от 19 или 20 май и питаше на кого ще си оставят децата хората които работят в съдебната с-ма.
https://trud.bg/премиерът-бойко-борисов-отваряме-зав/
Къде го видя това за 11. май?
Сачева не спомена нищо такова. Яснота по въпроса - през втората половина на май. Имало ред фактори, другите страни отваряли на 1. юни, тук щели да мислят при какви условия, така че да има грижа за децата, без да се застрашава здравето на персонала и семействата.

П.П. Видях. Линкът не беше читав, та го търсих... "Труд" научи... Почти като ЕЖК...

# 21 484
Чисто теоретично ако всички хора на планетата се поставят под карантина за 14 дни то заразата просто ще изчезне.

# 21 485
Ужас! Още 17 заразени в старческия дом в Кула 😢.
https://btvnovinite.bg/bulgaria/oshte-15-zarazeni-s-koronavirus- … -hora-v-kula.html
А Току-що сега социалната министъра каза за четири от персонала, работещи в подобен дом в Радомир.

Мда, разраства се и в България вече тая гад, а ние разпускаме мерки.
доказателство, че държавата не си свърши работата в борбата с ковид. И да не отворят ресторантите това как ще спаси домове и болници от разпространение на заразата. По никакъв начин не се възползваха от предимството ни, че имахме наготово трагичния опит от Западна Европа.
И
ако обичат да не пренасочват вината към медиците. Не сме толкова късопаметни и знаем кога изкледваха парламента и кога от Видин алармираха, че не тестват лекари контактни с положителни.
Европа цяла нази ще гледа. Пак се ос***ме.

# 21 486
  • София
Спрете да давате Нова Зеландия за пример - Нова Зеландия е със затворени граници. Допускат се само новозеландски граждани и биват водени до специално пригодени хотели за 14-дневна карантина. Ако това наричате "спиране" на вируса - да, Нова Зеландия в лицето на Джасинда го "спря", но там няма концерти по желание с кацащи ежедневно самолети с положителни PCR-и. И, да, Нова Зеландия се похвали, че е изкоренила вируса, но това е с цената на тези затворени граници - преминаване на местна почва, активно издирване и лекуване, и недопускане на "внос".
Междувременно новозеландци бяха под строга карантина, но имаха право на разходки в парка (кратки, не знам как са ги следили кратки ли са, дълги ли са) и, разбира се, хранителни магазини, аптеки, болници, зъболекари. Строга, строга, колко да им е била строга карантината - никой не им е зазиждал вратите и не им е подавал храна с пръчки...

# 21 487
Ако не искаме самите лекари да станат източник на зараза в цялата страна и да гасим нонстоп огнища в самите болници - да, това е единственото решение. Не е безумие, това е китайският опит, цяла болница построиха само за ковид и за нищо друго.
По-скоро може да им се осигурят самостоятелни жилища/хотели/общински за да живеят без контакт със семейството си. Сигурно и те го искат. С предложения като твоето освен до останем без доктори не знам какво може да постигнем. Не сме Китай.
Без контакт трябва да живеят заразените,а не цял един народ да живее в изолация, заради криворазбрани права.Ще си рискуват живота докторите,ще ги изолираме от семействата им,за да лекуват безхаберници,които и здравна осигуровка нямат.Права имат тези,които плащат данъци и осигуровки на тая държава.

# 21 488
Чисто теоретично ако всички хора на планетата се поставят под карантина за 14 дни то заразата просто ще изчезне.

А болните към момента?...те може би няма всичките да се излекуват за тия 14 дни...после пак ще са заразни..

# 21 489
Освен това, той никога не е казвал всичките да се юрнем да се разболеем, той казва младите и здравите. Ама Вие тук чувате само това, което е изгодно за Вашата позиция.

Е, последното интервю какво ти говори обаче? Това с пускането на концертите и театрите? Или там ще се влиза само с някакъв здравен паспорт, пък се надаме да няма някой незнаещ млад болен от нещо си измежду 12те хиляди нагъчкани човека в Арена Армеец например? Или 50 хиляди на Hills of Rock? Възрастова граница ли ще сложим? Концерти и театри за до 40 годишни, ама с условие, че нямаш някви съпътстващи проблеми..и астма примерно. Никой досега в цял свят не си е позволявал да плямпа за пускане на концерти. Ма никой. Буквално. Работих в музикалната индустрия сума ти време и следя всички инфлуенсъри, групи, продуценти и прочие и хората си седят кротко и ясно осъзнават, че такива големи мероприятия, дори на открито, не са добра идея. Явно само според него - всичко е точно. Те в Германия Musikmesse- то си отложиха, дето е най-голямото изложение в музикалната индустрия и не съм чула за нова дата, пък ние що да не си спретнем някое концертче?
ПС. И това пускане за седмици, а не месеци, което иска, пък е в разрез с препоръките на ЕС, в които ясно си пише - 2 седмици време между разхлабването на мерките, за да се види резултатът все пак.
Аз, дето не си позволявах досега да си отварям устата да го коментирам, мога спокойно да кажа, че говори налудничави неща.  И го казвам като човек, който на година ходи на по 20 концерта + а и пътувам даже за фестове и ще си ударя дупето в тавана, когато вече е ок да се ходи, защото ми отложиха едно 4-5 концерта за тази година. Абсолютно неразумни, налудничави предложения, в които няма нищо контролирано, никакъв back up план, никаква мисъл, просто юруш народе.

