COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 486 171
  • 32 209
  •   2
Отговори
# 21 465
При нас има нещо по-странно в последните дни - в София изведнъж вече няма почти никакви новозаразени. Или там вирусът изведнъж се изпари (и в цялата страна, всъщност)? Ето сега новите са 17 във Видин и 3 в София. Много ми е странно това..Не тестват и вероятно така се надяват да замажат положението не само пред българите, но и пред света. И за какъв пик говорят като при нас цифрите се вдигнаха макс. до 90 за ден и оттам все си поддържаме сравнително еднакви цифри, което НЕ е добре понеже задържаме едно ниво много дълго време и ще избухнем изведнъж.
Жалко за възрастните хора от домовете, не заслужаваха да си отидат така...Поклон пред двете лекарки, изгубили живота си във борбата с това невидимо зло.

# 21 466
  • Варна
Nikola Tesla, пропускаш това, което отбелязах по-горе - както при всеки вирус (май с изключение на бяс, където заразността е 100%), и тук има такива, които са устойчиви на вируса и няма да са заразени или болни. Това ще смъкне смъртността още, но в момента е неизвестно.

новината не е и добра за 20-те процента, защото това логически води към извода, че останалите трябва да са със симптоми, което е боледуване, а не само носителство.

Andariel, голяма част от заразените ще са леко болни, като от грип (80%), също виж и коментара ми към Тесла по-горе. Не че нямаше да е добре 80% да са безсимптомни, но тогава нямаше изобщо да има нужда да се пазим от този вирус Wink

Власите и Дунава Sad. В момент, в който Европа вече започна да се съвзема, Словения регистрира нула случаи, мисля че вече втори пореден ден, Албания, Македония, Черна Гора, Хърватия, Чехия, Словакия и др.  регистрират под 10 случая и т.н. в България гърмят старчески домове и се появяват нови огнища.

Поредната ни грешка. Другите ще изплуват, а ние затъваме. Наистина не разбирам какво ще постигнат с това разхлабване на толкова мерки изведнъж... И защо поне във Видин не взеха мерки, можеха и все още могат да ограничат разпространението, никой не вярва, че е само в домовете за възрастни и болницата.

Още едно доказателство за несъобразеността на мерките ни - отначало реагирахме бързо, но, понеже не тествахме и не изолирахме всички активни случаи и техните контакти при съвсем малко на брой случаи, просто забавихме разпространението с доста по-строги мерки от тези, които са в момента, когато вече е по-трудно да се ограничи заразата. А, още в началото беше ясно, че със спряна икономика никоя държава не може да издържи повече от 2-3 месеца. Така че сега ще си сърбаме попарата на неадекватността. Дай Боже, да има нещо вярно в теориите за БЦЖ, грипните ваксини и изчезването на вируса от само себе си!

# 21 467
  • Другата България
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Ужас! Още 17 заразени в старческия дом в Кула 😢.
https://btvnovinite.bg/bulgaria/oshte-15-zarazeni-s-koronavirus- … -hora-v-kula.html
А Току-що сега социалната министъра каза за четири от персонала, работещи в подобен дом в Радомир.

Точно, както се предполагаше, че ще стане след масовото напускане на столичаните в повече по време на Великден - занесоха заразата по родните си места и сега тепърва ще "берат плодовете" на своята глупост и наглост. Много ми се иска да ги попитам - дами и господа, агнето и бирата заслужаваха ли си
Ситуацията във Видин няма нищо общо с Великден, а с немърливото отношение на видинските лекари! Всички случаи са свързани с престой или лечение в МБАЛ.
Лекарите продължават да се правят на интересни и недосегаеми! Ходят в Кауфланд и на Общиснкия пазар и пазаруват БЕЗ маски! Продължават да се държат като недосегаеми, въпреки всичко!
Знаеш, че сме почти на едно мнение за този град и този край.
Но не е редно да се обобщава с "лекарите", предполагам нямаш наблюдение /близките ти/ върху всички лекари, работещи във Видинската болница. Или в областта. То вече е и късно, омешали са се много, но не всички са безотговорни.
Toва обезсмисля целият напън да се правят ковид отделения в страната след като персоналът е свободен да напуска. Зададох го тоя въпрос и във връзка с починалата лекарка в Сливен.
Не разбирам написаното. Зададен въпрос към кого? И кой въпрос? Първото изречение от двете не е въпросително. Що се отнася до него - персоналът на ковид отделенията е свободен да напуска кое? Отделенията ли? Искаш да кажеш, че според теб тези хора трябва въобще да не си ходят по домовете и да живеят в болницата ли? Ако правилно разбирам все пак нещо от написаното. Ако е така, то то е безумно. Да не говорим, че не навсякъде има ковид отделения, в някои градове това са инфекциозните отделения, в които лежат и болни с други заболявания.
Ако не искаме самите лекари да станат източник на зараза в цялата страна и да гасим нонстоп огнища в самите болници - да, това е единственото решение. Не е безумие, това е китайският опит, цяла болница построиха само за ковид и за нищо друго. Тествали се били на 2 седмици  във водещите у нас болници, е видя се какво става из страната, пълно безхаберие.
Самото сравнение на Китай с България е нелепо, на Видин с Ухан още повече.
Написаното е вярно, но за Китай. Опитът им за съжаление е неприложим у нас, предполагам го разбираш.

# 21 468
След 19 ч. ще има извънреден брифинг..

Какво ли ще ни сервират?

В лице в лице беше Петър Москов. Заслужава да се види, във втората част е. В първата - социалната министърка.

https://btvplus.bg/produkt/predavaniya/24677/lice-v-lice/lice-v-lice-04-05-2020-g

# 21 469
Мангъров един път го чух да казва, че ние сме преживели същото с някой други вируси, разликата е, че тогава не са Ви давали отчет и сега Ви изглежда страшно. Той винаги е казвал, че според него са излишни мерките, защото единствено ще забавят този процес, който така или иначе ще се случи. И от Германия го казаха и Бойко в началото го казваше, и във Великобритания го казваха - всички задружно казаха как 70% от населението ще се зарази и тук експертите от бг мама, казват че нямало. Сега че някой работи и аз не съм съгласна с него, но за това е прав. Освен това, той никога не е казвал всичките да се юрнем да се разболеем, той казва младите и здравите. Ама Вие тук чувате само това, което е изгодно за Вашата позиция.

# 21 470
Ако не искаме самите лекари да станат източник на зараза в цялата страна и да гасим нонстоп огнища в самите болници - да, това е единственото решение. Не е безумие, това е китайският опит, цяла болница построиха само за ковид и за нищо друго.
По-скоро може да им се осигурят самостоятелни жилища/хотели/общински за да живеят без контакт със семейството си. Сигурно и те го искат. С предложения като твоето освен до останем без доктори не знам какво може да постигнем. Не сме Китай.

# 21 471
При нас има нещо по-странно в последните дни - в София изведнъж вече няма почти никакви новозаразени. Или там вирусът изведнъж се изпари (и в цялата страна, всъщност)? Ето сега новите са 17 във Видин и 3 в София. Много ми е странно това..Не тестват и вероятно така се надяват да замажат положението не само пред българите, но и пред света. И за какъв пик говорят като при нас цифрите се вдигнаха макс. до 90 за ден и оттам все си поддържаме сравнително еднакви цифри, което НЕ е добре понеже задържаме едно ниво много дълго време и ще избухнем изведнъж.
Нищо странно няма, огнищата във Факултета и Филиповци вече са потушени а болниците в които са лекувани хората са спазили изискванията. В страната поради недофинансиране на болниците, липса на персонал  и неспазване на мерките тепърва ще има огнища - Сливен, Видин са пресните примери. Просто властите у нас са си наумили, че като имаме добре развита болнична мрежа такива пациенти могат да се лекуват навсякъде по места ....  да ама не.

# 21 472
Цитат
Относно Мангъров ще кажа само, че освен, че говори абсолютни лъжи, подтиква населението към неразумни действия и дава по 5 интервюта на ден, интересно ми е какво ще обяснява, когато се окаже, че смъртността изобщо не е толкова ниска, не умират само хора над 75 с по 3 придружаващи заболявания и няма да изградим групов имунитет по неговия начин никога.
Мангъров не бързайте да го плюете, защото накрая не се знае каква ще се окаже истината. Аз например по въпроса за смъртността няколко пъти си смених мнението въз основа на различни изследвания и доказателства. В момента не смятам че Мангъров е прав че заразените са стотици хиляди, това което той говори в момента се разминава тотално с това което аз говоря като представям ситуацията в България в началото на Април, защото аз не говоря за стотици хиляди заразени а за едно ядро което не се променя значително в първите седмици на Април между 8 000 и 13 000 заразени и една растяща група с имунитет която вече е достигнала между 1 700 и 2 800. Но нямам гаранция че аз съм прав а той греши. Просто към този момент смятам че доказателствата за смъртността сочат тези цифри. Но не се знае в бъдеще какво ще се случи. Топ вирусолози си менят мнението постоянно въз основа на нови доказателства, изследвания и т.н., за което например Меркел е критикувала Дростен че непрекъснато си мени мнението по всякакви въпроси относно вируса, а той и е казал че си го мени въз основа на всякакви нови изследвания. Та и аз така. В момента смятам че Мангъров не е прав че стотици хиляди са се срещали с вируса, защото смятам че доказателствата които представя (тестовете за антитела на нашите лаборатории) са валидни но са по слаби, от доказателствата за по висока смъртност и съответно по слабо разпространение, но може и да греша. В момента ние се намираме в ситуация на неизвестност, знаем много малко неща за вируса, и не се знае накрая кой ще излезе прав.