# 21 490
Изключително точен коментар на Владо Береано за ситуацията в страната. Просто по - точно не може да се опише.

https://youtu.be/wOQVergVlbg

Кое му е точното?

Мангъров казва във видеото, че било самоограничаващо се заболяване, което минава от самосебеси. Не били излекувани хората, а им е минало. Не знам да се смея или да плача. Самоограничаващо се заболяване, което е заразило толкова хора по цял свят. Минава от самосебе си, ама или със смърт, или оцеляваш. И не били излекувани хората, а им е минало. От самосебеси сигурно. Особено на онези в болницата с интензивно лечение с респиратор. Може ли такова ... да се самоцензурирам.

И е в грешка Владо за ''ежедневното шоу'' като единствено в България. И в Норвегия в първите седмици имаше ''ежедневно шоу'', където мин.председател, министрите на здравеопазването, бизнеса, културата и образованието, представители на Института за обществено здраве и прочие даваха брифинг с въпроси от журналистите. А госпожата психолонгвист (!) с изказването за ''зависимостта'' - да, хората са зависими от получаване на навременна информация и имат нужда от това. Но как това се обърна в нещо негативно, не стана ясно.

А относно Швеция Владо явно не е чул последните изказвания на тамошния ''щаб'', които са меко казано не в подкрепа на модела, който са следвали досега. Да не разнищвам цялото предаване, но много несериозни работи се чуха в него.

# 21 491
  • Варна
Впрочем вчера четох нещо доста интересно, но сега нямам време да издирвам линк. В света починалите от инфаркт и инсулт на улицата са се увеличили(забравих какъв %). Според експертите, това не се дължи на Ковид, както тук масово пишете, а на това, че при нормални обстоятелства, хората ще се опитат да помогнат, а сега ги е страх. При такива спешни случаи, първата помощ играе важна роля.

За съжаление, паниката и страхът, който беше насаден съзнателно у хората, също допринася за увеличението на тези случаи. Аз самата, в първата седмица след обявяването на извънредното положение, за пръв път през живота си вдигнах кръвно от стрес и го поддържах високо в продължение на 10 дни (мислех, че ще умра, честно!). Майка ми вчера е вдигнала много високо кръвно, защото я заболяла глава и решила, че се разболява от ковид. Същото се е случило с родителите на една позната, които, цитирам я, "замалко не ги изпуснахме", защото са се разболяли от грип и са ги изследвали за ковид, до излизането на резултатите, са вдигнали такова кръвно от притеснение, че почти са колабирали и двамата (отрицателни са им били резултатите). Колко още такива има...

Последна редакция: пн, 04 май 2020, 19:50 от chockolina

# 21 492
https://www.dnevnik.bg/evropa/2020/05/04/4062541_bulgariia_e_sre … ef=home_mainStory

Дневник   
 04 май 20,  10694

България е сред петте страни в ЕС, където заразата още не намалява© Reuters
"Пет държави от Европейския съюз още не са преминали пика на заразени с новия коронавирус и България се отличава сред тях като единствената, която продължава да отчита видимо увеличаване на случаите......."

и разхлабваме мерките точно сега

# 21 493
Ееее тоя дългокосия ресторантьор е голям наглец 600 места сега  имал ,които щели да останат 50.маса върху маса ли са били?

# 21 494

Прочетете какво съм Ви написала, казах Ви че Нова Зеландия взе мерките в самият зародиш и те бяха много по строги от нашите и освен това там тестват много повече.
Великобритания много закъсня с мерките, преборили били с мерки ама друг път, кой знае каква част от хората там са минали въпросния коронавирус. Много хора март месец там бяха болни и всички имаха типичен за Ковид симптом, липсата на вкус и обоняние. В началото се тестваха само най-тежките случаи, другите които звъняха на 111 получаваха отговор, да не ходят в спешното ако не се влошат и да се изолират. Страшен пример ми давате, а Вие не знам за коя Великобритания говорите, там никога не са били под пълна блокада, метрото на Лондон беше пълно до последният ден, когато най-накрая решиха да обърнат палачинката. Парковете им също не са били затваряни и си имаше доволно народ.

ЮК = Южна Корея, не Великобритания
Нова Зеландия е имала дни с над 100 случая, така че кое е предприето рано е спорен въпрос.
Това, че не сме предприели мерки в момента Х не е оправдание да не ги предприемем в момента Х+Y.

Това е отвартително пораженческо поведение.
Не може, та не може.
Ще трябва да може, защото единствената алтернатива е пълен социален разпад на цялото общество.
Конфортният си живот отпреди пандемията няма да го получите никога повече ако този вирус стане ендемичен. Връщаме се в 19 век.

Общи условия

Активация на акаунт