Цитат
Nikola Tesla, пропускаш това, което отбелязах по-горе - както при всеки вирус (май с изключение на бяс, където заразността е 100%), и тук има такива, които са устойчиви на вируса и няма да са заразени или болни. Това ще смъкне смъртността още, но в момента е неизвестно.
Съгласен, даже някой учени говорят че някои хора може да имат вграден имунитет срещу вируса заради среща с други коронавируси, обяснявайки странни случаи на заразяване само на 1 човек от едно домакинство, при положение че толкова заразен вирус който в момента го оценяват на Р над 3,5 са останали незаразени.

Последна редакция: пн, 04 май 2020, 18:45 от Анонимен

# 21 473
  • Bulgaria
Като гледам колко медицински персонал губят в другите държави и ми става много мъчно. Разбирам, че икономиката е важна, финансите на хората са важни, но нищо не е по-важно от човешкия живот. Научавам, че навън хората са като изпуснати. Паркингите на хранителните вериги са пълни, всички са навън. Поне това ми го казват от първо лице в моя град, жалко, много жалко за всичко постигнато дотук. Днес баща ми в работата са го питали защо е с маска, нали вече мерките падат...

# 21 474
Впрочем вчера четох нещо доста интересно, но сега нямам време да издирвам линк. В света починалите от инфаркт и инсулт на улицата са се увеличили(забравих какъв %). Според експертите, това не се дължи на Ковид, както тук масово пишете, а на това, че при нормални обстоятелства, хората ще се опитат да помогнат, а сега ги е страх. При такива спешни случаи, първата помощ играе важна роля.

# 21 475
  • София

Какво ли ще ни сервират?

В лице в лице беше Петър Москов. Заслужава да се види, във втората част е. В първата - социалната министърка.

https://btvplus.bg/produkt/predavaniya/24677/lice-v-lice/lice-v-lice-04-05-2020-g
Сигурно, че карантинират Видин област.

# 21 476
Ситуацията във Видин няма нищо общо с Великден, а с немърливото отношение на видинските лекари! Всички случаи са свързани с престой или лечение в МБАЛ.
Лекарите продължават да се правят на интересни и недосегаеми! Ходят в Кауфланд и на Общиснкия пазар и пазаруват БЕЗ маски! Продължават да се държат като недосегаеми, въпреки всичко!
Ама чакай сега. Точно лекарите би трябвало да са хората които са най-запознати с огромната опасност от този толкова ужасен и смъртоносен вирус, вирус който носи ада на земята и заради който няма да имаме даже чували за трупове. Значи ако самите лекари неглижират опасността от вируса това значи само две неща - ако вируса е наистина смъртоносен то тогава излиза, че лекарите са самоубийци, или вируса си е нормален вирус,  лекарите знаят това, просто са реалисти и не се паникьосват толкова колкото на щаба му се иска.

# 21 477
  • Bulgaria

Какво ли ще ни сервират?

Сигурно, че карантинират Видин област.

Да не отворят и фитнесите и стадионите, поне като сме тръгнали...

# 21 478
Освен това, той никога не е казвал всичките да се юрнем да се разболеем, той казва младите и здравите. Ама Вие тук чувате само това, което е изгодно за Вашата позиция.
Младите и здравите имат реален шанс да  разболеят старите и болните ако се пуснат свободно да щъкат назад напред.

# 21 479
  • Bulgaria
Кура булгара, нарочно ли го правиш? Точно ти обясняваше как вируса не бил заразен, какво като 4 човека /тогава бяха толкова/ от дома в село Гара Орешец са заразени, но безсимптомни. Сега какво ще кажеш за тях? Че имат по 3 придружаващи заболявания и им е дошло времето? А, дали не се дължи на това, че лекарите нямат идея с какъв вирус се сбълскват и както Мангъров си говорят на изуст от учебниците по вирусология. Видяхме какво се случва в цял свят, докога ще се правим на ударени?

Общи условия

Активация на акаунт